Před oslavami 100. výročí vyhlášení samostatné republiky to vypadá jako svatokrádež. Vídeňský salát ale za tu politiku nijak nemůže. Tak jako klasický bramborový salát nemůže za to, že slávu začal budovat v Rusku. Za původem bramborového salátu údajně stojí jistý francouzský kuchař, který ho proslavil právě v Rusku. Připravoval ho zde pro vybranou moskevskou smetánku. Ale nepočítejte mezi tuhle smetánku mužiky po roce 1917. První recept na smaženého kapra servírovaného s bramborovým salátem se do českých kuchařek dostal až v roce 1924. Salát tehdy sice ještě neobsahoval kořenovou zeleninu, ovšem velká porce majonézy v něm nechyběla. A ve vídeňském prostě chybí. A navíc, když k tomu přidáte přírodní vepřový řízek připravený po rakouském způsobu, tak máte valčík nad modrým Dunajem.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
45minut
Jo, vaří ho u nás kdekdo (takže nemůžeme opominout Zdeňka Pohlreicha). A není divu. Vídeňáci ovšem připravují Kartoffelsalat, jako by byl jenom jeden jediný. Netuší? Tuší, ale připravují si vídeňský bramborový salát jako by se nechumelilo. Jo, jsou v pohodě. V rakouském receptu chybí vejce. Ale jsou i recepty s vejcem. Tak si vyberte. Je to vždycky jako ruská ruleta. Já si k tomu přidal ještě hrášek. Prostě zkuste co vás napadne.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
45minut
Jo, vaří ho u nás kdekdo (takže nemůžeme opominout Zdeňka Pohlreicha). A není divu. Vídeňáci ovšem připravují Kartoffelsalat, jako by byl jenom jeden jediný. Netuší? Tuší, ale připravují si vídeňský bramborový salát jako by se nechumelilo. Jo, jsou v pohodě. V rakouském receptu chybí vejce. Ale jsou i recepty s vejcem. Tak si vyberte. Je to vždycky jako ruská ruleta. Já si k tomu přidal ještě hrášek. Prostě zkuste co vás napadne.
Brambory uvaříme ve slupce, mělo by jim stačit tak 30 minut. Nakrájíme červenou cibuli nadrobno, stejně tak okurky a pokrájíme brambory. Vejce uvaříme natvrdo. A pak už to půjde ráz na ráz. Takže ona příprava 45 minut sedí. Ostatně, když se vaří brambory, můžete si ledacos nachystat, ale stejně jsem potřeboval těch 15 minut navíc. Asi jsem pomalý kuchař. Vadí? Zkuste to rychleji podle sebe.
Vejce pokrájíme.
Brambory s vejci smícháme.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájené okurky, pak zalijeme trochou vývaru.
Tak jsem přemítal, co bych tak si mohl uvařit k obědu. Láká mě brát ze seznamu zakázaných potravin. To jsou ty, které prostě nemám vařit. A tak je vařím, jsem tvrdohlavý. Tak jsem zase sáhnul po sekaných rajčatech s bylinkami. Přidal chilli papričku a to všechno bude doprovázet na prožky nakrájený hovězí roštěnec.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
150minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
150minut
Měla to být rychlá pánev, ale nějak se mi to smyklo ke guláši. Když jsem vstupoval do kuchyně, už bylo rozhodnuto. Bude to gulášek na pánvi. Jo, ten se dá pro dva připravit opravdu na pánvi. Od guláše v kastrolu se neliší. Takže, když si chcete tenhle gulášek připravit pro celou rodinu, víte, co máte za nádobí. Pokud máte obří pánve, nic nebrání je použít.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
150minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
150minut
Měla to být rychlá pánev, ale nějak se mi to smyklo ke guláši. Když jsem vstupoval do kuchyně, už bylo rozhodnuto. Bude to gulášek na pánvi. Jo, ten se dá pro dva připravit opravdu na pánvi. Od guláše v kastrolu se neliší. Takže, když si chcete tenhle gulášek připravit pro celou rodinu, víte, co máte za nádobí. Pokud máte obří pánve, nic nebrání je použít.
Nedám si pokoj. Už jsem měl nějaké tahanice na vařícím webu ohledně amerického guláše, někteří nepochopili, tak se tam po nějakých dalších incidentech už vlastně nevracím. Bavit se o vaření mě baví, hádat ne. Ale to neznamená, že jsem dal utěrku na plotnu a místo vaření cvrnkám kuličky. Jedu dál, pozvolna. Festina lente. Když jsem v jednom receptu zkoušel restovat cibuli 15 minut (a kroutil nad tím hlavou) a ono se povedlo, napadlo mě, že by tu jemnost cibule mohl obsahovat i guláš. Už mi bylo jasné, že tohle je dlouhá trať. Ale, jak s oblibou říkám, proč ne?!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
180minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
180minut
A nebudu se tentokrát trápit se zakázanými ingrediencemi. To bychom se nikdy nikam nedostali. Takže povolávám rajčatové pyré. Ale všechno budeme dělat pomaloučku. Když guláš zbyde, ať se někdo v Evropě staví na hlavu, je ještě lepší. A pokud už moc masa nezbylo, stačí opéct na kolečka nakrájený párek na sádle a přidat ke guláši. Můžeme pak ještě přidat vývar (máte-li), třeba zeleninový. A servírovat s chlebem nebo těstovinami. No, guláš se dá vyuřít až do poslední mrtě.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
180minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
180minut
A nebudu se tentokrát trápit se zakázanými ingrediencemi. To bychom se nikdy nikam nedostali. Takže povolávám rajčatové pyré. Ale všechno budeme dělat pomaloučku. Když guláš zbyde, ať se někdo v Evropě staví na hlavu, je ještě lepší. A pokud už moc masa nezbylo, stačí opéct na kolečka nakrájený párek na sádle a přidat ke guláši. Můžeme pak ještě přidat vývar (máte-li), třeba zeleninový. A servírovat s chlebem nebo těstovinami. No, guláš se dá vyuřít až do poslední mrtě.
