Pomaloučku pečený vepřový bok s opravdovým bramborovým knedlíkem a dušeným zelím | Dlouhá trať, ale stojí to za to!

Nechci vás odradit onou zmínkou o delším čase, jež budete potřebovat, ale jisto tenhle recept zkusíte, protože tohle za to stojí. Sice je to víc o čekání, ale pak si užijete. Začněte hned ráno a máte oběd včas. Začnete později, stihnete večeři. Je to takový běh na delší trať, no, tedy spíše chůze, protože příprava je vcelku rychlá a pak už se čtyři hodiny skoro nic neděje. Jenže tahle péče nepéče vepřovému boku jedině prospěje.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
4 hodiny
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
4 hodiny
Volného času jsem využil k nastudování jak připravit opravdu dobrý bramborový knedlík a to se také dalo stihnout, přestože k tomu potřebujete taky na přípravu dost času, hlavně brambory vařené ve slupce a ty pak studené. Pokud máte knedlíky zmáknuté, nesmějte se, ale vzpomeňte si jak jste dělali ty úplně první. Povede se? Nepovede? Loterie, která přes počáteční klopýtání nakonec vyjde.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
4 hodiny
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
4 hodiny
Volného času jsem využil k nastudování jak připravit opravdu dobrý bramborový knedlík a to se také dalo stihnout, přestože k tomu potřebujete taky na přípravu dost času, hlavně brambory vařené ve slupce a ty pak studené. Pokud máte knedlíky zmáknuté, nesmějte se, ale vzpomeňte si jak jste dělali ty úplně první. Povede se? Nepovede? Loterie, která přes počáteční klopýtání nakonec vyjde.
Pomaloučku pečený vepřový bok s opravdovým bramborovým knedlíkem a dušeným zelím | Dlouhá trať, ale stojí to za to!
Potřebujete:
Příprava knedlíků
Příprava zelí
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme na kolečka a uděláme v pekáčku hnízdo. Vepřový bok osolíme, opepříme a posypeme kmínem (drceným nebo mletým) a uložíme do pekáčku na cibuli.
  2. Podlijeme jenom troškou vody, zakryjeme poklicí nebo alobalem (pokud maso zvedá poklici, použijte radši alobal) a dáme do trouby vyhřáté na 150 °C. Pečeme 4 hodiny. Ano, 4 hodiny. Po 2 hodinách otočíme maso a znovu zakryjeme. Zjistíte, že už pustilo šťávu, takže s podléváním se nemusíte obtěžovat. Šťávou však bok můžete přelít.
  3. Pokud jste ještě nedali vařit brambory, udělejte to. Ve slupce, já do vody přidávám trošku soli, měli byste je uvařit do měkka, sceďte, prolijte studenou vodu a dejte vychladit. V prosinci to půjde snadno, pokud je můžete vystrčit ven a zrovna nemrzne.
  4. Po 3 hodinách pečení můžete maso odkrýt a nechat dopéci další hodinu a v této fázi je můžete obrátit tak na půl hodinky a pak ještě jednou, aby žebra ležela dole a tvořila se jemná kůrčička. Pokud se šťáva více vypekla, můžete přidat trochu horké vody, kterou budete potřebovat na šťávu.
  5. Připravte si zelí. Nakrájejte cibuli najemno a nechte na sádle zesklovatět, tak 4 až 5 minut, střední plamen. Pak přidejte zelí, osolte, přidejte cukr (já dávám dva sáčky kempinkového cukru – co se s ním sladí káva v restauracích), můžete dodat ještě trochu celého kmínu a promíchejte. Dolijte tak 400 ml vody a nechte dusit, což by mělo trvat tak 20 minut, kdy se veškerá voda téměř vytratí.
  6. A jdeme na knedlíky. Brambory oloupejte a nastrouhejte. Dejte hned vařit velký hrnec vody, osolte ji, a můžete se pustit do knedlíků. Voda se vám začne vařit asi ve chvíli, kdy už je máte hotové.
  7. Do nastrouhaných brambor dáme mouku (může být i dětská krupička, tu také vyzkouším příště, už jsem ji nestihl koupit), dávejte po částech. Přidejte půlku vajíčka. Jak ho rozpůlíme? Vyklepneme vajíčko, rozšleháme a polovinu vlijeme do brambor s moukou. Osolíme, půl lžičky by mohlo stačit, přidáme půl lžičky bramborového škrobu a prohněteme. Mouku můžeme přidávat postupně, pokud máte obavu, že bude těsto řídké, ale 220 g mouky na 500 g brambor by to nemělo dopustit. Vytvořte dva válečky knedlíků, tak o průměru 5 centimetrů. Pěkně se válí na pomoučněném prkénku, těsto se nelepí. Tak, je uváleno, hotovo, voda se vaří, tak do ní opatrně vložte knedlíky a vařte asi 20 minut. Můžete do knedlíků, které klesly ke dnu hrnce a tam se přichytily, šťouchnout měchačkou, vyplavou.
  8. Pohlídejte si zelí, aby bylo akorát, možná jste rychlejší, tak ho odstavte ze sporáku.
  9. Maso pečené pomalu je měkké. Pokud trváte na tom, že by měla kůrčička křupat, můžete v závěru odkrýt a na minutu až dvě pustit gril. Ale nepokažte si celou tu parádu, hlídejte si čas i maso.
  10. Vyndejte bok z trouby, slijte šťávu do kastrůlku a dejte vařit. Zaprašte trochou hladké mouky, tak 2 až 3 lžičky, rozšlehejte a provařte. Šťáva zhoustne. A jste ve finále!
  11. Povedlo se a vyplatilo se počkat si na bok. První můj vlastní knedlík byl načechraný, takže to příště zkusím zase.
    Hotovo!

