Klobásové rolky | Pro kluky i holky

Už jsem se na tyhle rolky chystal delší čas, ale pořád mi do toho lezly jiné recepty. Nejde o žádný párek v rohlíku, aby bylo jasno.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.
Klobásové rolky | Pro kluky i holky
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme. Cibuli nakrájíme najemno, stejně tak i celerový stonek.
    Nakrájíme zeleninu
  2. Rozehřejem olej na pánvi a orestujeme cibuli, celer a česnek. Tak asi 2 minuty.
    Restujeme
  3. Přidáme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu. Vaříme tak ještě 3 až 5 minut. Necháme vychladnout.
    Přidáme slaninu
  4. Připravíme si masovou klobásu.
    Masová klobása
  5. Vymačkáme masovou směs.
    Vymačkáme
  6. Přidáme k masu chladnoucí směs z pánve, strouhanku a vejce. Osolíme a opepříme.
    Přidáme
  7. Prohněteme, nejlépe rukou. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Prohněteme
  8. Položíme část směsi na plát listového těsta.
    Položíme
  9. Zabalíme směs do těsta, vytvoříme válečky. Položíme na plech s pečicím papírem. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme do trouby předehřáté na 180 až 200 °C.
    Zabalíme
  10. Pečeme asi 20 minut a pak ještě jednou potřeme vajíčkem. Vrátíme zpátky do trouby a pečeme ještě tak 10 minut.
    Potřeme
  11. Hotovo.
    Hotovo
  12. Podáváme s omáčkou nebo dipem.
    Podáváme s omáčku nebo dipem.
Tip:

Stejně jako masovou klobásu můžeme využít mleté maso, bílou klobásu (ne tu vinnou, která je příliš jemná). Možná by se daly nasadit i taliány, ale to už je jenom úvaha, nemám vyzkoušeno.

Pečený pstruh s bramborami | Detektivka na talíři | Pachatel odhalen

Dietní jídlo? Jo,také, prostě jsem dostal chuť na rybu. Navíc jsou zase na indexu rajčata (jsou propašované jen jako ozdoba), takže to musí být bez rajčat. Našel jsem inspiraci v Kalifornii. Tak jsem se také dozvěděl, že pstruh je nejčastější sladkovodní ryby na toskánských rybích trzích. Víte, že jasné studené toky v horách v Casentino nad Arezzo daly Toskáncům pstruhy. A informace z Kalifornie prozrazuje i původ receptu. Je z města Pontassieve. Leží na břehu řeky Arno, která o pár kilometrů dále dorazí do Florencie. Kout, který mě láká. Tak si připravíme pstruha jako Toskánci. Jen to má maličký háček: náš pstruh je holandský. Tedy koupíte-li si rybu prodávanou pod názvem holandský pstruh, vězte, že se jedná o marketingový trik. Skutečné jméno této ryby je stříbrnice atlantská. Pstruh holandský (Argentina silus), je ve skutečnosti ryba příbuzná koljušce. V žádném případě nejde o pstruha ani o lososovitou rybu. Ale pravda, stříbrnice se aspoň vyskytuje v pobřežních vodách Holandska, jinak podél celé západní Evropy od Norska po Biskajský záliv. To jsme se od toskánských potoků dostali hodně daleko. Můj pstruh-nepstruh je z Faerských ostrovů. Hotová detektivka.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
3 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
3 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Ale to, že máme recept na pstruha a nemám pstruha, nás přece nevykolejí.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
3 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
3 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Ale to, že máme recept na pstruha a nemám pstruha, nás přece nevykolejí.
Pečený pstruh s bramborami | Detektivka na talíři | Pachatel odhalen
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Troubu předehřejeme na 220 C. Česnek prolisujeme.
    Prolisujeme česnek
  2. Rozmarýn nasekáme.
    Nasekáme rozmarýn
  3. Smícháme rozmarýn s česnekem, solí a bílým pepřem.
    Smícháme
  4. Brambory nakrájíme na plátky, tak o síle 2 mm.
    Nakrájíme brambory
  5. Plátky brambor poklademe na dno pekáčku. Plátky skládejte tak, aby se překrývaly. Část česnekové směsi dáme na vrstvu brambor.
    Poklademe do pekáče
  6. Položíme ještě jednu vrstvu plátků brambor, opět přidáme část česnekové směsi. Zakapeme olivovým olejem a přidáme kousky másla.
    Dáme vrstvu
  7. Zakryjeme a pečeme 20 minut.
    Zakryjeme
  8. Odkryjeme a pečeme dalších 20 minut.
    Ještě další brambory
  9. Ryby okmínujeme z obou stran.
    Okmínujeme
  10. Do dutiny vložíme rozmarýnovou větvičku.
    Vložíme rozmarýn
  11. Položíme ryby na pečené brambory, položíme na ně ještě rozmarýn, zakapeme olejem a dáme péci.
    Rybu dáme do pekáčku
  12. Pečeme 10 minut. Pak vyjmeme z trouby.
    Pečeme
  13. Necháme ještě 10 minut odpočinout.
    Hotovo
  14. Podáváme rybu na plátcích pečených brambor. Cherry rajčátka jsou ozdobou, která být nemusí, ale, když si je přidáte, pochutnáte si.
    Podáváme
Tip:

Aha:
Sříbrnice evropská má dlouhé štíhlé tělo s velkýma očima. Ryba se nechová. Žijí v hloubce 20 až 1000 m, zdržují se u dna. Když byla zmínka o koljušce, ta plave v našich vodách, jde o rybku dosahující délky nejvýše 10 cm. Původně ji do našich vod vypustili akvaristé.
Tohle je náš hrdina. Holandský pstruh, tedy stříbrnice.

