Jednoduše zapékaný pstruh s bylinkami

Už jsem měl všechno, co jsem potřeboval. Jenom jsem pak musel stepovat v marketu u pultu s rybami než si mě někdo hodlal všimnout. No prodavačka prý měla svačinu, tak jsem jí dopřál ještě chvíli. Nakonec se přišourala paní, u které jsem si vyžádal duhového pstruha. Lovila očima v pultu a zastavila se u olihní. No, navedl jsem si cože to pstruh je. A protože myšlenka na večeři byla silnější než cokoliv, odpustil jsem tu prodlevu i váhání. Ony to prodavačky nemají moc lehké. Vybalují oleje a balíčky nakrájeného salámu a najednou přijde nějaký pako a chce rybu. No pstruha jsem si dovlekl domů, takže bude večeře. Pstruha vypěstovali v oblasti popsané jako Francie, Itálie a Dánsko. Docela rozptyl, řeklo by se, že je to pstruh cestovatel. Bylinky zase už nachystané na ryby přijely v krabičce z Izraele. Pro citron žádný domicil nemám, řeklo by se, že je odkusi ze subtropů.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Duhového pstruha jsem vlastně měl v kuchyni poprvé. Pstruha jako takového už jo, ale tohle je parádní záležitost. Až ho připravíte, možná vás překvapí růžové maso, skoro jako losos. Na jazyku se rozpadá. To jeho kámoši obecní jsou bílí jako sníh. I po upečení. Tak si tuhle lahodu dopřejte také. Trochu jsem bojoval s pekáčkem až jsem nakonec zvolil plech. I tak měla ryba co dělat, aby se tam vešla.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Duhového pstruha jsem vlastně měl v kuchyni poprvé. Pstruha jako takového už jo, ale tohle je parádní záležitost. Až ho připravíte, možná vás překvapí růžové maso, skoro jako losos. Na jazyku se rozpadá. To jeho kámoši obecní jsou bílí jako sníh. I po upečení. Tak si tuhle lahodu dopřejte také. Trochu jsem bojoval s pekáčkem až jsem nakonec zvolil plech. I tak měla ryba co dělat, aby se tam vešla.
Jednoduše zapékaný pstruh s bylinkami
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Pstruha koupíte vykuchaného, odpadá taková ta piplačka, kterou dovedou jenom znalci. Omyjeme ho a osušíme.
    Pstruha omyjeme
  2. Do břicha vsuneme na kolečka nakrájený citron.
    Přidáme citron
  3. Přidáme k citronu bylinky.
    Bylinky
  4. Uložíme na plech, který jemně zastříkneme olivovým olejem a mírně osolíme.
    Uložíme na plech a mírně osolíme
  5. Dáme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme tak 20 až 25 minut. Pak teplotu stáhneme asi na 180 °C a necháme ještě 5 minut dojít. Mezitím si uvaříme brambory ve slupce.
  6. Hotovo. Už jen přendat na talíř. I tady mám trochu logistický problém, chtělo by to pěkný ovál. Ale nejsme na recepci v Lánech, musíme si vystačit s obyčejným kulatým talířem.
    Hotovo
  7. Podáváme s bramborem jemně omaštěným kouskem másla. Doplníme čerstvě nastrouhaným křenem.
    Podáváme s bramborem

Pražské lečo

Jo, lečo. Když už se mou malou kuchyní prohnalo ledados, lečo má plné právo se také hlásit o slovo. Nepatřilo k mým oblíbeným jídlům, ale tuším, že jsme ho doma mívali rozhodně jiné než ve školní jídelně. Tak jdeme do toho, abychom neztráceli čas.

Hlasů: 6
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Rychle a stručně. Lečo je zelenina smíchaná s vajíčky. A dá se k tomu něco přidat? Kouká na mě Pražská šunka, která není z Pražáků a není ani z Prahy, ale z průmyslové zóny Jirny, kde ji (asi) dělá firma LE & CO. To je silná nápověda, skoro návod k použití.
Hlasů: 6
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Rychle a stručně. Lečo je zelenina smíchaná s vajíčky. A dá se k tomu něco přidat? Kouká na mě Pražská šunka, která není z Pražáků a není ani z Prahy, ale z průmyslové zóny Jirny, kde ji (asi) dělá firma LE & CO. To je silná nápověda, skoro návod k použití.
Pražské lečo
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Na rozehřátém oleji osmahneme cibuli nakrájenou na půlměsíčky a nakrájenou šunku. Přidáme nakrájené papriky, na půlky nakrájená cherry rajčátka a zalijeme zeleninovým vývarem. (Zelenina sama o sobě pouští vodu a probublává, ale nějak mi přišlo, že by to chtělo něčím podpořit pro dušení, tak přišel zeleninový vývar vhod.)
    Osmahneme zeleninu
  2. Přidáme sůl a koření, dobře promícháme.
    Sůl, pepř, tymián
  3. Zakryjeme a necháme asi 20 minut dusit. V polovině dušení přidáme rajčatové pyré.
    Zakryté dusíme
  4. Vejce rozšleháme vidličkou, vmícháme do leča a prohřejeme. Opepříme. Vmícháme nasekanou petrželku.
    Zalijeme vejcem
  5. Podáváme s dalamánkem nebo vekou.
    Servírujeme s dalamánkem

Voňavé kuře na bylinkách | Rychlá záležitost pro nedočkavé

Čas jsou peníze, tohle slyšíme dost často. A někdy chcete zrychlit nejen kvůli tomu, abyste peníze ušetřili nebo vydělali, prostě někdy máte všeho tak nějak plné kecky a chcete mít jídlo rychlé. Můžete si namazat chleba, ale to nebývá to pravé ořechové pokaždé. V malé kuchyni, kde se příprava jednotlivých částí chodu pere o místo na vařiči, to zrychlení zase není tak evidentní, ale stačí dobrá organizace a jde to také.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Tentokrát se pustíme do kuřete na bylinkách. Je v něm také trocha brandy, ale nemusíte kvůli tomu kupovat celou flašku, postačí jako náhrada plnohodnotný kuřecí vývar.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Tentokrát se pustíme do kuřete na bylinkách. Je v něm také trocha brandy, ale nemusíte kvůli tomu kupovat celou flašku, postačí jako náhrada plnohodnotný kuřecí vývar.
Voňavé kuře na bylinkách | Rychlá záležitost pro nedočkavé
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí stehna zbavíme kůže. Osolíme a opepříme.
  2. Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotě a stehna opečeme z obou stran dozlatova. Je to tak 5 až 8 minut, podle výkonu vašeho vařiče.
  3. Stehna vyjmeme z pánve, dáme stranou a do pánve dáme podélně přepůlené stroužky česneku. Osmahneme a přidáme brandy nebo trochu vývaru. Restujeme asi 2 minuty, aby česnek nezhořkl.
  4. Přidáme čerstvý tymián a rozmarýn a rychle promícháme. Do pánve vrátíme stehna a vše zalijeme kuřecím vývarem. Necháme probublávat asi 8 minut.
  5. Připravíme si rýži, což trvá asi 15 minut.
  6. Stehna servírujeme s rýži, zdobenou petrželkou. Zalijeme šťávou.
Tip:

Pokud často potřebujete kuřecí vývar, je nejlepší si ho připravit dopředu a mít v pohotovosti v lednici.

Když zbavíte stehna kůže, dejte je povařit v malé troše vody, může posloužit jako rychlá náhražka vývaru, třebaže se tomu připravenému nevyrovná.

Stehna můžete před přípravou vykostit, lze také sáhnout rovnou po stehenních řízcích.