Kuřecí stehna na zelí | Jídlo nejenom na pondělí a budou v něm brambory, které nebolí

Když už nevím coby, nezajdu do Obi, ale sáhnu po něčem rychlém, snadném a chutném. Takže zase bude kuře. Tentokrát stehna a zelí, ale k tomu ještě něco přidáme, takže to bude takový pečený eintopf, proč ne, nemusíte v kuchyni pořád kolem všeho skákat, můžete si chvilku pohrát a pak lehnout. No, to přeháním.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
101 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
101 minut
Jestli vás děsí fotka, že je to jídlo z nějakého fastfoodu, nenechte se mýlit. Podobnost talíře je čistě záměrná a náhodná, tácek z porcelánu mi občas zahraje na dobrou náladu. Recept je navýsost jednoduchý, takže pohoda.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
101 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
101 minut
Jestli vás děsí fotka, že je to jídlo z nějakého fastfoodu, nenechte se mýlit. Podobnost talíře je čistě záměrná a náhodná, tácek z porcelánu mi občas zahraje na dobrou náladu. Recept je navýsost jednoduchý, takže pohoda.
Kuřecí stehna na zelí | Jídlo nejenom na pondělí a budou v něm brambory, které nebolí
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Do pekáčku dáme vrstvu kysaného zelí, kterému přidáme na kolečka nakrájenou pálivou papriku. Omytá stehna osolíme a uložíme na zelí, kolem ještě můžeme dát zelí, pokud zbylo, stroužky česneku, na osminky nakrájené brambory a na stehna poklademe kousky másla. Ještě trochu posolíme. Pekáček zakryjeme alobalem, nebo poklicí.
  2. Troubu rozehřejeme na 180 °C, vložíme do ní zakrytý pekáček a pečeme asi hodinu a půl. Potom odkryjeme, na stehna položíme ementál a zvedneme teplotu na 200 °C. Pečeme ještě tak 8 minut. A teď ještě 3 minuty pod grilem, ale pod kontrolou. Pekáček je pořád na spodní drážce trouby.

