Citronové kuře s bramborami | Lehce a jednoduše

Došlo zase na kuře. Tentokrát stehna. Když jsem je vybalil, málem mě ranila mrtvice, nějak jsem si u řezníka nevšimnul, jak jsou velká. To by bylo i pro čtyři, no tak to se docela dost nacpeme. Stejně jako stehna můžete určitě použít kuřecí paličky. Postup bude stejný, možná kratší pečení, protože tahle stehna jasou fakt obří.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
65-70 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
65-70 minut
Nemusíte se bát, že to kuře bude kyselé jako šťovík. Ano, citronovou chuť ucítíte, ale je příjemná a nepřebíjí ostatní chutě.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
65-70 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
65-70 minut
Nemusíte se bát, že to kuře bude kyselé jako šťovík. Ano, citronovou chuť ucítíte, ale je příjemná a nepřebíjí ostatní chutě.
Citronové kuře s bramborami | Lehce a jednoduše
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme koření, přidáme šťávu z poloviny citronu, zalijeme olejem a namícháme marinádu. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a naložíme do marinády. Necháme odležet tak 30 minut.
    Připravíme si
  2. Smícháme koření
  3. Marinujeme
  4. Cibuli a brambory nakrájíme na klínky, rozprostřeme v pekáčku.
    Naskládáme do pekáčku
  5. Přidáme kuře i s marinádou a poklademe citronem. Pekáček překryjeme alobalem.
    Přidáme kuře a poklademe citronem
  6. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi tak 50 minut.
    Dáme péct
  7. Pak alobal sejmeme a dopečeme kuře, aby zezlátlo, tak 15 až 20 minut.
    Hotovo
  8. Podáváme.
    Podáváme

Kuřecí prsa s kadeřavou kapustou | Volný styl povolen

Vždycky páchám několik podobných receptů, tedy spíše receptů ze stejných ingrediencí. Prostě vařit pro dva s sebou přináší i to, že suroviny přebývají, takže je nějak musím otočit. Přece nebudu marnotratný. Pak stačí jenom něco přidat a je to. Takže je to takový zápas ve volném stylu. Je to tak trochu varianta receptu krevet s kadeřavou kapustou, ale zase to není přes kopírák, je to odlišný recept.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Zkuste i tuhle variantu, kuřecí prsa jsou marinovaná, takže měkčí, navíc dušená, takže nepřipadá v úvahu, že by vám někdo vytkl tu klasikou kletbu – kuřecí mase je suché. Naopka, je krásně vláčné a rozpadá se v ústech.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Zkuste i tuhle variantu, kuřecí prsa jsou marinovaná, takže měkčí, navíc dušená, takže nepřipadá v úvahu, že by vám někdo vytkl tu klasikou kletbu – kuřecí mase je suché. Naopka, je krásně vláčné a rozpadá se v ústech.
Kuřecí prsa s kadeřavou kapustou | Volný styl povolen
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Prsa nakrájíme na proužky, které ještě překrájíme na menší kousky. Přidáme oregano, citronovou kůru, citronovou šťávu, lžíci oleje a dvě špetky soli. Zakryjeme a necháme v chladu tak asi 30 minut marinovat.
    Kuřecí maso nakrájíme na kousky, okořeníme a naložíme, necháme marinovat
  2. Kadeřavou kapustu blanšírujeme ve slané vodě 3 minuty, pak ji prudce zchladíme a dáme stranou.
    Kapustu blanšírujeme
  3. Prolijeme ledovou vodou
  4. Nakrájíme cibuli a chilli papričku.
    Nakrájíme cibuli i chilli
  5. Marinované kuřecí maso osmahneme na lžíci olivového oleje, tak asi 5 minut. Pak dáme stranou.
    Maso osmahneme
  6. Maso osmahneme a dáme stranou
  7. Nakrájíme červenou papriku.
    Nakrájíme červenou papriku
  8. Do pánve dáme lžíci oleje, rozehřejeme a osmahneme cibuli. Necháme zesklovatět a přidáme chilli papričku nadrobno nakrájenou. Pak ještě přidáme nakrájenou červenou papriku.
    Do pánve dáme cibuli
  9. Přidáme zeleninu
  10. Zalijeme vývarem, jen trochu, a provaříme.
    Zalijeme vývarem a peovaříme
  11. Přidáme osmahnuté kuřecí maso.
    Přidáme maso
  12. Přilijeme ještě trochu vývaru a pak zakryjeme. Dusíme tak 15 až 20 minut. Přidáme kapustu a promícháme.
    Přilijeme ještě trochu vývaru
  13. Podle potřeby přilijeme trochu vývaru z rýže a ještě podusíme 10 minut.
    Zakryjeme a dusíme
  14. Pak přidáme blanšírovanou kapustu.
    Pak přidáme blanšírovanou kapustu
  15. Promícháme a prohřejeme.
    Promícháme a prohřejeme
  16. Podáváme s rýží. Rýže je vařená ve zbytku kuřecího vývaru s přidanou vodou.
    Podáváme s rýží

