Krevety s rajčaty a špagetami | Tak a zase jinak | Snadná večeře | Pikantní záležitost

Tak tu máme krevety. Zase? Zase! Už po deváté. Zatím. Tak třeba tadytady a také tadytady a ještě tady. Ale teď se pouštím na tenký led. Povolávám rajčata a ne lecjaká. Krájená s bazalkou. Narazíte na ně všude a jeden čas jsem s nima narazil. Tak už dost, říkám si.

Krevety s rajčaty a špagetami | Tak a zase jinak | Snadná večeře | Pikantní záležitost
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle je pikantní záležitost, takže jsem sáhl po chilli a pálivých paprikách. A máme tady ouzo, které dá jídlu anýzový nádech. Nebojte, alkohol se během vaření odpaří.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Krevety s rajčaty a špagetami | Tak a zase jinak | Snadná večeře | Pikantní záležitost
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle je pikantní záležitost, takže jsem sáhl po chilli a pálivých paprikách. A máme tady ouzo, které dá jídlu anýzový nádech. Nebojte, alkohol se během vaření odpaří.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Krevety necháme rozmrazit. Dáme vařit špagety, budeme totiž později potřebovat vývar ze špaget.
    Připravíme si
  2. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na střední teplotě, pěkně zvolna necháme zesklovatět a pak přidáme nasekaný česnek, restujeme ještě 30 vteřin, aby česnek ovoněl.
    Osmahneme cibuli
  3. Přidáme vločky chilli.
    Osmahneme česnek a chilli
  4. Přidáme nakrájené pálivé papriky.
    Přidáme papriky
  5. Přidáme krájená rajčata i s omáčkou.
    Přidáme rajčata
  6. Zalijeme ouzo.
    Přidáme ouzo
  7. Promícháme a zakryjeme. Podusíme na mírném ohni tak 10 minut.
    Zakryjeme
  8. Přidáme podle potřeby vývar ze špaget a promícháme. Zvýšíme teplotu a necháme chvíli probublávat.
    Přidáme vývar ze špaget
  9. Přidáme krevety. Pánev pak zakryjeme a vaříme asi 4 až 5 minut.
    Přidáme krevety
  10. Přidáme špagety.
    Přidáme špagety
  11. Podáváme.
    Podáváme
Tip:

CO JE OUZO? (Aneb Přišli s tím mniši z Athosu)

Základem pro výrobu Ouza je silná pálenka vyráběná z různých zemědělských plodin. Nejčastěji její destilace probíhá v tradičních měděných destilačních zařízeních. Když je pálenka hotova přichází na řadu ochucení. Základem jsou samozřejmě semena bedrníku anýzu, který dodává Ouzu jeho typickou chuť i vůni. Další ingredience jednotliví výrobci pečlivě střeží. Nejčastěji se však jedná o koriandr, hřebíček, skořici a badyán. Někdy je do Ouza přidáván navíc cukr. Dalším krokem při výrobě je ředění. Výrobci kvalitnějších nápojů ředí Ouzo vodou, ostatní ne příliš kvalitním lihem. Výsledný nápoj má pak běžně mezi 40 a 50 % alkoholu, minimálně pak 37,5 %. Své kořeny má Ouzo v destilátu tsipouro, trochu podobnému brandy. S destilátem tsipouro přišli mniši obývající klášter na hoře Athos. Když pak vyzkoušeli tento destilát ochutit anýzem, dali vzniknout nápoji úplně novému, Ouzu. Pravdou však je, že svůj název získalo Ouzo až později. Existují dokonce dvě hypotézy, jak ke svému názvu přišlo. Jedna tvrdí, že vznikl zkomolením italského uso Massalia, v překladu pro použití v Marseille. Tento nápis, který se vyskytoval na bednách určených na export se stal synonymem kvality. Když pak odpadla zmínka o Marseille a uso bylo zkomoleno na Ouzo, název byl prý na světě. Druhá, pravděpodobnější hypotéza pak tvrdí, že název vznikl z tureckého üzüm, které označuje hrozen. Moderní historie Ouza se začíná psát na začátku 19. století nedlouho po vyhlášení řecké nezávislosti. Od té doby je výroba Ouza v Řecku spojena hlavně s ostrovem Lesbos. Od roku 2006 je navíc tento tradiční nápoj chráněn EU. Takže jedině Ouzo vyrobené v Řecku nebo na Kypru může nést toto označení.
Co je to Ouzo efekt?
Při podávání Ouza můžeme být svědky tzv. ouzo efektu. Oč vlastně jde? Nápoj Ouzo je sám o sobě čirý, přidáme-li do něj však vodu, jako kouzlem se bíle zakalí. Vysvětlení je samozřejmě známo. Ouzo totiž obsahuje anetol, esenciální olej, který se do něj dostane při výrobě z anýzu. Tento olej je rozpustný v alkoholu, nikoliv však ve vodě.
Ouzo se v Řecku nejčastěji pije v tzv. ouzeries, což jsou jakési kavárny, kde se podává a pije hlavně Ouzo. Řekové ho zde pijí nejčastěji ředěné vodou nebo s ledem. K tomu přikusují vše od salátů až po nasolené sardinky, chobotnice či škeble. Všude jinde se likér Ouzo podává jako aperitiv, tedy před jídlem. V tomto případě se neředí vodou ani ledem, ale je podáván velmi studený.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Huspenina neboli sulc | Opravdu domácí

