Treska s chorizem, fazolemi a rajčaty

Zalovíme si trochu v moři. No, dělám si legraci, ale i tresku musíte vylovit s mrazicího boxu v marketu.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
18 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
18 minut
Jídlo překvapivě rychlé, pokud odečtete dobu, kterou potřebujete na rozmrazení filetů tresky. Ale pak už to stojí nejen za pokus, ale i ochutnání. Je to dobrá věc.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
18 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
18 minut
Jídlo překvapivě rychlé, pokud odečtete dobu, kterou potřebujete na rozmrazení filetů tresky. Ale pak už to stojí nejen za pokus, ale i ochutnání. Je to dobrá věc.
Treska s chorizem, fazolemi a rajčaty
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rozehřejeme olej v hluboké pánvi a na mírném ohni restujeme nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme na drobno nakrájené chorizo a necháme z něho pustit tuk, promícháme. Do směsi zamícháme nakrájená rajčata. Pak ještě přilijeme trochu horké vody. Tolik, aby se zachovala hustější konzistence. Přivedeme k varu.
  3. Do rajčatové směsi nyní přidáme filety tresky, které jsme osolili a opepřili, teplotu snížíme a rybu povaříme na mírném ohni asi 7 minut.
  4. Opatrně nyní vmícháme bílé fazole v tomatě a vaříme 2 až 3 minuty, aby se fazole prohřály.
  5. Do hotového jídla ještě nasypeme nasekanou petrželku.
    Přimícháme petržel.
  6. Podáváme s chlebem.
    Příloha je chleba.
Tip:

Podobně si můžeme připravit párek s rajčaty a fazolemi. Navíc ještě přidáte penne.

Španělské kuře | Vše v jednom hrnci

Inspirace z ciziny, realizace po česku. Recept pro dva můžete variovat na více porcí. Proč je tohle kuře zrovna španělské? Třeba právě proto, že ho tak vidí v BBC Good Food, který mě dneska přivedl na nápad, že by to stálo za vyzkoušení.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
45 minut
Pro maximální chuť a minimální spotřebu nádobí zkuste tento recept do "jednoho hrnce". Kuřecí stehýnka připravujeme i s kůží. Připomínám, že jde o horní kuřecí stehna, takže pokud chcete větší kus ptáka na talíři, sáhněte po celém stehnu.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
45 minut
Pro maximální chuť a minimální spotřebu nádobí zkuste tento recept do "jednoho hrnce". Kuřecí stehýnka připravujeme i s kůží. Připomínám, že jde o horní kuřecí stehna, takže pokud chcete větší kus ptáka na talíři, sáhněte po celém stehnu.
Španělské kuře | Vše v jednom hrnci
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Všechny ingredience dáme do širší zapékací misky, včetně vývaru a vše promícháme rukama.
  2. Pečeme 45 minut. Po 20 minutách pečení snížíme teplotu na 180 °C, cibuli promícháme a necháme dále péct, aby kuře zezlátlo a cibule byla vláčná.
  3. Podáváme s rýží.
    Španělské kuře, rýže.

Telecí párek s čočkou tak nějak v jednom hrnci

Dejme se do toho, ušetříme nádobí, ale to není hlavní důvod pro one-pot neboli eintopf, čeština se obešla bez pojmenování, pro starší generaci je to metoda, které se říká německy, mladší pak zvolí angličtinu. Ve výsledku je všechno uvařeno v jednom hrnci. Řekněme hrnci, byť vařím v hluboké pánvi. Pro dva to jde, více porcí už chce svůj prostor. No, málo nádobí, přiznávám, že mám o kastrůlek navíc – pro částečné uvaření čočky a vejce.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Čočku s klobásou jsme už vařili. A není na škodu zkoušet další a další recepty. Jídlo nám nezevšední a je to také chvilka skoro dobrodružná, protože každý pokus je doprovázen otázkou, jak všechno dopadne a jestli bude chutnat. Jo, prověřeno, čočka s párky je dobrá večeře.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Čočku s klobásou jsme už vařili. A není na škodu zkoušet další a další recepty. Jídlo nám nezevšední a je to také chvilka skoro dobrodružná, protože každý pokus je doprovázen otázkou, jak všechno dopadne a jestli bude chutnat. Jo, prověřeno, čočka s párky je dobrá večeře.
Telecí párek s čočkou tak nějak v jednom hrnci
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Namočenou čočku vaříme zakrytou ve stejné vodě 25 minut. Jo, návod říká, že by se měla vařit déle, ale to také bude.
  2. Dáme vařit vajíčko natvrdo.
  3. Na hlubší pánvi rozehřejeme lžíci oleje a opečeme párky, do kterých jsme ostrým nožem udělali nehluboké řezy. Dáme stranou.
  4. Na pánev dáme zbylý olej, necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, drobně nakrájený česnek, který orestujeme a přidáme nakrájenou papriku. Opepříme. Promícháme, prohřejeme.
  5. Přidáme čočku, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Pak přilijeme víno (nebo ještě vývar), osolíme a opepříme, zakryjeme a vaříme 15 minut. Pak vrátíme zpátky do pánve párky a vaříme ještě 5 minut, aby se párky prohřály.
  6. Podáváme samostatné, s vajíčkem uvařeným natvrdo nebo ještě s chlebem (může být opečený). A sterilovaná okurka také přijde k chuti.

