Karbanátky v červené omáčce s cizrnou | Se šťouchanými bramborami

Tak tohle jídlo bude takové trošku jako na hlavu. Ale nekruťte hlavou, zkusíme to. Karbanátky s bramborovou kaší, to tak asi bude klasika, dumal jsem už nad bramborami v kastrolu. A také jsem si nebyl moc jistý, zda to k sobě sedne podle představy. Tak jsem si to nakonec rozmyslel už za běhu a místo kaše budou šťouchané brambory. A k tomu mix sekaných rajčat s cizrnou. Oboje mám pořád po ruce, kdyby udeřil nápad nebo byla nutná rychlá improvizace.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Karbanátky jsem už připravoval několikrát, vždycky s jemně nakrájenou cibulí, tentokrát ji vynecháme, potřebujeme hlaďoučké masové těsto. Takže spojíme dohromady jen mleté maso (směs vepřového a hovězího), vejce, sůl a pepř. Maso propracujeme mokrou rukou. Pokud chcete, můžete se potrápit s měchačkou.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Karbanátky jsem už připravoval několikrát, vždycky s jemně nakrájenou cibulí, tentokrát ji vynecháme, potřebujeme hlaďoučké masové těsto. Takže spojíme dohromady jen mleté maso (směs vepřového a hovězího), vejce, sůl a pepř. Maso propracujeme mokrou rukou. Pokud chcete, můžete se potrápit s měchačkou.
Karbanátky v červené omáčce s cizrnou | Se šťouchanými bramborami
Potřebujete:
Karbanátky
Omáčka
Příloha
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme rajčata, cizrnu a chvilku povaříme. Přidáme vývar. Povaříme tak 5 minut na středním ohni. Přidáme lžičku bazalky, zakryjeme a dusíme ještě 5 minut.
    Připravíme si omáčku
  2. Dáme si vařit nadrobnější kostky nakrájené brambory v osolené vodě.
  3. Mezitím smícháme mleté maso s vejcem, pepřem a solí.
    Připravíme si směs na karbanátky
  4. Vytvoříme placičky pomocí velké lžíce, které pak ještě tvarujeme v mokré ruce a které pak opečeme na oleji na středně vysokém plameni, tak 4 až 5 minut z každé strany.
    Pečeme karbanátky
  5. Zbavíme se oleje v pánvi, vytřeme ji lehce třeba papírovou kuchyňskou utěrkou. Zakápneme olivovým olejem, rozehřejeme a dáme karbanátky zpět na pánev. Na každý karbanátek dáme dobrou špetku strouhaného sýra, přelijeme každý lžící omáčky a zakryjeme. Necháme asi 3 minuty, aby se sýr roztekl. Pak přidáme zbylou omáčku mezi karbanátky, zakryjeme a na mírném ohni 3 minuty ještě prohřejeme.
    Přidáme strouhaný sýr
  6. To je tak čas na přípravu přílohy – šťouchaných brambor. Brambory slijeme, rozbijeme mačkadlem a polokaši, vmícháme máslo a nasekanou petrželku. Případně ještě mírně dosolíme.
  7. Karbanátky podáváme se šťouchanými bramborami.
    Podáváme se šťouchanými bramborami

Skotské vejce | Úspěch na druhý pokus

Poprvé jsem zkoušel skotské vejce do receptů Praktické ženy, musím přiznat, že se ale moc nepovedlo. Žloutek správně připraveného vejce má být totiž tekutý. Mírně nebo i dost. To záleží na přípravě a vaření vajíček. Kouzlo jak na to je popsáno níže. Také jsem tehdy měl mix mletého masa. Prostě, když říkám, že se mi to tenkrát nepovedlo, není to tak docela pravda, jen bylo jiné. Tentokrát už jsem chytřejší. Problém zní: v jaké masové směsi skotské vejce připravit, když místní recepty hovoří o použití syrového párkového masa nebo snídaňové klobásy. Není problém ve Skotsku. Tam ji běžně dostanete, tady musíme pátrat. Ale kde vzít? Každý si pomáhá, jak může. Kluci v akci nabízejí libovější mleté vepřové, Labužník jde rovnou na věc – použijte anglické syrové klobásky, ale nabízí i únik k vepřovému. Prima Fresh volí mix mletého hovězího a vepřového, stejně jako Apetit. Koko říká: „Jestliže jste z Prahy, zajděte pro snídaňovou klobásku buď do Náplavní 5 (u Mánesa) nebo do Petrské 23 (u Florence). Jedna má 100 g, stojí kolem 35 Kč, to vychází přesně na obalení jednoho vajca. Už je ochucená solí, pepřem, tymiánem a šalvějí, navíc má správnou konzistenci, takže maso nebudete už muset přimlít v mixéru. Nebo kupte mleté (cca 270 Kč/kg) a dochuťte dalšími ingrediencemi v rozpisu a polovinu množství rozmixujte na mazlavější fáš, tím lépe ulpí na vajíčku.“ Dadala šel do mletého masa (nejlépe ochucený polotovar – „sausage meat“ – co nejlepší kvality jakou můžeme sehnat). Dumal jsem a pátral, až jsem učinil definitivní rozhodnutí – pokusím se použít bílou klobásu. A hned je to problém. Vygooglíte především vinnou klobásu, pak ještě torzo informací (přes obrázky), že se jí, stejně jako bavorská klobása s preclíkem, s chlebem jenom gastronomický buran. A najednou kuk, Albert (tedy ne to kvítko, které se mi motá v kuchyni pod nohama) přiznává recept z bavorské klobásy. To už tu českou bílou mám doma, takže jisté uklidnění nastává, jsem na nejlepší cestě to nezkazit.

