Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru

Je to takový pokus, něco podobného už jste možná také vařili. Teď ale vařím já. Pokud máte v zásobě kuřecí vývar, pak není problém s časem. No, už jsem všechen vývar spotřeboval, takže jsem si založil nový. To mi přípravu protáhlo o půldruhou hodinu. Na krémovou kuřecí polévku jsem našel inspiraci u Australanů. Ne, že by to bylo jejich národní jídlo, to asi ne, takže u toho ani nemusíme hrát australskou hymnu nebo foukat do didgeridoo. Ale můžete. Jen s tím foukáním asi bude potíž, k vaření potřebujeme ruce. Tenhle recept dost zjednodušeně lze připravit jako polévku s pošírovaným kuřetem. Ale teď jde o polévku krémovou. A je stejně dobrá!

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Tuhle polévku připravujeme podobně jako když vaříme samotný kuřecí vývar. Jenom trochu jinak. Podobné ingredience však podobnost naznačují. I fakt, že nakonec vařenou zeleninu vyhodíme. Předala už všechno, co mohla masu i vodě. A jakmile jste se dostali až k téhle fázi, je to už brnkačka a chvilka než budete mít polévku hotovou. Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete hladkou mouku nahradit kukuřičnou bezlepkovou hladkou moukou. Ostatně tu jsem použil ve zmiňovaném receptu Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí, byť v menším množství.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Tuhle polévku připravujeme podobně jako když vaříme samotný kuřecí vývar. Jenom trochu jinak. Podobné ingredience však podobnost naznačují. I fakt, že nakonec vařenou zeleninu vyhodíme. Předala už všechno, co mohla masu i vodě. A jakmile jste se dostali až k téhle fázi, je to už brnkačka a chvilka než budete mít polévku hotovou. Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete hladkou mouku nahradit kukuřičnou bezlepkovou hladkou moukou. Ostatně tu jsem použil ve zmiňovaném receptu Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí, byť v menším množství.
Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si maso i zeleninu.
    Připravíme si potřebné
  2. Cibule nakrájíme nadrobno, stejně tak celer a pórek.
    Vše nakrájíme
  3. Vodu a vývar dáme do kastrolu, přidáme nakrájenou zeleninu a kuřecí maso.
    Do vývaru přidáme vodu
  4. Přidáme zeleninu
  5. (Nenechte se zmást změnou nádobí. Když jsem si uvědomil, že prvně použitý hrnec není dostatečně velký, vyměnil jsem ho. Někdy se holt chybička vloudí. Tahle šla napravit snadno.)
    Přidáme maso
  6. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu na střední, zakryjeme a vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu.
    Vaříme
  7. Maso vyjmeme, tekutinu scedíme a vařenou zeleninu vyhodíme.
    Scedíme
  8. Rozpustíme máslo a přidáme k němu mouku. Je to stejné, jako při přípravě jíšky. Vaříme asi 1 minutu, aby mouka zhnědla a postupně přiléváme vývar ze zeleniny. Přilijeme smetanu, zakryjeme a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme na střední a přidáme roztrhané kuřecí maso. Za občasného míchání vaříme asi 15 minut, aby se vytvořila krémovitá konzistence.
    Vaříme
  9. Přidáme podle chuti čerstvě mletý pepř a osolíme.
  10. Podáváme s nasekanou petrželkou.
    Podáváme s nasekanou petrželkou
Tip:

HELE:
Legenda o objevení didgeridoo praví, že jistý aboriginský mladík rozdělával oheň a hledal suché dříví, nalezl však dutý kmínek eukalyptu. Když jej zdvihl, všiml si spousty termitů pobíhajících v dutině nalezeného kousku dřeva. Mladíkovi bylo líto upálit bezmocné tvory a chtěl je vyfouknout z dutiny, kterou si sami vykousali. Přiložil rty ke kmínku, ale při prvním vydechnutí vzduchu do dutiny se ozval zvláštní vrnivý zvuk, který sice termity nevyhnal, ale zato ukázal lidem cestu k jednomu z prvních hudebních nástrojů. Tohle s vařením nemá vlastně nic společného, ale proč si nedopřát kulturní vložku?!

