Bylinková čočka se špenátem a rajčaty | Novoroční záležitost

Na Nový rok má být čočka, aby se nás držely peníze. Ale zkusme ji trochu jinou než obvykle. No, asi nebudeme multimilionáři, ale tuhle tradici je dobré ctít. Už proto, že nás to nic nestojí a pochutnáme si jinak, než si dopřáváme o Vánocích. Jo, čočku tady máte na výběr, zkuste třeba tureckou. Je to mírná obdoba téhle bylinkové, a přece je jiná.

Podáváme s uzeným masem
Podáváme s uzeným masem

Uložit

Uložit

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
55 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
55 minut
Takže další čočkový počin, zkuste to, nebudete litovat. I když vás možná zaskočí máta, ale dávejte bylinek jen tolik, kolik snesou vaše chuťové pohárky. Máta má docela silné aroma, takže opatrně. Na konci vaření nechte čočku odkrytou, jednak se odpaří tekutina, jednak i trochu vyvane máta, třebaže chuť zůstane.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
55 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
55 minut
Takže další čočkový počin, zkuste to, nebudete litovat. I když vás možná zaskočí máta, ale dávejte bylinek jen tolik, kolik snesou vaše chuťové pohárky. Máta má docela silné aroma, takže opatrně. Na konci vaření nechte čočku odkrytou, jednak se odpaří tekutina, jednak i trochu vyvane máta, třebaže chuť zůstane.
Bylinková čočka se špenátem a rajčaty | Novoroční záležitost
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Čočku přebereme, propláchneme a namočíme tak na 1 až 2 hodiny do vody.
    Čočku namočíme
  2. Mezitím dáme vařit maso s oloupanou cibulí, petrželí a mrkví, přidáme koření. Přivedeme k varu a pak na mírném ohni (jako vývar) táhneme tak 60 minut.
    Maso dáme vařit se zeleninou a kořením
  3. Vaříme pomalu
  4. Čas od času sebereme pěnu.
    Sbíráme čas od času pěnu
  5. Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu, aby si odpočinulo. Pustí také šťávu.
    Maso dáme do alobalu, aby si odpočinulo
  6. V alobalu si maso pěkně odpočine a pustí šťávu
  7. Čočku zalijeme vývarem a dáme vařit. Hladina tekutiny by měla být tak asi 1 cm nad čočkou.
    Čočku zalijeme vývarem
  8. Nasekáme bylinky a nakrájíme rajčátka na poloviny.
    Nasekáme bylinky
  9. Cherry rajčátka překrájíme na poloviny
  10. Když přivedeme k varu, zakryjeme a na mírnějším ohni dusíme tak 30 až 35 minut.
    Zakryjeme a dusíme
  11. Čočku scedíme a vývar dáme stranou.
    Scedíme
  12. Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotě a osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku. Tak asi 3 minuty.
    Osmahneme šalotku
  13. Přidáme větší hrst baby špenátu a vaříme, asi 2 minuty, aby špenát zavadl.
    Přidáme špenát
  14. Přidáme přepůlená cherry rajčata, čočku, několik nasekaných lístků bazalky, petržele a máty. Promícháme a vaříme tak 1 až 2 minuty.Můžete přidat trochu vývaru, ve kterém se vařila čočka.
    Přidáme rajčátka
  15. Přidáme bylinky
  16. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
    Zakápneme citronovou šťávou
  17. Zaklopíme a dusíme asi 5 minut, pak poklici sejmeme a necháme vývar odpařit.
    Zaklopíme a dusíme
  18. Hotovo. Můžeme podávat.
    Hotovo, můžeme podávat
  19. Když alobal rozbalíte, vykoukne na vás šťavnaté maso. Pak nakrájíme a přidáme k čočce.
    Maso odpočaté v alobalovém pelíšku je šťavnaté
Tip:

Když vaříte také maso, počítejte s dobrou hodinkou, což vyjde prakticky souběžně s čočkou. Ale použijte ještě ten fígl s alobalem, masíčko bude eňoňuňo, tedy fakt šťavnaté.

Nakládané ředkvičky | Obložte si sendvič pikantní zeleninou

Ředkvičky buď musíte hned sníst, nebo je využít v salátu. Nebo je také můžete naložit. Dobře víte, že zavařování je obor, kterému se zatím úspěšně vyhýbám. Možná k mé smůle. Ale několik naložených položek už tady máme. Třeba pánské okurky jednadvě. Nebo také naloženou obloženou okurku. U té se strhla diskusní mela na topreceptech, kde jsem ji ukázal. Že se tam tolik pepře nesluší dát. Zatímco já si pochutnával na nášupu, ostatní mudrovali a kroutili hlavou. Nevěřícně, že trvám na svém. Tak se tentokrát pustíme do nakládání ředkviček. Sluší jim to náramně na sendvičích, nebo tak. Jestli chcete někoho překvapit, pusťte se do toho. Ale stejně tak udělejte, když si prostě chcete jenom pošmáknout.

Bageta zdobená ředkvičkami
Bageta s česnekovou pomazánkou a nakládanými ředkvičkami

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15 minut
Doba přípravy
15 minut
Potřebujete samozřejmě svazek ředkviček, obvykle je jich víc než deset, na váze se ukázalo 320 g. pak ještě ocet, cukr, sůl a lecjaké koření. Proč lecjaké? Záleží na vás, jakou chuť si chcete vytvořit. Můžete nasadit vinný ocet, jablečný ocet nebo lihový. A proč nezkusit sladit medem? A když si budete připravovat nálev, neděste se, radši ať vám trošku zbyde, než, aby se nedostávalo.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15 minut
Doba přípravy
15 minut
Potřebujete samozřejmě svazek ředkviček, obvykle je jich víc než deset, na váze se ukázalo 320 g. pak ještě ocet, cukr, sůl a lecjaké koření. Proč lecjaké? Záleží na vás, jakou chuť si chcete vytvořit. Můžete nasadit vinný ocet, jablečný ocet nebo lihový. A proč nezkusit sladit medem? A když si budete připravovat nálev, neděste se, radši ať vám trošku zbyde, než, aby se nedostávalo.
Nakládané ředkvičky | Obložte si sendvič pikantní zeleninou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Ředkvičky očistíme.
    Ředkvičky
  2. Ředkvičky nakrájíme na jemné plátky.
    Nakrájíme ředkvičky
  3. Smícháme vodu, ocet, cukr a sůl. Pro chuť můžeme přidat lžičku medu. Promícháme a přivedeme k varu. Odstavíme.
    Nálev svaříme
  4. Červenou cibuli nakrájíme na kolečka a dáme na horní vrstvu ředkviček.
    Naskládáme ředkvičky
  5. Na vrstvu červené cibule dáme lžičku chilli vloček, lžičku celého černého pepře a lžičku hořčičných semínek. Přidáme bobkový list. Množství nám vyšlo na dvě sklenice.
    Koření
  6. Zalijeme zálivkou až po okraj a pevně uzavřeme. Necháme vychladit na pokojovou teplotu a pak uložíme do ledničky. Občas přetočíme dnem vzhůru a vrátíme zpět. Můžeme konzumovat okamžitě, ale v ledničce nám vydrží naložené ředkvičky několik dní i déle.
    Zalijeme zálivkou
  7. Naložené ředkvičky podáváme třeba na sendviči nebo obloženém chlebu.
  8. Obložený toast
  9. Nakládané ředkvičky můžete přidat třeba na bagetu s česnekovou pomazánkou
    Bageta s pomazánkou z česneku a ředkvičkami