Došlo zase na kuře. Tentokrát stehna. Když jsem je vybalil, málem mě ranila mrtvice, nějak jsem si u řezníka nevšimnul, jak jsou velká. To by bylo i pro čtyři, no tak to se docela dost nacpeme. Stejně jako stehna můžete určitě použít kuřecí paličky. Postup bude stejný, možná kratší pečení, protože tahle stehna jasou fakt obří.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
35minut
Doba vaření
65-70minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
35minut
Doba vaření
65-70minut
Nemusíte se bát, že to kuře bude kyselé jako šťovík. Ano, citronovou chuť ucítíte, ale je příjemná a nepřebíjí ostatní chutě.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
35minut
Doba vaření
65-70minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
35minut
Doba vaření
65-70minut
Nemusíte se bát, že to kuře bude kyselé jako šťovík. Ano, citronovou chuť ucítíte, ale je příjemná a nepřebíjí ostatní chutě.
Smícháme koření, přidáme šťávu z poloviny citronu, zalijeme olejem a namícháme marinádu. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a naložíme do marinády. Necháme odležet tak 30 minut.
Cibuli a brambory nakrájíme na klínky, rozprostřeme v pekáčku.
Přidáme kuře i s marinádou a poklademe citronem. Pekáček překryjeme alobalem.
Dáme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi tak 50 minut.
Pak alobal sejmeme a dopečeme kuře, aby zezlátlo, tak 15 až 20 minut.
Vždycky páchám několik podobných receptů, tedy spíše receptů ze stejných ingrediencí. Prostě vařit pro dva s sebou přináší i to, že suroviny přebývají, takže je nějak musím otočit. Přece nebudu marnotratný. Pak stačí jenom něco přidat a je to. Takže je to takový zápas ve volném stylu. Je to tak trochu varianta receptu krevet s kadeřavou kapustou, ale zase to není přes kopírák, je to odlišný recept.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Zkuste i tuhle variantu, kuřecí prsa jsou marinovaná, takže měkčí, navíc dušená, takže nepřipadá v úvahu, že by vám někdo vytkl tu klasikou kletbu – kuřecí mase je suché. Naopka, je krásně vláčné a rozpadá se v ústech.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Zkuste i tuhle variantu, kuřecí prsa jsou marinovaná, takže měkčí, navíc dušená, takže nepřipadá v úvahu, že by vám někdo vytkl tu klasikou kletbu – kuřecí mase je suché. Naopka, je krásně vláčné a rozpadá se v ústech.
Kuřecí prsa s kadeřavou kapustou | Volný styl povolen
Prsa nakrájíme na proužky, které ještě překrájíme na menší kousky. Přidáme oregano, citronovou kůru, citronovou šťávu, lžíci oleje a dvě špetky soli. Zakryjeme a necháme v chladu tak asi 30 minut marinovat.
Kadeřavou kapustu blanšírujeme ve slané vodě 3 minuty, pak ji prudce zchladíme a dáme stranou.
Nakrájíme cibuli a chilli papričku.
Marinované kuřecí maso osmahneme na lžíci olivového oleje, tak asi 5 minut. Pak dáme stranou.
Nakrájíme červenou papriku.
Do pánve dáme lžíci oleje, rozehřejeme a osmahneme cibuli. Necháme zesklovatět a přidáme chilli papričku nadrobno nakrájenou. Pak ještě přidáme nakrájenou červenou papriku.
Zalijeme vývarem, jen trochu, a provaříme.
Přidáme osmahnuté kuřecí maso.
Přilijeme ještě trochu vývaru a pak zakryjeme. Dusíme tak 15 až 20 minut. Přidáme kapustu a promícháme.
Podle potřeby přilijeme trochu vývaru z rýže a ještě podusíme 10 minut.
Pak přidáme blanšírovanou kapustu.
Promícháme a prohřejeme.
Podáváme s rýží. Rýže je vařená ve zbytku kuřecího vývaru s přidanou vodou.