Skotské vejce | Záhada skotského zamčeného pokoje se pštrosem

Skotské vejce je normální vajíčko obalené v mletém mase. Někdo mu také říká pštrosí vejce a recepty na tahle vejce se podobají jako vejce vejci. Už jsem si o ně jednou pokoušel ve verzi balené v listovém těstě a špenátem, něco jako panenka Wellington, ovšem to byl recept odlišný od těch, na které jsem pak narazil. A tak jsem zkoušel a narazil zase. Až jsem si všechno zjednodušil na nejjednodušší verzi. A vyšlo to. Skotské vejce by se asi urazilo, kdybyste ho chtěli obalovat v mletém mase, ono totiž potřebuje fláš.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl je v tom, že potřebujete maso jemně mleté, což když neřeknete řezníkovi, tak vám něco namele nejspíš podle svého názoru jak má mleté vypadat, ale nemusí tušit, že se s tím v případě skotského vejce jenom navztekáte a nic nesvedete. Musíte mít fláš, tedy jemně mleté maso, jemnou hmotu.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl je v tom, že potřebujete maso jemně mleté, což když neřeknete řezníkovi, tak vám něco namele nejspíš podle svého názoru jak má mleté vypadat, ale nemusí tušit, že se s tím v případě skotského vejce jenom navztekáte a nic nesvedete. Musíte mít fláš, tedy jemně mleté maso, jemnou hmotu.
Skotské vejce | Záhada skotského zamčeného pokoje se pštrosem
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Uvaříme si čtyři vejce natvrdo, to páté zapracujeme do mletého masa, které osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami (proto směs provesálského koření), ještě přidáme najemno nasekanou hladkolistou petrželku a hořčici. Až maso pořádně prohnětete, nechte ho v chladu chvíli odpočinout. Lépe se s ním pak pracuje.
  2. Vejce oloupeme, vyválíme v hladké mouce, z masové směsi si uděláme placku, osvědčila se mi ruční práce – dávku směsi si dáme na dlaň, rozprostřeme, doprostřed položíme vejce a dlaň mírně sevřeme. Trochou směsi vejce zakryjeme a pak už obouruč vytváříme kouli. Pokud jste spokojeni a máte jistotu, že je vajíčko obalené, vyválíme kouli ve strouhance. Někdo doporučuje předtím ještě kouli vyválet v mouce, rozšlehaném vejci a pak strouhance, což je možné, ale mně to připadá až moc pancéřované.
  3. Obalené vejce dáme do chladu a pak smažíme ve velké vrstvě oleje. Smažení v oleji nemusí být takový masakr mastnoty a tun oleje, stačí malá nádoba a smažit můžeme i postupně (použijte malý rendlík, ve kterém vejce uděláte i postupně, spotřeba oleje není tak velká). Vejce necháme okapat na papírové utěrce.
    Smažíme
  4. Servírujeme s pikantní omáčkou, nebo s tatarskou omáčkou, můžete přidat opečené brambory, nebo jenom zeleninový salát.
Tip:

Pravé skotské vejce, které údajně vymysleli v Londýně (hopla!) a to roku 1738 londýnský obchodní dům Fortnum & Mason proslavený svými piknikovými koši. Skotské vejce dnes prodává za 2, 75 liber za kus, ale pod mnoha dalšími jmény je nabízí i běžný supermarket. Svou recepturu  má i Heston Blumenthal. Anglický fígl je v tom, že se tohle vejce dělá z masa klobásek, anglických klobásek.  Každý si pak musí poradit, jak na to jít i bez těch klobásek, pokud nehodláte vyrazit na nákup za La Manche.

Blogerka Koko radí Pražákům: zajděte pro snídaňovou klobásku buď do Náplavní 5 (u Mánesa) nebo do Petrské 23 (u Florence). Jirka z dvojice blogerů Manželé v kuchyni, jinak Kitchen story, si maso mele sám, také řešení. Jirka se dostal se svým skotským vejcem až na web Prima fresh.

Já radím, nechte si umlít nebo melte.

Pokus, který nevyšel a který vyšel:

Hrubě mleté maso už samo o sobě nedovoluje udělat tenkou vrstvu, v kombinaci s obaleným vařeným vejcem v baby špenátu a pečením dopadlo katastrofálně. Asi bych to neměl ukazovat. Vlevo katastrofa, vpravo vše OK.