Na rozpuštěném sádle (polovinu si necháme pro maso) restujeme velice pomalu, tak 15 minut. Neustále mícháme.
Na sádle opečeme maso.
Pořádně ze všech stran, aby maso zešedlo.
Nakrájíme papriku na kolečka.
Do restované cibule přidáme maso i se šťávou.
Přidáme mletou papriku. A zalijeme vodou nebo vývarem, tak, aby se maso mohlo dusit. Necháme mírně vařit zakryté asi 15 minut.
Přidáme zeleninovou papriku.
Česnek nakrájíme na plátky nebo nasekáme.
Česnek přidáme do guláše.
Otevřeme si plechovku s rajčatovým pyré.
Pyré pak přidáme do guláše. Doplníme vodou nebo vývarem podle potřeby, zakryjeme a dusíme na mírném ohni určitě dvě hodiny. Občas promícháme, aby se nám guláš nepřichytil.
Opepříme.
Přidáme majoránku.
Ještě zakryjeme a asi půl hodiny mírně provaříme a necháme stát.
Jídlo, které je chronicky známé, není moc obtížné. Nemůže tady chybět, i když mi budete tvrdit, že ho zvládne každý. Jo, to zvládne, ale recept se přece jenom hodí. Už jsem je dělal několikrát, s různými výsledky. Když máte malé plátky masa, moc se s tím nedá dělat a na ptáčky možná raději zapomeňte. Je to vlastně roláda, takže potřebujete ingredience k zabalení do něčeho zabalit. Jinak u balení budete šílet. Připravoval jsem je v kastrolu, na pánvi, ale také jsem povolal troubu. Takhle jsem uváděl ptáčky bez vytáčky ještě ve verzi, kdy tenhle web vznikal. Teď už tu máme novou podobu a nové ptáčky, takže dvojka. A je tu inovace. Jak jinak, že?! Místo uzeniny šunka a vůbec jinak.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
50minut
Můžete k ptáčkům jako přílohu zvolit rýži nebo třeba šťouchané brambory. A omáčky si udělejete dost, ať si dopřejete. V závěru totiž můžete ještě přidat vývar nebo vodu, záleží na tom, kolik mouky jste použili na zahuštění, abyste neměli vodu. Trochu povařte a hotovo. Omáčka by měla být hustější.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
50minut
Můžete k ptáčkům jako přílohu zvolit rýži nebo třeba šťouchané brambory. A omáčky si udělejete dost, ať si dopřejete. V závěru totiž můžete ještě přidat vývar nebo vodu, záleží na tom, kolik mouky jste použili na zahuštění, abyste neměli vodu. Trochu povařte a hotovo. Omáčka by měla být hustější.
Španělský ptáček bez vytáček 2 | Druhý pokus, stejně dobrý | Přílohou jsou šťouchané brambory
Vejce vařené natvrdo rozčtvrtíme a rozložíme na slaninu.
Přidáme rozpůlenou nebo rozčtvrcenou okurku a do roličky stočenou šunku.
Vše srolujeme a zajistíme provázkem. Pokud se vám povedou lepší balíčky, klobouk dolů. Mě prsty moc neposlouchají, takže výsledek je takový, jaký je.
Svázané ptáčky opečeme na sádle. Pak vyjmeme z kastrolu.
Nakrájíme cibuli nadrobno. A na zbylém tuku osmahneme.
Můžeme ještě přidat kousek nakrájené anglické slaniny nebo slaniny.
Přidáme ještě tak lžičku až dvě hořčice, podle chuti. Dobře promícháme.
Zalijeme vývarem a povaříme. Vrátíme ptáčky a zakryjeme. Pokud máte kastrol, kterému nevadí trouba, dejte do trouby a dusíme asi tak 40 minut při teplotě asi 180 °C. Pak vrátíme na vařič. Ve vodě rozmícháme hladkou mouku na kašičku, kterou pak zapracujeme do omáčky. Krátce povaříme až omáčka zhoustne, tak asi 3 až 5 minut.
Uvařené brambory, které scedíme a přidáme do nich kousek másla rozšťoucháme nahrubo. Nemusíte dělat kaši. Budou to přece šťouchané brambory.
Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku.
Vytvoříme směs.
Ptáčky vyprostíme ze zajetí nitě a podáváme s omáčkou a šťouchanými brambory.