Omáčka ze žlutých paprik | Špagety s omáčkou ze žlutých paprik a parmazánem

Tuhle za nedospalé noci, či spíše za velice časného a deštivého rána jsem se dopustil pátrání na síti a narazil na mile fundované povídání Gurmetgurua, páchajícího své texty pro Hospodářské noviny. Při pročítání zvěstí o podnicích, které je záhodno navštívit (a nebo taky ne) jsem došel až k objevení KARE Café, které tu a tam okukuji cestou kolem, protože tu mají zajímavé designérské kousky do bytu. A zároveň se tady můžete i najíst. Bingo! Zastavil jsem se u věty, kterou cituji: Gourmetguru zde viděl na vlastní oči Itala, který si objednal dvě po sobě jdoucí porce špaget s omáčkou ze žlutých paprik a olizoval se  (v Česku!) – a to mě zaujalo. Kolem žlutých paprik chodím v obchodě, dumám, co by se s nima dalo podniknout a jednou už jsem je s mou kuchyní seznámil, plnil jsem je rizotem a masem. Co takhle zkusit něco úplně jiného? A protože vařím, zkouším a fotím, pustil jsem se do pátrání za pomoci angličtiny a přijal nabídku kolegů z New York Timesů. Tak pojďme do toho!

Omáčka ze žlutých paprik 2

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl (nebo záludnost) receptů z novin a časopisů spočívá v tom, že si musíte dávat pozor, jestli to bude nebo může fungovat. I vcelku nenápadný návod vám může dát zabrat, byť máte po ruce všechny ingredience a víte, jak na to. Pak už je to jako zkouška bojem nebo ohněm. Mám s tím oboustrannou zkušenost. A někdy ujede i odborník, natož pak entuziasta v kuchyni. Při troše odvahy a už nabytých zkušeností si s tím vždycky poradíte. Nebo ty zkušenosti získáte. Tak odvahu. Prostě si to vyzkoušíme a ochutnáme.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl (nebo záludnost) receptů z novin a časopisů spočívá v tom, že si musíte dávat pozor, jestli to bude nebo může fungovat. I vcelku nenápadný návod vám může dát zabrat, byť máte po ruce všechny ingredience a víte, jak na to. Pak už je to jako zkouška bojem nebo ohněm. Mám s tím oboustrannou zkušenost. A někdy ujede i odborník, natož pak entuziasta v kuchyni. Při troše odvahy a už nabytých zkušeností si s tím vždycky poradíte. Nebo ty zkušenosti získáte. Tak odvahu. Prostě si to vyzkoušíme a ochutnáme.
Omáčka ze žlutých paprik | Špagety s omáčkou ze žlutých paprik a parmazánem
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Papriky můžete sežehnout flambovací pistolí nebo je dejte pod gril. Měly by být opáleny ze všech stran. Necháme zchladnout, můžeme si pomoci tekoucí studenou vodou a spálenou slupku oloupeme. Odřízneme vršky, papriky zbavíme jádra i semínek. [Ono by stačilo papriky v troubě opéct, tak 15 minut, jen tu teplotu ohulte, ale papriky si hlídejte. Slupka na žlutých paprikách je jemná, když necháte papriky vychladnout aspoň na teplotu dotyku, slupku sundáte, byť je s tím trochu crcání.]
  2. Rozehřejeme lžíci másla, přidáme šalotku, česnek, rozmarýn a víno. Přivedeme k varu a necháme redukovat, asi tak na polovinu množství. Je dobré stát u plotny a míchat.
  3. Přidáme smetanu a přivedeme opět k varu. Za stálého míchání drátěnou metlou vaříme asi 10 minut.
  4. Připravíme jíšku – smícháme mouku se zbývajícím máslem a přidáme ji za stálého míchání do omáčky.
  5. Žluté papriky nakrájíme na kousky a rozmixujeme. Pyré pak přidáme do omáčky a vaříme asi 5 minut za stálého míchání.
  6. Přidáme ještě ocet, sůl a pepř. Omáčka by měla být hladká, pokud není, propasírujte si přes jemné síto. [Když zvážíte bod 2, pochopíte, že se vám hladká omáčka asi nepovede. Cibulka ještě drží svůj tvar, byť už je měkká... Pasírování tedy smysl má, ale také můžete zvolit expresnější a expresivnější metodu pro dosažení hladkosti – tyčový mixer. Připadalo mi škoda vylisovat z toho všeho jenom "mošt" a ochudit se o cibulku i česnek. Ať si pochutnáme.]
  7. Špagety uvaříme v osolené vodě, zalijeme paprikovou omáčkou a posypeme parmazánem. Oceníte příjemnou paprikovou chuť.

Hovězí na žampionech s hráškem

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
100 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
100 minut
Chuť je asi nejlepší kuchař. Volba padla na dušené hovězí s rýží. Chce trochu víc času, ale bude to stát nejenom za ochutnání.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
100 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
100 minut
Chuť je asi nejlepší kuchař. Volba padla na dušené hovězí s rýží. Chce trochu víc času, ale bude to stát nejenom za ochutnání.
Hovězí na žampionech
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, osmahneme a pak přidáme drobně nakrájenou žlutou cibuli a půlměsíčky cibule červené. Přidáme plátky masa, které jsme naklepali, osolili a opepřili. Osmahneme z obou stran. Když se maso zatáhne, přidáme bobkový list a snítku rozmarýnu. Po chvíli zalijeme trochou horké vody, stáhneme teplotu, zakryjeme a dusíme. Počítejte určitě s hodinkou a půl, aby maso bylo úžasně měkké.
  2. Na másle orestujeme žampiony, přidáme hrášek po 2 minutách trochu teplé vody, zakryjeme a vše podusíme 10 minut. Přidáme k masu.
  3. Mouku rozmícháme v troše vody, pak ji přidáme k dušenému masu a chvilku povaříme. Teplotu stáhneme a necháme dojít. Uvaříme rýži.
  4. Podáváme s rýží.

