Opilé špekáčky s brambory | Vaříme na pivě

Někdy se zachce mít na talíři něco dost „brutálního“, což můžou špekáčky na pivě zcela dobře zahrát. Nebojte se, že vám do kuchyně vlítne kontrolor zdravé výživy. Tentokrát budou špekáčkům dělat společnost brambory. A o slovo se hlásí pálivá paprika. Pivo vás může děsit, ale strach není na místě. Fakt.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Tohle je docela malá porce, tak jenom pro dva. Nemusíme přece vařit celý kotel a pak se s tím trápit několik dní.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Tohle je docela malá porce, tak jenom pro dva. Nemusíme přece vařit celý kotel a pak se s tím trápit několik dní.
Opilé špekáčky s brambory | Vaříme na pivě
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Všechno, co potřebujeme, si připravíme.
    Ingredience
  2. Smícháme asi 150 ml piva s prolisovaným nebo nadrobno nakrájeným česnekem, tomatovou pastou, provensálským kořením, grilovacím kořením a můžeme přidat i trochu soli a pepře. Pozor, kořenící směs na grilování už obsahuje sůl, tak si to hlídejte.
    Připravíme omáčku.
  3. Brambory nakrájíme na půlměsíčky, tak, že je rozkrojíme podélně na polovinu a pak na třetiny do klínků – tedy šikmým řezem. Špekáčky nakrájíme stejným způsobem.
    Brambory a špekáčky.
  4. Pálivou papriku nakrájíme napříč na kolečka. Brambory, špekáčky, papriku a cibule dáme do zapékací misky, přihodíme koktejlová rajčátka.
    Praprika a rajčata.
  5. Zalijeme zálivkou z černého piva. Dobře promícháme.
    Zalijeme omáčkou.
  6. Předehřejeme si troubu na 250 °C a dáme péct asi 20 minut. Po desti minutách snížíme teplotu na 200 až 220 °C. Záleží na troubě.
    Dáme péct.
  7. Pak přilijeme ještě asi 150 ml piva, promícháme a pečeme 40 minut.
    Přiddáme pivo.
  8. Při pečení občas promícháme. Zálivka by se měla proměnit v hustou omáčku.
    Promícháme při pečení.
  9. Porci servírujeme zdobenou jemně nakrájenými půlkolečky žluté cibule. Dozdobíme petrželkou.
    Servírujeme s cibulí.

Paprikový klobásový guláš | Když už fakt nevíte coby

Jo, také podlehnu rychlosti a požadavkům, jakože žádné extravagantní experimenty a tak; tohle je na přípravu svižná záležitost a tajně taky trochu experiment. Všechno nakrájíte, opečete, podusíte a hotovo.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Jídlo, které lze vařit v mnoha variantách. Tentokrát jsem zařadil domácí naloženou papriku, aby se ztenčily darované zásoby. Tak budeme dělat kouzlo, souhlasíte?
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Jídlo, které lze vařit v mnoha variantách. Tentokrát jsem zařadil domácí naloženou papriku, aby se ztenčily darované zásoby. Tak budeme dělat kouzlo, souhlasíte?
Paprikový klobásový guláš | Když už fakt nevíte coby
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rozehřejeme pánev a pak do ní dáme lžíci oleje. Jakmile je olej rozpálený, vhodíme na kostičky nakrájenou slaninu a osmažíme. Přidáme na kolečka nakrájenou paprikovou klobásu a opečeme.
  2. Do pánve přihodíme nadrobno nakrájené cibule a česnek, který jsme rozmáčkli plochou stranou nože a nadrobno nasekali. Dáme cibuli i česneku 2 minuty, pak přidáme na kostičky nakrájené nakládané papriky a orestujeme. Ještě přidáme nadrobno nakrájené jalapeňo. Vše z pánve přendáme do kastrolu.
  3. Po chvíli, až se základ začne vařit, přidáme nasekaná rajčata. Promícháme a chvíli povaříme. Přilijeme trochu horké vody a přidáme vaničky bujónu. Přidáme papriku a kmín. Chvíli provaříme.
  4. Do guláše přidáme na kostičky nakrájené brambory, ochutíme majoránkou a podle potřeby přilijem horkou vodu. Přivedeme k varu a teplotu snížíme. Zakryjeme a necháme mírně probublávat. Vaříme asi 30 minut, dokud brambory nejsou měkké.
  5. Na ozdobu můžete dát nakrájenou jarní cibulku, podáváme s čerstvým chlebem.
    Podáváme s chlebem.

Rybí filé s bramborovou kaší | Dvojnásobná klasika

Miluju překvapení, v Americe si jich užijete s Američany neskutečně moc, zvláště, když jsou překvapeni tím, co v Evropě pokládáme za naprosto běžné. Tak třeba z filé dokáží našlehat naprosto seběvědomě i s doporučením, že tenhle recept, který chystáme, učí lidi kuchař ze Zahrad mořské panny v Brooklynu.