Poňoukalo mě to už dost dlouho. Zdá se to jednoduché a ono to jednoduché také je. Jen je s tím dost crcání, ale proč se do toho nepustit jenom kvůli tomu? Jestli vás napadne, že je to aspik, tak jste skoro u cíle. Ale aspik je to průhledné. Huspenina neboli sulc je víc. Pokud byste hledali ve slovníku pro případ nějaké anglické inspirace, hledejte jellied meat nebo meat jelly. A narazíte na recepty středoevropské až východnější. Zkouška jen tak od oka moc nedopadla. Tak znova a líp. Jednoduše uvaříme, nasekáme, zalijeme a necháme vychladnout. Jo, teď jsem za chytrýho.

Huspenina neboli sulc | Opravdu domácí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Suroviny si můžete složit podle nabídky u řezníka. V balíčku, kterou mi nabídl market byla polovina kolene, stočené vepřové kůže a rozdělená vepřová nožička. Tak jsem si přikoupil ještě dvě nožičky. Je dobré požádat obsluhu, aby vám nožičky alespň přepůlili. Jinak se budete potýkat s tím, jak je dostat do hrce. Poradil jsem si s vydatnější masitostí, koupil si v uzenářství takzvané skládané šunkové koleno. Ono toho z nožiček moc neoberete, nevím, jak vy, ale mě to nelákalo. Něco masa dalo koleno, ale s tím bych asi sotva vystačil. Mrkev vařte zvlášť, času je k tomu dost.
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
180 minut + chlazení
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
180 minut + chlazení
Huspenina neboli sulc | Opravdu domácí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Suroviny si můžete složit podle nabídky u řezníka. V balíčku, kterou mi nabídl market byla polovina kolene, stočené vepřové kůže a rozdělená vepřová nožička. Tak jsem si přikoupil ještě dvě nožičky. Je dobré požádat obsluhu, aby vám nožičky alespň přepůlili. Jinak se budete potýkat s tím, jak je dostat do hrce. Poradil jsem si s vydatnější masitostí, koupil si v uzenářství takzvané skládané šunkové koleno. Ono toho z nožiček moc neoberete, nevím, jak vy, ale mě to nelákalo. Něco masa dalo koleno, ale s tím bych asi sotva vystačil. Mrkev vařte zvlášť, času je k tomu dost.
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
180 minut + chlazení
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
180 minut + chlazení
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Vepřové naskládáme do hrnce.
    Vepřové připravíme do hrnce
  2. Připravíme si ostatní ingredience.
    Připravíme si ostatní ingredience
  3. Maso zalijeme vodou, aby bylo vepřové zcela pod hladinou.
    Maso zalijeme vodou
  4. Přidáme na čtvrtky nakrájené cibule, stroužky česneku, kuličky černého pepře a bobkové listy. Osolíme.
    Přidáme koření
  5. Vaříme a posléze odebíráme pěnu (to je stejné jako při vaření vývaru). Po chvíli stáhneme teplotu, tak aby tekutina mírně probublávala.
    Odebíráme pěnu
  6. Necháme probublávat, tak, aby se maso uvařilo doměkka. Tak minimálně dvě hodiny. Pak necháme vychladout. Z hladiny sebereme tuk a vývar scedíme. Případně obereme maso, které se nabízí. No, spíš je to na odpis, ale ověřte si to. V balíčku byly i pruhy kůží, tak je po uvaření necháme stranou. Budou k užití. Vše ostatní, včetně cibule i česneku, vyhodíme.
    Necháme probublávat
  7. Nasekáme koupené vepřové koleno a část uvařené kůže. A přidáme kousky obraného masa (hlavně z kolene).
    Nasekáme koleno a kůže
  8. Nakrájíme uvařenou mrkev (vařenou zvlášť) a sterilizované okurky i natvrdo vařené vejce.
    Nakrájíme
  9. Naskládáme do nádoby ve vrstvách, které pak chceme mít jako strukturu v huspenině. Dalo by se s tím jistě i víc kouzlit, záleží na kreativitě i času. Tedy jakože necháme chladnout po částech, aby pevné částice zůstaly tam, kde je chceme mít a neklesly ke dnu. Ale to je jen úvaha.
    Naskládáme
  10. Vše připraveno na zalití vývarem. Mrkev je ve spodní vrstvě (takže bude s vejci nahoře) a na horní vrstvě (ta bude přikrájení dole).
    Naskládáno
  11. Pokud se vám zdá, že je tekutina řídká, můžete část vývaru přivést k varu a pak přidat dvě lžičky želatiny. Po rozpuštění želatiny (čtěte dobře návod!) smícháme se zbylým vývarem. Přichutíme ještě pepřem, osolíme a přidáme ocet. Dobře promícháme a necháme chvíli dojít.
    Želatina
  12. Vývar nalijeme do nádoby s připravenými ingrediencemi.
    Budeme zalívat
  13. Zalijeme vývar až po okraj nádoby.
    Necháme ztuhnout
  14. Můžeme ještě opepřit. Necháme ztuhnout. Nejlépe v chladu přes noc.
    Opepříme
  15. Huspeninu vyklopíme třeba na potravinovou fólii a můžeme krájet. Fólie se hodí i k tomu, že zbývající huspeninu můžeme vrátit zpět do nádoby a můžeme uchovat v ledničce.
    Vyklopíme
  16. Podáváme s cibulí a chlebem. Jako zálivku smíchejte ocet s vodou v poměru, který vám vyhovuje. Ještě zálivku opepřete podle chuti.
    Domácí huspenina s cibulí a octovou zálivkou
Tip:

