Střídmý bramborový knedlík | Varianta na šinkový knedlík bez šunky – s pažitkou

Můžete dneska bramborový knedlík můžeme koupit v několika variantách, ale to zase není ono. Takže si ho uděláme.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to bramborový knedlík podle receptu na šunkový knedlík, ze kterého jsem vynechal šunku a přidal nakrájenou pažitku. Střídmý bramborový knedlík je dobrou přílohou k masu. Množství ingrediencí jsem tentokrát neměřil, ale po zkušenosti s přípravou bramborového knedlíku (kam přišel navíc ještě kypřící prášek) jsem to risknul od oka. Je to varianta receptu na šunkové knedlíky, ale obešel jsem se bez šunky. Když si však přidáte nadrobno nakrájenou šunku do těsta, můžete šunkový knedlík podávat samostatně s kysaným zelím a osmaženou cibulkou.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to bramborový knedlík podle receptu na šunkový knedlík, ze kterého jsem vynechal šunku a přidal nakrájenou pažitku. Střídmý bramborový knedlík je dobrou přílohou k masu. Množství ingrediencí jsem tentokrát neměřil, ale po zkušenosti s přípravou bramborového knedlíku (kam přišel navíc ještě kypřící prášek) jsem to risknul od oka. Je to varianta receptu na šunkové knedlíky, ale obešel jsem se bez šunky. Když si však přidáte nadrobno nakrájenou šunku do těsta, můžete šunkový knedlík podávat samostatně s kysaným zelím a osmaženou cibulkou.
Střídmý bramborový knedlík | Varianta na šinkový knedlík bez šunky – s pažitkou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Dáme vařit vodu ve velkém hrnci, vodu osolíme. Začněte rovnou tímhle krokem, protože hotové knedlíky by už neměly čekat, jinak těsto povolí. Voda se může chvílí vařit a čekat, těsto by čekat naopak na vodu nemělo.
  2. Studené vařené brambory oloupeme a nastrouháme, osolíme, přidáme mouku a vejce. Vypracujeme těsto. Přidáme hrst nakrájené pažitky, můžete použít i sušenou. Pokud je těsto řídké, což poznáme podle hnětení rukou, ještě přidáme mouku, ale neměli bychom to přehánět. Těsto by se nemělo lepit na prsty, ale neměl by to být kámen.
  3. Z těsta vytvoříme koule (šišky jsem vyloučil, ale daly by se také udělat) a dáme do vařící vody. Necháme vařit tak 15, spíše 20 minut. Pokud po chvíli vaření koule nevyplavou a přichytí se ke dnu hrnce, pomůžeme jim třeba měchačkou, aby se odlepily.
Tip:

Hodí se jako příloha třeba k hovězímu ragú.

Množství ingrediencí jsem tentokrát neměřil, ale po zkušenosti s přípravou bramborového knedlíku (kam přišel navíc ještě kypřící prášek) jsem to risknul od oka. Je to varianta receptu na šunkové knedlíky, ale obešel jsem se bez šunky. Když si však přidáte nadrobno nakrájenou šunku do těsta, můžete šunkový knedlík podávat samostatně s kysaným zelím a osmaženou cibulkou.

Zapečené těstoviny | Brnkačka se vzpomínkou

Rychlé, snadné, chutné. To je dnešní recept. Má sice tři fáze, vaření, restování a pečení, ale jsou to veskrze snadné kroky.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Možná to bude pro vás jedna ze vzpomínek na mládí, vlastně dětství, tehdy bývalo podobné jídlo frekventovanou položkou na školním jídelníčku. Ale domácí je domácí. A nezapomeňte přidat sterilovanou okurku.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Možná to bude pro vás jedna ze vzpomínek na mládí, vlastně dětství, tehdy bývalo podobné jídlo frekventovanou položkou na školním jídelníčku. Ale domácí je domácí. A nezapomeňte přidat sterilovanou okurku.
Zapečené těstoviny | Brnkačka se vzpomínkou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. V osolené vodě uvaříme těstoviny, tak asi 10 minut, scedíme je a dáme stranou.
    Mix těstovin
  2. Šunku nakrájíme na proužky, cibulku na kolečka a orestujeme na troše sádla.
    Osmahneme
  3. Osolíme a opepříme.
    Osolíme
  4. Vymažeme zapékací misku trochou másla.
    Vymazaná miska
  5. Poklademe první vrstvu těstovin a na dáme šunku s cibulkou.
    První vrstva
  6. Můžeme jemně promíchnout, aby se vrstvy mírně promísily.
    Promícháme
  7. Přidáme horní vrstvu těstovin a vložíme do trouby nechat mírně zapéct (do trouby předehřáté na 170 °C), pečeme asi 10 minut.
    Horní vrstva
  8. Připravíme vejce a smetanu.
    Připravte si
  9. Smícháme vajíčko se smetanou.
    Mix
  10. Rozšleháme.
    Šleháme
  11. Zalijeme těstoviny a vrátíme do trouby na 15 minut.
    Zalijeme
  12. Po zapečení opět zalijeme těstoviny smetanou a dalším vajíčkem.
    Zalijeme
  13. Poklademe proužky tvrdého sýra, třeba ementálu. Vrátíme do trouby a pečeme ještě 10 minut.
    Sýr
  14. Hotovo