Kuřecí paličky pečené s paprikami | Inspirace nad regálem | Hezky česky

No, zaskočil jsem do supermarketu a hledal něco, co by šlo zkombinovat a chutnalo to. Padlo mi oko na paličky, oblíbené, a pak jsem zalovil v zelenině. České papriky! Potěším naše farmáře i ministra zemědělství. Českou cibuli mám doma. Trochu tu českou symfonii ruší olivový olej, ale lisujte ho u nás. A na cajunské koření, které si ovšem můžete namíchat doma. Recept najdete třeba u plněných kuřecích prsou v pikantním koření. Nebo u pečených kuřecích křídel. Protože jde o směs suchého koření, můžete si ji připravit do zásoby. Ono stejně nenamícháte jenom potřebné množství, takže spíš počítejte rovnou s tím, že budete mít připraveno i na příště.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 na marinování
Doba vaření
75 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 na marinování
Doba vaření
75 minut
Nezvyklé? Jenom takový nápad, jak zamíchat kartami v kuchyni s hlavním trumfem – kuřecími paličkami. Toť vše. Jistě, trvá to trochu déle než byste asi mysleli, ale většinu času tráví připravovaný pokrm v troubě.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 na marinování
Doba vaření
75 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 na marinování
Doba vaření
75 minut
Nezvyklé? Jenom takový nápad, jak zamíchat kartami v kuchyni s hlavním trumfem – kuřecími paličkami. Toť vše. Jistě, trvá to trochu déle než byste asi mysleli, ale většinu času tráví připravovaný pokrm v troubě.
Kuřecí paličky pečené s paprikami | Inspirace nad regálem | Hezky česky
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Vše si připravíme.
    Vše si připravíme
  2. Paličky posypeme kořením, pokropíme bohatě olejem a necháme chvíli zakryté odležet v chladu. Asi by to měla být minimálně hodina, musí stačit méně.
    Paličky posypeme kořením
  3. Zalijeme olejem
  4. Zakryjeme a necháme odležet
  5. Nakrájíme cibuli a půlkolečka, rozčtvrtíme podélně papriky a celerové stonky podélně rozřízneme a nakrájíme tak asi dílky asi o délce 5 cm. Nakrájenou zeleninu dáme do pekáčku a na ni položíme paličky. Olej, kterým jsme marinovali paličky přelijeme přes paličky.
    Nakrájíme zeleninu
  6. Pekáček překryjeme alobalem a dáme do trouby předehřáté na 220 °C. Pečeme 45 minut. Sejmeme alobal.
    Zakryjeme
  7. Brambory vaříme ve slupce tak asi 15 minut. Po zchladnutí je nakrájíme na měsíčky. Osolíme. Pak přidáme k paličkám.
    Vyndáme z trouby
  8. Poklademe kousky másla a pečeme ještě asi 10 až 15 minut.
    Poklademe máslo
  9. Podáváme.
    Podáváme

Treska s pivem a žampiony | Experiment se vyplatí

Podivná kombinace, že jo? No, ale vyzkoušel jsem. Inspirovala mě blogerka Dana odkudsi, která si říká Killing Thyme, což můžeme přeložit jako Vraždící tymián nebo také Zavražděný tymián. Dana se představuje jako spisovatelka na volné noze s chutí na kulinářské dobrodružství, žíznící po dobrém pivu s nekonečným hladem po fotografování. A protože miluje pivo, vaří s pivem. Plzeňským! Ale pokud máte chuť na špekáčky se zelím na pivu, můžete nalistovat zmíněný recept. A nebo máte chuť na tresku trochu jinou? Koukněte na recept, který se jmenuje treska s chorizem, fazolemi a rajčaty, tedy mimo jiné na tomto webu. Ale nebojte se experimentu a jděte do piva, nebudete litovat.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
To je záležitost, která mě zajímá. Už tu mám špekáčky na pivu, ale rybu ještě ne. Je na čase to změnit. Pokud se obáváte, že se vám porce na talíři utopí v pivu, nemusíte. Pivo se s balzamikovým octem nějak skamarádí a dá rybě jistou nahořklo chuť, ale je to chuť lahodná, skoro nepivní.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
To je záležitost, která mě zajímá. Už tu mám špekáčky na pivu, ale rybu ještě ne. Je na čase to změnit. Pokud se obáváte, že se vám porce na talíři utopí v pivu, nemusíte. Pivo se s balzamikovým octem nějak skamarádí a dá rybě jistou nahořklo chuť, ale je to chuť lahodná, skoro nepivní.
Treska s pivem a žampiony | Experiment se vyplatí
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Nachystáme si vše, co potřebujeme. Treska na fotce není, ale dojdete k ní.
    Připravíme si
  2. Rozpustíme 3 lžíce másla a přidáme na plátky nakrájené žampiony, které osmahneme. Pak zakryjeme a dusíme do měkka, tak 5 minut, občas promícháme.
  3. Přidáme prolisovaný česnek a podusíme asi 30 vteřin, aby houby provoněly.
    Podusíme
  4. Pomalu přilijeme pivo.
    Přilijeme pivo
  5. Přidáme balzamikový ocet.
    Přidáme ocet
  6. Přidáme nakrájenou petrželku, sůl a pepř. Přivedeme k varu.
    Přidáme petržel
  7. Vaříme tak asi 3 minuty, aby se omáčka redukovala skoro na polovinu.
  8. Dáme si vařit brambory.
    Dáme si vařit brambory
  9. Filety tresky lehce osolíme a opepříme.
    Filety osolíme a opepříme
  10. V pánvi rozehřejeme lžíci másla a vložíme filety tresky, které lehce opečeme.
    Lehce opečeme
  11. Pak přelijeme částí omáčky i se žampiony.
    Přelijeme částí omáčky
  12. Zakryjeme a na mírném ohni tresku dusíme tak asi 8 až 10 minut.
    Zakryjeme a dusíme
  13. Omáčku opět zahřejeme na mírném ohni, přidáme do ní lžíci másla a rozšleháme, aby se máslo rozpustilo.
    Do omáčky přidáme máslo
  14. Tresku na talíři přelijeme omáčkou se žampiony a posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s vařeným bramborem.
    Podáváme