Zjednodušeně:
Příprava huspeniny: Dávkování surovin a příprava už jsou součástí různých krajových receptů. Pro všechny recepty je ale stejné: nakrájet vše na kousky (kromě vajec, ty se mohou dát na dno mísy), uvařit v menším množství vody, zamíchat, dochutit kořením, nalít do mísy a nechat vychladnout.
Co jsem ještě nasbíral:
Prý už nejpozději ve středověku kuchaři objevili, že zesílený masový vývar může být vyroben jako želé. Podrobný recept na aspik se nalézá v dost staré sbírce receptů Le Viandier, napsané v nebo kolem roku 1375. Měl ji sepsat Guillaume Tirel, alias Taillevent, ale odhaduje se, že byla napsána už deset let před jeho narozením. No, to jsou věci. K dalším se řadí latisky psaná Liber de Coquina (z počátku 14. století) a anglická Cury (s datací roku 1390). A tomu, čím rozumíme huspeninu se jinde říká kholodets, studen, dragli, aspic a má to ještě spoustu dalších jmen. Je to velmi populární jídlo v Chorvatsku (zejména na severozápadě, kde se říká "hladetina" nebo "hladnetina"), v Polsku (kde se nazývá galareta), v Rumunsku (piftie, racitura), v Lotyšsku (aukstā gaļa) "šaltiena"), na Slovensku (huspenina, studeno), v Maďarsku (kocsonya, což se vztahuje nejen na huspeninu z vepřového), v Řecku (se říká pichti), v Rusku, Bělorusku, Ukrajině (kholodets, kholodne) Ve Vietnamu ("thịt nấu đông", což mi googl nabídl v překladu jako "zmrazené maso"). No ještě zmiňme opět Francii. Na počátku 19. století vytvořila Marie-Antoine Carême ve Francii chaud froid. Chaud froid znamená "horkou zimu" ve francouzštině, odkazuje na potraviny, které byly připraveny horké a podávané studené. Aspik byl používán jako chaud froid omáčka v mnoha studených ryb a drůbežích pokrmů. Omáčka přidala vlhkost a chuť k jídlu. Carême vynalezla navíc různé druhy aspiku a způsoby jeho přípravy.A to už je na seminární práci.
Tak si radši nechte chutnat.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Králík pečený na zelí s brambory

Tak mě to stálo chvíli přemýšlení, že když už jsem zahlédl králíka v regálem dostal jsem na něj chuť. Už tu jednoho mám, vlastně dva, tak proč nepřidat dalšího?! Už umíme péct na zelí kuře v několika variantách, proč to nezkusit s králíkem?

Králík pečený na zelí s brambory
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pečený králík mě provázel v dětství, je to taková milá vzpomínka. Tak šup s ním do pekáče, ať se můžu olizovat zase až za ušima. Jednoduchý recept, jenom to chce svůj čas. Ale stojí to za to si počkat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Králík pečený na zelí s brambory
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pečený králík mě provázel v dětství, je to taková milá vzpomínka. Tak šup s ním do pekáče, ať se můžu olizovat zase až za ušima. Jednoduchý recept, jenom to chce svůj čas. Ale stojí to za to si počkat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
    Brambory nakrájíme
  2. Nakrájíme část slaniny, tak asi polovinu.
    Nakrájíme část slaniny
  3. Část nakrájené slaniny dome do pekáčku.
    Dáme do pekáče
  4. Nakrájíme cibule nadrobno.
    Nakrájíme cibule
  5. Na slaninu do pekáčku přidáme cibuli a zelí. Dobře rozprostřeme.
    Přidáme zelí a cibuli
  6. Do lůžka ze zelí položíme králičí stehna.
    Přidáme králíka
  7. Kolem masa rozložíme brambory a plátky bůčku.
    Přidáme brambory
  8. Opepříme a osolíme.
    Opepříme
  9. Na maso a brambory s bůčkem ještě rozložíme zbývající anglickou slaninu. Můžeme zalít trochou vody.
    Položíme slaninu
  10. Zakryjeme a dáme do trouby předehřáté na 180 °C péct. Pečeme asi 90 minut.
    Zakryjeme
  11. Odkryjeme, králíka uvolníme, aby bylo mase na vrchu a dáme znovu do trouby již odkryté na 30 minut.
    Pečeme
  12. Na posledních 10 minut zvýšíme teplotu tak na 220 °C, aby maso dostalo barvu.
    Pečeme
  13. Podáváme.
    Podáváme
Tip:

A MÁME TADY ZÁHADU:
No celá záležitost mě přišla na 1000 korun, ale musíte brát v potaz, že jsem si cestou ještě koupil fungl nový pekáč v Orionu.
Pekáč Grande Orion
Prodejce (výrobce) uvádí na webu:
Pekáč odlévaný masivní s uchy a s velmi kvalitním nepřilnavým povrchem PFLUON GRANIT, na kterém připravíte výborné pečeně, omáčky, zapečenou zeleninu... Materiál: hliník s vynikajícím nepřilnavým povrchem PFLUON GRANIT a s profilovaným dnem, skleněná poklice s otvorem pro únik přebytečné páry. Doporučujeme použití kuchyňské chňapky. Rozměry: 35x22,5x8/12 cm. Vhodný na všechny typy spotřebičů včetně indukce. Při použití v troubě poklice max. do 200 °C. ALE na krabici uvádí, že s poklicí se do trouby můžeme odvážit při maximální teplototě 180 °C. No, babo raď, je to ve hvězdách, asi někde v souhvězdí Orion.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Bugatini s klobásou a paprikou | Varianta místo špaget

Narazil jsem na zajímavé těstoviny. Jsou to bugatini. Prostě něco jako makarony, ale nejsou to makarony. Jsou to duté špagety, ale nejsou to špagety. Tohle stojí za vyzkoušení, jak jinak?!

Bugatini s klobásou a paprikou | Varianta místo špaget
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jedna moudrost, která platí: díky otvoru uprostřed Bucatin Vás čeká výjimečný chuťový požitek. Omáčka se dostane do dutin Bucatin totiž již během přípravy. Jsou tak vynikající v lehké kombinaci s jakoukoliv omáčkou.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Bugatini s klobásou a paprikou | Varianta místo špaget
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jedna moudrost, která platí: díky otvoru uprostřed Bucatin Vás čeká výjimečný chuťový požitek. Omáčka se dostane do dutin Bucatin totiž již během přípravy. Jsou tak vynikající v lehké kombinaci s jakoukoliv omáčkou.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme.
    Potřebujeme
  2. Těstoviny vaříme v osolené vodě podle návodu. Má to být tak 8 minut al dente.
    Vaříme těstoviny
  3. Nakrájíme klobásu, papriky i česnek.
    Nakrájíme
  4. Na pánev dáme olej.
    Olej
  5. Opečeme klobásu, při restování mírně měchačkou klobásu rozbijeme.
    Opečeme klobásu
  6. Přidáme nakrájené cibule. Restujeme tak 4 až 5 minut.
    Přidáme cibuli
  7. Pak přidáme nakrájené papriky.
    Přidáme papriku
  8. Přilijeme trochu vody z těstovin. Chvilku povaříme.
    Zalijeme vodou z těstovin
  9. Přidáme nakrájený česnek.
    Přidáme česnek
  10. Přilijeme víno a provaříme. Promícháme.
    Přilijeme víno
  11. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata
  12. Opět přilijeme trochu vody z těstovin. Chvíli provaříme.
    Opět přidáme vodu z těstovin
  13. Přidáme oregano.
    Přidáme oregano
  14. Přidáme nasekanou petrželku. Vše jemně promícháme a vmícháme bugatini.
    Přidáme petrželku
  15. Podáváme posypané parmazánem a sekanou petrželkou.
    Podáváme posypené sýrem
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Žižkovský moravský vrabec | Alternativa

Nesmysl? Omyl, je to taková místní varianta klasického jídla, který nesmí chybět v žádné kuchyni, v žádné kuchařce ani na žádném webu, kde se o jídle mluví nebo se na něj jenom myslí. Vepřový vrabec, klasika. Moravský? Jak jinak! Tak nesmí chybět ani tady. Jeden už tady máme. Ne dosti!