Tak jo, konec legrace.

Pojďme na  filé, pečeném na másle.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Tuhle klasiku určitě znáte. Tak si ji dejme. Pokud používáte při opékání i mouku, zapomeňte na ni. Musím přiznat, že jsem mouku vynechal poprvé a evidentně je to lepší. Podáváme s další klasikou – bramborovou kaší. Jasně, že to není žádná věda, ale pochutnáte si.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Tuhle klasiku určitě znáte. Tak si ji dejme. Pokud používáte při opékání i mouku, zapomeňte na ni. Musím přiznat, že jsem mouku vynechal poprvé a evidentně je to lepší. Podáváme s další klasikou – bramborovou kaší. Jasně, že to není žádná věda, ale pochutnáte si.
Rybí filé s bramborovou kaší | Dvojnásobná klasika
Potřebujete:
Připravíme si filé
Připravíme si bramborovou kaši
Jednotky:
Jak na to:
  1. Filety osolíme a opepříme. A když máte strávníka, který vyžaduje dávku svého kmínu, klidně mu vyhovte.
  2. Rozehřejeme pánev se silným dnem a když je pánev dostatečně horká, přidáme na ni olej. Po chvilce dáme na pánev rybí filé. Teplotu snížíme na střední a opékáme tak asi 3 minuty. Pak k filé přidáme máslo. Opékáme z obou stran ještě několik minut.
  3. Podáváme s bramborovou kaší, zdobené nasekanou listovou petrželkou.
  4. Uvaříme brambory ve slané vodě, nakrájené na menší kostky. Je dobré brambory před vařením několikrát propláchnout a zbavit se škrobu. Až budou brambory měkké, slijeme vodu a brambory rozmačkáme. Přilijeme ohřáté mléko podle potřeby a rozmícháme. Při servírování můžeme kaši polít výpekem z filé nebo jen přidáme kousek másla.

Mořská štika s cherry rajčaty a bramborami

Dneska to chtělo rybu. Doporučují to odborníci na zdravou výživu, lékaři i moje chuťové buňky. Takže jsem ulovil mořskou štiku kapskou, kterou znalci nazývají Merluccius capensi/paradoxus. Lovená v jihovýchodním Atlantiku, oblast FAO 47, vlečnou sítí. To jsou paradoxy, o paradoxovi víme skoro všechno.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
50 minut
Mořská štika kapská se objevila i jako tip šéfkuchaře Potrefené Husy Anděl, dokonce i s bramborovým pyré, což byl původní záměr. Jenže, znáte to. Než jsem se vrátil z obchodu, už bylo pyré pasé, budeme připravovat pečené brambory. A to v závěru pěkně všechno dohromady.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
50 minut
Mořská štika kapská se objevila i jako tip šéfkuchaře Potrefené Husy Anděl, dokonce i s bramborovým pyré, což byl původní záměr. Jenže, znáte to. Než jsem se vrátil z obchodu, už bylo pyré pasé, budeme připravovat pečené brambory. A to v závěru pěkně všechno dohromady.
Mořská štika s cherry rajčaty a bramborami
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Než bude připravená, pustíme se do prvního kola.
  2. Nakrájené brambory zalijeme lžící olivového oleje, přidáme asi 1/4 lžičky soli, lžičku tymiánu a opepříme. Pořádně promícháme.
  3. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme olej a rozprostřeme brambory. Dáme do trouby a pečeme dozlatova, asi 30 až 35 minut.
  4. Smícháme cherry rajčátka s olivami, kapary, česnekem a lžičkou olivového oleje. Přidáme 2 lžíce vinného octa a lžičku čerstvého tymiánu. A nastává střídání stráží. Opečené brambory dáme stranou a na plech rozprostřeme rajčátkovou směs. Můžeme ještě zakápnou olejem, pokud máte sprej, je to fajnovější. Necháme v troubě restovat asi 10 minut.
  5. Smícháme asi 3 lžičky olivového oleje, lžičku čerstvého tymiánu, 2 lžíce bílého vinného octa, 1/4 lžičky soli a pepř. Touto směsí potřeme filety štiky.
  6. Potřené filety umístíme na plech s rajčátky a pečeme ještě 5 minut, pak k rybě přidáme i opečené brambory a pečeme ještě 5 minut. Ve finálových minutách už zmírníme teplotu trouby na 180 °C.
  7. Mořská štika na pánvi
Tip:

Piktogram na balení filetů doporučuje pečení ryby v troubě asi tak 5 až 7 minut. To úplně stačí.