No, zaskočil jsem do supermarketu a hledal něco, co by šlo zkombinovat a chutnalo to. Padlo mi oko na paličky, oblíbené, a pak jsem zalovil v zelenině. České papriky! Potěším naše farmáře i ministra zemědělství. Českou cibuli mám doma. Trochu tu českou symfonii ruší olivový olej, ale lisujte ho u nás. A na cajunské koření, které si ovšem můžete namíchat doma. Recept najdete třeba u plněných kuřecích prsou v pikantním koření. Nebo u pečených kuřecích křídel. Protože jde o směs suchého koření, můžete si ji připravit do zásoby. Ono stejně nenamícháte jenom potřebné množství, takže spíš počítejte rovnou s tím, že budete mít připraveno i na příště.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 60 na marinování
Doba vaření
75minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 60 na marinování
Doba vaření
75minut
Nezvyklé? Jenom takový nápad, jak zamíchat kartami v kuchyni s hlavním trumfem – kuřecími paličkami. Toť vše. Jistě, trvá to trochu déle než byste asi mysleli, ale většinu času tráví připravovaný pokrm v troubě.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 60 na marinování
Doba vaření
75minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 60 na marinování
Doba vaření
75minut
Nezvyklé? Jenom takový nápad, jak zamíchat kartami v kuchyni s hlavním trumfem – kuřecími paličkami. Toť vše. Jistě, trvá to trochu déle než byste asi mysleli, ale většinu času tráví připravovaný pokrm v troubě.
Kuřecí paličky pečené s paprikami | Inspirace nad regálem | Hezky česky
Paličky posypeme kořením, pokropíme bohatě olejem a necháme chvíli zakryté odležet v chladu. Asi by to měla být minimálně hodina, musí stačit méně.
Nakrájíme cibuli a půlkolečka, rozčtvrtíme podélně papriky a celerové stonky podélně rozřízneme a nakrájíme tak asi dílky asi o délce 5 cm. Nakrájenou zeleninu dáme do pekáčku a na ni položíme paličky. Olej, kterým jsme marinovali paličky přelijeme přes paličky.
Pekáček překryjeme alobalem a dáme do trouby předehřáté na 220 °C. Pečeme 45 minut. Sejmeme alobal.
Brambory vaříme ve slupce tak asi 15 minut. Po zchladnutí je nakrájíme na měsíčky. Osolíme. Pak přidáme k paličkám.
Poklademe kousky másla a pečeme ještě asi 10 až 15 minut.
Podivná kombinace, že jo? No, ale vyzkoušel jsem. Inspirovala mě blogerka Dana odkudsi, která si říká Killing Thyme, což můžeme přeložit jako Vraždící tymián nebo také Zavražděný tymián. Dana se představuje jako spisovatelka na volné noze s chutí na kulinářské dobrodružství, žíznící po dobrém pivu s nekonečným hladem po fotografování. A protože miluje pivo, vaří s pivem. Plzeňským! Ale pokud máte chuť na špekáčky se zelím na pivu, můžete nalistovat zmíněný recept. A nebo máte chuť na tresku trochu jinou? Koukněte na recept, který se jmenuje treska s chorizem, fazolemi a rajčaty, tedy mimo jiné na tomto webu. Ale nebojte se experimentu a jděte do piva, nebudete litovat.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
To je záležitost, která mě zajímá. Už tu mám špekáčky na pivu, ale rybu ještě ne. Je na čase to změnit. Pokud se obáváte, že se vám porce na talíři utopí v pivu, nemusíte. Pivo se s balzamikovým octem nějak skamarádí a dá rybě jistou nahořklo chuť, ale je to chuť lahodná, skoro nepivní.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
To je záležitost, která mě zajímá. Už tu mám špekáčky na pivu, ale rybu ještě ne. Je na čase to změnit. Pokud se obáváte, že se vám porce na talíři utopí v pivu, nemusíte. Pivo se s balzamikovým octem nějak skamarádí a dá rybě jistou nahořklo chuť, ale je to chuť lahodná, skoro nepivní.