Mexické kuřecí penne | Trikolora viva

Mexičani a Italové mají stejné barvy vlajky. Takže jeden v dalším inspiračním kroužku, peprné a těstoviny. A užijeme si to s chutí. S Mexikem a Itálií to má podobnost čistě náhodnou. Ale to přece zase tak moc nevadí. Že?

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Je to skvělý oběd nebo skvělá večeře. Rychlá a snadná, co víc asi můžeme chtít. Nakrájíme a mícháme a mícháme. Každopádně doporučuji.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Je to skvělý oběd nebo skvělá večeře. Rychlá a snadná, co víc asi můžeme chtít. Nakrájíme a mícháme a mícháme. Každopádně doporučuji.
Mexické kuřecí penne | Trikolora viva
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Nakrájíme cibuli na půlměsíčky a papriky na proužky. Orestujeme na oleji.
    Orestujeme cibuli
  2. Přidáme papriky
  3. Přidáme na proužky nakrájená kuřecí prsa. Přidáme lžičku papriky.
    Přidáme maso a papriku
  4. Přidáme lžičku chilli, kmínu, nasekané stroužky česneku, osolíme. Promícháme a restujeme.
    Přidáme koření
  5. Přidáme 250 ml kuřecího vývaru a 200 g smetany. Provaříme.
    Přidáme vývar
  6. Přidáme smetanu
  7. Přidáme penne uvařené al dente.
    Přidáme penne
  8. Posypeme strouhaným čedarem. Promícháme.
    Přidáme čedar
  9. Podáváme posypané strouhaným čedarem a nasekanou petrželkou.
    Podáváme
Tip:

I k tomuto receptu patří video:

Kuřecí prsa v krémových špagetách | Toskánská inspirace

Když napíšu, že jsou to prsa po toskánsku, tak se někdo ozve, cože jako a jestli jako opravdicky. Tak se vyhýbám konfliktu. Co je po toskánsku, tam je rajče, něco zeleného a něco bílého. Taková italská trikolora, dalo by se říci. A že je tam parmezán, to je asi dost jasné. Ale protože jsem přidal ferenkou, mohlo by se zdát, že je to mexická inspirace. Maxičané ostatně mají národní barvy podobné italským.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Snadný, rychlý oběd pro dva. Tak to nebudeme prodlužovat a jdeme vařit.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Snadný, rychlý oběd pro dva. Tak to nebudeme prodlužovat a jdeme vařit.
Kuřecí prsa v krémových špagetách | Toskánská inspirace
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí maso osmahneme na oleji z obou stran, tak 6 minut z každé. Pak dochutíme solí a pepřem a dáme stranou.
    Opečeme kuřecí maso
  2. Plátky slaniny, celkem dobře prorostlé, osmahneme do křupava. Dáme stranou.
    Opečeme slaninu
  3. Na stejnou pánev dáme nasekaný česnek, osmahneme a přidáme nadrobno nakrájená rajčata a feferonku zbavenou semínek. Chvíli povaříme. Tak 5 minut.
    Přidáme rajčata
  4. Přidáme baby špenát a necháme zavadnout.
    Přidáme špenát
  5. Dáme vařit špagety v osolené vodě.
  6. Zalijeme smetanou a povaříme.
    Zalijeme smetanou
  7. Přidáme nakrájené kuřecí maso a nakrájenou anglickou slaninu a promícháme. Vaříme na mírném ohni.
    Přidáme nakrájené maso
  8. Přidáme lžíci parmezánu a pár natrhaných lístků špenátu.
    Přidáme parmezán
  9. Přidáme natrhaný špenát
  10. Přidáme špagety uvařené al dente a promícháme.
    Přidáme špagety
  11. Před podáváním ještě posypeme parmezánem.
    Podáváme posypané parmezánem
Tip:

K tomuto receptu patří i video: