Marocké kuře s harissou, olivami a citronem | Výlet do neznáma na Střední východ i západní Afriku

Jo, zadařilo se  ukořistit harissu, už jsem se o tom v jednom receptu zmiňoval, nastartoval mě Máj, tedy MY, tedy Tesco. V máji hříšná výzva! A budeme vesele cestovat po světě. Inspirací mi byla jeruzalémská blogerka s receptem nazvaným Marocké kuře s (nakládaným) citronem, zelenými olivami a harissou. S tím citronem přišla rada, že pokud nemáte po ruce biocitron, tedy chemicky neošetřovaný, pak je dobré ho deset minut povařit ve vodě, abychom se zbavili látek ošetřujících kůru a vosku. No, po zkoušce z citronu byla jakási žoužel, nedal se ani krájet na plátky. Takže se bez tého rady musíme obejít. A sáhneme prostě po citronu.

Marocké kuře s harissou, olivami a citronem | Výlet do neznáma na Střední východ i západní Afriku
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně jídlo v jednom hrnci. Alchymie spočívá ve směsi koření, kde nás možná překvapí skořice a med.
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
42 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
42 minut
Marocké kuře s harissou, olivami a citronem | Výlet do neznáma na Střední východ i západní Afriku
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně jídlo v jednom hrnci. Alchymie spočívá ve směsi koření, kde nás možná překvapí skořice a med.
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
42 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
42 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno, co potřebujeme.
    Připravíme si vše, co potřebujeme.
  2. Smícháme všechno koření a přidáme sůl.
    Smícháme koření
  3. Kuřecí prsa posypeme směsí koření a propasírujeme prsty do masa.
    Kořeníme.
  4. V kastrolu rozehřejeme olej a na střední teplotě opečeme kořeněná prsa, asi 6 minut z každé strany. Opečená prsa dáme stranou.
    Opečená prsa odložíme.
  5. Do kastrolu po pečení kuřete dáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme asi 5 minut, aby zesklovatěla. Přidáme nadrobno nasekaný nebo prolisovaný česnek a zázvor. Promícháme a necháme zpěnit několik minut.
  6. Nasekáme si petrželku a mátu. Decentně s tou mátou, pokud se trochu bojíte. Ale nemusíte mít obavy, všechny chutě se nakonec propojí.
    Bylinky.
  7. Přidáme trochu vývaru, med, na plátky nakrájený citron, olivy a harissu. Promícháme a dolijeme vývar. Nyní do kastrolu vrátíme opečená kuřecí prsa, snížíme teplotu a zakryjeme. Vaříme 30 minut. V závěru vaření přidáme nasekanou petržel a trochu nasekané máty. Ještě zakryjeme a necháme dojít.
    Dáme do hrnce bylinky.
  8. Podáváme s rýží.
    Přílhou je rýže.

Kuřecí prsa pečená ve slaninovém županu

Kuřecí prsa pečená ve slaninovém županu
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí prsa jsou trochu oříšek, ale jenom proto, že hodně záleží na tom, aby byla vláčná a ne vysušená. Proto je dobré při pečení povolat spolehlivé pomocníky, kteří maso zjemní. V našem případě jde o anglickou slaninu a pesto. A olej. Používám řepkový, který není tolik aromatický jako slunečnicový.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Kuřecí prsa pečená ve slaninovém županu
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí prsa jsou trochu oříšek, ale jenom proto, že hodně záleží na tom, aby byla vláčná a ne vysušená. Proto je dobré při pečení povolat spolehlivé pomocníky, kteří maso zjemní. V našem případě jde o anglickou slaninu a pesto. A olej. Používám řepkový, který není tolik aromatický jako slunečnicový.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Předehřejeme si troubu na 200 °C.
  2. Závitky dáme do zapékací misky a přelijeme olejem.
    Kuřecí prsa naložíme
  3. Pečeme ve spodní části trouby 25 minut. Potom závitky otočíme a pečeme ještě 10 minut. Mezitím si uvaříme brambory v osolné vodě, do které jsme přidali kmín. Připravíme si také šťávu na zalití. Máslo rozpustíme, přidáme trochu oleje z výpeku a rozmícháme lžičku hladké mouky. Zalijeme horkou vodou a za stálého míchání povaříme.
  4. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.