Žižkovský moravský vrabec | Alternativa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Každému chutná něco jiné, ale pár kousků najdeme v obecném jídelníčku. Tedy vynechávám vegetariány, ti si snad dají jenom to zelí, které k vrabci nesmí chybět. Jsou s bramborovým knedlíkem. Buď si ho můžete připravit nebo koupit. Záleží na vaší volbě.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut
Žižkovský moravský vrabec | Alternativa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Každému chutná něco jiné, ale pár kousků najdeme v obecném jídelníčku. Tedy vynechávám vegetariány, ti si snad dají jenom to zelí, které k vrabci nesmí chybět. Jsou s bramborovým knedlíkem. Buď si ho můžete připravit nebo koupit. Záleží na vaší volbě.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut
Potřebujete:
Vrabec
Dušené zelí
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravené kostky boku a masa smícháme s nakrájenou cibulí na půlkolečka a nasekaným česnekem. Okmínujeme a osolí. Podlijeme trochou vody. [Narazil jsem na radu, že směs masa s cibulí, česnekem a kořením můžete nechat odležet v chladu přes noc. To stojí za zkoušku.]
    Maso s cibulí
  2. Směs masa trochu podlijeme a zakryjeme.
    Podlijeme
  3. Dáme do trouby předehřáté na 220 °C. Pečeme 50 minut.
    Zakryjeme a dáme péct
  4. Pak odkryjeme, snížíme teplotu na 190 °C a ještě pečeme dozlatava. Během pečení podléváme a převracíme masovou směs.
    Pečeme
  5. Zelí si můžeme připravit obtížněji nebo snadněji. Volím kysané zelí v pytlíku. Nebudu dělat hrdinu. Vysypeme z pytlíku, osolíme, okmínujeme, přidáme trochu cukru.
    Připravíme zelí
  6. Pak zalijeme trochou vody a dusíme. Do měkka, takže nejspíš 25 minut. Můžete kontrolovat, aby tam bylo přiměřeně vody (zelí ale nesmí ve vodě plavat!) a přilévat, když je potřeba.
    Zalijeme vodou
  7. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, zasypeme moukou a osmahneme.
    Osmahneme
  8. Pak přilijeme tekutinu ze zelí, provaříme.
    Zalijeme
  9. Vše vmícháme do zelí.
    Vlijeme do zelí
  10. Zelí dochutíme octem. Promícháme a provaříme.
    Přidáme ocet
  11. Vrabce podáváme se zelím a bramborovým knedlíkem.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Baskické kuře po česku | Cesta za chutí

Zase strkám hlavu do oprátky. Už jsem na jednom webu dostal čoud za sicilské kuře, které nebylo sicilské, takže ho najdete pod jménem Smetanové kuře. Ale nedám si pokoj. Budu se dál rozhlížet po receptech, které mě zajímají, a jistě i vás, které mi slibují nějaký zážitek. Ať už v kuchyni samotné nebo u talíře. Jedeme do Baskicka! Vlastně mě inspiroval recept v New York Times, docela specifický, po křížovém hledání jsem narazil na recepty poněkud jednodušší, nebo spíš méně se tvářící jako sofistikovaná záležitost. A stejně slibujících dobré jídlo. V prvním receptu jsou nasazeny chilli papričky, ty mám nyní v kuchyni zakázané, prý moc ostré. No, respektuji, ale s docela těžkým srdcem. Ale tak si vystačíme s tradičními paprikami. To nemůže mít chybu, přece.

Baskické kuře po česku | Cesta za chutí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Původně jsem měl záměr udělat kuřecí perkelt, ale to už jsem dělal (také dobrý), tak se posuneme. A volba padla na něco dosta podobného perkeltu, jenže trochu jinak.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Baskické kuře po česku | Cesta za chutí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Původně jsem měl záměr udělat kuřecí perkelt, ale to už jsem dělal (také dobrý), tak se posuneme. A volba padla na něco dosta podobného perkeltu, jenže trochu jinak.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájíme cibuli na půlkolečka, papriky na proužky, nasekáme česnek. Stehna omyjeme a osušíme.
  2. Na rozpáleném rostlinném oleji opečeme osolená a opepřená kuřecí stehna. Z každé strany určitě tak 5 minut. Opečená stehna dáme stranou a olej vylijeme.
    Opečeme stehna
  3. Do pánve dáme olivový olej. Osmahneme cibuli, až zesklovatí, přidáme nasekaný česnek a mírně opepříme.
    Orestujeme cibuli s česnekem
  4. Po chvilce přidáme nakrájená rajčata.
    Přidáme nakrájená rajčata
  5. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni asi 20 minut.
    Podusíme
  6. Přidáme nakrájené papriky, promícháme.
    Přidáme papriky
  7. Přilijeme víno.
    Zalijeme vínem
  8. Přidáme koření a promícháme.
    Přidáme koření
  9. Do pánve vrátíme opečená stehna.
    Přidáme stehna
  10. Zakryjeme a dusíme asi 35 minut.
    Podusíme
  11. Podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží
  12. Můžeme podávát s bramborem.
    Můžeme podávat i s bramborem
Tip:

