Hospodský guláš | Klasika podpořená vývarem

Už tu máme jeden takový, ale variant může být víc. Tak si přidáme další.

Hospodský guláš | Klasika podpořená vývarem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Do hospod se chodí na guláš. Aspoň to tak bývalo a myslím, že je. A ruku na srdce, když guláš připravíte doma, je jiný. Jak to v těch hospodách dělají? Určitě v tom hraje množství, které připravují. To s domácími porcemi těžko dokážeme. Ale dá se tomu přiblížit nebo ho i předčít. Říká se, že má být tolik cibule co masa. A to maso chce svůj čas, aby bylo měkkoučké. Tak mu ho dejte, nebudete litovat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Hospodský guláš | Klasika podpořená vývarem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Do hospod se chodí na guláš. Aspoň to tak bývalo a myslím, že je. A ruku na srdce, když guláš připravíte doma, je jiný. Jak to v těch hospodách dělají? Určitě v tom hraje množství, které připravují. To s domácími porcemi těžko dokážeme. Ale dá se tomu přiblížit nebo ho i předčít. Říká se, že má být tolik cibule co masa. A to maso chce svůj čas, aby bylo měkkoučké. Tak mu ho dejte, nebudete litovat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si ingredience.
    Připravíme si
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky. Rozpálíme sádlo a na středním plameni na něm pomalu opékáme všechnu cibuli se špetkou soli. Pěkně pomalu, mícháme a snažíme se docílit rovnoměrně opečené cibule, která má jednolitou zlatavou nebo zlatohnědou barvu.
    Osmahneme cibuli
  3. Když je cibule hotová, zaprášíme ji kmínem.
    Přidáme kmín
  4. Přidáme papriku.
    Přidáme papriku
  5. Krátce zamícháme, paprika nesmí zhořknout.
    Rychle promícháme.
  6. Hned poté přidáme do kastrolu maso. Maso krátce restujeme, pak ještě osolíme.
    Přidáme maso
  7. Přidáme protlak, který také zarestujeme.
    Přidáme protlak
  8. Dobře promícháme.
    Promícháme.
  9. Nakonec vše podlijeme horkým vývarem. Tekutiny dáme jen tolik, aby bylo maso ponořené.
    Přilijeme vývar
  10. Na mírném plameni potom dusíme tak 2 až 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Dusíme jen s jemnými bublinkami s pootevřenou poklicí. Nechte gulášek pěkně probublávat. V průběhu podle potřeby ještě doplňujeme vývar, aby se maso dusilo a nevysušovalo. Můžete ještě přidat bobkový list, pro chuť.
    bobkový list
  11. Můžeme zahustit moukou rozmíchanou ve vodě nebo nastrouhaným starým chleme. Volím osvědčenou mouku. Lžička hladké mouky postačí. Ještě chvilku povaříme.
    Zahustíme
  12. Necháme dojít.
    necháme dojít
  13. Podáváme s houskovým knedlíkem a podle chuti i s kolečky cibule.
    Podáváme

Štramák Max | Tedy Strammer Max | Inspirace z Německa

Dneska jsme se v kuchyni sešli dva. Trochu souboj. No, rivalita tady hrála roli, ale nakonec jsem ustoupil. Takže jsem v roli fotografa a ochutnávače.

Štramák Max | Tedy Strammer Max I Inspirace z Německa
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tradičně Strammer Max pochází z kuchyně berlínské a saské. Je to o chlebu, šunce a vajíčku nebo, jak vidno, krkovičce. V poznámce jsou ještě další varianty, protože jsem vytrvalý hledač. Variant je dost, dokonce i ve velikosti XXL. Záleží na nápadu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Štramák Max | Tedy Strammer Max I Inspirace z Německa
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tradičně Strammer Max pochází z kuchyně berlínské a saské. Je to o chlebu, šunce a vajíčku nebo, jak vidno, krkovičce. V poznámce jsou ještě další varianty, protože jsem vytrvalý hledač. Variant je dost, dokonce i ve velikosti XXL. Záleží na nápadu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si.
    start
  2. Osmahneme cibulku do zlatova.
    Cibulka
  3. Přidáme plátky krkovice, která na cibulce změkne a celé jídlo provoní. Krkovice změkne tak asi 7 až 10 minut.
    krkovice
  4. Uděláme volské oko.
    volské oko
  5. Osolíme a opepříme.
    osolíme
  6. Přidáme na oko cibulku nebo pažitku.
    Přidáme cibulku
  7. Namažeme plátky chleba hořčicí.
    namažeme hořčicí
  8. Na hořčici položíme plátky krkovice a na ně volská oka. A přidáme ještě okurky jako oblohu.
    poklademe
  9. Přidáme plátky rajčete ozdobené kolečky cibule. A ještě přidáme sterilovanou okurku.
    cibule
  10. Dobrou chuť.
    dobrou chuť
Tip:

Na okraj:
Irena Papežová Bělská na své stránce Taste Actually přináší příběh z německé kuchyně, ze které vybírám:
Je to velmi vydaná svačina a zřejmě i kvůli použití vajec vznikl název, který v podstatě znamená „k akci připravená mužská pýcha“. Nutno dodat, že řada Němců, aspoň tady v Bonnu, už vlastně vůbec o tomhle přeneseném významu neví. Nejprve musím na másle opéct krajíce tmavšího kváskového chleba, nejlépe žitného. Nemusí se opékat na pánvi, jde to i v troubě. Krajíce chleba potřu máslem a dám je zapéct do trouby pod gril, dokud nejsou lehce křupavé. Radši to kontroluju, protože to jde rychle. Na ještě teplý opečený chleba přijde plátek syrové šunky, tedy uzené nebo sušené. Na pánvi ještě udělám volská oka. Na jeden standardní krajíc dávám jedno až dvě. Vajíčka posolím, opepřím a posypu je čerstvou pažitkou. Hotovo.
Existuje spousta dalších variant třeba se sýrem, cibulí nebo rajčaty. Názvy Stramme Lotte, Strammer Moritz nebo Stramme Luise nemají už žádný další význam ale signalizují, že syrová šunka je nahrazená šunkou vařenou, sekanou nebo salámem.
Na německé wikipedii:
Strammer Max je jednoduché jídlo vyrobené ze smíšeného chleba, šunky a sázeného vejce. Strammer Max, původně součást saské a berlínské kuchyně, se nyní v Německu hojně používá v domácí kuchyni a v hospodách. K přípravě jsou potřeba plátky chleba buď namazané máslem nebo opražené v másle, na které položíme syrovou šunku nebo slaninu a nakonec poklademe smaženým vejcem. V závislosti na receptu se šunka místo plátky chleba smaží nebo nakrájí do kostek. Mezi občasné přídavky patří sýr, plátky okurky, plátky rajčat nebo cibulové kroužky. Další variantou jsou jaterní sýr, pečená cibule a smažená vejce.
Ve variantách, které někdy mají různá jména, jako Strammer Moritz, Stramme Lotte, Stramme Luise nebo Strammer Otto, je surová šunka nahrazena vařenou nebo Leberkäse, Plockwurst, salámem nebo podobně. Termín Strammer Max byl vytvořen kolem roku 1920 v Sasku s významem „vztyčený penis“. Názvy později odvozené jako Stramme Lotte nebo He-Otto nemají žádný zvláštní význam.
Srovnatelné pokrmy jsou rýnský krüstchen, Bauerntoast nebo nizozemský Uitsmijter (pojmenovaný po nizozemském slově „vyhazovač “). Ten je částečně připraven z ryb.
Na stránce Chefkoch je jednoduchý štramák Max:
Plátky chleba potřete jemně máslem a na chléb položte plátek šunky. Nyní můžete (kdo chce) přidejte nakrájené okurky a opepřete. Přeložte plátkem sýra (goudy nebo ementálu). Vložte sendviče do trouby na 10-15 minut při přibližně 150 stupních. Dokud sýr trochu nepovolí. Připravte volská oka a před podáváním je vložte na upečený chléb. Můžete obložit okurkou a paprikovými proužky.

Pečené uzené ocásky | Tak nějak na přání

Chodil jsem kolem řezníka, kde pořád nabízeli uzené ocásky. Protože to nějak viselo ve vzduchu, tak jsem se nakonec zastavil. Málem jsem nepochodil. Zbyl na mě jeden kousek, ale to pro dva může stačit. A už se to chystá. K ocáskům je třeba dobrý rajčatový salát, třeba.

Pečené uzené ocásky | Tak nějak na přání
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Chce to hlavně výdrž. Čtyři hodiny, jsou čtyři hodiny. Ale za tu dobu udělá černé pivo karamelizační kouzlo. Ale pak už se můžete pustit do skvělé bašty. Jo, nezapomeňte na ten rajčatový salát, hodí se k tomu, stejně jako čerstvý chléb.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
240 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
240 minut
Pečené uzené ocásky | Tak nějak na přání
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Chce to hlavně výdrž. Čtyři hodiny, jsou čtyři hodiny. Ale za tu dobu udělá černé pivo karamelizační kouzlo. Ale pak už se můžete pustit do skvělé bašty. Jo, nezapomeňte na ten rajčatový salát, hodí se k tomu, stejně jako čerstvý chléb.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
240 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
240 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Ocásky si necháme nasekat nebo je při troše štěstí rozdělíme doma. Šlo to.
    Rozdělíme
  2. Dáme maso do pekáče, přidáme koření.
    Nachystáme
  3. Cibule nakrájíme na měsíčky a přidáme k masu. Zalijeme pivem. Dáme do trouby předehřáté na 150 až 160 °C a pečeme 4 hodiny. Občas přeléváme vypečenou šťávou s pivem.
    Zalijeme
  4. V polovině pečení maso obrátíme, případně podlijeme trochou vody. Nenechte ocásky zcela na suchu.
    Při pečení obrátíme
  5. Podáváme třeba s chlebem a rajčatovým salátem.
    Podáváme

Moravský vrabec a vůbec | Klasika v akci

Už je tu zase. Máme tu žižkovskou variantu se zelím a výpečky se špenátem. Teda obdoba. A teď tu máme trochu jiného vrabce.

Moravský vrabec a vůbec | Klasika v akci
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pokaždé jinak? Vypadá to tak. Když narazím na něco zajímavého, zkouším. Tentokrát mě trochu navedli Kluci v akci. Podlít maso vývarem a pivem? Proč ne?!
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Moravský vrabec a vůbec | Klasika v akci
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pokaždé jinak? Vypadá to tak. Když narazím na něco zajímavého, zkouším. Tentokrát mě trochu navedli Kluci v akci. Podlít maso vývarem a pivem? Proč ne?!
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Maso nakrájené na kostky smícháme s cibulí nakrájenou na půlměsíčky a česnekem na plátky. Osolíme a okmínujeme.
    Připravíme maso
  2. Podlijeme vývarem.
    Podlijeme vývarem
  3. Podlijeme vývarem
  4. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C až 200 °C (podle vaší trouby) a pečeme asi hodinu. V polovině pečení promícháme a přilijeme trochu světlého piva.
    Podlijeme pivem
  5. Na rozpáleném sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce stáhneme teplotu a cibuli mírně zkaramelizujeme.
  6. Přidáme zelí i se šťávou, ochutíme kmínem a solí. Podusíme tak 10 minut.
    Přidáme zelí
  7. Podáváme.
    Výpečky