Hospodský guláš | Klasika podpořená vývarem

Už tu máme jeden takový, ale variant může být víc. Tak si přidáme další.

Hospodský guláš | Klasika podpořená vývarem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Do hospod se chodí na guláš. Aspoň to tak bývalo a myslím, že je. A ruku na srdce, když guláš připravíte doma, je jiný. Jak to v těch hospodách dělají? Určitě v tom hraje množství, které připravují. To s domácími porcemi těžko dokážeme. Ale dá se tomu přiblížit nebo ho i předčít. Říká se, že má být tolik cibule co masa. A to maso chce svůj čas, aby bylo měkkoučké. Tak mu ho dejte, nebudete litovat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Hospodský guláš | Klasika podpořená vývarem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Do hospod se chodí na guláš. Aspoň to tak bývalo a myslím, že je. A ruku na srdce, když guláš připravíte doma, je jiný. Jak to v těch hospodách dělají? Určitě v tom hraje množství, které připravují. To s domácími porcemi těžko dokážeme. Ale dá se tomu přiblížit nebo ho i předčít. Říká se, že má být tolik cibule co masa. A to maso chce svůj čas, aby bylo měkkoučké. Tak mu ho dejte, nebudete litovat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si ingredience.
    Připravíme si
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky. Rozpálíme sádlo a na středním plameni na něm pomalu opékáme všechnu cibuli se špetkou soli. Pěkně pomalu, mícháme a snažíme se docílit rovnoměrně opečené cibule, která má jednolitou zlatavou nebo zlatohnědou barvu.
    Osmahneme cibuli
  3. Když je cibule hotová, zaprášíme ji kmínem.
    Přidáme kmín
  4. Přidáme papriku.
    Přidáme papriku
  5. Krátce zamícháme, paprika nesmí zhořknout.
    Rychle promícháme.
  6. Hned poté přidáme do kastrolu maso. Maso krátce restujeme, pak ještě osolíme.
    Přidáme maso
  7. Přidáme protlak, který také zarestujeme.
    Přidáme protlak
  8. Dobře promícháme.
    Promícháme.
  9. Nakonec vše podlijeme horkým vývarem. Tekutiny dáme jen tolik, aby bylo maso ponořené.
    Přilijeme vývar
  10. Na mírném plameni potom dusíme tak 2 až 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Dusíme jen s jemnými bublinkami s pootevřenou poklicí. Nechte gulášek pěkně probublávat. V průběhu podle potřeby ještě doplňujeme vývar, aby se maso dusilo a nevysušovalo. Můžete ještě přidat bobkový list, pro chuť.
    bobkový list
  11. Můžeme zahustit moukou rozmíchanou ve vodě nebo nastrouhaným starým chleme. Volím osvědčenou mouku. Lžička hladké mouky postačí. Ještě chvilku povaříme.
    Zahustíme
  12. Necháme dojít.
    necháme dojít
  13. Podáváme s houskovým knedlíkem a podle chuti i s kolečky cibule.
    Podáváme

Michalův hospodský guláš | Tohle je paráda

Hospodský guláš chutná jinak než ho vaříme. Jak je to možné? Nejspíš nějaké fígle. Tak jsem si našel video šéfkuchaře restaurace U Kalendů Michalem Arnoldem. Vychválil tenhle guláš natolik, že jsem na něj dostal chuť. A od chuti zase není tak dlouhá cesta k realizaci. Sice jsem se s mým šéfem přel, že lze tohle zvládnout za hodinu, ale seknul jsem se. On mi stejně moc nevěřil, protože také vaří. Tak jsem se seknul o hodinu, ale zase na druhou stranu vím, že o pečeném guláši nic netuší. Tu deklarovanou hodinu mi moc nevěřil, takže jen tohle beru zpátky. Tuším, že dobrý guláš zvládne za tři hodiny, já za dvě… Svědkyně našich setkání, Martina, se musí hodně bavit, když my dva se přeme o vaření. Nakonec jsme oba s výsledky svého snažení spokojeni. A pochutnáme si. Třebas jednou zkusí tenhle hospodský guláš. Nebude litovat. Nikdo, kdo si ho připraví! Fakt si pochutnáte!

