Ať už tomuto jídlu říkáme špízy nebo kebab, jsou to kousky masa napíchnutých na špejli a grilované. Buď zvesela na venkovním grilu nebo stejně zvesela v troubě.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
10-20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
10-20minut
Špízy v troubě jsou vcelku rychlovka. Dokonce i marinovat maso můžete jen tak 10 minut. Přiznávám, že jsem si ho nechal naložené přes noc. Maso můžete dopředu nakrájet na větší kousky a nechat v okořeněném jogurtu opravdu jen 10 minut. Nebo řízky necháte vcelku a pak je lepší ta noc.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
10-20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
10-20minut
Špízy v troubě jsou vcelku rychlovka. Dokonce i marinovat maso můžete jen tak 10 minut. Přiznávám, že jsem si ho nechal naložené přes noc. Maso můžete dopředu nakrájet na větší kousky a nechat v okořeněném jogurtu opravdu jen 10 minut. Nebo řízky necháte vcelku a pak je lepší ta noc.
Smícháme všechno koření, pokrájíme chilli papričky a zalijeme citronovou šťávou. Pak vmícháme do bílého jogurtu.
Řízky jemně naklepeme a nakrájíme na kousky, nebo necháme celé. O tom už byla řeč. Necháme marinovat v jogurtové směsi v chladničce.
Kuřecí kousky napichujeme na špejle, střídavě s kousky paprik. Troubu si předehřejeme a pak přepneme na gril.
Špízy na grilovací pánvi můžeme pokapat olivovým olejem a dáme do střední části trouby. Grilujeme asi 8 až 10 minut, pak přepneme na pečení a dopékáme ještě 10 minut.
Servírujeme s bagetkou, opečeným chlebem a dipem. Můžete přidat i zelený salát.
Pokus o ryché jídlo, který by měl vyjít. A také, přiznávám, vyšel. Jinak by neměl šanci, že vám ho budu doporučovat. Kuřecí prso od řezníka vydá za dvě ze supermarketu, takže uspokojí dva lidi, aniž by měli pocit, že se nenajedli. Trochu vás zdrží marinování, ale protože je maso nakrájené na nudličky, nepotřebuje na to celou noc. Komu nějak vadí sezam, může ho vynechat. To je finální záležitost. Jen se zbavíte o další zajímavou chuť.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
20minut
Kuřecí maso plus zelenina, to nemá chybu. Až se do toho pustíte, zjistíte, že se bez problémů najedí i čtyři. Neváhejte, tohle je prostě úžasné!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
20minut
Kuřecí maso plus zelenina, to nemá chybu. Až se do toho pustíte, zjistíte, že se bez problémů najedí i čtyři. Neváhejte, tohle je prostě úžasné!
Do misky dáme sojovou omáčku, přidáme cukr, škrob, prolisovaný česnek, chilli a nastrouhaný zázvor. Dobře promícháme.
Kuřecí prsní řízek nakrájíme na proužky. Dáme do marinády a necháme vychladit a odležet. Stačí 20 minut.
Do pánve dáme lžíci oleje, který rozpálíme, přidáme nakrájené papriky, brokolici rozdělenou na růžičky, cibulku nakrájenou nadrobno. Restujeme do měkka, asi 5 minut. Dáme stranou a udržujeme v teple.
Do pánve dáme lžíci oleje, který rozpálíme a na něm opečeme kuřecí maso, asi 3 minuty.
Pak přidáme restovanou zeleninu, jdeště restujeme asi 2 minuty a pak přilijeme marinádu (po částech je to lepší). Přivedeme k varu a necháme mírně vařit 5 až 7 minut. Dochutíme případně solí a pepřem.
Podáváme s rýží. Na porci rýže navrstvíme směs masa a zeleniny, posypeme sezamovým semínkem. (Pokud chcete výraznější chuť sezamu, stačí ho lehce opražit na suché pánvi.)
Řecký salát je populární součást řecké kuchyně. Připravuje se z hrubě nasekaných kusů rajčat, nakrájené okurky, cibule, sýru feta a oliv, běžně se pak dochucuje solí a oreganem a zalévá olivovým olejem. Nic komplikovaného, je to rychlá záležitost. Má řadu variant, protože záleží na chuti. Jamie Oliver do něho například přidává i čerstvý kopr, což leckomu nadzvedne obočí. Někdy můžete přidat i trochu citronové šťávy nebo vinný ocet. Můžete do něho zamíchat i natrhaný římský salát nebo zelenou papriku. Každopádně je to salát efektní a moc chutný.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Řekům určitě nevadí, že tento můj salát má tak trochu španělský rodokmen – španělské olivy, španělská rajčata a španělský vinný ocet i španělský olivový olej. Tuhle kapelu doplňuje italský cibule, holandská okurka a marocká paprika. Řeckou notu hraje originální řecký sýr feta a fakt, že je to řecký recept.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Řekům určitě nevadí, že tento můj salát má tak trochu španělský rodokmen – španělské olivy, španělská rajčata a španělský vinný ocet i španělský olivový olej. Tuhle kapelu doplňuje italský cibule, holandská okurka a marocká paprika. Řeckou notu hraje originální řecký sýr feta a fakt, že je to řecký recept.
Nakrájenou zeleninu dáme do misky, mírně osolíme a trochu opepříme, přidáme na kostičky nakrájenou fetu, zalijeme olejem a dochutíme červeným vinným octem. Přidáme oregano a jemně promícháme.
Necháme chvíli stát, aby se chutě propojily, v létě je dobré salát nechat vychladit.