Opilé špekáčky s brambory | Vaříme na pivě

Někdy se zachce mít na talíři něco dost „brutálního“, což můžou špekáčky na pivě zcela dobře zahrát. Nebojte se, že vám do kuchyně vlítne kontrolor zdravé výživy. Tentokrát budou špekáčkům dělat společnost brambory. A o slovo se hlásí pálivá paprika. Pivo vás může děsit, ale strach není na místě. Fakt.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Tohle je docela malá porce, tak jenom pro dva. Nemusíme přece vařit celý kotel a pak se s tím trápit několik dní.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Tohle je docela malá porce, tak jenom pro dva. Nemusíme přece vařit celý kotel a pak se s tím trápit několik dní.
Opilé špekáčky s brambory | Vaříme na pivě
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Všechno, co potřebujeme, si připravíme.
    Ingredience
  2. Smícháme asi 150 ml piva s prolisovaným nebo nadrobno nakrájeným česnekem, tomatovou pastou, provensálským kořením, grilovacím kořením a můžeme přidat i trochu soli a pepře. Pozor, kořenící směs na grilování už obsahuje sůl, tak si to hlídejte.
    Připravíme omáčku.
  3. Brambory nakrájíme na půlměsíčky, tak, že je rozkrojíme podélně na polovinu a pak na třetiny do klínků – tedy šikmým řezem. Špekáčky nakrájíme stejným způsobem.
    Brambory a špekáčky.
  4. Pálivou papriku nakrájíme napříč na kolečka. Brambory, špekáčky, papriku a cibule dáme do zapékací misky, přihodíme koktejlová rajčátka.
    Praprika a rajčata.
  5. Zalijeme zálivkou z černého piva. Dobře promícháme.
    Zalijeme omáčkou.
  6. Předehřejeme si troubu na 250 °C a dáme péct asi 20 minut. Po desti minutách snížíme teplotu na 200 až 220 °C. Záleží na troubě.
    Dáme péct.
  7. Pak přilijeme ještě asi 150 ml piva, promícháme a pečeme 40 minut.
    Přiddáme pivo.
  8. Při pečení občas promícháme. Zálivka by se měla proměnit v hustou omáčku.
    Promícháme při pečení.
  9. Porci servírujeme zdobenou jemně nakrájenými půlkolečky žluté cibule. Dozdobíme petrželkou.
    Servírujeme s cibulí.

Kuřecí satay čili kuřecí saté | Jinak vůně Asie | Jinak také kuřecí špízy s arašídovou omáčkou | Jídlo, které ochutnáte až zítra

Můžeme si vybrat, jak připravíme marinádu, do které masíčko naložíme přes noc. Thajská kuchyně volí rybí omáčku nebo zázvor se sojovou omáčkou plus třtinový cukr, indonéská (místo zrodu!) volí mletou skořici a sojovou omáčku se třtinovým cukrem, Angličani k sojové omáčce přidávají česnek a chilli a med, Češi se v tom melou a chystají na co natrefí. Jak jsou na tom Eskymáci nebo Inuiti, toť otázka. Ale také to může být i jinak. Tak co s tím? Pak je ještě ve hře omáčka. Také iks variant. Takže je to otázka volby, pokaždé s trochu jinou chutí. Opět tu máme Experimentland. Jdeme do toho! Ale ještě se nechme trochu poučit: Saté (angl. satay) je původně indonéský pokrm z ochuceného masa ve formě špízu, který je připraven na grilu. Tajemství šťavnatého masa spočívá právě v bohaté sladko-pikantní marinádě. Víc řečí najdete v tipu pod receptem.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
1 osoba 12 minut plus 24 hodin na odležení
Porce Doba přípravy
1 osoba 12 minut plus 24 hodin na odležení
Budou to špízy, takže si připravíme špejle, dřevěné je dobré namočit aspoň na hodinu do vody. Marináda bude ze sojové omáčky, česneku, šalotky, chilli a medu. A grilovat budeme v troubě, takže nesmuťte, že nemáte zahradu a gril s dřevěným uhlím. Varianta mít bezkouřový gril na dřevěné uhlí je lákavá, ale je to investice, kterou je dobré si promyslet. Trouba je kompromis. A protože budeme marinovat, počítejte s tím, že tohle je recept na zítřek. Trochu čekačka, ale to se vyplatí!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
1 osoba 12 minut plus 24 hodin na odležení
Porce Doba přípravy
1 osoba 12 minut plus 24 hodin na odležení
Budou to špízy, takže si připravíme špejle, dřevěné je dobré namočit aspoň na hodinu do vody. Marináda bude ze sojové omáčky, česneku, šalotky, chilli a medu. A grilovat budeme v troubě, takže nesmuťte, že nemáte zahradu a gril s dřevěným uhlím. Varianta mít bezkouřový gril na dřevěné uhlí je lákavá, ale je to investice, kterou je dobré si promyslet. Trouba je kompromis. A protože budeme marinovat, počítejte s tím, že tohle je recept na zítřek. Trochu čekačka, ale to se vyplatí!
Kuřecí satay čili kuřecí saté | Jinak vůně Asie | Jinak také kuřecí špízy s arašídovou omáčkou | Jídlo, které ochutnáte až zítra
Potřebujete:
Marináda
Omáčka
Jednotky:
Jak na to:
Špízy
  1. Připravíme si marinádu. Všechny ingredience smícháme a pak rozmixujeme.
    Marinádu rozmixujeme.
  2. Kuřecí maso nakrájíme na kousky asi 3 x 5 cm. Vložíme do marinády a promícháme. Necháme ještě chvilku stát a znova důkladně promícháme. Marináda se má dostat na každé místo na mase. Pokud připravujete více porcí, zvolte plochou misku – aby maso mělo prostor a bylo pořádně ponořené v marinádě.
    Satay marináda
  3. Misku zakryjeme fólií a dáme odležet v chladu do ledničky. Skvělé je, když máte čas, nechat ležet v chladu přes noc, jinak alespoň 3 hodiny, aby se marináda s masem nejenom seznámila, ale aby masu dala své chutě. To stojí za chvíle čekání.
    Marinované maso zakryjeme fólií.
  4. Maso napíchneme na špejle, které jsme nechali aspoň 3 hodiny ve vodě, aby šlo maso po grilování lépe sejmout. Dobré je, že špejle přesahují hranu grilovací pánve, marináda tak může odkapávat. Vložíme do grilu na 8 minut.
    Napíchneme na špejle.
  5. Při grilování špízy několikrát otočíme.
    Špízy na pánvi.
  6. Špízy dáme stranou
    Špízy dáme stranou.
Omáčka
  1. Na pánvi rozehřejeme olej. Přidáme arašídové máslo, kokosové mléko, sladkou chilli omáčku, rybí omáčku a zázvor. Zahříváme a mícháme, aby vznikla omáčka. Nevaříme!
    Arašídová omáčka k satay.
  2. Servírujeme s rýží.
    Servírujeme s arašídovou omáčkou.
Tip:

Co o saté neboli satay víme víc? Saté pochází z ostrova Jáva, v Indonésii se stalo národním jídlem a odtud se rozšířilo i do dalších zemí jihovýchodní Asie, jako jsou Malajsie, Thajsko, Filipíny, Singapur (což je prťavý stát, kde je pokuta i za žvýkačku odhozenou na chodník), Brunei (což je prťavý stát, kde ropa teče nejspíš i z vodovodních kohoutků) a v neposlední řadě též do Nizozemska a do někdejších nizozemských kolonií. Když máte špejle a gril, jde to samo. V současnosti se jedná se o pokrm, který se stal známý po celém světě. V Indonésii a v jihovýchodní Asii se se saté setkáme u nejobyčejnějších pouličních stánků, ale i v luxusních restauracích. Používají se rozličné druhy masa, mořské plody, někdy též maso plazů, setkáme se též se saté z tofu a z vajec uvařených natvrdo. Typicky žluté zbarvení dodává saté kurkuma. K saté se často používá arašídová omáčka, případně sladká sojová omáčka a chilli omáčky. Dá se koupit i satay omáčka. Autentická arašídová omáčka Satay, která se může použít také jako omáčka na grilované maso, k rýži nebo smaženým nudlím. Její složení je kokosové mléko, cukr, šalotka, sezam, arašídy, sojový olej, sůl, koriandr, skořice, kurkuma, anýz a hřebíček. Dá se také koupit i marináda, ale to už nebude taková zábava v kuchyni...

Frankfurtská polévka zase trochu jinak | Zkuste si to taky! Párky, čočka, rajčata.

Tak jo, zahrajeme si zase tu hru na kuchaře a jeho inspiraci. Když nejste v kuchyni z musu, ale z radosti, půjde to samo. Moje metoda je stejná: omrknu všechno kolem a kolem a vytvořím jídlo, které je okay. Takže dobré. Jasně, že je to další variace na dané téma, ale vždycky si můžete zkusit ještě něco přidat, či ubrat. Ovšem platí, že je dobré být střídmý. Tuhle polévku jsem si už vyzkoušel třeba jako plnou párků.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 14 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 14 minut
Doba vaření
50 minut
První překvapení. Čočka. Druhé překvapení rajčata. V českých receptech po nich není ani vidu, ani slechu.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 14 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 14 minut
Doba vaření
50 minut
První překvapení. Čočka. Druhé překvapení rajčata. V českých receptech po nich není ani vidu, ani slechu.
Frankfurtská polévka zase trochu jinak | Zkuste si to taky! Párky, čočka, rajčata.
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rozehřejeme sádlo a orestujeme na kousky nakrájenou slaninu. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a celer. Promícháme.
    Restujeme slaninu a cibuli.
  2. Přidáme 2 lžičky sladké papriky.
    Paprika sladká.
  3. Zalijeme vývarem, aby paprika nezhořkla. Přidáme bobkový list a trochu pepře. Necháme chvilku vařit, pak přidáme 4 lžíce krájených rajčat i se šťávou. Přilijeme trochu vývaru a necháme chvíli vařit.
    Přidáme rajčata.
  4. Přidáme čočku, kterou nemusíme dlouho namáčet, stačí ji nechat 10 minut ve vodě, kterou slijeme.
    Přidáme čočku.
  5. Bramboru nakrájíme na malé kostičky. Dáme do základu. Bramboře by mělo stačit k uvaření 20 minut.
    Přidáme bramboru.
  6. Stroužky česneku rozmáčkneme plochou stranou nože a nakrájíme nadrobno. Přidáme do polévky.
    Přidáme česnek.
  7. Přilijeme vodu, promícháme a necháme vařit na mírném ohni pod pokličkou.
    Přidáme vodu.
  8. Párky nakrájíme na kolečka a přidáme do polévky.
    Přidáme párky.
  9. Můžeme ještě dochutit špetkou drceného kmínu a špetkou majoránky nebo libečku, ještě trochou mletého pepře a soli.
    Přidáme libeček.
  10. V závěru ještě přidáme trochu zakysané smetany.
    Přidáme zakysanou smetanu.
  11. Můžeme podávat s plátky bagetky.
    Servírujeme s plátky bagety.

Paprikový klobásový guláš | Když už fakt nevíte coby

Jo, také podlehnu rychlosti a požadavkům, jakože žádné extravagantní experimenty a tak; tohle je na přípravu svižná záležitost a tajně taky trochu experiment. Všechno nakrájíte, opečete, podusíte a hotovo.





Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut

Jídlo, které lze vařit v mnoha variantách. Tentokrát jsem zařadil domácí naloženou papriku, aby se ztenčily darované zásoby. Tak budeme dělat kouzlo, souhlasíte?


Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut

Jídlo, které lze vařit v mnoha variantách. Tentokrát jsem zařadil domácí naloženou papriku, aby se ztenčily darované zásoby. Tak budeme dělat kouzlo, souhlasíte?

Paprikový klobásový guláš | Když už fakt nevíte coby

Potřebujete:



Jednotky:

Jak na to:
  1. Rozehřejeme pánev a pak do ní dáme lžíci oleje. Jakmile je olej rozpálený, vhodíme na kostičky nakrájenou slaninu a osmažíme. Přidáme na kolečka nakrájenou paprikovou klobásu a opečeme.

  2. Do pánve přihodíme nadrobno nakrájené cibule a česnek, který jsme rozmáčkli plochou stranou nože a nadrobno nasekali. Dáme cibuli i česneku 2 minuty, pak přidáme na kostičky nakrájené nakládané papriky a orestujeme. Ještě přidáme nadrobno nakrájené jalapeňo. Vše z pánve přendáme do kastrolu.

  3. Po chvíli, až se základ začne vařit, přidáme nasekaná rajčata. Promícháme a chvíli povaříme. Přilijeme trochu horké vody a přidáme vaničky bujónu. Přidáme papriku a kmín. Chvíli provaříme.

  4. Do guláše přidáme na kostičky nakrájené brambory, ochutíme majoránkou a podle potřeby přilijem horkou vodu. Přivedeme k varu a teplotu snížíme. Zakryjeme a necháme mírně probublávat. Vaříme asi 30 minut, dokud brambory nejsou měkké.

  5. Na ozdobu můžete dát nakrájenou jarní cibulku, podáváme s čerstvým chlebem.
    Podáváme s chlebem.