Michalův hospodský guláš | Tohle je paráda
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Ten den se dařilo. Narazil jsem na pěknou hovězí kližku, koupil již hotový hovězí vývar. Co nám brání odstartovat pečený guláš?!
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Michalův hospodský guláš | Tohle je paráda
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Ten den se dařilo. Narazil jsem na pěknou hovězí kližku, koupil již hotový hovězí vývar. Co nám brání odstartovat pečený guláš?!
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájíme cibuli nadrobno. Rozehřejeme sádlo a vložíme nakrájenou cibuli.
    Osmahneme cibuli
  2. Přidáme kmín a budeme restovat dozlatova až do tmava.
    Přidáme kmín
  3. Nakrájíme hovězí kližku a dáme do pečící misky.
    Kližku nakrájíme
  4. Osolíme, opepříme, přidáme česnek a všechno promícháme.
    Okořeníme
  5. Rukama pak koření dobře zapracujeme do masa.
    Zapracujeme
  6. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 20 minut, až se maso zatáhne.
    Dáme péct
  7. Do osmahnuté cibule přidáme protlak, v tomto případě rajčatovou passatu.
    Přidáme protlak
  8. Pořádně orestujeme. Přidáme mletou papriku. Krátce orestujeme.
    Přidáme papriku
  9. Zalijeme černým pivem a necháme chvilku provařit. Zprvu dáme piva jen část, později dolijeme.
    Černé pivo
  10. Zalijeme hovězím vývarem. (Dá se připravit, i koupit, tohle není ani vanička ani kostka.)
    Zalijeme hovězím vývarem
  11. Upečené maso přelijeme základem s vývarem.
    Maso zalijeme směsí
  12. Vrátíme do trouby a pečeme tak 90 minut.
    Pečeme
  13. Upečeno
  14. Pak guláš přelijeme do hrnce. Pokud je konzistence řidší, můžeme zahustit strouhaným starým chlebem. To nebylo třeba. Přidáme majoránku. Promícháme. A je hotovo.
    Přidáme majoránku
  15. Podáváme s houskovým knedlíkem. Dozdobíme nakrájenou jarní cibulkou.
    Pečený guláš s houskovým knedlíkem

Uzená česnečka | Vyprošťovák a tak

Původně jsem chtěl připravit ovarovou nebo chcete-li česnečku s kroupami. Ano, ale to bych musel na ty kroupy myslet dřív. Takže to bude pokus bez krup. Tuhle polévku si nemusíte připravovat jenom po hříšné noci. Je dobrá i bez nutnosti vás postavit na nohy. Ona to stejně udělá, ale líp.