Tak jsem si prošacoval zdroje veřejné dostupné:
Baskická kuchyně prý patří k nejlépe střeženým tajemstvím evropské gastronomie. Tvrdý národ si bere to nejlepší ze španělské lásky k mořským plodům a francouzské rafinovanosti, aby vytvářel originální kompozice plné chutí a nápadů. Baskové rádi kombinují dary Atlantiku s paprikami, bramborami a rajčaty, ale stejně rádi pracují i s jehněčím či vepřovým masem, které dokáží přeměnit zejména v neodolatelnou šunku, klobásky a další druhy uzenin. Míří se i některé cestovky za místním kulinářským uměním, takže teď už vím, že San Sebastiano, je prý rodiště kulinářské revoluce, která dala vznik známé baskické nouvelle cuisine a kde je největší koncetrace restaurací s michelinskou hvězdičkou na světě. Mají tu i první gastronomickou univerzitu: Basque Culinary Center. Jo a z webu španělských receptů přebírám rovnou celou pasáž: Baskická kuchyně je často nazývána kuchyní inovace nebo kuchyní autora, což znamená, že v sobě nese prvky gastronomie dnešní doby spjaté s autentičností mistrů kuchařů, kteří ji přetvořili bez ztráty identity v gastronomii s fantasií, představivostí a jednoduchou elegancí. Najdeme zde horskou kuchyni připravující pokrmy ze zvěřiny, kuchyni údolí zpracovávající hovězí a vepřové maso, mléko a sýry a kuchyni, jež připravuje skvělé pokrmy z darů moře a která je charakterizována svou jedinečností. Tradiční gastromie tohoto regionu je mimořádně populární a patří mezi ní např. "pipperada", což je baskická zeleninová směs nebo skvělá smažená zelenina - "pisto a la bilbaína". Určitě také nesmí chybět ančovičky, které se nejčastěji smaží - "anchoas fritas" a tuňák v rajčatové omáčce - "bonito con tomate". Lahůdkou, která stojí za ochutnání jsou pak vepřové nožičky v omáčce – "manitas de cerdo a la vizcaína". Tradičním dezertem je "pastel vasco", neboli baskický dort, a nebo hrušky na červeném víně – "peras al vino tinto".

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuřecí nugetky s brokolicí

Taková rychlovka by to měla být. Snad 30 minut, žádné vyvařování. A to splní kuřecí kousky restované na oleji, s příchutí vína a brokolicí. No, původně měly být součástí i nesolené arašídy. Jenomže jsem na ně zapomněl. Tak snad příště.

Kuřecí nugetky s brokolicí
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete nasadit i kuřecí prsa, jsou ovšem trošku sušší než stehenní řízky. Ale stejnou metodou dosáhnete podobného výsledku. Mám to vyzkoušeno.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Kuřecí nugetky s brokolicí
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete nasadit i kuřecí prsa, jsou ovšem trošku sušší než stehenní řízky. Ale stejnou metodou dosáhnete podobného výsledku. Mám to vyzkoušeno.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí řízky nakrájímena nugetky, osolíme, opepříme a dobře obalíme v kukuřičném škrobu.
    Maso smícháme se škrobem
  2. Rozpálíme olej a orestujeme kuřecí nugety.
    Otrestujeme
  3. Restujeme dozlatova. Pak nugety dáme stranou, necháme v teple.
    Restujeme dozlatova
  4. Ve stejné pánvi osmahneme cibuli nakrájenou na kolečka (nebo půlkolečka).
    Osmahneme cibuli
  5. Přidáme na růžice rozbranou brokolici. Restuje ještě tak 3 minuty.
    Přidáme brokolici
  6. Přilijeme sojovou omáčku do které jsme přidali sladkou chilli omáčku. Promícháme.
    Zalijeme sojovou omáčkou
  7. Přilijeme kuřecí vývar podle potřeby.
    Přilijeme vývar
  8. Zakryjeme a necháme na mírnějším ohni probublávat, aby cibule i brokolice dobře změkly.
    Zakryjeme a dusíme
  9. Vrátíme do pánve maso.
    Přidáme maso
  10. Přilijeme víno a promícháme. Chvilku povaříme.
    Přilijeme víno
  11. Smícháme 2 lžičky kukuřičného škrobu s trochou kuřecího vývaru a vytvoříme řidčejší kašičku. Vmícháme do omáčky.
    Přidáme škrob
  12. Provaříme.
    Provaříme
  13. Podáváme s rýží.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Paprikové kuřecí paličky | Něco mezi perkeltem, nebem a zemí

