Kuřecí stehna na zelí s bramborami | Variace na stejné téma

Ano, kuře na zelí už jsme chystali a bylo skvělé. Tentokrát jsem si usmyslel, že bude jiné, mírná obměna jídlu může také prospět.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 porce 6 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 porce 6 minut
Doba vaření
40 minut
Pálivou papriku zaměníme sladkou, změníme trochu technologii a vlastně i trochu ušetříme čas. Krom toho je to verze pro střední jedlíky. Pokud vaříte pro větší, pak jenom upravíte vstupní suroviny – kuře ve větší podobě. Třeba celá stehna. Jen přizpůsobíme velikost zapékací misky nebo použijeme pekáček.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 porce 6 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 porce 6 minut
Doba vaření
40 minut
Pálivou papriku zaměníme sladkou, změníme trochu technologii a vlastně i trochu ušetříme čas. Krom toho je to verze pro střední jedlíky. Pokud vaříte pro větší, pak jenom upravíte vstupní suroviny – kuře ve větší podobě. Třeba celá stehna. Jen přizpůsobíme velikost zapékací misky nebo použijeme pekáček.
Kuřecí stehna na zelí s bramborami | Variace na stejné téma
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Do zapékací misky rozložíme kysané zelí, jemně osolíme a pokmínujeme. Na zelí položíme horní kuřecí stehna, která trošku osolíme, mírně popepříme a posypeme sladkou paprikou.
  2. Ke kuřeti přidáme na větší kousky nakrájenou anglickou slaninu, tak, aby byla nejblíže masu a přidáme na osminky nakrájené brambory. Poprášíme sladkou paprikou a navrch ještě dáme zelí – už jen lehce, žádnou vrstvu. Podlijeme trochou vody a zakryjeme alobalem.
  3. Dáme do spodní části trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 20 minut. Pak alobal sejmeme, přidáme případně trochu vody a necháme péct odkryté ještě 20 minut.
    Vyndáme z trouby
  4. Při servírování ještě pokapeme nebo mírně polijeme výpekem.
    Kuře na zelí podáváme, přelijeme výpekem
Tip:

Pokud vás láká peprnější varianta, zkuste kuřecí stehna na zelí se zelenou  pálivou paprikou.

Špekáčkový guláš s brambory | Paprika u toho nesmí chybět!

Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš nebo guláš z kabanosu, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (dovedete si to dneska představit?) nebo se z úsporných důvodů sahalo po uzenině, objevil se na stole guláš tohoto typu. A někdy i s bramborem. Jenomže dneska, to je jiná. Ale co zkusit nějaký trochu jiný guláš, jenom tak? Základem jsou samozřejmě kvalitní masité špekáčky od dobrého řezníka. Trochu mě k nákupu svádí, že jsou ručně vázané. No, ten provázek jde mimo, ale tak si říkám, že obsah nebude samá náhražka, když už se s tím vázáním namáhali.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Tak jo. Přidal jsem zelené pálivé papriky, ale nějak by to chtělo ještě něco. Tak přišla vhod mrkev a kousek řapíkatého celeru. A pro odpůrce rajčat, byť i coby pasty, mám uklidnění: nic takového. I když jsem měl docela cukání.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Tak jo. Přidal jsem zelené pálivé papriky, ale nějak by to chtělo ještě něco. Tak přišla vhod mrkev a kousek řapíkatého celeru. A pro odpůrce rajčat, byť i coby pasty, mám uklidnění: nic takového. I když jsem měl docela cukání.
Špekáčkový guláš s brambory | Paprika u toho nesmí chybět!
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Špekáčky překrojíme podélně na poloviny a napříč nakrájíme na plátky.
    Špekáčky nakrájíme
  2. Rozehřejeme lžíci sádla a špekáčky opečeme na středním ohni, asi tak 8 minut. A pak dáme stranou. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji do vypečeného tuku, osmahneme dozlatova.
    Špekáčky osmahneme
  3. Cibuli osmahneme
  4. Papriky zbavíme semen a nakrájíme na drobná kolečka, česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nakrájíme nadrobno.
    Česnek a papriky
  5. K osmažené cibuli přidáme mletou sladkou papriku a česnek, papriku rozpustíme a přidáme zelenou papriku. Zalijeme trochou vody a chvilku povaříme. Opepříme.
    Papriky přidáme
  6. Do kastrolu vrátíme špekáčky. Brambory nakrájíme na menší hranolky a přidáme do kastrolu. Promícháme a přidáme šálek (250 ml) vody. Zakryjeme a necháme asi 15 minut dusit.
    Nakrájíme brambory
  7. Přidáme bobkový list a oregano.
    Vložíme bobkový list
  8. Nakrájíme nadrobno mrkev a celer. Přidáme do kastrolu.
    Mrkev a celer
  9. Zakryjeme na 20 minut a vaříme na mírném ohni. Pak odkryjeme a necháme dál mírně vařit, aby se voda redukovala.
    Redukujeme
  10. Podáváme samostatné, posypané zelenou jarní cibulkou, nebo i s chlebem či pečivem.
    Servírujeme