Pátrání po cibulových placičkách | Placky s cibulí, bramborou, mrkví a slaninou

Tak teď si vyzkoušíme něco dobrého, rychlého. Napadlo mě, že by to mohly být cibulové placky, už tu jeden recept mám, tak by to chtělo inovaci.  Narazil jsem na stovky receptů, kde má hlavní slovo jarní cibulka, to také někdy zkusím, ale budeme vařit z toho, co máme doma po ruce. Tak nějak jako kdysi, když se v naší kuchyni vařívalo.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Kuchyňská cibule a brambory tuhle experimentální záležitost odstartují. To je základ, který v placičkách být musí. A také kousek mrkve, to se hodí.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Kuchyňská cibule a brambory tuhle experimentální záležitost odstartují. To je základ, který v placičkách být musí. A také kousek mrkve, to se hodí.
Pátrání po cibulových placičkách | Placky s cibulí, bramborou, mrkví a slaninou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Nakrájíme si slaninu na proužky, nastrouháme brambory, cibuli (chvíli to jde, zbytek si rozsekejte na mixeru), nastrouháme i mrkev. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku.
  2. Slaninu opečeme nasucho na pánvi, asi tak 4 až 5 minut na středním planemi bude stačit, smícháme ji pak s bramborami, cibulí a mrkví. Přidáme vajíčko a rozmícháme. Přisypeme mouku s kypřícím práškem. Vytvoříme těsto.
  3. A teď už smažíme na oleji. Jako bramborák. Pokud si zvolíte pánvičku o průměru 14 centimetrů, pak těch sedm placiček budete smažit tak 45 minut. Vše si urychlíte použitím lívanečníku. Určitě budete mít hotovo do 20 minut.

Nashvillská kuřecí křídla v pražské verzi, pikantní záležitost | Inprovizace s inspirací

Nashville není jenom Mekka muzikantů. Pochází odtud i recept, který, jak jinak, jsem si mírně upravil podle hlavy, možností a tak vůbec. V Nashvillu se improvizuje a v mé kuchyni taky. Původní recept je jenom inspirací.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45 minut
Tak jdeme do toho, připadám si jako ten motorkář jezdící v cirkusové kouli. Když to špatně vyberu, natluču si, když zvládnu plyn a tak, může to být skvělé dechberoucí představení. Tak tedy, že bych chtěl lapat po dechu, to zrovna ne, ale pochutnat si, to je jiná.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45 minut
Tak jdeme do toho, připadám si jako ten motorkář jezdící v cirkusové kouli. Když to špatně vyberu, natluču si, když zvládnu plyn a tak, může to být skvělé dechberoucí představení. Tak tedy, že bych chtěl lapat po dechu, to zrovna ne, ale pochutnat si, to je jiná.
Nashvillská kuřecí křídla v pražské verzi, pikantní záležitost | Inprovizace s inspirací
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Omytá křídla popsypeme pepřem a solí a necháme 3 hodiny chladit. Když necháte přes noc, taky dobře.
  2. Rozšleháme vejce, podmáslí (mléko) a tabasco. V jiné míse smícháme mouku a tak 4 lžičky soli.
    Podmáslí, mouka a sůl
  3. V další míse rozmícháme kajenský pepř, hnědý cukr, granulovaný česnek, papriku.
    Smícháme koření s olejem
  4. Ještě do směsi koření přidáme asi šálek oleje.
    Smícháme koření s olejem
  5. Křídla dáme do zapékací misky, zalijeme olejem a zakryjeme (poklicí nebo alobalem). Dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 30 minut.
    Křídla připravíme do trouby
  6. Křídla pak vyndáme z trouby.
    Upečeno
  7. Křídla vyjmeme z misky, necháme okapat a obalíme je v mouce a pak ponoříme do vaječné směsi a potom ještě jednou vykoupeme v mouce. Křídla jsou ve vrstvě těstíčka, takže počítejte s krustičkou po smažení. Olej ze zapékací misky přelijeme do pánve, případně ještě přidáme trochu oleje a zahřejeme na vyšší teplotu, křídla smažíme ze všech stran.
    Obalíme
  8. Ve finále ve směsi koření s olejem obalíme osmažená, ještě horká křídla. Pokud už vám při manipulaci křídla už trochu vychladla, šoupněte je na chvilku do horké trouby, olej povolí a cukr trochu zkaramelizuje. Podáváme s plátky chleba a kyselou okurkou.
    Hotovo
Tip:

Protože těstíčko je docela hutné, budou se vám lépe obalovat kuřecí paličky.