Restovaná brokolice s česnekem | Chuťovka

Někdy je fakt v jednoduchosti síla. A tohle by si mohl dát s klidem i vegetarián. Byť možná s výhradou, že je v tom kuřecí vývar. Možná, že by byl akceptovatelný zeleninový, to také stojí za vyzkoušení. Pokud máte chuť na masíčko, jistě lze přihodit rychle orestované kuřecí proužky či kousky. To už tady také máme. Stačí si přečíst krok 1 a 2. Ale pokud se nechcete zdržovat listováním na webum stručně připomenu.
Připravíme si maso, které nakrájíme na nudličky. Osolíme a opepříme. Smícháme sójovou omáčku s ústřicovou a do této směsi naložíme maso. Necháme stát v pokojové teplotě 15 minut. Rozehřejeme olej ve woku a orestujeme naložené kousky masa. (Marinádu si dáme stranou.) Asi tak 5 až 6 minut. Maso vyjmeme z pánve a dáme stranou.
Ale to je tak by the way, tedy mimochodem. Pojďme na brokolici. Jistě by se hodila svěžejší, prostě sezonní, ale i tak je to skvělá chuťovka. A jenom sama o sobě.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
5-8 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
5-8 minut
Jednoduché, rychlé, svěží. Líp už by to šlo popsat asi stěží. A můžete jen tak pochrupovat restovanou brokolici, nebo ji fakt zakomponujte do jiného jídla. Jak libo.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
5-8 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
5-8 minut
Jednoduché, rychlé, svěží. Líp už by to šlo popsat asi stěží. A můžete jen tak pochrupovat restovanou brokolici, nebo ji fakt zakomponujte do jiného jídla. Jak libo.
Restovaná brokolice s česnekem | Chuťovka
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Pánev rozpálíme a přilejeme olej. Víříme, aby olej pokryl plochu pánve. Přidáme česnek a na růžičky rozebranou brokolici. Osolíme.
  2. Restujeme, aby se olej dostal pokud možno na všechna místa růžiček. Ale pozor, česnek nesmí zhořknout, takže tomu dejte 1 minutu a stále míchejte.
  3. Přidáme kuřecí vývar, zakryjeme a vaříme asi 5 minut nebo dokud nemá brokolice požadovanou měkkost. Promícháme. Podle chuti ještě můžeme dosolit.
  4. Podáváme teplé.
    Restovaná brokolice s česnekem

Nakládané ředkvičky | Obložte si sendvič pikantní zeleninou

Ředkvičky buď musíte hned sníst, nebo je využít v salátu. Nebo je také můžete naložit. Dobře víte, že zavařování je obor, kterému se zatím úspěšně vyhýbám. Možná k mé smůle. Ale několik naložených položek už tady máme. Třeba pánské okurky jednadvě. Nebo také naloženou obloženou okurku. U té se strhla diskusní mela na topreceptech, kde jsem ji ukázal. Že se tam tolik pepře nesluší dát. Zatímco já si pochutnával na nášupu, ostatní mudrovali a kroutili hlavou. Nevěřícně, že trvám na svém. Tak se tentokrát pustíme do nakládání ředkviček. Sluší jim to náramně na sendvičích, nebo tak. Jestli chcete někoho překvapit, pusťte se do toho. Ale stejně tak udělejte, když si prostě chcete jenom pošmáknout.

Bageta zdobená ředkvičkami
Bageta s česnekovou pomazánkou a nakládanými ředkvičkami

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15 minut
Doba přípravy
15 minut
Potřebujete samozřejmě svazek ředkviček, obvykle je jich víc než deset, na váze se ukázalo 320 g. pak ještě ocet, cukr, sůl a lecjaké koření. Proč lecjaké? Záleží na vás, jakou chuť si chcete vytvořit. Můžete nasadit vinný ocet, jablečný ocet nebo lihový. A proč nezkusit sladit medem? A když si budete připravovat nálev, neděste se, radši ať vám trošku zbyde, než, aby se nedostávalo.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15 minut
Doba přípravy
15 minut
Potřebujete samozřejmě svazek ředkviček, obvykle je jich víc než deset, na váze se ukázalo 320 g. pak ještě ocet, cukr, sůl a lecjaké koření. Proč lecjaké? Záleží na vás, jakou chuť si chcete vytvořit. Můžete nasadit vinný ocet, jablečný ocet nebo lihový. A proč nezkusit sladit medem? A když si budete připravovat nálev, neděste se, radši ať vám trošku zbyde, než, aby se nedostávalo.
Nakládané ředkvičky | Obložte si sendvič pikantní zeleninou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Ředkvičky očistíme.
    Ředkvičky
  2. Ředkvičky nakrájíme na jemné plátky.
    Nakrájíme ředkvičky
  3. Smícháme vodu, ocet, cukr a sůl. Pro chuť můžeme přidat lžičku medu. Promícháme a přivedeme k varu. Odstavíme.
    Nálev svaříme
  4. Červenou cibuli nakrájíme na kolečka a dáme na horní vrstvu ředkviček.
    Naskládáme ředkvičky
  5. Na vrstvu červené cibule dáme lžičku chilli vloček, lžičku celého černého pepře a lžičku hořčičných semínek. Přidáme bobkový list. Množství nám vyšlo na dvě sklenice.
    Koření
  6. Zalijeme zálivkou až po okraj a pevně uzavřeme. Necháme vychladit na pokojovou teplotu a pak uložíme do ledničky. Občas přetočíme dnem vzhůru a vrátíme zpět. Můžeme konzumovat okamžitě, ale v ledničce nám vydrží naložené ředkvičky několik dní i déle.
    Zalijeme zálivkou
  7. Naložené ředkvičky podáváme třeba na sendviči nebo obloženém chlebu.
  8. Obložený toast
  9. Nakládané ředkvičky můžete přidat třeba na bagetu s česnekovou pomazánkou
    Bageta s pomazánkou z česneku a ředkvičkami

Nakládané okurky s kurkumou | Pánská jízda 2

Nebořím pověst znojemských okurek, ani těch schwarzwaldských, zkouším, co lze a jak to chutná. Další inspirace z jednoho pánského webového magazínu.

Hlasů: 5
Hodnocení: 4.2
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
1 osoba
Porce
1 osoba
Tentokrát budeme krájet na plátky.
Hlasů: 5
Hodnocení: 4.2
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
1 osoba
Porce
1 osoba
Tentokrát budeme krájet na plátky.
Nakládané okurky s kurkumou | Pánská jízda 2
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme všechny ingredience. Dáme je do uzavíratelné sklenice a protřepeme, aby se cukr zcela rozpustil.
  2. Nálevem zalijeme nakrájené okurky s cibulí, paprikou a česnekem. Protřepeme a dáme do ledničky na 24 hodin. Když je necháte chladit 5 dnů, můžete si je dát i na chleba s máslem.
  3. Kurkuma v nálevu
Tip:

Můžete vyzkoušet hned dvě varianty. A pokud raději jemnější, uberte mírně na octu. Pánské okurky 1 najdete zde.

Zkuste okurky pro pány
Pánské okurky - dvě varianty, ta napravo patří k tomuto receptu.

 

Jednodenní nakládané okurky | Pánská jízda 1

Pánské časopisy občas překvapí, třeba receptem na nakládání okurek. Zapomeňte tedy na to, že by se téhle práci věnovaly pouze ženy, emancipace pokročila! Mírná proměna receptu by neměla být na škodu. Tohle je jednodenní záležitost a chybí naprosto teplotní záležitost. Nic nevaříme, jenom mícháme. Jak tohle dopadne?

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
1 osoba
Porce
1 osoba
Ať se rozhlížím, jak se rozhlížím, okurky ve světě doma nakládají hlavně krájené. Na kostičky, plátky, někdy i dost silné, ale těch receptů, kdy si naložíte prťavé okurčičky, těch je pomálu. A s takovou tou vcelku běžnou velikostí, ještě méně. Tak to zkusíme, třebaže v tuzemsku umí okurky nakládat aspoň polovina národa. Taková zlatá střední cesta – okurky rozkrájíme podélně.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
1 osoba
Porce
1 osoba
Ať se rozhlížím, jak se rozhlížím, okurky ve světě doma nakládají hlavně krájené. Na kostičky, plátky, někdy i dost silné, ale těch receptů, kdy si naložíte prťavé okurčičky, těch je pomálu. A s takovou tou vcelku běžnou velikostí, ještě méně. Tak to zkusíme, třebaže v tuzemsku umí okurky nakládat aspoň polovina národa. Taková zlatá střední cesta – okurky rozkrájíme podélně.
Jednodenní nakládané okurky | Pánská jízda 1
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme ocet, vodu, sůl, cukr a koriandr, necháme dobře rozpustit cukr i sůl.
  2. Okurky nakrájíme na čtvrtiny, nebo tak nějak, naskládáme do sklenice, přidáme k nim česnek a kopr, vločky chilli a zalijeme nálevem. Dáme chladit do lednice na 24 hodin.
  3. Po flámu jako, když najdeš.
    Okurky pro pány 1
Tip:

Pokud vám chutnaly tyhle okurky, můžete také zkusit Pánskou jízdu 2, bude to s překvapující ingrediencí – kurkumou. A jestliže máte raději jemnější variantu, uberte mírně na množství octa.

Zkuste okurky pro pány
Pánské okurky - dvě varianty, ta nalevo patří k tomuto recptu, ta napravo je s kurkumou.