Svižná kuřecí játra s kapary

Měl to být recept na játra na toastu, ale proměníme ho na játra s dušenou rýží. Každý už asi nějak játra připravoval, často jako přírodní, což je označení, které nějak nechápu, ale budiž. Berme to tak, že by tentokrát mohly přírodní složku zastupovat zejména kapary.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
A mělo by to být rychlé jídlo, ani nemusíte moc chvátat. Tak dobrou chuť.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
A mělo by to být rychlé jídlo, ani nemusíte moc chvátat. Tak dobrou chuť.
Svižná kuřecí játra s kapary
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Játra očistíme od šlach, opereme a osušíme. Lžíci mouky smícháme s velkou špetkou kajenského pepře a játra v této směsi obalíme. Osolíme a opepříme.
    Obalíme jítra
  2. Nakrájíme nahrubo petržel, nadrobno cibuli a scedíme kapary.
    Připravte si
  3. Na rozpáleném oleji játra osmahneme, asi tak 5 minut, aby byla opečená. Dáme stranou.
    Osmahneme játra
  4. Dáme vařit (dusit) rýži. Do vařící vody přidáme rýži v poměru 1 díl rýže a 1 a půl dílu vody a vaříme 5 minut, pak osolíme, přidáme oříšek másla, zakryjeme a na opravdu mírném ohni dusíme, aby rýže absorbovala veškerou vodu, tak asi 8 až 10 minut.
  5. Do pánve dáme směs cibule, kapar a petržele a osmahneme. Tak asi 4 minuty.
    Zelenina v pánvi
  6. Přidáme vývar a jakmile vše přijde do varu, přidáme ve 2 lžících vody rozmíchaný kukuřičný škrob a zakápneme sherry octem. Vše provaříme asi tak 5 minut. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu vývaru nebo vody a pak chvilku ještě provaříme.
    Vývar
  7. Škrob
  8. Ocet
  9. Vrátíme do pánve játra, zakryjeme a prohřejeme.
    Vrátíme játra
  10. Podáváme s dušenou rýží.
    Přílohou je rýže

Zapečená vinná klobása s rajčatem a vejci | Snídaňové překvápko

Když mi vybyla pečená klobása, měl jsem dvě možnosti. Dát si repete k večeři druhý den a nebo zkusit něco nového. Proč ne třeba snídani, že?! Ty tady moc nemívám.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Stejnou snídani si můžete udělat určitě i bez předchozí večeře. Jen je třeba si klobásku opéci na oleji s máslem, tak 5 minut z každé strany.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Stejnou snídani si můžete udělat určitě i bez předchozí večeře. Jen je třeba si klobásku opéci na oleji s máslem, tak 5 minut z každé strany.
Zapečená vinná klobása s rajčatem a vejci | Snídaňové překvápko
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Vymažeme zapékací misku máslem a poklademe dno rajčaty nakrájenými na silnější kolečka. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 20 minut.
    Rajčata v misce
  2. Na pečená rajčata přidáme pečenou klobásu.
    Připdáme klobásu
  3. Klobásu pomažeme hrubozrnnou hořčicí a rozklepneme vejce. Osolíme, případně opepříme a dáme zpět do trouby, pečeme ještě tak 10 minut.
    Přidáme vejce
  4. Po vyjmutí z trouby posypeme nasekanou pažitkou.
    Přidáme pažitku
  5. Podáváme s cherry rajčátky a lehce opečeným toastovým chlebem.
    Podáváme
Tip:

Tento recept, jak už bylo zmíněno navazuje na klobásu pečenou na zelenině s pivem.

Rychlé kuřecí řízky | Tohle není žádný závod, jenom si urychlíte večeři | Dvě možnosti

Tenhle recept vlastně vznikl omylem a trochu zbrklostí, ale odhaduji, že se někde najde něco podobného. Nejspíše každý recept byl vymyšlen už minimálně stokrát. A pokud nemá zapadnout, musíte si ho napsat, ostatně naše maminky mívaly po ruce nejen klasickou kuchařku, ale i zápisník, do kterého si vepisovaly své recepty. Tyhle zápisníky se dědívaly a recepty přecházely z generace na generaci. Takže i když vaříme všichni stejné jídlo, nikdy nebude stejné.