Kuřecí křídla glazovaná | Glazura balsamikovým octem a sojovou omáčkou

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5-10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5-10 minut
Doba vaření
50 minut
Tohle je zvláštní. Kuřecí křídla, která už nepotřebují dip. Můžete ho k nim připravit, ale nakonec zjistíte, že chuť těchto křidélek už nic jiného nepotřebuje. A také si navíc můžete tato křídla připravit na „skleněný“ způsob. Zkuste to.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5-10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5-10 minut
Doba vaření
50 minut
Tohle je zvláštní. Kuřecí křídla, která už nepotřebují dip. Můžete ho k nim připravit, ale nakonec zjistíte, že chuť těchto křidélek už nic jiného nepotřebuje. A také si navíc můžete tato křídla připravit na „skleněný“ způsob. Zkuste to.
Kuřecí křídla glazovaná | Glazura balsamikovým octem a sojovou omáčkou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Křídla vypereme a osušíme. Dáme do misky, osolíme, opepříme a zalijeme olejem. Promícháme, aby olej pokryl povrch křídel. Můžeme nechat chvíli stát.
  2. Troubu předehřejeme na 250 °C. Křídla dáme v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do prostřední části trouby. Pečeme bez obracení asi 35 minut.
  3. Mezitím si připravíme glazuru. Na pánvi se silným dnem povaříme za občasného míchání balsamikový ocet se sojovou omáčkou a cukrem asi 10 až 12 minut, aby se glazura redukovala, v závěru přidáme máslo a odstavíme z tepla. Po rozpuštění másla ještě promícháme. Glazura vám vyjde i na dvojnásobné množství křídel, pokud potřebujete. Připravil jsem ji tak, aby vyšla při pokusu v každém případě.
  4. Pečená křídla vyndáme z trouby, necháme asi minutu stát a pak je předáme do misky. Křídla přelijeme glazurou a dobře promícháme. Po 5 minutách ještě promícháme. Pokud chcete křídla s křupavější „skleněnou“ glazurou, můžete křídla ještě vrátit na plech a do trouby, kde je necháte ještě 5 minut péct.
  5. Podáváme s bagetou nebo toastovým chlebem. Můžete zkusit připravit dip, ale záhy zjistíte, že opravdu je chuť křídel s glazurou tak jedinečná, že již žádný dip není potřeba.
KROK SUN KROK
  1. Křídla pečená na jeden zátah
  2. Můžete podávat s dipem…
  3. …ale záhy zjistíte, že se bez dipu naprosto obejdete

Novoroční čočka | Každý si počká a nebo taky ne

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Na Nový rok má být čočka. Tak proč si ji nepřipravit? Ale jinak je to jídlo, které nemusíte vystrčit v seznamu jenom na 1. ledna. Po sojových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin – 26 %. To dává čočce na důležitosti v jídelníčku. Zejména v Indii, jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části vegetariáni, ale nemusíme být vegetariány, dívejme se na čočku optikou chuti. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí, tak barvou, jež může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá. Ta, kterou si připravíme má hnědočervenou barvu, prostě klasická čočka, kterou koupíte v každém obchodě.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Na Nový rok má být čočka. Tak proč si ji nepřipravit? Ale jinak je to jídlo, které nemusíte vystrčit v seznamu jenom na 1. ledna. Po sojových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin – 26 %. To dává čočce na důležitosti v jídelníčku. Zejména v Indii, jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části vegetariáni, ale nemusíme být vegetariány, dívejme se na čočku optikou chuti. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí, tak barvou, jež může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá. Ta, kterou si připravíme má hnědočervenou barvu, prostě klasická čočka, kterou koupíte v každém obchodě.
Novoroční čočka | Každý si počká a nebo taky ne
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Čočku propereme a namočíme minimálně na 30 minut. Vody potřebujete 2 šálky, řeším to tak, že by měla být čočka tak centimetr pod hladinou. V téže vodě čočku vaříme. Pokud se vaří, po 5 minutách přidáme celou oloupanou cibuli, do které natlačíme hřebíčky.
  2. Zmírníme teplotu a přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, prolisovaný česnek, bobkové listy, kousek másla a tymián. Osolíme, opepříme. Promícháme a vaříme asi 15 minut. Pokud je potřeba, přidáme trochu vody. Pokud máte po ruce třeba kuřecí vývar, hodí se. Cibuli s hřebíčky vyndáme a vyhodíme. Splnila úkol.
  3. Klobásu (a stačí opravdu 150 g) nakrájíme příčně na kolečka a přidáme do čočky. Vaříme na mírném ohni ještě asi 10 minut, aby se klobása dobře prohřála. Můžeme ještě trochu přisolit a dopepřit, pokud je třeba. Vyndáme bobkové listy.
  4. Při podávání můžeme přidat dijonskou hořčici.