Paprikové kuřecí paličky | Něco mezi perkeltem, nebem a zemí
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to rouhání, nebo není? Mám dojem, že jsem stvořil perkelt, ale krk za to zase nedám. Třeba mi na hlavu vylijete kýbl vody, abych se vzpamatoval, ale to já jsem při smyslech. Každopádně je to večeře, která je vcelku jednoduchá a hlavně dobrá.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
75 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
75 minut
Paprikové kuřecí paličky | Něco mezi perkeltem, nebem a zemí
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to rouhání, nebo není? Mám dojem, že jsem stvořil perkelt, ale krk za to zase nedám. Třeba mi na hlavu vylijete kýbl vody, abych se vzpamatoval, ale to já jsem při smyslech. Každopádně je to večeře, která je vcelku jednoduchá a hlavně dobrá.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
75 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
75 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme paličky a mouku, kterou smícháme s paprikou, osolíme a opepříme.
    Připravíme paličky a mouku
  2. Paličky obalíme v okořeněné mouce.
    Paličky obalíme v okořeněné mouce
  3. Rozpustíme máslo a paličky opečeme. Asi tak 5 minut.
    Rozpustíme máslo a paličky opečeme
  4. Opečeme ze všech stran.
    Opečeme ze všech stran
  5. Paličky dáme stranou, nakrájíme cibuli a česnek.
    Paličky dáme stranou, nakrájíme cibuli a česnek
  6. Přilijeme trochu oleje do kastrolu. Osmahneme cibuli do měkka, tak 3 nebo 4 mminuty, a přidáme česnek. Ještě tak necelou minutu restujeme.
    Přilijeme trochu oleje do kastrolu. Osmahneme cibuli a česnek
  7. Přidáme nakrájená rajčata a cukr.
    Přidáme nakrájená rajčata a cukr
  8. Přidáme bobkový list a zalijeme vodou. Chvíli povaříme. Vlastně stačí přivést k varu.
    Přidáme bobkový list a zalijeme vodou
  9. Vrátíme paličky do kastrolu, promícháme a na mírném ohni vaříme tak 60 minut. Občas promícháme.
    Vrátíme paličky do kastrolu
  10. Přidáme zakysanou smetanu a promícháme.
    Přidáme zakysanou smetanu
  11. Promícháme
  12. Zakryjeme a dusíme ještě 15 minut. Mezitím si uvaříme těstoviny, třeba farfale.
    Zakryjeme a dusíme
  13. Podáváme s farfale.
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Červená kyselá polévka | Trochu jiná, jak jinak

Můžete tomu říkat kyselica nebo i jinak, je to recept podobnými polévkami inspirovaný, ale přece je jiný. Kyselica bývá světlá, protože je ze zeleného zelí, ale i u nás se objeví červená, která se logicky připravuje ze zelí červeného. Bývají v ní houby i brambory, nic takového tentokrát nečekejte.

Červená kyselá polévka | Trochu jiná, jak jinak
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to docela ostřejší záležitost, to dělá chilli. Můžete to vynechat, ale připravíte se o chuťový zážitek. A připravte se na to, že zelí obarví i klobásu. Pokud si necháte polévku na druhý den, budete to mít potvrzené.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Červená kyselá polévka | Trochu jiná, jak jinak
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to docela ostřejší záležitost, to dělá chilli. Můžete to vynechat, ale připravíte se o chuťový zážitek. A připravte se na to, že zelí obarví i klobásu. Pokud si necháte polévku na druhý den, budete to mít potvrzené.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Osmahneme cibuli nakrájenou nadrobno na oleji. Tak 3 minuty, cibule by měla zesklovatět.
    Osmahneme cibuli na oleji
  2. Přidáme nakrájenou klobásu. Orestujeme asi 3 minuty.
    Osmahneme nakrájenou klobásu
  3. Přidáme zelí.
    Přidáme zelí
  4. Přidáme nové koření a bobkové listy. Osolíme a opepříme. Promícháme a povaříme. Stačí 10 minut.
    Přidáme koření
  5. K zelí přilijeme teplý vývar.
    Přilijeme vývar
  6. Přidáme chilli vločky. Vše necháme vařit tak asi 20 minut. V případě potřeby přidáme trochu vody.
    Přidáme chilli vločky
  7. Vmícháme zakysanou smetanu.
    Přidáme zakysanou smetanu
  8. Mouku rozmícháme ve vodě a pak vmícháme do polévky.
    Přidáme mouku rozmíchanou ve vodě
  9. Promícháme a necháme vařit nezakryté asi 15 minut.
    Promícháme
  10. Podáváme.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Karbanátky se sýrem | Česnek a cibule nemohou chybět

Tohle je naprostá improvizace na téma jaký by také mohl být karbanátek. Úkol zněl jasně: využij, co máš po ruce.

Karbanátky se sýrem | Česnek a cibule nemohou chybět
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Mleté maso je inspirativní a dají se s ním dělat divy, tak zkuste tenhle. Je to prostě dobré a bez reklamy.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Karbanátky se sýrem | Česnek a cibule nemohou chybět
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Mleté maso je inspirativní a dají se s ním dělat divy, tak zkuste tenhle. Je to prostě dobré a bez reklamy.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Mleté maso smícháme s cibulí najemno nakrájenou, česnekem nasekaným nadrobno a vejcem. Prohněteme.
    Smícháme
  2. Dáme vařit brambory v osolené vodě.
    Dáme vařit brambory
  3. Přidáme k masové směsi hořčici a ještě strouhanku.
    Přidáme hořčici a strouhanku
  4. Opět promícháme, hněteme, nejlépe rukama, pak přidáme strouhaný sýr, osolíme, opepříme a opět prohněteme.
    Přidáme sýr a koření
  5. Na pánvi rozehřejeme dostatečnou vrstvu oleje, na kterém postupně opečeme karbanátky. Každý karbanátek tvarujeme lžící a posléze rukou namočenou ve studené vodě.
    Opečeme karbanátky
  6. Dáme vařit mléko.
  7. Karbanátky dáme na papírovou utěrku, uchováme v teple. Řeším to tak, že talířek s karbanátky překryji alobalem a přiklopím pokličkou.
  8. Do ještě horkých scezených brambor přidáme kousek másla a protřepeme, aby se máslo rozpustilo. Pak brambory rozmačkáme. Přidáme mléko a rozšleháme do kaše.
    Našleháme kaši
  9. Karbanátky podáváme s kaší politou máslem máslem, zdobené cibulkou.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Dlouhý opravdu dobrý guláš | Verze 2.0

Jasně, guláš umí přece každý! A také tu máme několik receptů a ten, ze kterého vycházím teď se jmenuje Opravdu dobrý guláš. I když ten skvěký americký guláš, který vzbudil na topreceptech emoce, je také skvělý. No, budeme posouvat prvně jmenovaný.

Podáváme s houskovým knedlíkem
Podáváme s houskovým knedlíkem

Dlouhý opravdu dobrý guláš | Verze 2.0
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže jsem oprášil Opravdu dobrý guláš a aniž by jmenovaný byl horší, je tenhle dlouhý guláš trochu jiný a vařený hodně pomalu.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
110-120 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
110-120 minut
Dlouhý opravdu dobrý guláš | Verze 2.0
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže jsem oprášil Opravdu dobrý guláš a aniž by jmenovaný byl horší, je tenhle dlouhý guláš trochu jiný a vařený hodně pomalu.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
110-120 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
110-120 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Maso nakrájíme na drobnější kousky.
    Maso nakrájíme
  2. Na rozpuštěném sádle opečeme. Povrch masa se musí zatáhnout, zešednout, minimálně, pokud se některé kousky opečou víc, jedině dobře.
    Maso opečeme
  3. Maso opečeme
  4. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku i beraní rohy, restujeme, aby cibulka zesklovatěla. Je dobré směsí masa a cibule míchat, aby cibule změkla. Asi tak 6 až 8 minut.
    Přidáme cibuli
  5. Paprika
  6. Přidáme česnekovou pastu, promícháme a přidáme krájená rajčata i se šťávou. Zalijeme trochou vývaru (nebo vody), zakryjeme a necháme dusit 15 minut.
    Přidáme česnekovou pastu
  7. Zalijeme vývarem
  8. Přidáme papriky, zakryjeme a dusíme 10 minut. Vmícháme mletou papriku, kmín a majoránku a dusíme dalších 15 minut.
    Přidáme papriky
  9. Přidáme koření
  10. Dusíme
  11. Ještě vmícháme 2 lžičky harissy. Osolíme (pozor, česneková pasta už sůl obsahuje!), opepříme, podle potřeby přilijeme vývar (záleží na tom, jakou konzistenci guláše chceme mít). Dusíme na mírném ohni ještě 60 minut.
    Dusíme 60 minut
  12. V závěru rozmícháme hladkou mouku s vodou a vlijeme do omáčky. Promícháme a chvíli provaříme. Zakryté ještě necháme na vypnutém vařiči dojít.
    Mouka s vodou
  13. Vlijeme mouku
  14. Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem, dalamánkem, těstovinami nebo bagetkou.
    Podáváme s knedlíkem
  15. Podáváme s těstovinami
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Smaženice z jelitového prejtu a červených fazolí | Se šťouchanými bramborami

Copak podnikneme s prejtem, tedy konkrétně s jelítkovým prejtem? Narážím na recepty se zapékaným a do toho se mi moc nechce. Pečené jelítko se šťouchanými bramborami, které měli premiér s prezidentem v Lánech, to také nebude. Potřebuju přece jen měkčí jídlo pro člověka, který má problémy s kousáním. Když jsem narazil na to, že z prejtu může být i dobrá smaženice, bylo rozhodnuto. A jdeme do laboratoře, podniknout pokus, který musí vyjít. A když zbyde, můžete si dát ještě studenou smaženici ke snídani. Třeba na opečeném plátku dalamánku.

Varianta snídaně – cmaženice na opečeném plátku dalamánku
Varianta snídaně – smaženice na opečeném plátku dalamánku

Smaženice z jelitového prejtu a červených fazolí | Se šťouchanými brambory
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jasně, můžeme jelítka prostě minout a nic s nimi nepodnikat, případně si je dát jako jelita. Ale můžete to být začátek ještě další dobré večeře.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Smaženice z jelitového prejtu a červených fazolí | Se šťouchanými brambory
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jasně, můžeme jelítka prostě minout a nic s nimi nepodnikat, případně si je dát jako jelita. Ale můžete to být začátek ještě další dobré večeře.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5