Kuřecí prsa se žampiony a smetanou

Tak se pustíme zase do kuřete, prsíčka, tak trochu na indexu. Ale ať. Mám už asi třístránkový seznam položek, které nemám používat. No, to bych mohl dát na sporák dečku a tiše skonat hladem. Ale já to nevzdávám, třebas to dneska zase vyjde.

Kuřecí prsa se žampiony a smetanou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jo, povedlo se. Místo vody zkuste přidat vývar, bude to ještě chutnější.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Kuřecí prsa se žampiony a smetanou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jo, povedlo se. Místo vody zkuste přidat vývar, bude to ještě chutnější.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Na másle a oleji osmahneme krátce kuřecí prsa. Stačí tak 5 minut z každé strany.
    Orestrujeme prsa
  2. Kuřecí maso přendáme do zapékací misky. Podlijeme trochou vody.
    Dáme do zapékací misky
  3. Zakryjeme třeba alobalem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 20 minut.
    Vyjmeme z trouby
  4. Přidáme pokrájené žampiony.
    Přidáme žampiony
  5. Zalijeme smetanou.
    Zalijeme smetanou
  6. Pečeme tak asi 40 až 50 minut.
  7. Podáváme s rýží.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Zapečená makrela | Návrat do dětství | Retro

Bejvávalo. Jo, tohle už také můžu říkat. Dělávali jsme tohle jídlo doma, pak ještě za studií. Varianta s bramborem nebo těstovinami. Takže teď už je to takové retro. Ale stejně snadné, poměrně rychlé a pořád chutné.

Zapečená makrela | Návrat do dětství | Retro
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nevím, jestli sem s tím vůbec mám jít. Vždyť to zase není nic tak převratného. Ale třeba je tu ještě někdo, kdo takovou věc nevyzkoušel. Třeba jen proto, že ho to nenapadlo. Tak se pustíme do zapečené makrely.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Zapečená makrela | Návrat do dětství | Retro
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nevím, jestli sem s tím vůbec mám jít. Vždyť to zase není nic tak převratného. Ale třeba je tu ještě někdo, kdo takovou věc nevyzkoušel. Třeba jen proto, že ho to nenapadlo. Tak se pustíme do zapečené makrely.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Uvaříme si těstoviny v osolené vodě. Scedíme.
    Uvaříme těstoviny
  2. Pepriku nakrájíme na proužky a orestujeme na kousku másla.
    Orestujeme papriku
  3. Přidáme obranou makrelu, opepříme a promícháme.
    K paprice přidáme makrelu
  4. Do zapékací misky dáme vrstvu těstovin. Na ni rozložíme makrelu s paprikou. Jemně prohrábneme.
    Do zapékací misky dáme vrstvu těstovin
  5. Překryjeme vrstvou těstovin. Položíme navrch kousek másla a opepříme. Dáme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme tak, aby se začala na vrchu tvořit zlatavá krustička.
    Další vrstva
  6. Mezitím si připravíme zálivku. Potřebujeme vejce, nivu a smetanu.
    Připravíme zálivku
  7. Rozklepneme vejce.
    Vejce
  8. Rozdrobíme nivu.
    Niva
  9. Zalijeme smetanou a dobře rozšleháme. Ona niva nepůjde tak snadno, nemusí to být dohladka, ty hrudky nechte být.
    Rozšleháme
  10. Po 20 minutách pečení těstoviny vyndáme z trouby.
    Po 20 minutách pečení
  11. Polijeme zálivkou.
    Zalijeme
  12. Můžeme mírně promíchat, ale opravdu mírně. Vrátíme do trouby a pečeme asi tak 10 minut.
    Mírně promícháme
  13. Hotovo
  14. Podáváme. Třeba se zeleninovým salátem, okurkou nebo stříbrnými cibulkami.
    Podáváme
  15. Podáváme
Tip:

Makrela obecná patří mezi nejznámější mořskou rybu a v uzené podobě ji najdete skoro v každé prodejně s potravinami. Dospělé makrely dorůstají do délky 45 – 60 cm (v obchodě se nejspíš setkáme s makrelami s délkou okolo 30 cm), s hmotností 150 – 500 g (takže ta naše má asi 220 g).

Makrela
Makrela

..

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru

Je to takový pokus, něco podobného už jste možná také vařili. Teď ale vařím já. Pokud máte v zásobě kuřecí vývar, pak není problém s časem. No, už jsem všechen vývar spotřeboval, takže jsem si založil nový. To mi přípravu protáhlo o půldruhou hodinu. Na krémovou kuřecí polévku jsem našel inspiraci u Australanů. Ne, že by to bylo jejich národní jídlo, to asi ne, takže u toho ani nemusíme hrát australskou hymnu nebo foukat do didgeridoo. Ale můžete. Jen s tím foukáním asi bude potíž, k vaření potřebujeme ruce. Tenhle recept dost zjednodušeně lze připravit jako polévku s pošírovaným kuřetem. Ale teď jde o polévku krémovou. A je stejně dobrá!

Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku připravujeme podobně jako když vaříme samotný kuřecí vývar. Jenom trochu jinak. Podobné ingredience však podobnost naznačují. I fakt, že nakonec vařenou zeleninu vyhodíme. Předala už všechno, co mohla masu i vodě. A jakmile jste se dostali až k téhle fázi, je to už brnkačka a chvilka než budete mít polévku hotovou. Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete hladkou mouku nahradit kukuřičnou bezlepkovou hladkou moukou. Ostatně tu jsem použil ve zmiňovaném receptu Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí, byť v menším množství.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku připravujeme podobně jako když vaříme samotný kuřecí vývar. Jenom trochu jinak. Podobné ingredience však podobnost naznačují. I fakt, že nakonec vařenou zeleninu vyhodíme. Předala už všechno, co mohla masu i vodě. A jakmile jste se dostali až k téhle fázi, je to už brnkačka a chvilka než budete mít polévku hotovou. Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete hladkou mouku nahradit kukuřičnou bezlepkovou hladkou moukou. Ostatně tu jsem použil ve zmiňovaném receptu Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí, byť v menším množství.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si maso i zeleninu.
    Připravíme si potřebné
  2. Cibule nakrájíme nadrobno, stejně tak celer a pórek.
    Vše nakrájíme
  3. Vodu a vývar dáme do kastrolu, přidáme nakrájenou zeleninu a kuřecí maso.
    Do vývaru přidáme vodu
  4. Přidáme zeleninu
  5. (Nenechte se zmást změnou nádobí. Když jsem si uvědomil, že prvně použitý hrnec není dostatečně velký, vyměnil jsem ho. Někdy se holt chybička vloudí. Tahle šla napravit snadno.)
    Přidáme maso
  6. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu na střední, zakryjeme a vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu.
    Vaříme
  7. Maso vyjmeme, tekutinu scedíme a vařenou zeleninu vyhodíme.
    Scedíme
  8. Rozpustíme máslo a přidáme k němu mouku. Je to stejné, jako při přípravě jíšky. Vaříme asi 1 minutu, aby mouka zhnědla a postupně přiléváme vývar ze zeleniny. Přilijeme smetanu, zakryjeme a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme na střední a přidáme roztrhané kuřecí maso. Za občasného míchání vaříme asi 15 minut, aby se vytvořila krémovitá konzistence.
    Vaříme
  9. Přidáme podle chuti čerstvě mletý pepř a osolíme.
  10. Podáváme s nasekanou petrželkou.
    Podáváme s nasekanou petrželkou
Tip:

HELE:
Legenda o objevení didgeridoo praví, že jistý aboriginský mladík rozdělával oheň a hledal suché dříví, nalezl však dutý kmínek eukalyptu. Když jej zdvihl, všiml si spousty termitů pobíhajících v dutině nalezeného kousku dřeva. Mladíkovi bylo líto upálit bezmocné tvory a chtěl je vyfouknout z dutiny, kterou si sami vykousali. Přiložil rty ke kmínku, ale při prvním vydechnutí vzduchu do dutiny se ozval zvláštní vrnivý zvuk, který sice termity nevyhnal, ale zato ukázal lidem cestu k jednomu z prvních hudebních nástrojů. Tohle s vařením nemá vlastně nic společného, ale proč si nedopřát kulturní vložku?!

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Mexické kuřecí penne | Trikolora viva

Mexičani a Italové mají stejné barvy vlajky. Takže jeden v dalším inspiračním kroužku, peprné a těstoviny. A užijeme si to s chutí. S Mexikem a Itálií to má podobnost čistě náhodnou. Ale to přece zase tak moc nevadí. Že?

Mexické kuřecí penne | Trikolora viva
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to skvělý oběd nebo skvělá večeře. Rychlá a snadná, co víc asi můžeme chtít. Nakrájíme a mícháme a mícháme. Každopádně doporučuji.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Mexické kuřecí penne | Trikolora viva
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to skvělý oběd nebo skvělá večeře. Rychlá a snadná, co víc asi můžeme chtít. Nakrájíme a mícháme a mícháme. Každopádně doporučuji.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájíme cibuli na půlměsíčky a papriky na proužky. Orestujeme na oleji.
    Orestujeme cibuli
  2. Přidáme papriky
  3. Přidáme na proužky nakrájená kuřecí prsa. Přidáme lžičku papriky.
    Přidáme maso a papriku
  4. Přidáme lžičku chilli, kmínu, nasekané stroužky česneku, osolíme. Promícháme a restujeme.
    Přidáme koření
  5. Přidáme 250 ml kuřecího vývaru a 200 g smetany. Provaříme.
    Přidáme vývar
  6. Přidáme smetanu
  7. Přidáme penne uvařené al dente.
    Přidáme penne
  8. Posypeme strouhaným čedarem. Promícháme.
    Přidáme čedar
  9. Podáváme posypané strouhaným čedarem a nasekanou petrželkou.
    Podáváme
Tip:

I k tomuto receptu patří video:

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuřecí prsa v krémových špagetách | Toskánská inspirace

Když napíšu, že jsou to prsa po toskánsku, tak se někdo ozve, cože jako a jestli jako opravdicky. Tak se vyhýbám konfliktu. Co je po toskánsku, tam je rajče, něco zeleného a něco bílého. Taková italská trikolora, dalo by se říci. A že je tam parmezán, to je asi dost jasné. Ale protože jsem přidal ferenkou, mohlo by se zdát, že je to mexická inspirace. Maxičané ostatně mají národní barvy podobné italským.

Kuřecí prsa v krémových špagetách | Toskánská inspirace
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Snadný, rychlý oběd pro dva. Tak to nebudeme prodlužovat a jdeme vařit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Kuřecí prsa v krémových špagetách | Toskánská inspirace
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Snadný, rychlý oběd pro dva. Tak to nebudeme prodlužovat a jdeme vařit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí maso osmahneme na oleji z obou stran, tak 6 minut z každé. Pak dochutíme solí a pepřem a dáme stranou.
    Opečeme kuřecí maso
  2. Plátky slaniny, celkem dobře prorostlé, osmahneme do křupava. Dáme stranou.
    Opečeme slaninu
  3. Na stejnou pánev dáme nasekaný česnek, osmahneme a přidáme nadrobno nakrájená rajčata a feferonku zbavenou semínek. Chvíli povaříme. Tak 5 minut.
    Přidáme rajčata
  4. Přidáme baby špenát a necháme zavadnout.
    Přidáme špenát
  5. Dáme vařit špagety v osolené vodě.
  6. Zalijeme smetanou a povaříme.
    Zalijeme smetanou
  7. Přidáme nakrájené kuřecí maso a nakrájenou anglickou slaninu a promícháme. Vaříme na mírném ohni.
    Přidáme nakrájené maso
  8. Přidáme lžíci parmezánu a pár natrhaných lístků špenátu.
    Přidáme parmezán
  9. Přidáme natrhaný špenát
  10. Přidáme špagety uvařené al dente a promícháme.
    Přidáme špagety
  11. Před podáváním ještě posypeme parmezánem.
    Podáváme posypané parmezánem
Tip:

K tomuto receptu patří i video:

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Pórková polévka s brambory a slaninou

Tak už tady pórkovou máme, ale tentokrát se obejdeme bez žampionů. Přidáme brambory a budete překvapeni výsledkem, zkuste to.