Žloutek má být tekutý
Při rozkrojení by měl být žloutek vařeného vajíčka mírně tekutý.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Jestli vám někdo řekne, že skotské vejce je vajíčko v sekané, trefte ho pukavcem mezi oči. Možná pak přiznejte jistou podobnost, ale faktem zůstává, že vejce v sekané je natvrdo, zatímco to pravé skotské má být tekuté! Jak toho dosáhnout? Vajíčko šoupnete lžící do vařící vody a vaříte tak 4, 5 až 6 minut. Čím více minut, tím žloutek tuhne, při 6 minutách už by měl být takový třaslavý, při 4 tekutý. A pak mu dejte šok ledovou vodou. Také nezbytnost! A protože jsem už vyzkoušel pečenou strouhanku, jdu znova do ní.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Jestli vám někdo řekne, že skotské vejce je vajíčko v sekané, trefte ho pukavcem mezi oči. Možná pak přiznejte jistou podobnost, ale faktem zůstává, že vejce v sekané je natvrdo, zatímco to pravé skotské má být tekuté! Jak toho dosáhnout? Vajíčko šoupnete lžící do vařící vody a vaříte tak 4, 5 až 6 minut. Čím více minut, tím žloutek tuhne, při 6 minutách už by měl být takový třaslavý, při 4 tekutý. A pak mu dejte šok ledovou vodou. Také nezbytnost! A protože jsem už vyzkoušel pečenou strouhanku, jdu znova do ní.
Skotské vejce | Úspěch na druhý pokus
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
Skotská vejce
  1. Připravíme si vše potřebné.
    Připravíme si
  2. Z klobás vymačkáme masovou směs, osolíme a opepříme. Přidáme hořčici, nasekanou pažitku, petržel i lístky šalvěje. Vše propracujeme do kompaktní hmoty.
    Masový obal
  3. Vajíčka, které budeme zabalovat do masové směsi by měla mít tekutý žloutek. Proto je při vaření hlídáme bedlivě! Do vařící vody vajíčka poklademe pomocí lžíce, jakmile se voda znovu začne vřít, necháme vajíčka vařit 4 až 5 minut a hned odstavíme. Horkou vodu vylijeme a horká vejce dáme hned do studené vody (pokud máte po ruce led, přidejte ho do vody). Necháme v ledové vodě stát minimálně 10 minut.
    Vejce uvaříme
  4. Vajíčka opatrně oloupeme. Takto si vajíčka můžete připravit i den dopředu, jen je nechte uložená v chladu. Pokud vidíte 4 vejce, vidíte správně. Při přípravě receptu jsem to prostě trochu přehnal. Takže v porci pro dva, stačí dvě.
    Velce
  5. Nachystáme si mouku, 2 vejce rozšleháme. Vejce obalíme masovou směsí, nelépe namočenýma rukama, obal by měl být kompaktní a ulpět na vejci. Postupně pak vajíčka obalujeme:
    Trojobal
  6. V mouce.
    Mouka
  7. V rozšlehaných vejcích.
    Vejce
  8. Ve strouhance.
    Strouhanka
  9. Ve vysoké vrstvě oleje, který rozpálíme, vejce postupně smažíme asi tak 6 minut. Pak přeneseme na papírovou kuchyňskou utěrku a mírně osušíme.
    Smažíme v oleji
  10. Podáváme s bramborovou kaší a hořčicí.
    Podáváme s kaší
Bramborová kaše
  1. Brambory nakrájíme, propláchneme a vaříme do měkka v osolené vodě. Asi 20 minut.
  2. Mačkadlem brambory rozbijeme a přidáme do nich podmáslí. Můžete ho jen mírně zahřát (trošku se připosrazí), ale nevařte. Nebo chladné podmáslí použijte rovnou, případně sáhněte po mléku. V tom případě do kaše ještě dejte kousek másla. Dobře promícháme, podle toho, jak hladkou kaši chceme mít.
  3. Při podávání dáme na kaši ještě kousek másla.
    Podáváme
Není vejce jako vejce
  1. Když skotské vejce rozkrojíte, měl by žloutek být tekutý. V masovém obalu je skotské vejce, nezabalené je vajíčko pro porovnání, ale koneckonců to také můžete servírovat, jen tomu neříkejte "skotské".
    Skotské vejce a vařené
  2. Tohle prostě také zvládnete. Dobrou chuť.
    Pravé vejce
Tip:

Pokud vás zarazil termín pečená strouhanka, nejde o nic jiného, než že toastový chleba mírně opečeme v troubě a pak rozlámeme a rozmixujeme na sypkou strouhanku. Je s tím trochu crcání, ale vše má pak lepší chuť.

