Pomalé kuře pečené nasucho v kořeněném kabátku | Zabalte to!

Jakže nasucho? Vlastně jsem to už provozoval na grilovací pánvi, aniž bych tušil, že se tomu tak říká. No jo, někdy objevíte Ameriku po letech. Takže se obejdeme bez obligátní kořeněné majdy, která obvykle hraje roli při grilování, ale bez chuti tohle kuře určitě nebude. Jenom to trvá trošku déle. Protože je to pomalé kuře, tedy pomalu pečené. Pro inspiraci jsem si zašel za Deb Perelman, spisovatelkou na volné noze, fotografkou a blogerkou. Možná by moji verzi poznala, ale určitě by jí chutnala.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 5 hodin
Doba vaření
125 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 5 hodin
Doba vaření
125 minut
Kořeněná chuť a sladkokyselý přeliv se skvěle doplňují. Tohle rozhodně není dětské jídlo, ale nebojte se, plameny vám úst nebudou šlehat. Kdo nevěří, ať tam běží... Tedy do kuchyně, to bude nejlepší. Zkuste a ochutnejte.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 5 hodin
Doba vaření
125 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 5 hodin
Doba vaření
125 minut
Kořeněná chuť a sladkokyselý přeliv se skvěle doplňují. Tohle rozhodně není dětské jídlo, ale nebojte se, plameny vám úst nebudou šlehat. Kdo nevěří, ať tam běží... Tedy do kuchyně, to bude nejlepší. Zkuste a ochutnejte.
Pomalé kuře pečené nasucho v kořeněném kabátku | Zabalte to!
Potřebujete:
Kuřecí maso
Solanka
Kabátek z koření
Přeliv
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si napřed slaný nálev, solanku. Smícháme vodu, sůl, cukr a ocet. Solankou zalijeme kuřecí maso.
    Zalijeme solankou
  2. Umístíme nejlépe do uzavíratelného umělohmotného boxu a dáme vychladit. Stačila by asi hodina, ale klidně solanku nechte pracovat i 4-5 hodin.
    Naloženo v solance
  3. Připravíme si směs koření na kabátek. Smícháme všechny ingredience.
    Mix koření
  4. Připravíme si čtverce albobalu, dostatečně velké, abychom maso zabalili bez problémů. Maso okapeme, osušíme a posypeme směsí koření z jedné strany, otočíme a opět posypeme z druhé strany.
    Pomocí alobalu
  5. Maso zabalíme do alobalu. Dáme na plech tak, aby masitější část byla vespodu, v troubě pečeme 1 hodinu při teplotě 160 °C. Balíčky otočíme a pečeme ještě asi 45 minut. Alobal potom opatrně rozstříhneme, šťávu, která se vypekla slijeme a kuře dáme zpět do trouby již odkryté, aby se vytvořila kůrčička. Stačí 10 až 15 minut. V této fázi můžeme teplotu zvýšit na 190 °C.
    Balíme do alobalu
  6. Šťávu smícháme s medem a octem. Kratičce povaříme, stačí 1 minuta.
  7. Kousky kuřete přendáme na talíř a přelijeme medovou zálivkou. Podáváme s bagetou.
    Přílohou může být bageta
Tip:

Poznámka: Pokud vás trochu vyvádí z míry, že v receptu je i cukr a sůl na mililitry, pomáhal jsem si odměrkou a váha tentokrát odpočívala.

Pečený bůček v medu s kapustou | Italsko-americko-česká variace

Upoutala mě jednoduchost. Je zdánlivá, ale není to žádná státní zkouška, takže také žádný strach. Cestou mírně složitou jsem se v síti nořil do nápadů co udělat s bůčkem a kapustou, na kterou už se hodně těším. A nakonec se objevila Lidia Bastianich, autorka italsko-americké kuchařky, o níž vydavatel tvrdí, že ji milují miliony Američanů. Ale od receptu se zase trochu tvrdohlavě, jak jinak,  odchýlíme. Už i proto, že kapusta, kterou u nás dostaneme je hlavně a (skoro) jedině hlávková. Ať už domácí nebo tahle z Itálie.  A vypadá jinak než co měla Lidia po ruce. Spíše je ta její kadeřávek, tedy kapusta kadeřavá. Hlávková bude trochu víc doběla, ale to zase na chuti nic neubere.

