Kuličky z mletého masa, to známe, jedno z lákadel na nákup v IKEA jsou také švédské kuličky, ale co třeba zkusit něco trochu jiného? Kouká se na nás tuňáková konzerva a vedle pak krájená rajčata. To se přece dá smíchat.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Tuňákové kuličky jsou jemné a v tomatové omáčce skvěle chutnají.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Tuňákové kuličky jsou jemné a v tomatové omáčce skvěle chutnají.
Smícháme scezené kousky tuňáka se strouhankou, vejcem, pepřem, solí a pažitkou. Přidáme nasekaný česnek. Z hmoty vytvoříme kuličky tak asi velikosti golfového míčku. Pokud se hmota drobí, přidejte trochu vody. Výsledkem je kompaktní hmota.
Lžíci oleje rozehřejeme a na pánvi opečeme tuňákové kuličky. Tak si 5 až 8 minut. Osmažené kuličky dáme stranou na papírovou kuchyňskou utěrku.
Špagety uvaříme podle návodu. Mezitím na pánev, kde jsme smažili kuličky, dáme nasekaná rajčata a mírně povaříme. Přidáme asi lžíci vody ze špaget, promícháme a ještě trochu povaříme, aby se vytvořila omáčka.
Kuličky vrátíme na pánev a prohřejeme v omáčce 5 minut.
Špagety scedíme a rozložíme na talíř, přes špagety dáme omáčku s tuňákovými kuličkami a posypeme nasekanou pažitkou.
Tip:
Pozor na některé tuňákové konzervy, některé obsahují místo kousků ryby jenom jakousi drť. Byť by nám to nemuselo v případě kuliček vadit, je rozhodně lepší mít místo rybího bláta kousky ryb.
Pokud máte konzervu tuňáka v oleji, nikoliv ve vlastní štávě, slijte olej. Štávu tuňáka ovšem můžete použít při tvoření hmoty na kuličky, má příchuť ryby, voda na ředění také stačí.
Mleté maso je vcelku dobře tvárná hmota a patří k mým oblíbeným záchranným kruhům, když se s nápady poněkud topím v nerozhodnosti, co bude k večeři. Klasickou chybou, které jsem se dopouštěl s mletým masem bylo, že mi nějak vypadlo vajíčko jako pojivo a všechno se celé rozpadlo. Po zkušenosti už na vejce myslím jako na první ingredenci a také si ho hned chystám. Jo, vyplácí se to.
Hlasů: 2
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4porce
25minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
4porce
25minut
Doba vaření
10minut
Podnikněme výpravu za další klasikou, jejíž servírování nabízí řadu variant, takže se nenudíte. Proti běžným receptům, která známe, jsem přidal navíc bramboru a svižnější přípravu – cibuli, spolu s česnekem a bramborou jsou rozsekal na mixeru. Nesmíte ale dopustit, aby vám vznikla kaše. Stačí chvilka a máte jemné kousky, které se snadno zapracují do masa.
Hlasů: 2
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4porce
25minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
4porce
25minut
Doba vaření
10minut
Podnikněme výpravu za další klasikou, jejíž servírování nabízí řadu variant, takže se nenudíte. Proti běžným receptům, která známe, jsem přidal navíc bramboru a svižnější přípravu – cibuli, spolu s česnekem a bramborou jsou rozsekal na mixeru. Nesmíte ale dopustit, aby vám vznikla kaše. Stačí chvilka a máte jemné kousky, které se snadno zapracují do masa.
Hrátky s karbanátky | Mleté maso pořád jinak a vůbec to neomrzí
Cibuli nakrájíme na menší kousky, stejně tak i bramboru, česnekové stroužky přepůlíme a vše společně rozsekáme v mixeru na jemnou drť. Nevadí, když při sekání zůstanou ve směsi viditelné kousky cibule i brambory. Pozor: nesmí vzniknout kompaktní kaše.
Dáme vařit oloupané a nakrájené brambory na přílohu. Vodu osolíme a přidáme trochu kmínu, případně několik snítek tymiánu.
Cibulovou směs smícháme s mletým masem a prohněteme. Přidáme část strouhanky a směs opět propracujeme. Osolíme a opepříme. Do směsi zapracujeme lehce našlehané vejce a postupně přidáváme strouhanku, aby se vytvořila kompaktní, ale dobře tvárná hmota.
Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotu.
Z masové směsi vytvoříme karbanátky o síle asi jeden až jeden a půl centimetru. Osmažíme na oleji, z každé strany tak 3 až 4 minuty. Karbanátky pak necháme okapat na papírové utěrce.
Servírujeme s bramborami s trochou másla, hořčic a nakrájenou cibulí. Můžete také zvolit bramborovou kaši, případně k bramborám a karbanátkům servírovat jemně dušený hrášek s karotkou. A konečně – karbanátky jsou skvělé i jenom s chlebem.
Plněné papriky už tady máme – s mletým masem a rizotem, tentokrát vynecháme rýži. Pokud se rozhlédneme po světě, plněné papriky jsou vcelku běžná záležitost, ale spojení s rajčatovou omáčkou je spíše jenom česká specialita. A pozor, nepleťme si rajčatovou omáčku s rajskou, přece jenom se liší.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
60minut
Plněné papriky už tady máme – s mletým masem a rizotem, tentokrát vynecháme rýži. Pokud se rozhlédneme po světě, plněné papriky jsou vcelku běžná záležitost, ale spojení s rajčatovou omáčkou je spíše jenom česká specialita. A pozor, nepleťme si rajčatovou omáčku s rajskou, přece jenom se liší.
Paprikám odřízneme vršky a špičky – jen kousek (budou se lépe plnit, protože odříznutými špičkami unikne vzduch), zbavíme je semínek.
Mleté maso smícháme se strouhankou a mlékem (mléko přidáváme postupně, abychom měli pevnější hmotu), přidáme prolisovaný česnek a osolíme.
Směsí naplníme papriky. Pokud trocha směsi zbyde, uděláme z ní koule, které přidáme k paprikám.
Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přihodíme i paprikové špičky. Plněné papriky orestujeme ze všech stran a přidáme rajský protlak, divoké koření, nakrájená čerstvá rajčata a plechovku krájených rajčat i s omáčkou, podlijeme vodou, dobře promícháme a dusíme.