Pórková polévka s brambory a slaninou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tahle polévka je krémová, záleží na vás, zda ji takovou necháte nebo více zředíte. Ale to by byla škoda. Nechte ji krémovou. A když si ji zamrazíte, máte polévku za pár minut zase.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Pórková polévka s brambory a slaninou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tahle polévka je krémová, záleží na vás, zda ji takovou necháte nebo více zředíte. Ale to by byla škoda. Nechte ji krémovou. A když si ji zamrazíte, máte polévku za pár minut zase.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Plátky anglické slaniny podélně přepůlíme a na rozpuštěném kousku másla opečeme. Část opečné slaniny dáme stranou.
    Opečeme slaninu
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, brambory na drobné kostičky (dobře je propláchneme), pórek nakrájíme na kolečka.
    Nakrájíme zeleninu
  3. Osmahneme cibuli v pánvi se slaninou, aby zesklovatěla.
    Osmahneme cibuli
  4. Přidáme pórek a brambory. Promícháme. Zakryjeme a dusíme a mírné teplotě, tak asi 5 minut. Občas promícháme, aby se nic nepřichytlo na dno pánve.
    Přidáme pórek a brambory
  5. Přilijeme vývar a přivedeme k varu.
    Přilijeme vývar
  6. Zakryjeme a dusíme 20 minut, aby zelenina změkla.
    Zakryjeme
  7. Necháme mírně vychladnout a pak tyčovým mixerem směs rozmixujeme do hladka. Zahřejeme.
    Rozmixujeme
  8. Mix
  9. Přilijeme smetanu.
    Přidáme smetanu
  10. Dochutíme solí a pepřem.
    Dochutíme
  11. Podáváme se slaninou a dalamánkem.
    Podáváme se slaninou a dalamánkem
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Pórková polévka se žampiony | Zkuste experimentovat

Že bych se dal na polévky? Vypadá to tak, ale důvod je spíše ten, že potřebuji sytou polévku, která by mohla alespoň trochu nahradit hlavní jídlo nebo jídlo vůbec. Je to nouzová situace, ale ještě kvůli tomu to nemusí rychle a hlavně odbytě připravená polévka. Pokusím se o kombinaci pórku se žampiony. Inspiraci jsem našel na webu, kterému říkám Velký trouba (no, bez urážky, fakt si říká BigOven), kde to bylo prezentováno Wadem Watsonem jako nejlepší polévka, jakou kdy jedl a stala se vánoční rodinnou tradicí. Velký trouba se občas v receptech plete nebo dost přehání, tak pojedeme podle mého. A, že Vánoce? Tak jo, klidně, já sice vařím oblíbenou rybí polévku a asi u toho zůstanu. Tuhle pórkovou zařadím kamkoli do roku. Protože je skvělá!

Pórková polévka se žampiony | Zkuste experimentovat
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to zase polévka pro dva, ale najedí se i čtyři. No, tři určitě. Pokud vaříte pro víc lidí, pak jenom přidáte pórek, žampiony a trochu másla navíc. Jo, a asi vývaru bude potřeba také víc, že?! A v tom případě i mouky, dvojnásobná porce pro dvojnásobnou polévku, řekl bych. Ale to si musíte už odhadnout sami či samy.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Pórková polévka se žampiony | Zkuste experimentovat
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to zase polévka pro dva, ale najedí se i čtyři. No, tři určitě. Pokud vaříte pro víc lidí, pak jenom přidáte pórek, žampiony a trochu másla navíc. Jo, a asi vývaru bude potřeba také víc, že?! A v tom případě i mouky, dvojnásobná porce pro dvojnásobnou polévku, řekl bych. Ale to si musíte už odhadnout sami či samy.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Pórek i žampiony nakrájíme nadrobno (nechte si jeden žampion stranou).
    Nakrájíme žampiony a pórek
  2. Do rozehřátého másla přidáme pórek se žampiony a orestujeme, pak teplotu snížíme, zakryje a dusíme tak 10 minut. Občas promícháme.
    Orestujeme
  3. Dusíme
  4. Přidáme sůl, pepř, promícháme a přidáme mouku. Opět promícháme.
    Přidáme koření a mouku
  5. Přilijeme trochu vývaru, aby se mouka nepřichytila na dno kastrolu.
  6. Snížíme teplotu, zakryjeme, ještě přidáme vývar a vaříme (dusíme) na středním ohni 20 minut. Kašovitou hmotu tu a tam promícháme. Podle požadované konzistence ještě přidáme trochu vývaru a provaříme. Nechte polévku bublat ještě 3 minuty, to by mělo stačit.
    Přilijeme vývar
  7. Polévku odstavíme a necháme chvilku vychladnout. Půjdeme do mixování, takže si nemusíte připadat jako při míchání asfaltu. Tyčovým mixerem vytvoříme pyré.
    Mixujeme
  8. Do téměř hotové polévky ve finále přidáme smetanu a prohřejeme, nevaříme!
    Smetanu přilijeme
  9. Mezitím plátky žampionů osmahneme na másle se špetkou kmínu.
    Opečeme žampiony
  10. Podáváme ozdobené plátky žampionů.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuřecí kousky se sušenými rajčaty, špenátem a penne | Stačí jedna pánev