Kuře s česnekovou omáčkou zapečené na špenátu, se špagetami

Chtěl jsem si vyzkoušet, jak dopadne pečený česnek ve slupce, který je dobrý do omáčky. Návod byl jasný. Celé palice česneku zbavíme té vrchní „papírové“ slupky, uřízneme spodní část, ale stroužky nedělíme. Palice zabalíme, potřené olejem, do alobalu a pečeme. Pak je rozmixujeme. Ztratil jsem při přípravě večeře čtyřicet minut, protože deset mi zabrala příprava a třicet se česnek pekl. Všude to báječně vonělo! Podezření, že se zrovna něco nepovedlo, rostlo. Pochybnosti vyvolal už vzhled upečeného česneku. Stroužky chtěly ze slupek ven! V mixeru se pak vytvořily dvě hmoty. Rozsekaný měkký česnek a slupky, které vypadaly dost hrozně, nepoživatelně. Nejspíše půjde takové kouzlo jenom s česnekem úplně čerstvým. Tak jsem všechno vyhodil, připravil nové stroužky a rozmixoval. Mohl bych je ještě péci, ale čas tlačil. Možná příště… I bez toho kouzla to byla báječná večeře.

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Můžete použít kuřecí prsa nebo horní stehna. Jak je libo. Abych se vyhnul možné kritice, že zase prsa, šel jsem do druhé možnosti. Výsledek byl skvělý. Zkuste si to také. A k tomu špagety. Nemá to chybu!
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Můžete použít kuřecí prsa nebo horní stehna. Jak je libo. Abych se vyhnul možné kritice, že zase prsa, šel jsem do druhé možnosti. Výsledek byl skvělý. Zkuste si to také. A k tomu špagety. Nemá to chybu!
Kuře s česnekovou omáčkou zapečené na špenátu, se špagetami
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí maso osolíme, opepříme a opečeme dozlatova na oleji.
  2. Připravíme si omáčku. Máslo rozpustíme a zasypeme moukou, vytvoříme zlatavou jíšku, kterou po částech ředíme mlékem, aby měla hmota ještě tekoucí konzistenci. Při vaření ještě přidáme špetku (!) mletého muškátového oříšku. Česnek rozmixujeme a přidáme i mírně zchladlou jíškovou hmotu spolu s polovinou parmazánu a rozmixujeme dohladka.
  3. Do pekáčku s dnem vymazaným olejem, který trochu osolíme a opepříme, poskládáme listový špenát. Také na špenát dáme trochu soli a pepře. Na špenátové lůžko položíme opečené kuře, které přelijeme omáčkou.
  4. Zakryjeme poklicí nebo alobalem a v předehřátí troubě pečeme asi 30 minut při 200 °C. Pak pekáček odkryjeme, na omáčku nasypeme ještě trochu parmazánu a pečeme ještě 5 minut odkryté.
  5. Uvaříme si mezitím špagety.
  6. Na talíř dáme špagety, na ně položíme kuře s dobrou vrstvou špenátu a posypeme parmazánem. Dozdobíme nasekaným rajčetem a třeba ještě listovou petrželí.
    Kuře v sýrové omáčce.