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Fakt je to fofr, takže musíte začít přílohou, jinak nestíháte. Ať už připravujete jenom vařené brambory nebo o něco časově náročnější bramborovou kaši. Původně jsem chtěl řízky namočené ve vejcích ještě jednou obalit v mouce, ale nějak jsem je rovnou šoupnul na pánev. Takže změna, malý objev. I když vám to může připadat jako obalení v těstíčku. Jen je s tím méně crcání. PS. Když přidáte do mouky ještě jemně strouhaný parmezán, máte další chuťovou variantu.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Fakt je to fofr, takže musíte začít přílohou, jinak nestíháte. Ať už připravujete jenom vařené brambory nebo o něco časově náročnější bramborovou kaši. Původně jsem chtěl řízky namočené ve vejcích ještě jednou obalit v mouce, ale nějak jsem je rovnou šoupnul na pánev. Takže změna, malý objev. I když vám to může připadat jako obalení v těstíčku. Jen je s tím méně crcání. PS. Když přidáte do mouky ještě jemně strouhaný parmezán, máte další chuťovou variantu.
Rychlé kuřecí řízky | Tohle není žádný závod, jenom si urychlíte večeři | Dvě možnosti
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
Řízky
  1. Maso očistíme, osolíme a opepříme.
  2. Řízky obalíme v mouce, do které jsme přidali sůl, pepř, petrželku a papriku (a ač není psáno, můžete dát další bylinky).
    Nejdříve obalíme v mouce
  3. Nyní ponoříme do rozšlehaných vajec a dobře obalíme.
    Obalíme ve vejci
  4. Dáme smažit na pánev s rozpáleným olejem, nejlépe na střední teplotě smažíme z každé strany asi 4 až 5 minut. Pokud řízků děláte víc a utíká vám čas, stačí hotové řízky dát do teplé trouby, kde si počkají na servírování.
    Osmažíme
Bramborová kaše
  1. Brambory nakrájíme na kostičky, rychleji se uvaří. Vaříme je v mírně osolené vodě. Scedíme.
  2. Mačkadlem kousky brambor rozbijeme, osolíme, opepříme, přidáme kousek másla a ohřáté mléko. Pozor! Mléko přidávejte postupně, podle žádané konzistence kaše. Když ho vlijete naráz, může se stát, že zjistíte, že se kaše vzhledem blíží spíše pyré a už se to nedá zvrátit. Na chuti to nic nemění, ale chcete to tak? Když chcete mít kaši hladkou, vyměňte mačkadlo ve finále za metlu.
  3. Servírujeme s řízky, posypané petrželkou a s kouskem másla. Pokud chcete, přidejte ještě tatarskou omáčku.
Alternativa
  1. Řízky také servírujeme jen s chlebem či dalamánkem a tatarkou. Skvělá lehká večeře.
    Servírujeme s chlebem
Tip:

Poznámka: Soli a pepře i papriky dejte tolik, kolik uznáte za vhodné, ale nepřehánějte to. Každopádně s muškátovým květem nebo oříškem zacházejte velice opatrně, ruce ani žaludek vám sice neutrhne, ale má silné aroma a ovlivní chuť kaše.

Rychlá kuřecí prsa v troubě | Všechno naráz

Rychlá akce rychlé roty. To je skvělá představa. Když uvážíme, že všechno se odehraje v jediném pekáčku, můžem si začít tleskat. Má to snad jenom jeden zádrhel. Nesmíte mít u stolu strávníka, kterému vadí citron. I brambory totiž dostanou příchuť citronu.

Hlasů: 8
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 8 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 8 minut
Doba vaření
45 minut
Je to jednoduchá operace. Vymažete, osolíte, opepříte, zakryjete a pečete. Koneckonců na ten citron můžete rezignovat a vynechat ho. I tak si pochutnáte.
Hlasů: 8
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 8 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 8 minut
Doba vaření
45 minut
Je to jednoduchá operace. Vymažete, osolíte, opepříte, zakryjete a pečete. Koneckonců na ten citron můžete rezignovat a vynechat ho. I tak si pochutnáte.
Rychlá kuřecí prsa v troubě | Všechno naráz
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Předehřejeme troubu na 200 °C. Pekáček vymažeme máslem. Prsa osolíme a opepříme, dáme do pekáčku. Obložíme na osminky nakrájenými bramborami, na klínky nakrájeným citronem. A přidáme bazalku.
    První varianta
  2. Můžeme ještě přidat cherry rajčata.
    Druhá varianta
  3. Dobře namažeme plát pečicího papíru.
    Namažeme
  4. Zakryjeme papírem pekáček. A dáme do trouby, nejlépe do střední polohy. Pečeme 10 minut, pak můžeme teplotu snížit na 190 °C. Záleží na troubě.
    Zakryjeme papírem.
  5. Po dalších 20–25 minutách sundáme papír a dopečeme ještě 15–10 minut, aby kuřecí řízky dostaly nazlátlou barvu.
    Pečeme
  6. Podáváme samostatné, můžeme přidat dresink, třeba farmářský nebo italský.
    Servírujeme samostatně.