Cizrnová polévka s rajčaty a klobásou, tedy spíše párkem | Chuťový pozdrav z Montrealu

V montrealských novinách The Gazette se objevil recept dvou nadšených kuchařek Julie Van Rosendaal, novinářky z Calgary píšící o jídle, a Sue Duncan, nadšené kuchařky z Okanagan Valley. Pročetl jsem si, zhodnotil možnosti a pustil do vaření. Cizrnovou polévku už tady máme, ale tohle je poněkud jiná záležitost.

Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 12 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 12 minut
Doba vaření
40 minut
Máme na výběr. V receptu je několik ingrediencí, které můžeme vynechat a přece se neochudíme o dobrou chuť. Pravda, avokádo někdo v polévce zrovna nemusí, tak proč se trápit. Zakysaná smetana, to už je jiná. Ostatně ke slovu přichází jako třešínka na dortu, takže kopeček na talíři při servírování oživí vzhled (a zjemní chuť). A když už chcete zdobit, přihoďte listovou petržel. Jen tak pro oko, třeba.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 12 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 12 minut
Doba vaření
40 minut
Máme na výběr. V receptu je několik ingrediencí, které můžeme vynechat a přece se neochudíme o dobrou chuť. Pravda, avokádo někdo v polévce zrovna nemusí, tak proč se trápit. Zakysaná smetana, to už je jiná. Ostatně ke slovu přichází jako třešínka na dortu, takže kopeček na talíři při servírování oživí vzhled (a zjemní chuť). A když už chcete zdobit, přihoďte listovou petržel. Jen tak pro oko, třeba.
Cizrnová polévka s rajčaty a klobásou, tedy spíše párkem | Chuťový pozdrav z Montrealu
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme.
    Připravíme si
  2. Na oleji rozpáleném na střední teplotě opečeme na kolečka nakrájené párky. Jakmile začnou chytat barvu, přidáme nadrobno nasekaný česnek, promícháme a minutu opékáme dál.
    Opečeme
  3. Přidáme nakrájenou papriku a chilli papričku a kmín. Promícháme a restujeme asi 2 minuty. Pamatujte na ten česnek, nesmí se spálit, jinak zhořkne.
    Přidáme papriku
  4. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
    Přidej rajčata
  5. Přidáme scezenou cizrnu.
    Cizrna
  6. Přilijeme vývar.
    Vývar
  7. Promícháme a přivedeme k varu. Jakmile se polévka vaří, snížíme teplotu, zakryjeme a dusíme 30 minut.
  8. Podáváme se zakysanou smetanou a na kostičky nakrájeným avokádem.
    Se smetanou

Špekáčkový guláš s rýží | Překvapení, které funguje

Když už nevím coby, nejdu (kupodivu) do OBI, ale pátrám jak připravit něco originálního nebo aspoň originálnějšího a chutného. Někde stačí impuls, třeba v podobě pěkných špekáčků u řezníka. Jsou ručně vázané. To nám k chuti asi moc nenapoví, ale aspoň víme, že u výroby musel být řezník. Nebo se mu říká uzenář?

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Klasika v téhle zemi. Vaří se obvykle spolu s bramborami, v kotlíku při kempování, leckdy jako nouzové řešení večeře. A nemá ve světě moc konkurentů. Nicméně jsem narazil na guláš z klobásy a choriza. To, co mě přímo chytlo bylo, že je jako příloha doporučená rýže. Takže zapomeňte na chleba (je možný), knedlík (také možný) a zkuste rýži.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Klasika v téhle zemi. Vaří se obvykle spolu s bramborami, v kotlíku při kempování, leckdy jako nouzové řešení večeře. A nemá ve světě moc konkurentů. Nicméně jsem narazil na guláš z klobásy a choriza. To, co mě přímo chytlo bylo, že je jako příloha doporučená rýže. Takže zapomeňte na chleba (je možný), knedlík (také možný) a zkuste rýži.
Špekáčkový guláš s rýží | Překvapení, které funguje
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Nakrájíme špekáčky i klobásku na kolečka, v kastrolku si rozehřejeme máslo a uzeniny na něm opečeme.
    Nakrájíme uzeniny
  2. Mělo by stačit 5 až 7 minut. Napřed opékáme špekáčky, pak přidáme klobásku, které potřebuje na opečení méně času.
    Opečeme
  3. Opečené špekáčky a klobásu vyjmeme z kastrolu a dáme stranou. Cibuli nakrájíme nadrobno, také česnek a chilli papričku.
    Zelenina
  4. Cibulku, česnek i papričku orestujeme na másle, ve kterém jsme opékali uzeniny.
    Opékáme na másle
  5. Do restované směsi s cibulí přidáme papriku, kopr, kmín a po rozpuštění papriky přilijeme trochu vývaru. Přidáme opečené špekáčky a klobásku, promícháme. Mírně můžeme osolit a opepřit. Ale počítejte s tím, že v uzeninách je soli docela dost.
    Přidáme vývar
  6. Přilijeme zbytek vývaru, přivedeme k varu a dusíme asi 15 minut. Pokud je v guláši víc tuku, odebereme ho lžící.
    Vaříme s vývarem
  7. Smícháme mouku s vodou.
    Rozmícháme vodu s moukou
  8. Rozmíchanou mouku vlijeme do guláše a necháme provařit několik minut. Pak podle chuti přidáme asi polovinu kelímku zakysané směsi, promícháme a odstavíme.
    Mouku vlijeme
  9. Servírujeme s rýží. Pokud máte chuť, můžete přidat ještě trochu zakysané smetany.
    Podáváme
Tip:

Guláš s rýží vypadá podezřele, ale je to dobré. Možná by rýže mohla asistovat i při klasickém guláši, ale to je třeba vyzkoušet.