Poctivá zelňačka s bramborem | Pro dva | Verze 2.0

Už tu máme recept na poctivou zelňačku. Takže tento recept je jeho variantou, jistým doplněním. Vše najdete v receptu na těchto stránkách, stačí kliknou na tento odkaz v tomto receptu. A pak jen pokračovat.

Poctivá zelňačka s bramborem | Pro dva | Verze 2.0
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je stejně dobrá jako poctivá zelňačka, vytvořil jsem verzi 2.0 ze zbylé polévky. Takže přidal trochu vody a dvě brambory, které mi zbyly ze včerejší večeře. Potraviny nepatří do koše, vše se dá využít.
Porce
2 osoby
Doba vaření
5 minut
Porce
2 osoby
Doba vaření
5 minut
Poctivá zelňačka s bramborem | Pro dva | Verze 2.0
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je stejně dobrá jako poctivá zelňačka, vytvořil jsem verzi 2.0 ze zbylé polévky. Takže přidal trochu vody a dvě brambory, které mi zbyly ze včerejší večeře. Potraviny nepatří do koše, vše se dá využít.
Porce
2 osoby
Doba vaření
5 minut
Porce
2 osoby
Doba vaření
5 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory uvařené ve slupce nakrájíme na kousky. Pokud chcete připravit rovnou polévku s bramborami, stejně je musíte vařit zvlášť, protože v kyselém prostředí zelí je prostě neuvaříte. Brambory přidáme do polévky, kterou mírně rozředíme vodou - podle konzistence zbylé polévky. Povaříme pár minut a je hotovo.
  2. Podáváme.

Papriky plněné masem a kapary | Rajčatová omáčka nemůže chybět

Plnit papriky, to bývá oblíbenou sezonní kratochvílí v kuchyních. Už je tady také máme, jen trochu v jiném vydání a ještě podobně. Ale tentokrát do směsi masa přidáme kapary. Cože? Neznáte? Tak tedy kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité, naložená v soli nebo solném nálevu, případně v solném nálevu s vinným octem. Nejlepší kapary pocházejí z francouzského Provence a jsou nazývány „nonpareilles“. Ale možná znáte, jen jste je ještě neochutnali. Tak to zkuste.




Papriky plněné masem a kapary | Rajčatová omáčka nemůže chybět

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Do masové náplně se obvykle přidává rýže, ale proč to nezměnit, když jako přílohu máme v úmyslu zvolit také rýži. Jena tedy musí z kola ven. A přicházejí ke slovu kapary. A protože jsou ve slaném nálevu, můžeme jinak se solí v náplni šetřit.


Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut

Papriky plněné masem a kapary | Rajčatová omáčka nemůže chybět

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Do masové náplně se obvykle přidává rýže, ale proč to nezměnit, když jako přílohu máme v úmyslu zvolit také rýži. Jena tedy musí z kola ven. A přicházejí ke slovu kapary. A protože jsou ve slaném nálevu, můžeme jinak se solí v náplni šetřit.


Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut

Potřebujete:

Masová náplň

Rajčatová omáčka

Příloha



Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. Paprikám odřízneme vršek a vyjmeme střední část se semeny.

  2. Do mletého masa přidáme najemno nakrájené šalotky, vejce, najemno nasekaný česnek, kapary, pepř a majoránku. Promícháme a směsí naplníme papriky. Vrátíme na papriky odříznuté vršky.

  3. Do máslem vymazané zapékací misky dáme plněné papriky, podlijeme trochou vody a pečeme asi 20 až 25 minut při teplotě 180 °C.

  4. Na lžíci másla necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat.

  5. Přidáme rajčatové pyré, bobkové listy a nové koření. Vaříme asi tak 3 minuty a pak přilijeme zeleninový vývar. Necháme vařit na mírném ohni 10 minut. Pokud se vám zdá konzistence příliš hustá, pomůžete si horkou vodou. Přiměřeně.

  6. Mouku rozmícháme ve vodě a přidáme do omáčky. Promícháme a necháme vařit 15 minut.

  7. V závěru přidáme trochu cukru, lžičku citronové šťávy a dosolíme podle chuti.

  8. Podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží

Tip:

Tak jenom na okraj:

Jakost kapar závisí na místě původu, jejich velikosti a postupu při nakládání. Ty nejlepší kapary jsou z Itálie (sicilské kapary), Španělska, Francie, Řecka a Kalifornie. Třídí se podle velikosti – od nejmenších nonpareilles mající maximálně 7 mm, po surfines, cappucines, capotes, fines, až po největší kapary, kterým se říká grossos (více než 13 mm). Ovšem čím menší kapary jsou, tím jsou větší delikatesou. O těch francouzských už byla řeč výše.