Hrášková polévka se slaninou a krutonem | Polévka, která chutná

Míchávám tady různé kuchyně, ale tentokrát se pustím do hráškové polévky z mraženého hrášku. Do názvu jsem přidal adjektivum „český“, protože hrášek, který jsem si vybral v mrazáku supermarketu se jmenuje Český hrášek. Nic jiného v tom tedy nehledejte.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Názory na to, jak se taková polévka vaří, se různí. Dokonce se kvůli tomu dovedou pohádat i soutěžící v Prostřeno. Různí se recepty a ve světě se vaří stejně podobně jako u nás. Jen tu a tam se mění ingredience. Třeba, že v základu je zeleninový vývar, jindy kuřecí, někdo použije pórek, já sáhl po stoku řapíkatého celeru. Při vaření můžete variovat. Přidat zakysanou smetanu nebo sladkou, nebo žádnou. A zdobit krutony, pažitkou nebo nasekanou mátou. Jestli čekáte, že to bude brčálová záležitost, zklamu. Ten český hrášek je totiž žlutozelený, takže podobnou barvu má i polévka.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Názory na to, jak se taková polévka vaří, se různí. Dokonce se kvůli tomu dovedou pohádat i soutěžící v Prostřeno. Různí se recepty a ve světě se vaří stejně podobně jako u nás. Jen tu a tam se mění ingredience. Třeba, že v základu je zeleninový vývar, jindy kuřecí, někdo použije pórek, já sáhl po stoku řapíkatého celeru. Při vaření můžete variovat. Přidat zakysanou smetanu nebo sladkou, nebo žádnou. A zdobit krutony, pažitkou nebo nasekanou mátou. Jestli čekáte, že to bude brčálová záležitost, zklamu. Ten český hrášek je totiž žlutozelený, takže podobnou barvu má i polévka.
Hrášková polévka se slaninou a krutonem | Polévka, která chutná
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rozehřejeme máslo s olivovým olejem a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a celer. Vaříme tak 6 minut, aby zelenina dobře změkla.
  2. Přidáme nasekaný česnek a nasekanou petržel, restujeme tak asi 20 vteřin, aby se základ pěkně provoněl.
  3. Přidáme mražený hrášek a vývar. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, zakryjeme a dusíme 10 až 15 minut.
  4. Ponorným mixerem rozšleháme na pyré. Osolíme a opepříme. Jen si dávejte při mixování horké polévky pozor, abyste místo večeře nemuseli vyhledat lékaře. Opaření je snadné a nebývá milé.
  5. Na rozpálené suché pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Stačí tak 3 až 5 minut. Pak dáme slaninu stranou a na vypečeném tuku opečeme malá kolečka vykrájená z toastového chleba.
  6. Podáváme s opečeným chlebem, posypeme slaninou a dozdobíme nasekanou pažitkou.
    Podáváme s pažitkou

Svižná kuřecí játra s kapary

Měl to být recept na játra na toastu, ale proměníme ho na játra s dušenou rýží. Každý už asi nějak játra připravoval, často jako přírodní, což je označení, které nějak nechápu, ale budiž. Berme to tak, že by tentokrát mohly přírodní složku zastupovat zejména kapary.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
A mělo by to být rychlé jídlo, ani nemusíte moc chvátat. Tak dobrou chuť.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
A mělo by to být rychlé jídlo, ani nemusíte moc chvátat. Tak dobrou chuť.
Svižná kuřecí játra s kapary
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Játra očistíme od šlach, opereme a osušíme. Lžíci mouky smícháme s velkou špetkou kajenského pepře a játra v této směsi obalíme. Osolíme a opepříme.
    Obalíme jítra
  2. Nakrájíme nahrubo petržel, nadrobno cibuli a scedíme kapary.
    Připravte si
  3. Na rozpáleném oleji játra osmahneme, asi tak 5 minut, aby byla opečená. Dáme stranou.
    Osmahneme játra
  4. Dáme vařit (dusit) rýži. Do vařící vody přidáme rýži v poměru 1 díl rýže a 1 a půl dílu vody a vaříme 5 minut, pak osolíme, přidáme oříšek másla, zakryjeme a na opravdu mírném ohni dusíme, aby rýže absorbovala veškerou vodu, tak asi 8 až 10 minut.
  5. Do pánve dáme směs cibule, kapar a petržele a osmahneme. Tak asi 4 minuty.
    Zelenina v pánvi
  6. Přidáme vývar a jakmile vše přijde do varu, přidáme ve 2 lžících vody rozmíchaný kukuřičný škrob a zakápneme sherry octem. Vše provaříme asi tak 5 minut. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu vývaru nebo vody a pak chvilku ještě provaříme.
    Vývar
  7. Škrob
  8. Ocet
  9. Vrátíme do pánve játra, zakryjeme a prohřejeme.
    Vrátíme játra
  10. Podáváme s dušenou rýží.
    Přílohou je rýže