Dva pokusy
Ouha! Skotské vejce nepovedené – pečené – je vlevo (navíc s hrubě mletým masem, to se moc dobře dělat nedá), ale pečení se také může zadařit, nezvehujme ho. Vpravo je skotské vejce smažené.

Podáváme
Skotské vejce můžete podávat teplé i studené, ideální je, abyste se při zabalování trefili s vajíčkem doprostřed, jinak po rozkrojení bude trochu šilhat. Na chuti to ale nic nemění.

 

Hovězí nudličky s rýží, žampiony, pórkem a paprikou | 2. varianta

Hovězí nudličky s rýží už tu mají svůj recept, ale protože moji malou kuchyni beru i jako velkou laboratoř, nedalo mi neexperimentovat dál a k prvnímu receptu přidat ještě variantu. Chuťově podobnou, ale přece jinou. Změna přichází přidáním zeleniny.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zkuste druhou variantu hovězích nudličky s rýží a žampiony, té první můžeme říkat ala Stroganoff, když chceme být světoví. Té druhé také...
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zkuste druhou variantu hovězích nudličky s rýží a žampiony, té první můžeme říkat ala Stroganoff, když chceme být světoví. Té druhé také...
Hovězí nudličky s rýží, žampiony, pórkem a paprikou | 2. varianta
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Na rozpálené pánvi opečeme hovězí nakrájené na nudličky, žádnou hromadu, ale pěkně v jedné vrstvě, i postupně. Pečeme tak 3 minuty, aby nudličky zhnědly. Na pánvi s nimi občas zahýbeme, aby se jenom opekli a nepřipekly. Nudličky dáme stranou.
  2. Snížíme teplotu a přidáme do pánve máslo, po rozpuštění přidáme cibuli nakrájenou na jemné půlměsíčky a česnek a restujeme, aby cibule zesklovatěla. Ještě přidáme sladkou papriku a promícháme.
  3. Pak přidáme opečné masové nudličky, na plátky pokrájené žampiony, horkou vodu, vaničku silné hovězí šťávy (určitě by byl lepší hovězí vývar, ale do toho jsem se ještě nepustil, čeká na svoji příležitost), worchestrovou omáčku a rajčatové pyré. Přivedeme k varu a necháme zakryté dusit, aby maso změklo, tak asi 45 až 50 minut.
  4. Mezitím si uvaříme rýži, stačí tak 20 minut před dovařením masa. Tu vaříme v osolené vodě.
  5. Na druhé pánvi rozpustíme máslo, orestujeme pórek nakrájený na kolečka a červenou papriku nakrájenou na proužky. Použil jsem naloženou papriku z „domácích“ zdrojů – když máte dodavatele, vášnivého pěstitele, musíte taky jeho produkci umět zužitkovat. Pórek a papriku mírně podusíme, opepříme a přidáme k hovězím nudličkám v polovině dušení.
  6. A závěr je stejný jako v první variantě tohoto receptu – hovězí nudličky s rýží. Když je maso hotové, vmícháme do směsi zakysanou smetanu. Postupně a decentně, takže ve výsledku by mělo být maso na talíři vidět a neplavat ve smetaně.
  7. Rýži dáme na talíř a tentokrát se nebudeme snažit o kopeček, rozprostřeme ji po talíři. Navrch dáme masové nudličky se žampiony a zeleninou a dozdobíme nasekanou petrželkou.
KROK SUN KROK
  1. První kroky najdete U PRVNÍ VARIANTY, další následují: Na másle orestujeme pórek nakrájený na kolečka.
    Pórek.
  2. Přidáme na proužky nakrájenou papriku.
    Paprika.
  3. Orestujeme a krátce podusíme.
    Orestujeme.
  4. Opepříme a potom přidáme v polovině dušení hovězích nudliček ke směsi masa a žampionů.
    Opepříme smícháme.
  5. Před servírováním posypeme posekanou petrželkou.
    Petrželka.
Tip:

Recept na hovězí nudličky v první variantě najdete zde.