Americký guláš | Klasika poněkud jinak | Maďarská inspirace přes americkou variantu v českém provedení

Guláš je až chronicky známé hospodské jídlo. A jsou podniky, které jsou jeho skvělostí vyhlášené, jiné zvládnou dobrý průměr. Některé jenom tak, skoro falešně, hrají umtata umtata, ale to tady nebudeme řešit. Dělává se při volebních kampaních, na nejrůznějších slavnosti, třeba i pro posílení  aktérů masopustních průvodů, kdy do sebe masky hážou panáčky dům od domu a přikusují tu koláčky, tu řízečky. Ale gulášek si dají! Zažil jsem veselici na Ostatky ve Vortové, kde jsem měl tu čest být přizván k dochucování rodiného guláše a také jsem se do toho docela drze pustil.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Guláš patří k těm jídlům, které dobyly svět. A všichni se prakticky odkazují na jeho kořeny v Maďarsku, byť jsou to guláše poněkud jinačí. V řecké taverně vám majitelka rovnou řekne, že jejich guláš na jídelním lístku je jiný než ten český, víc maďarský, tedy víc polévkovitější. A tentokrát jsem při hledání inspirace narazil ještě na inspirativní americkou dámu, jméno Martha Stewart by vám asi mohlo něco říkat. Do jaké míry vymýšlí a do jaké míry "pouze" variuje těžko říct, má to však všechno skvěle marketingově propracované. Její guláš je jiný než ten náš, říká mu maďarský, ale také je jiný. S Martou se rozcházíme už v použití masa – ona volila steaky, já po domluvě s řeznicí kližku. Čímž se budeme rozcházet v čase vaření. No, nevadí, jedeme. A pozor, vlastně ničím nezahušťujeme a přece bude guláš optimálně hustý, jaký si představujeme. Za inovativní považuju přidání zakysané smetany při podávání. Je to skvělé! Za jméno už mi na topreceptech.cz, kde se recepty z této stránky také objevují, mi už vyprášili kožich za jméno receptu. Až dovaří a ochutnají, odpustí mi to, doufám.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Guláš patří k těm jídlům, které dobyly svět. A všichni se prakticky odkazují na jeho kořeny v Maďarsku, byť jsou to guláše poněkud jinačí. V řecké taverně vám majitelka rovnou řekne, že jejich guláš na jídelním lístku je jiný než ten český, víc maďarský, tedy víc polévkovitější. A tentokrát jsem při hledání inspirace narazil ještě na inspirativní americkou dámu, jméno Martha Stewart by vám asi mohlo něco říkat. Do jaké míry vymýšlí a do jaké míry "pouze" variuje těžko říct, má to však všechno skvěle marketingově propracované. Její guláš je jiný než ten náš, říká mu maďarský, ale také je jiný. S Martou se rozcházíme už v použití masa – ona volila steaky, já po domluvě s řeznicí kližku. Čímž se budeme rozcházet v čase vaření. No, nevadí, jedeme. A pozor, vlastně ničím nezahušťujeme a přece bude guláš optimálně hustý, jaký si představujeme. Za inovativní považuju přidání zakysané smetany při podávání. Je to skvělé! Za jméno už mi na topreceptech.cz, kde se recepty z této stránky také objevují, mi už vyprášili kožich za jméno receptu. Až dovaří a ochutnají, odpustí mi to, doufám.
Americký guláš | Klasika poněkud jinak | Maďarská inspirace přes americkou variantu v českém provedení
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném oleji, aby se zatáhlo a trochu opeklo dohněda. Opečené kostky dáme stranou.
  2. Nadrobno nakrájené cibule dáme do kastrolu, kde jsme opékali maso, přilijeme vinný ocet, promícháme a povaříme, aby cibule změkla. Asi 5 minut. Dobře promícháme a ode dna kastrolu nejlépe dřevěnou špachtlí oškrábeme přípečky po mase. Přidáme papriku, kmín a rajčatový protlak. Povaříme ještě 1 minutu a přilijeme hovězí vývar. (Ten je nejlepší si připravit a ne spoléhat na kostku!) Vše přivedeme k varu.
  3. Vrátíme do kastrolu kostky masa, zmírníme teplotu. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni minimálně 30 minut. Pak odkryjeme, přidáme na kostky nakrájené syrové brambory a na mírném ohni vaříme ještě asi minimálně dvě a půl hodiny. Maso by mělo být měkkoučké, což zjistíte, jak jinak, ochutnáním. Jinak vaříme opravdu do měkka.
  4. Ještě můžeme dochutit solí a pepřem, případně přidat trochu majoránky.
  5. Při servírování přidáme na guláš lžíci zakysané smetany a dozdobíme nasekanou petrželkou.
    Americký guláš
Tip:

Poznámka: Martha vaří guláš ze steaků, takže je napřed opeče, po vyjmutí nakrájí na kostky. Ve fázi, kdy přidáme vývar, přidá i brambory a vaří 30 minut, aby  brambory změkly, pak přidá kostky masa a prohřeje je. Něco takového je pro kližku jakési šimrání, tady potřebujeme víc, mnohem víc času. Takže můžeme přidat brambory i maso současně, brambory se na mírném ohni příliš nerozvaří, pokud se toho nějak obáváte, můžete jít podle postupu výše. Jo, i Martha doporučuje část guláše odložit na druhý den, bude ještě lahodnější.

Co je co?

Guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš. V původní maďarské verzi jde o hovězí (jak název napovídá) polévku. Častou přísadou v ní je mrkev a malé bílé knedlíčky zvané csipetke. V maďarské verzi není nikdy zahušťován moukou. Gulyás ač má blízko k polévce, může být i hlavním jídlem, a v maďarštině není výrazného rozdílu mezi gulyás (guláš) a gulyásleves (gulášová polévka). Nejde nutně o krmi ostře kořeněnou, většina papriky v prášku obsažená v guláši je paprika sladká, chceme-li získat verzi pikantní (pálivou), můžeme při podávání talíře či misky polévky dodat kousky čerstvé pálivé papriky anebo přidat rozmačkanou konzervovanou pálivou papriku (např. Erős Pista). Gulyás je vždy podáván s bílým chlebem.
Mimo Maďarsko se pod pojmem guláš rozumí dušené maso následně zahuštěné, podávané se všemožnými přílohami. Tato krmě není identická, ale blíží se maďarskému pörköltu. V angličtině by odpovídal přibližně termín „stew“.

Takže malé Dadalovo shrnutí, abychom se netopili v termínech:

 

  • Paprikáš ("paprikás") můžeme připravit z jakéhokoliv masa, hovězího, vepřového, telecího jehněčího, z kuřete, králíka z ryby. Obvykle obsahuje méně papriky než perkelt. Do paprikáše se přidáváme několik minut před podáním hustá smetana, ke zjemnění chuti.
  • Perkelt ("porkölt") je vždy připravován z kuřecího,vepřového, hovězího, skopového nebo jehněčího masa; čerstvé hovězí maso však má přednost. Název zní velmi vznešeně, ale představuje vlastně jednoduchou praženici s malým množstvím husté šťávy, která je vytvořena rozvařením velkého množství nadrobno nakrájené cibulky. U nás se často perkelt znám a podáván jako "vídeňský guláš", který se vyznačuje se malým množstvím husté šťávy.
  • Tokáň ("tokány") je obvykle připravován z hovězího, skopového a jehněčího masa. Od perkeltu se liší tím, že maso krájíme na krátké, tenké proužky. Připravujeme ho bez papriky, místo dáme jiná koření jako je černý pepř a majoránka, které nikdy nepřidáváme do perkeltu a paprikáše. Někdy můžeme přidat houby nebo fazole a hlavně smetanu.
  • Guláš ("gulyásleves") se liší od perkeltu tím, že má mnoho řídké štávy. Elek Magyar maďarský mistr kuchař říká ("Kuchařská kniha Labužník"; vydala Pannonia Budapešť, 1960), že rozdíl mezi gulášem a perkeltem je ten, že perkelt podléváme během dušení co nejméně, kdežto guláš ředíme hodně vodou z brambor, vařených pro guláš. Jinak jej připravujeme stejným způsobem jako perkelt, avšak ke konci vaření obsahuje velké množství řídké šťávy.