Měl to být recept na játra na toastu, ale proměníme ho na játra s dušenou rýží. Každý už asi nějak játra připravoval, často jako přírodní, což je označení, které nějak nechápu, ale budiž. Berme to tak, že by tentokrát mohly přírodní složku zastupovat zejména kapary.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
A mělo by to být rychlé jídlo, ani nemusíte moc chvátat. Tak dobrou chuť.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
A mělo by to být rychlé jídlo, ani nemusíte moc chvátat. Tak dobrou chuť.
Játra očistíme od šlach, opereme a osušíme. Lžíci mouky smícháme s velkou špetkou kajenského pepře a játra v této směsi obalíme. Osolíme a opepříme.
Nakrájíme nahrubo petržel, nadrobno cibuli a scedíme kapary.
Na rozpáleném oleji játra osmahneme, asi tak 5 minut, aby byla opečená. Dáme stranou.
Dáme vařit (dusit) rýži. Do vařící vody přidáme rýži v poměru 1 díl rýže a 1 a půl dílu vody a vaříme 5 minut, pak osolíme, přidáme oříšek másla, zakryjeme a na opravdu mírném ohni dusíme, aby rýže absorbovala veškerou vodu, tak asi 8 až 10 minut.
Do pánve dáme směs cibule, kapar a petržele a osmahneme. Tak asi 4 minuty.
Přidáme vývar a jakmile vše přijde do varu, přidáme ve 2 lžících vody rozmíchaný kukuřičný škrob a zakápneme sherry octem. Vše provaříme asi tak 5 minut. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu vývaru nebo vody a pak chvilku ještě provaříme.
Už jste narazili na takovou podivnou zeleninu s ještě podivnějším jménem pak choi? Může to vypadat, že čekanka povyrazila, nebo, že špenát má nějakou divnou bulvu a možná, že se mangold zbláznil. Ale je to pak choi. A co s tím? Divím se obchodníkům, že nové věci prostě šoupnou do regálu bez řečí a zákazníci, snažte se. Tak jsem se snažil, pátral a vypátral. Je to zelenina oblíbená v jižní Číně a jihovýchodní Asii. Pak choi. V mandarinské čínštině to doslovně znamená modro-zelená zelenina, ale jinak se používá při hovoru s cizinci spíše označení „čínské zelí“, což není toté, co známe pod pojmem „pekingské zelí“. Na Filipínách, pokud byste tam někdy zabloudili se téhle zelenině říká „pechay“ nebo „petsay“. Česky zeleninu neumíme pojmenovat, takže nám zbývá se držet jména „pak choi“, v některých receptech v angličtině najdete i označení „bok choy“. Tak copak s tím uděláme?
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 10 minut marinování
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 10 minut marinování
Doba vaření
10minut
Zkusíme rychlý recept, který se bude podobat receptu blogerky Bee, o které je už na těchto strákách řeč. Potřebujeme kuřecí maso, zázvor, sojovou omáčku a ústřicovou omáčku. A jste hotovi tak za 20 minut se vším, když souběžně připravíte i přílohu – rýži. A protože je to rychlá záležitost, dejte včas vařit rýži, aby vše v cílové rovince klaplo do sebe. Ale to bych nebyl já, že když zakopnu o něco zajímavého do kuchyně, beru. Takže do receptu přidávám žampiony.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 10 minut marinování
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 10 minut marinování
Doba vaření
10minut
Zkusíme rychlý recept, který se bude podobat receptu blogerky Bee, o které je už na těchto strákách řeč. Potřebujeme kuřecí maso, zázvor, sojovou omáčku a ústřicovou omáčku. A jste hotovi tak za 20 minut se vším, když souběžně připravíte i přílohu – rýži. A protože je to rychlá záležitost, dejte včas vařit rýži, aby vše v cílové rovince klaplo do sebe. Ale to bych nebyl já, že když zakopnu o něco zajímavého do kuchyně, beru. Takže do receptu přidávám žampiony.
Kuřecí kousky s pak choi | Snadné a rychlé | Objevování neznámého
Nakrájíme kuřecí maso a necháme 10 minut marinovat.
Smícháme všechny ingredience na omáčku. Důkladně promícháme. Připravíme si zázvor a žampiony.
Rozehřejeme 1 lžíci oleje v pánvi wok. Rychle orestujeme kuřecí marinované kousky, aby se maso zatáhlo. Dáme stranou.
Zbývající olej rozehřejeme ve woku, přidáme nakrájený zázvor a opékáme, aby rozvinul aroma. Vrátíme kuřecí maso a promícháme.
Přidáme na plátky nakrájené žampiony. Promícháme.
Přidáme nakrájené listy pak choi a promícháme.
Přilijeme omáčku a chvilku povaříme.
Pak zakryjeme a chvilku dusíme.
Podáváme s rýží.
Tip:
Seznamte se:
Pak choi, velice oblíbená zelenina nejenom v Číně, se k nám dostává třeba ze Španělska.
