Papriky plněné masem a kapary | Rajčatová omáčka nemůže chybět

Plnit papriky, to bývá oblíbenou sezonní kratochvílí v kuchyních. Už je tady také máme, jen trochu v jiném vydání a ještě podobně. Ale tentokrát do směsi masa přidáme kapary. Cože? Neznáte? Tak tedy kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité, naložená v soli nebo solném nálevu, případně v solném nálevu s vinným octem. Nejlepší kapary pocházejí z francouzského Provence a jsou nazývány „nonpareilles“. Ale možná znáte, jen jste je ještě neochutnali. Tak to zkuste.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Do masové náplně se obvykle přidává rýže, ale proč to nezměnit, když jako přílohu máme v úmyslu zvolit také rýži. Jena tedy musí z kola ven. A přicházejí ke slovu kapary. A protože jsou ve slaném nálevu, můžeme jinak se solí v náplni šetřit.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Do masové náplně se obvykle přidává rýže, ale proč to nezměnit, když jako přílohu máme v úmyslu zvolit také rýži. Jena tedy musí z kola ven. A přicházejí ke slovu kapary. A protože jsou ve slaném nálevu, můžeme jinak se solí v náplni šetřit.
Papriky plněné masem a kapary | Rajčatová omáčka nemůže chybět
Potřebujete:
Masová náplň
Rajčatová omáčka
Příloha
Jednotky:
Jak na to:
  1. Paprikám odřízneme vršek a vyjmeme střední část se semeny.
  2. Do mletého masa přidáme najemno nakrájené šalotky, vejce, najemno nasekaný česnek, kapary, pepř a majoránku. Promícháme a směsí naplníme papriky. Vrátíme na papriky odříznuté vršky.
  3. Do máslem vymazané zapékací misky dáme plněné papriky, podlijeme trochou vody a pečeme asi 20 až 25 minut při teplotě 180 °C.
  4. Na lžíci másla necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat.
  5. Přidáme rajčatové pyré, bobkové listy a nové koření. Vaříme asi tak 3 minuty a pak přilijeme zeleninový vývar. Necháme vařit na mírném ohni 10 minut. Pokud se vám zdá konzistence příliš hustá, pomůžete si horkou vodou. Přiměřeně.
  6. Mouku rozmícháme ve vodě a přidáme do omáčky. Promícháme a necháme vařit 15 minut.
  7. V závěru přidáme trochu cukru, lžičku citronové šťávy a dosolíme podle chuti.
  8. Podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží
Tip:

Tak jenom na okraj:

Jakost kapar závisí na místě původu, jejich velikosti a postupu při nakládání. Ty nejlepší kapary jsou z Itálie (sicilské kapary), Španělska, Francie, Řecka a Kalifornie. Třídí se podle velikosti – od nejmenších nonpareilles mající maximálně 7 mm, po surfines, cappucines, capotes, fines, až po největší kapary, kterým se říká grossos (více než 13 mm). Ovšem čím menší kapary jsou, tím jsou větší delikatesou. O těch francouzských už byla řeč výše.

Chilli s černými fazolemi pro poručíka Columba

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Rychlé jídlo, Columbo by určitě zajásal. V tom seriálu ho snědl nepočítaněkrát. Ale při přípravě si dejte pozor na zásadní ingredienci – chilli. Nebuďte štědří, jinak si připravíte pekelné jídlo. S chilli je to prostě jako s ohněm – dobrý sluha, zlý pán. I v kuchyni platí všeho s mírou a u chilli pak zvlášť.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Rychlé jídlo, Columbo by určitě zajásal. V tom seriálu ho snědl nepočítaněkrát. Ale při přípravě si dejte pozor na zásadní ingredienci – chilli. Nebuďte štědří, jinak si připravíte pekelné jídlo. S chilli je to prostě jako s ohněm – dobrý sluha, zlý pán. I v kuchyni platí všeho s mírou a u chilli pak zvlášť.
Chilli s černými fazolemi pro poručíka Columba
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Slaninu osmahneme na středním plameni na pánvi se silným dnem. Slanina by měla být do křupava. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájený česnek a osmahneme, aby cibule zesklovatěla.
  2. Přidáme mleté maso a osmahneme. Pokud máme v pánvi přebytečný tuk, scedíme nebo odebereme lžící. Vaříme pak dál na středním plameni, přidáme koření, zcezené fazole a rajčata. Jakmile se projeví var, snížíme mírně teplotu a vaříme asi 20 minut. Necháme probublávat a občas promícháme.
  3. Podáváme se zakysanou smetanou a hoblinkami nebo nudličkami čedaru.