Při hledání zajímavých nápadů, co by mohlo být k večeři, jsem narazil na blonďatou blogerku Julii z druhého konce světa, která řeší především bezlepková jídla, ale hlavně jídla, která vám nesežerou moc času. A hele, recept na kuřecí s penne, to by se mohlo hodit. I když jsem už kuřecí kousky s penne tady připravoval, Julia mě nakopla k dalšímu počinu. Ale můžete ochutnat i penne s javořickými párky, nemá také chybu.

Kuřecí kousky se sušenými rajčaty, špenátem a penne | Stačí jedna pánev
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Musím improvizovat, jak to ostatně dělám často. Správně by se v měl v receptu objevit sýr asiago, tvrdý italský. A tak jsem zvolil goudu. Na asiago dojde někdy jindy, až navštívím italskou prodejnu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Kuřecí kousky se sušenými rajčaty, špenátem a penne | Stačí jedna pánev
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Musím improvizovat, jak to ostatně dělám často. Správně by se v měl v receptu objevit sýr asiago, tvrdý italský. A tak jsem zvolil goudu. Na asiago dojde někdy jindy, až navštívím italskou prodejnu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravte si vše, co potřebujete.
    Vše, co potřebujeme
  2. Dáme vařit těstoviny v osolené vodě.
  3. Pokrájená sušená rajčata chvilku orestujeme na olivovém oleji na středním plameni. A přidáme k nim prolisovaný česnek. Promícháme a necháme tak 1 minutu vařit.
    Rajčate na oleji
  4. Přidáme na kousky nakrájená kuřecí prsa, které dobře osmahneme.
    Přidáme maso
  5. Přidáme papriku a opět orestujeme.
    Přidáme papriku
  6. Oslolíme a podle chuti ještě můžeme opepřit.
  7. Kuřecí kousky zalijeme smetanou a přivedeme k varu. Povaříme tak 2 minuty.
    Přidáme smetanu
  8. Do pánve dáme penne (vodu z těstovin si nechte stranou) a promícháme. Pokud se smetana redukovala, přidáme několik lžic vody z těstovin.
    Vmícháme penne
  9. Přidáme strouhaný sýr a mícháme asi půl minuty, než se sýr zcela roztaví.
    Přidáme sýr
  10. Přidáme čerstvý špenát a promícháme.
    Vmícháme špenát
  11. Můžeme ještě přisolit podle chuti. Zakryjeme poklicí a dáme z vařiče.
    Zakryjeme poklicí
  12. Podáváme.
    Podáváme
  13. Kuře s penne
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuřecí kousky na houbách s pórkem

Můžeme podávat s bramborami
Varianta přílohy, bramborové dukátky

Houby nesbírám, ale mám rád. Tak si musím vystačit se žampiony a nebo nakládanými, protože v lese bych našel akorát tak muchomůrku červenou a z té bych cokoli k jídlu dost rád oželel. Můžete se smát, možná i tvrdit, že jsem srab, ale já se mám v tomhle ohledu rád. No, už jsem spatřil v obchodě hříbky i lišky a nad těmi jsem se dost zarazil, cože jako s nimi. Ale tentokrát zůstaneme u lesní směsi, kterou nasbírali a naložili lidé znalí.

