Kuřecí prsa pečená ve slaninovém županu

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Kuřecí prsa jsou trochu oříšek, ale jenom proto, že hodně záleží na tom, aby byla vláčná a ne vysušená. Proto je dobré při pečení povolat spolehlivé pomocníky, kteří maso zjemní. V našem případě jde o anglickou slaninu a pesto. A olej. Používám řepkový, který není tolik aromatický jako slunečnicový.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Kuřecí prsa jsou trochu oříšek, ale jenom proto, že hodně záleží na tom, aby byla vláčná a ne vysušená. Proto je dobré při pečení povolat spolehlivé pomocníky, kteří maso zjemní. V našem případě jde o anglickou slaninu a pesto. A olej. Používám řepkový, který není tolik aromatický jako slunečnicový.
Kuřecí prsa pečená ve slaninovém županu
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Předehřejeme si troubu na 200 °C.
  2. Závitky dáme do zapékací misky a přelijeme olejem.
    Kuřecí prsa naložíme
  3. Pečeme ve spodní části trouby 25 minut. Potom závitky otočíme a pečeme ještě 10 minut. Mezitím si uvaříme brambory v osolné vodě, do které jsme přidali kmín. Připravíme si také šťávu na zalití. Máslo rozpustíme, přidáme trochu oleje z výpeku a rozmícháme lžičku hladké mouky. Zalijeme horkou vodou a za stálého míchání povaříme.
  4. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.

Vánoční rybí polévka | Štědrovečerní klasika

Každý rok je stejné téma: rybí polévka. To se nedá pominout. Odhoďte střídmost, rybí polévku vařím minimálně ze šesti kapřích hlav a ještě spolu s několika kousky kapříka. Potřebujete opravdu velký hrnec, pochopíte proč.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
4 osoby
Porce
4 osoby
Nejsou v ní vnitřnosti, jikry a tak, jak bývá zvykem, i tohle je důkaz, že rybí polévka nemusí být nudná. Základem je koření, kořenová zelenina a – ryby. Jak jinak?! Tohle je sice recept pro čtyři, ale vaříme polévku ve větším množství, aby byla i na druhý den. A možná i třetí, polévka zraje.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
4 osoby
Porce
4 osoby
Nejsou v ní vnitřnosti, jikry a tak, jak bývá zvykem, i tohle je důkaz, že rybí polévka nemusí být nudná. Základem je koření, kořenová zelenina a – ryby. Jak jinak?! Tohle je sice recept pro čtyři, ale vaříme polévku ve větším množství, aby byla i na druhý den. A možná i třetí, polévka zraje.
Vánoční rybí polévka | Štědrovečerní klasika
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rybí hlavy propláchneme, dáme do hrnce se studenou vodou, přidáme i kousky kapra, osolíme, přidáme koření, oloupanou kořenovou zeleninu ve větších kusech, kousek pórku, cibuli a šalotku i se slupkou. Pozor: část zeleniny by nám ještě měla zbýt na další kroky. Vaříme pomalu. Hodinka by mohla stačit, vařím o půl hodiny déle.
  2. Potom vyndáme hlavy i maso, přecedíme, vařenou zeleninu vyhodíme.
  3. Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, rozředíme ji vývarem z hlav a dáme do vývaru.
  4. Na másle osmahneme nakrájenou novou syrovou kořenovou zeleninu (petržel, mrkev a celer, řapíkatý celer), a dáme do vývaru.
  5. Obereme rybí hlavy i kousky ryby, je to sice piplačka, ale kosti v polévce nemají co dělat. A dáme do vývaru. Promícháme, ještě mírně osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu a chvíli mírně povaříme.
  6. Podáváme s na másle osmaženými kostičkami rohlíků a dozdobíme nasekanou petrželkou.

Kuřecí stehna na zelí | Jídlo nejenom na pondělí a budou v něm brambory, které nebolí

Když už nevím coby, nezajdu do Obi, ale sáhnu po něčem rychlém, snadném a chutném. Takže zase bude kuře. Tentokrát stehna a zelí, ale k tomu ještě něco přidáme, takže to bude takový pečený eintopf, proč ne, nemusíte v kuchyni pořád kolem všeho skákat, můžete si chvilku pohrát a pak lehnout. No, to přeháním.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
101 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
101 minut
Jestli vás děsí fotka, že je to jídlo z nějakého fastfoodu, nenechte se mýlit. Podobnost talíře je čistě záměrná a náhodná, tácek z porcelánu mi občas zahraje na dobrou náladu. Recept je navýsost jednoduchý, takže pohoda.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
101 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
101 minut
Jestli vás děsí fotka, že je to jídlo z nějakého fastfoodu, nenechte se mýlit. Podobnost talíře je čistě záměrná a náhodná, tácek z porcelánu mi občas zahraje na dobrou náladu. Recept je navýsost jednoduchý, takže pohoda.
Kuřecí stehna na zelí | Jídlo nejenom na pondělí a budou v něm brambory, které nebolí
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Do pekáčku dáme vrstvu kysaného zelí, kterému přidáme na kolečka nakrájenou pálivou papriku. Omytá stehna osolíme a uložíme na zelí, kolem ještě můžeme dát zelí, pokud zbylo, stroužky česneku, na osminky nakrájené brambory a na stehna poklademe kousky másla. Ještě trochu posolíme. Pekáček zakryjeme alobalem, nebo poklicí.
  2. Troubu rozehřejeme na 180 °C, vložíme do ní zakrytý pekáček a pečeme asi hodinu a půl. Potom odkryjeme, na stehna položíme ementál a zvedneme teplotu na 200 °C. Pečeme ještě tak 8 minut. A teď ještě 3 minuty pod grilem, ale pod kontrolou. Pekáček je pořád na spodní drážce trouby.