Uzená česnečka | Vyprošťovák a tak
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Základ je jasný. Vývar z uzeného masa. Už v je v něm bobkový list, nové koření a pepř. Se solí opatrně, on totiž už vývar slaný je. Takže nejdříve ochutnejte, než do polévky překlopíte slánku. Tenhle vývar mi zůstane po povaření uzeného masa, které třeba dávám k novoroční čočce. Stačí povařit tak 30 minut, aby maso nebylo vylouhované. A tenhle základ máme na polévku. Můžete se bez vývaru obejít, dát jenom vodu, nebo použít vývar zeleninový a nebo tak. Jasně, že tuhle polévku zvládnete i bez krokovky, ale já jsem si tak navykl. Takže mě neproklínejte, že vás podceňuju.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Uzená česnečka | Vyprošťovák a tak
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Základ je jasný. Vývar z uzeného masa. Už v je v něm bobkový list, nové koření a pepř. Se solí opatrně, on totiž už vývar slaný je. Takže nejdříve ochutnejte, než do polévky překlopíte slánku. Tenhle vývar mi zůstane po povaření uzeného masa, které třeba dávám k novoroční čočce. Stačí povařit tak 30 minut, aby maso nebylo vylouhované. A tenhle základ máme na polévku. Můžete se bez vývaru obejít, dát jenom vodu, nebo použít vývar zeleninový a nebo tak. Jasně, že tuhle polévku zvládnete i bez krokovky, ale já jsem si tak navykl. Takže mě neproklínejte, že vás podceňuju.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme.
    Nakrájíme brambory
  2. Česnek pokrájíme na plátky.
    Pokrájíme česnek
  3. Přidáme česnek k bramborám
  4. Zalijeme vývarem a přidáme kmín. Vaříme asi 20 minut, až brambory změknou.
  5. Šalotku pokrájíme na kolečka a osmahneme na troše sádla. Jen tak lehce, žádné škvarky.
    osmahneme šalotku
  6. Přidáme šalotku do polévky a promícháme. Necháme na vařiči chvilku dojít.
    Přidáme šalotku do polévky
  7. Přidáme majoránku a můžeme jemně osolit.
    Přidáme majoránku
  8. Podáváme.
  9. Dobrou chuť.

Kuřecí ostrá česnečka | Varianta na probuzení

Už tu máme fakt ostrou česnečku, proč tedy neposunout věci ještě dál? Tentokrát bude základem kuřecí vývar, což pro dva obstará několik kuřecích krků.

Kuřecí ostrá česnečka | Varianta na probuzení
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Postup je vlastně úplně stejný jako u výše jmenovaného receptu. A přece je to jiná polévka. Zkuste, uvidíte, bude vám chutnat. Jak by ne! Jestliže jedete i s přípravou vývaru, počítejte aspoň hodinku a půl navíc. Tuhle mi zase do ucha z televize cvrnkla perla, že to má kuchařka jednoduché. Vývar prý má za dvacet minut. To mě potěš! Někdy si lidi nevidí do pusy. Ale ten pořad je víc o podrazáctví než o vaření, tak ať si to ona paní myslí. Možná dělá vývar za 5 minut z vaničky nebo za 3 z kostky. Ale na to zapomeňme. Jedeme poctivý vývar.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Kuřecí ostrá česnečka | Varianta na probuzení
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Postup je vlastně úplně stejný jako u výše jmenovaného receptu. A přece je to jiná polévka. Zkuste, uvidíte, bude vám chutnat. Jak by ne! Jestliže jedete i s přípravou vývaru, počítejte aspoň hodinku a půl navíc. Tuhle mi zase do ucha z televize cvrnkla perla, že to má kuchařka jednoduché. Vývar prý má za dvacet minut. To mě potěš! Někdy si lidi nevidí do pusy. Ale ten pořad je víc o podrazáctví než o vaření, tak ať si to ona paní myslí. Možná dělá vývar za 5 minut z vaničky nebo za 3 z kostky. Ale na to zapomeňme. Jedeme poctivý vývar.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí krky propereme a dáme vařit spolu s překrojenou mrkví a petrželkou. Přidáme kuličky pepře. Jakmile se voda s krky začne vařit, stáhneme teplotu, aby voda jenom probublávala. A tomuhle se říká tažení. Teď už si jen počkáme až bude vývar hotový.
  2. Vývar scedíme krky dáme stranou. Do vývaru dáme na drobno nakrájené brambory, na plátky nakrájený česnek. Přidáme kmín a vaříme na střední teplotě až budou brambory měkké.
    Dáme vařit
  3. Orestujeme na půlkolečka nakrájenou cibuli na troše sádla.
    Opečeme cibuli
  4. Cibuli přidáme do vývaru. Chvíli provaříme.
    Dáme do vývaru
  5. Obrané krky přidáme do vývaru. Promícháme, přidáme majoránku a osolíme. Necháme dojít.
  6. Podáváme.
    Podáváme