Kuřecí kousky na houbách s pórkem
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pokud jste houbaři, máte náskok. V tomto případě totiž přece jenom musíme trochu počítat s tím, že naložené houby s sebou nesou i trochu chuti naložení. Ale to neberu jako minus. Prostě to tak je.
Porce
2 osoby
Doba vaření
30 minut
Porce
2 osoby
Doba vaření
30 minut
Kuřecí kousky na houbách s pórkem
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pokud jste houbaři, máte náskok. V tomto případě totiž přece jenom musíme trochu počítat s tím, že naložené houby s sebou nesou i trochu chuti naložení. Ale to neberu jako minus. Prostě to tak je.
Porce
2 osoby
Doba vaření
30 minut
Porce
2 osoby
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Řízky pokrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Na pánvi s olejem a máslem, kterou zahřejeme na střední teplotu, kuřecí kousky opečeme. Z každé strany tak 5 minut, ale to už si ohlídáte.
    Maso opečeme
  2. Opečené kuře dáme stranou, zakryjeme, aby si maso udrželo teplotu.
  3. Houby, které jsou větší, pokrájíme. Dáme na olej s máslem, přidáme na kolečka nakrájený pórek a trochu ještě osolíme a opepříme. Za občasného míchání vaříme asi 5 minut, aby pórek změkl.
    Pórek s houbami
  4. Přilijeme víno a vaříme ještě 3 minuty. V tomto kroku už teplotu zvýšíme.
    Víno vlijeme do směsi
  5. Směs zalijeme smetanou a do pánve vrátíme maso. Vypneme vařič, zakryjeme a necháme chvilku prohřát.
    Ještě přidáme smetanu
  6. Podáváme s rýží.
    Přílohou je rýže
  7. Nebo podáváme s bramborovými dukátky, což jsou vařené brambory, jemně opečené na másle a oleji. Jsou mírně osolené.
    Můžeme podávat s bramborami
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou | Klasika s inovací | Brambora místo rýže

Možná to bude vypadat, že se dobývám do otevřených dveří, tohle přece zná každý. Pchá! Dokonce si pamatuji i tu školní verzi, která jídlu dala na dlouho stigma takřka nepoživatelnosti. Ale nebudu lkát a rvát si vlasy, drásat staré vzpomínkové jizvy, nastal čas rehabilitace.

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou | Klasika s inovací | Brambora místo rýže
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kdykoliv objevím recept na plněné papriky, náplň nezbytně obsahuje rýži. Je to nejspíše rituál všech kuchařů. Jenomže tentokrát změníme zadání, protože rýže bude jako příloha a už by mi to připadala přerýžované. Při míchání masové náplně bylo zřejmé, že bude potřebovat nějaké zahuštění. Tohle přece obstarávala rýže, kterou jsem z akce vyřadil. Tak co třeba zkusit bramboru.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
45 minut
Plněné papriky s rajčatovou omáčkou | Klasika s inovací | Brambora místo rýže
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kdykoliv objevím recept na plněné papriky, náplň nezbytně obsahuje rýži. Je to nejspíše rituál všech kuchařů. Jenomže tentokrát změníme zadání, protože rýže bude jako příloha a už by mi to připadala přerýžované. Při míchání masové náplně bylo zřejmé, že bude potřebovat nějaké zahuštění. Tohle přece obstarávala rýže, kterou jsem z akce vyřadil. Tak co třeba zkusit bramboru.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
45 minut
Potřebujete:
Náplň
Omáčka
Ještě si připravíme
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Smícháme mleté maso s vejcem, nadrobno nakrájenou cibulí a nasekaným česnekem. Přidáme pepř, sůl a majoránku podle chuti. Do směsi nastrouháme bramboru. Vypracujeme kompaktní hmotu.
  2. Paprikám odřízneme vršky se stopkou a dáme je stranou, semeníky a semínka z vnitřku paprik odstraníme. Masovou směsí pak naplníme papriky, které uzavřeme odkrojenými vršky paprik – jako pokličkou.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček vymažeme máslem, položíme do něho papriky a na ně ještě dáme plátky másla. Pečeme 40-45 minut. Během pečení můžete přilít několik lžic horké vody.
  4. Na másle zpěníme cibulku, přidáme cukr a necháme mírně karamelizovat. Vmícháme plechovku nakrájených rajčat i se šťávou. Přidáme bobkový list a nové koření, přilijeme zeleninový vývar a na mírnějším ohni vaříme asi 15 až 20 minut.
  5. Mezitím dáme vařit rýži. Jeden díl rýže, jeden a půl dílu vody. Jakmile rýže začne vřít, stáhneme teplotu a zakryjeme. Dusíme asi tak 12 až 15 minut, podle rýže.
  6. Do omáčky přidáme sůl, pepř a lžičku citronové šťávy. Přilijeme smetanu (případně smíchanou se lžičkou hladké mouky, pokud máme omáčku příliš řídkou). Promícháme a chvilku provaříme. Můžeme dochutit ještě cukrem, podle chuti. Z omáčky vyjmeme bobkový list (i koření) a tyčovým mixerem prošleháme.
  7. Papriky podáváme s rýží, přelité rajčatovou omáčkou.
    Podáváme s rýži a přelijeme omáčkou
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Zapečená makrela s paprikou a rajčaty | Never ending story