Holandský pstruh
Holandský pstruh

...

Krůtí steak se žampiony a špenátem | Pečené pikantní brambory nechybí

To jsem si teda zavařil. Nakonec všechno zůstalo pro mě, protože hláška „Kuřecí prsa zásadně nejím!“ byla sice mimo mísu, ale přesvědčujte tvrdohlavé. Připadal jsem si jako v Prostřeno?, kde si lidi vymýšlejí co všechno nemohou ani pozřít. No, tenhle úvod vás může odradit, ale neutíkejte. Pojďme vařit. Tohle jídlo je snadné, lehké, celkem rychlé a skvělé.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Pečená krůta, to je, ale krůtí maso lze využít jinak. Stačí jen uvažovat a rozhlížet se. Nepřipravte se o další chutě.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Pečená krůta, to je, ale krůtí maso lze využít jinak. Stačí jen uvažovat a rozhlížet se. Nepřipravte se o další chutě.
Krůtí steak se žampiony a špenátem | Pečené pikantní brambory nechybí
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme. Malé na polovinu, větší několikrát.
    Brambory nakrájíme
  2. Zalijeme olejem. Tak dvě lžíce stačí.
    Zalijeme olejem
  3. Přidáme drcený pepř a hrubou sůl.
    Přidáme drcený pepř a hrubou sůl
  4. Dobře promícháme. Aby se brambory obalily olejem, solí a pepřem.
    Dobře promícháme
  5. Rozložíme na plech vyložený pečícím papírem.
    Rozložíme
  6. Dáme do trouby předehřáté na 240 °C. Pečeme tak asi 25 až 30 minut.
    Dáme do trouby
  7. Steaky osolíme a opepříme. Opékáme na oleji. Stačí tak jedna lžíce.
    Steaky
  8. Opékáme z každé strany tak 4 až 6 minut. Pokud máte steaky slabší, stačí péct tak 3 minuty. Pak dáme stranou a držíme v teple.
    Opékáme
  9. Nakrájíme žampiony na plátky, česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme.
    Nakrájíme žampiony
  10. Opečeme zlehka žampiony. Stačí 3 minuty, při restování mícháme.
    Opečeme
  11. Přidáme česnek a tymián. Promícháme, restujeme jen půl minuty.
    Přidáme česnek
  12. Zasypeme baby špenátem.
    Zasypeme baby špenátem
  13. Osmahneme tak 2 minuty. Dobře promícháme.
    Osmahneme
  14. Podáváme s pikantními bramborami.
    Podáváme

Chilli krevety v tomatové omáčce | Špagety nemohou chybět

Nejsem žádný námořník nebo rybář, krevety ulovené v Tesco také dobře poslouží. Ostatně při nákupu velkého pytle nezbyde člověku nic jiného, při dvou strávnících, aby si připravil hned několik obědů či večeří. Takže krevety máme tadytadytady. A také tady. A najdete jich na stránce víc. Jo, kdysi jsem krevetám moc nehodoval, ale teď už je to jiná. Pořád pokukuji v obchodě po těch nevyloupaných, ale ještě jsem nějak nenašel odvahu či čas se do nich pustit. Zatím si vystačím s těmi vyloupanými. A jak bylo zmíněno na začátku, mám jich docela zásobu.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Tohle jídlo zvládne každý začátečník. Příprava trvá kratičce a hned je hotovo. A efekt je pořádný. Tedy, pokud to někdo chce ocenit. Pozor, kdo nerad pálivé, může se umírnit a dát jenom jednu chilli papričku. Nebo si uvařit krupicovou kaši. Pozor, při scezení špaget si nechte hrnek vývaru z nich pro další krok.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Tohle jídlo zvládne každý začátečník. Příprava trvá kratičce a hned je hotovo. A efekt je pořádný. Tedy, pokud to někdo chce ocenit. Pozor, kdo nerad pálivé, může se umírnit a dát jenom jednu chilli papričku. Nebo si uvařit krupicovou kaši. Pozor, při scezení špaget si nechte hrnek vývaru z nich pro další krok.
Chilli krevety v tomatové omáčce | Špagety nemohou chybět
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno k ruce, krevety necháme rozmrazit, špagety dáme vařit v osolené vodě.
    Připravíme si
  2. Nakrájíme cibuli, na půlky a pak napříč na plátky. Papričky zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na jemné plátky.
    Nakrájíme
  3. Na oleji osmahneme cibuli s papričkami a česnekem, tak 3 minuty.
    Osmahneme
  4. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata
  5. Zalijeme vodou ze špaget. Stačí tak trochu, nevaříme polévku!
    Zalijeme vodou ze špaget
  6. Provaříme tak 3 minuty.
    Povaříme
  7. Přidáme krevety.
    Přidáme krevety
  8. Opepříme a osolíme. Provaříme tak asi 5 minut, aby se krevety dobře uvařily a zrůžověly.
    Opepříme a osolíme
  9. Přidáme scezené špagety. Pokud vám při jejich vaření ujela ruka, přidávejte postupně, sami uvidíte, zda množství v pánvi už postačuje.
    Přidáme špagety
  10. Prohřejeme špagety s omáčkou.
    Prohřejeme
  11. Podáváme zdobené nasekanou čerstvou bazalkou.
    Podáváme