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
50-60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
50-60 minut
Recept, ze kterého vycházím, je na žebírka. Máme dobře rostlý kousek bůčku, tak proč to s ním nezkusit. Jen bacha pro ty, kteří nesnášejí sladkou příchuť. Jo, med ji udělá. Jedna lžíce medu vytvoří jemnou nasládlou chuť, když budete chtít opravdu sladší a viditelnou krustu na mase, přidejte určitě ještě jednu lžíci. A ta kapusta, jednoduše připravená, to je chuťové překvápko.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
50-60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
50-60 minut
Recept, ze kterého vycházím, je na žebírka. Máme dobře rostlý kousek bůčku, tak proč to s ním nezkusit. Jen bacha pro ty, kteří nesnášejí sladkou příchuť. Jo, med ji udělá. Jedna lžíce medu vytvoří jemnou nasládlou chuť, když budete chtít opravdu sladší a viditelnou krustu na mase, přidejte určitě ještě jednu lžíci. A ta kapusta, jednoduše připravená, to je chuťové překvápko.
Pečený bůček v medu s kapustou | Italsko-americko-česká variace
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
Pečeme maso
  1. Bůček nakrájíme napříč na větší kousky. Posolíme a opepříme.
    Nakrájíme bůček
  2. Zalijeme vývarem.
    Vývar na řadě
  3. Přidáme olivový olej, stroužky česneku a bobkové listy.
    Vše v pekáčku
  4. Dáme péct do předehřáté trouby na 250 °C. Pečeme při teplotě 250 °C (záleží na vaší troubě, já jsem to z mírnější teploty nakonec musel ohulit na 250, pak se to skvěle peklo). K tomu potřebujeme asi 45 minut, aby bůček dostal zlatohnědou barvu a vývar se co nejvíce odpařil. Nebo pečte ještě déle.
  5. Pečení si hlídejte a dílky bůčku obracejte, aby zlatohnědou barvu získaly z obou stran. Otáčel jsem v momentě, kdy už se pekly 40 minut. Při prodlouženém pečení můžete snížit teplotu na 200 °C.
    Upečený bůček
  6. Kdo se bojí medu, může se tady zastavit. Bůček ještě na pár minut dáme do střední polohy v troubě a přepneme na gril. Několik minutek z obou stran a je hotovo. A k tomu už potřebujete jenom podušenou kapustu a asi knedlík, bramborový.
    První servírování
  7. Zatímco se bůček peče, promícháme víno, ocet, med a mleté chilli vločky, aby se vše dobře spojilo a med se rozpustil. Pokud chcete mít silnější glazuru na mase, přidejte rovnou dvě lžíce medu.
    Medovo-octová zálivka
  8. Přelijeme dílky bůčku z obou stran medovo-octovou zálivkou a zbytek pak nalijeme do pekáčku. Pečeme ještě asi 20 minut, aby se vytvořila glazura.
    Bůček potřeme
  9. Podáváme s připravenou kapustou.
    Podáváme
  10. Pokud chcete ještě další přílohu, přidejte bramborový knedlík. A zalijte výpekem.
    Přidejte knedlík
Dušená kapusta
  1. Kapustu obereme o vnější listy, a protože vaříme z půlky hlávky, tu si rozdělíme ještě na půlku. Zbavíme se hlavního košťálu a pak hlávku rozebereme na jednotlivé listy. Pokud někde pokračuje silnější žíla košťálu, tak ho vyřízneme. Listy pak dvakrát propereme ve studené vodě.
  2. Stroužky česneku plochou stranou nože rozmáčkneme a na oleji opečeme. Krátce, aby česnek nezhořkl.
    Opečeme česnek
  3. Přidáme kapustové listy i s vodou, která na nich ulpěla. A promícháme. Po chvilce přilijeme trochu vody.
    Listy kapusty
  4. Mírně osolíme, přidáme namleté vločky chilli a ještě přidáme vodu nebo, lépe, kuřecí vývar. Zakryjeme a dusíme do měkka, asi 10 minut.
    Přidáme sůl, pepř a chilli
Tip:

POKUD neholdujete bůčku, zkuste rovnou vepřová žebírka. Postup je naprosto stejný.

Marocké kuře s harissou, olivami a citronem | Výlet do neznáma na Střední východ i západní Afriku

Jo, zadařilo se  ukořistit harissu, už jsem se o tom v jednom receptu zmiňoval, nastartoval mě Máj, tedy MY, tedy Tesco. V máji hříšná výzva! A budeme vesele cestovat po světě. Inspirací mi byla jeruzalémská blogerka s receptem nazvaným Marocké kuře s (nakládaným) citronem, zelenými olivami a harissou. S tím citronem přišla rada, že pokud nemáte po ruce biocitron, tedy chemicky neošetřovaný, pak je dobré ho deset minut povařit ve vodě, abychom se zbavili látek ošetřujících kůru a vosku. No, po zkoušce z citronu byla jakási žoužel, nedal se ani krájet na plátky. Takže se bez tého rady musíme obejít. A sáhneme prostě po citronu.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
42 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
42 minut
Je to vlastně jídlo v jednom hrnci. Alchymie spočívá ve směsi koření, kde nás možná překvapí skořice a med.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
42 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
42 minut
Je to vlastně jídlo v jednom hrnci. Alchymie spočívá ve směsi koření, kde nás možná překvapí skořice a med.
Marocké kuře s harissou, olivami a citronem | Výlet do neznáma na Střední východ i západní Afriku
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno, co potřebujeme.
    Připravíme si vše, co potřebujeme.
  2. Smícháme všechno koření a přidáme sůl.
    Smícháme koření
  3. Kuřecí prsa posypeme směsí koření a propasírujeme prsty do masa.
    Kořeníme.
  4. V kastrolu rozehřejeme olej a na střední teplotě opečeme kořeněná prsa, asi 6 minut z každé strany. Opečená prsa dáme stranou.
    Opečená prsa odložíme.
  5. Do kastrolu po pečení kuřete dáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme asi 5 minut, aby zesklovatěla. Přidáme nadrobno nasekaný nebo prolisovaný česnek a zázvor. Promícháme a necháme zpěnit několik minut.
  6. Nasekáme si petrželku a mátu. Decentně s tou mátou, pokud se trochu bojíte. Ale nemusíte mít obavy, všechny chutě se nakonec propojí.
    Bylinky.
  7. Přidáme trochu vývaru, med, na plátky nakrájený citron, olivy a harissu. Promícháme a dolijeme vývar. Nyní do kastrolu vrátíme opečená kuřecí prsa, snížíme teplotu a zakryjeme. Vaříme 30 minut. V závěru vaření přidáme nasekanou petržel a trochu nasekané máty. Ještě zakryjeme a necháme dojít.
    Dáme do hrnce bylinky.
  8. Podáváme s rýží.
    Přílhou je rýže.

Kuřecí satay čili kuřecí saté | Jinak vůně Asie | Jinak také kuřecí špízy s arašídovou omáčkou | Jídlo, které ochutnáte až zítra