Polévka má být dobrá. Tak zkuste třeba tuhle cibulačku plnou cibule, nic jako, že samá voda, ale fakt hustější záležitost – teď to myslím ve smyslu konzistence. Vracím se k receptu skoro přesně po roce, kdy jsem měl úspěch s francouzskou cibulačkou pro dva. Ten byl ještě jenom v příspěvcích, teď ji plně nasazuji do regulérních receptů. Je to obdoba, více propracovaná, prostě jsem se už někam posunul dál. A proč až po roce? No, v malé kuchyni při spoustě toho, co chci ještě vyzkoušet, je prostě jízdní řád trošku jiný, než kdybych vařil stejná jídla pořád.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Obvykle francouzská cibulačka tu českou prostě převálcuje. Právě proto, že je plná cibule, takže hodna svého jména. V hlavní roli je cibule, vlastně dvojroli, chcete-li. Červená a žlutá. Záleží na chuti, zda si vyberete cibule tak půl na půl, nebo případě převládne jedna z barev. Tento recept je cibulově jedna ku dvěma, jedna větší červená a dvě střední žluté cibule. U obou při krájení bulíte, jen ta červená je chuťově jemnější než ostřejší žlutá. A je to docela svižná záležitost. Do půlhodinky máte polévku na stole, aniž byste museli otírat z čela krůpěje potu, že jste nějak museli příliš spěchat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Obvykle francouzská cibulačka tu českou prostě převálcuje. Právě proto, že je plná cibule, takže hodna svého jména. V hlavní roli je cibule, vlastně dvojroli, chcete-li. Červená a žlutá. Záleží na chuti, zda si vyberete cibule tak půl na půl, nebo případě převládne jedna z barev. Tento recept je cibulově jedna ku dvěma, jedna větší červená a dvě střední žluté cibule. U obou při krájení bulíte, jen ta červená je chuťově jemnější než ostřejší žlutá. A je to docela svižná záležitost. Do půlhodinky máte polévku na stole, aniž byste museli otírat z čela krůpěje potu, že jste nějak museli příliš spěchat.
Plná cibulačka po francouzsku | Návrat k osvědčenému receptu
Cibule překrojíme podélně a pak napříč nakrájíme na měsíčky.
V kastrolu rozehřejeme máslo a orestujeme cibuli, aby zesklovatěla. Dáme na chvíli stranou, zakryjeme poklicí. Cibule sama dojde. Tu chvíli si určete, ale stačí 3 minuty.
Vrátíme zpět na vařič, přilijeme víno, promícháme a necháme vařit. Pokud máte k dispozici jen sušený tymián, přidáme ho teď. Osolíme a opepříme.
Když se víno mírně vyvaří, zalijeme cibuli kuřecím vývarem a provaříme. Teď je chvilka na čerstvý tymián. Můžete přidat ještě trochu vody, pokud se polévka redukovala víc než jste čekali. Teplotu zmírníme a vaříme ještě tak 4 až 5 minut. Dochutíme případně ještě solí a pepřem. Po odstavení můžeme zakrýt poklicí.
Plátky toastového chleba vykrojíme (libovolný tvar), osmahneme na oleji a ještě na pánvi je posypeme strouhaným sýrem, pánev zakryjeme a dáme stranou, toasty se sýrem samy dojdou.
Podáváme. Do polévky dáme na talíři toasty se sýrem, dozdobíme pažitkou.
Tak mi zbyla půlka kapusty a bylo by dobré z ní udělat něco ke snědku. Škoda to jen tak nechat vniveč. Pustil jsem se do placiček, co také jiného? Přiznávám, že mi bylo líto i kapusty připravené k bůčku s medem, která zbyla trochu na pánvi. Dáme to dohromady, proč ne?!
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Kapustu jenom chvíli podusíme a pak si vyrobíme těstíčko. Kdo připravoval bramborák, bude vědět. Tohle je trochu ostřejší záležitost, takže je dobré mít po ruce něco neutrálnějšího, třeba tomatové chutney.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Kapustu jenom chvíli podusíme a pak si vyrobíme těstíčko. Kdo připravoval bramborák, bude vědět. Tohle je trochu ostřejší záležitost, takže je dobré mít po ruce něco neutrálnějšího, třeba tomatové chutney.
Kapustové placičky | Nápad z nouze, pouze, dost povedený
Kapustu zbavíme košťálu a rozdělíme jednotlivé listy. Na oleji ji necháme chvilku restovat, osolíme a přidáme vývar. Zakryjeme a podusíme asi 8 až 10 minut. Necháme vychlanout a pak nakrájíme nebo nasekáme nadrobno. Pak přidáme najemno nakrájený česnek, sůl, pepř, kajenský pepř a majoránku. Vmícháme vejce a trochu vody. Vytvoříme hmotu, kterou budeme smažit.
Smažíme na lívanečníku, vždy dáme trochu oleje a na střední teplotě smažíme placičky.
Servírujeme s cibulovým chutney.
Tip:
K ostřejším placičkám zvolte nějaký neutrální dip nebo chutney, třeba tomatové.