Tenhle recept už používám tolik let, že ani vlastně nevím, kdy vznikl. Nejspíše má původ ve variantě šunkofleků nebo francouzských brambor, jak se dělávaly u nás doma. Časem se proto objevila varianta s těstovinami, pak bramborami – a rybou. Nejspíše děláte něco podobného a málem také poslepu. Makrelu můžeme použít uzenou, nebo opečenou. A výsledek pořád bude stát za to.

Zapečená makrela s paprikou a rajčaty | Never ending story
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vařit pro dva je vždycky trochu svízel, pokud nechcete jíst několik dní po sobě to samé. Někdy se to dá zvládnout do posledního sousta, někdy je potřeba roztočit mozkové závity a pokračovat v nějaké obdobě ze surovin, které jsou po ruce. A protože mi zůstala v kuchyni opečená makrela, chuťově totožná prakticky s tou uzenou, máme tu variaci zapečené ryby.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40-50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40-50 minut
Zapečená makrela s paprikou a rajčaty | Never ending story
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vařit pro dva je vždycky trochu svízel, pokud nechcete jíst několik dní po sobě to samé. Někdy se to dá zvládnout do posledního sousta, někdy je potřeba roztočit mozkové závity a pokračovat v nějaké obdobě ze surovin, které jsou po ruce. A protože mi zůstala v kuchyni opečená makrela, chuťově totožná prakticky s tou uzenou, máme tu variaci zapečené ryby.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40-50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40-50 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory předvaříme ve slupce, asi 5 minut. Cibulku nakrájíme nadrobno, papriku, zbavenou semínek, napříč na kolečka. Oloupané brambory rozkrojíme podélně na čtvrtiny a pak je napříč nakrájíme na drobnější kousky.
  2. Na pánvi rozpustíme máslo a dáme zesklovatět cibulku.
    Zesklovatíme cibulku
  3. Přidáme papriku a brambory. Osolíme, přidáme špetku kmínu, bazalky a oregana. Promícháme a na mírném ohni dusíme 5 minut zakryté poklicí.
    Přidáme papriku a brambory
  4. Část směsi brambor dáme do zapékací misky. Na ni položíme kousky makrely zbavené všech kostí i kůže a překryjeme na kolečka nakrájeným rajčetem.
    První vrstva směsi ryby
  5. Rajčata překryjeme zbývající částí směsi brambor. Dáme do spodní části trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 20 až 25 minut.
    Přidáme bramborovou směs
  6. Pečeme rybu
  7. Rozmícháme vejce ve smetaně a přidáme nadrobno nakrájenou goudu. Směsí zalijeme makrelu s bramborami. Vrátíme do trouby a pečeme ještě 20 minut. Posypeme špetkou oregana a necháme péct 5 minut.
    Nalijeme smetanu
  8. Podáváme s kyselou okurkou.
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Ředkvičkový salát s okurkou, rajčaty a smetanou | Lehce v kuchyni, lehce při usínání

Když už se jednou rozjedete, nejde to zastavit. No, říkám to s nadsázkou, ale obliba salátů u nás vzrostla. Je to jednoduché, rychlé a jako večeře v pozdějším čase i lehké. Po sérii kyselejších salátů jsem vytáhl mírnější kartu. Tentokrát bude zálivkou smetana.

Ředkvičkový salát s okurkou, rajčaty a smetanou | Lehce v kuchyni, lehce při usínání <
Hlasů: 1
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!