Můžeme si vybrat, jak připravíme marinádu, do které masíčko naložíme přes noc. Thajská kuchyně volí rybí omáčku nebo zázvor se sojovou omáčkou plus třtinový cukr, indonéská (místo zrodu!) volí mletou skořici a sojovou omáčku se třtinovým cukrem, Angličani k sojové omáčce přidávají česnek a chilli a med, Češi se v tom melou a chystají na co natrefí. Jak jsou na tom Eskymáci nebo Inuiti, toť otázka. Ale také to může být i jinak. Tak co s tím? Pak je ještě ve hře omáčka. Také iks variant. Takže je to otázka volby, pokaždé s trochu jinou chutí. Opět tu máme Experimentland. Jdeme do toho! Ale ještě se nechme trochu poučit: Saté (angl. satay) je původně indonéský pokrm z ochuceného masa ve formě špízu, který je připraven na grilu. Tajemství šťavnatého masa spočívá právě v bohaté sladko-pikantní marinádě. Víc řečí najdete v tipu pod receptem.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
1 osoba 12 minut plus 24 hodin na odležení
Porce Doba přípravy
1 osoba 12 minut plus 24 hodin na odležení
Budou to špízy, takže si připravíme špejle, dřevěné je dobré namočit aspoň na hodinu do vody. Marináda bude ze sojové omáčky, česneku, šalotky, chilli a medu. A grilovat budeme v troubě, takže nesmuťte, že nemáte zahradu a gril s dřevěným uhlím. Varianta mít bezkouřový gril na dřevěné uhlí je lákavá, ale je to investice, kterou je dobré si promyslet. Trouba je kompromis. A protože budeme marinovat, počítejte s tím, že tohle je recept na zítřek. Trochu čekačka, ale to se vyplatí!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
1 osoba 12 minut plus 24 hodin na odležení
Porce Doba přípravy
1 osoba 12 minut plus 24 hodin na odležení
Budou to špízy, takže si připravíme špejle, dřevěné je dobré namočit aspoň na hodinu do vody. Marináda bude ze sojové omáčky, česneku, šalotky, chilli a medu. A grilovat budeme v troubě, takže nesmuťte, že nemáte zahradu a gril s dřevěným uhlím. Varianta mít bezkouřový gril na dřevěné uhlí je lákavá, ale je to investice, kterou je dobré si promyslet. Trouba je kompromis. A protože budeme marinovat, počítejte s tím, že tohle je recept na zítřek. Trochu čekačka, ale to se vyplatí!
Kuřecí satay čili kuřecí saté | Jinak vůně Asie | Jinak také kuřecí špízy s arašídovou omáčkou | Jídlo, které ochutnáte až zítra
Potřebujete:
Marináda
Omáčka
Jednotky:
Jak na to:
Špízy
  1. Připravíme si marinádu. Všechny ingredience smícháme a pak rozmixujeme.
    Marinádu rozmixujeme.
  2. Kuřecí maso nakrájíme na kousky asi 3 x 5 cm. Vložíme do marinády a promícháme. Necháme ještě chvilku stát a znova důkladně promícháme. Marináda se má dostat na každé místo na mase. Pokud připravujete více porcí, zvolte plochou misku – aby maso mělo prostor a bylo pořádně ponořené v marinádě.
    Satay marináda
  3. Misku zakryjeme fólií a dáme odležet v chladu do ledničky. Skvělé je, když máte čas, nechat ležet v chladu přes noc, jinak alespoň 3 hodiny, aby se marináda s masem nejenom seznámila, ale aby masu dala své chutě. To stojí za chvíle čekání.
    Marinované maso zakryjeme fólií.
  4. Maso napíchneme na špejle, které jsme nechali aspoň 3 hodiny ve vodě, aby šlo maso po grilování lépe sejmout. Dobré je, že špejle přesahují hranu grilovací pánve, marináda tak může odkapávat. Vložíme do grilu na 8 minut.
    Napíchneme na špejle.
  5. Při grilování špízy několikrát otočíme.
    Špízy na pánvi.
  6. Špízy dáme stranou
    Špízy dáme stranou.
Omáčka
  1. Na pánvi rozehřejeme olej. Přidáme arašídové máslo, kokosové mléko, sladkou chilli omáčku, rybí omáčku a zázvor. Zahříváme a mícháme, aby vznikla omáčka. Nevaříme!
    Arašídová omáčka k satay.
  2. Servírujeme s rýží.
    Servírujeme s arašídovou omáčkou.
Tip:

Co o saté neboli satay víme víc? Saté pochází z ostrova Jáva, v Indonésii se stalo národním jídlem a odtud se rozšířilo i do dalších zemí jihovýchodní Asie, jako jsou Malajsie, Thajsko, Filipíny, Singapur (což je prťavý stát, kde je pokuta i za žvýkačku odhozenou na chodník), Brunei (což je prťavý stát, kde ropa teče nejspíš i z vodovodních kohoutků) a v neposlední řadě též do Nizozemska a do někdejších nizozemských kolonií. Když máte špejle a gril, jde to samo. V současnosti se jedná se o pokrm, který se stal známý po celém světě. V Indonésii a v jihovýchodní Asii se se saté setkáme u nejobyčejnějších pouličních stánků, ale i v luxusních restauracích. Používají se rozličné druhy masa, mořské plody, někdy též maso plazů, setkáme se též se saté z tofu a z vajec uvařených natvrdo. Typicky žluté zbarvení dodává saté kurkuma. K saté se často používá arašídová omáčka, případně sladká sojová omáčka a chilli omáčky. Dá se koupit i satay omáčka. Autentická arašídová omáčka Satay, která se může použít také jako omáčka na grilované maso, k rýži nebo smaženým nudlím. Její složení je kokosové mléko, cukr, šalotka, sezam, arašídy, sojový olej, sůl, koriandr, skořice, kurkuma, anýz a hřebíček. Dá se také koupit i marináda, ale to už nebude taková zábava v kuchyni...