Uzená česnečka | Vyprošťovák a tak

Původně jsem chtěl připravit ovarovou nebo chcete-li česnečku s kroupami. Ano, ale to bych musel na ty kroupy myslet dřív. Takže to bude pokus bez krup. Tuhle polévku si nemusíte připravovat jenom po hříšné noci. Je dobrá i bez nutnosti vás postavit na nohy. Ona to stejně udělá, ale líp.

Uzená česnečka | Vyprošťovák a tak
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Základ je jasný. Vývar z uzeného masa. Už v je v něm bobkový list, nové koření a pepř. Se solí opatrně, on totiž už vývar slaný je. Takže nejdříve ochutnejte, než do polévky překlopíte slánku. Tenhle vývar mi zůstane po povaření uzeného masa, které třeba dávám k novoroční čočce. Stačí povařit tak 30 minut, aby maso nebylo vylouhované. A tenhle základ máme na polévku. Můžete se bez vývaru obejít, dát jenom vodu, nebo použít vývar zeleninový a nebo tak. Jasně, že tuhle polévku zvládnete i bez krokovky, ale já jsem si tak navykl. Takže mě neproklínejte, že vás podceňuju.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Uzená česnečka | Vyprošťovák a tak
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Základ je jasný. Vývar z uzeného masa. Už v je v něm bobkový list, nové koření a pepř. Se solí opatrně, on totiž už vývar slaný je. Takže nejdříve ochutnejte, než do polévky překlopíte slánku. Tenhle vývar mi zůstane po povaření uzeného masa, které třeba dávám k novoroční čočce. Stačí povařit tak 30 minut, aby maso nebylo vylouhované. A tenhle základ máme na polévku. Můžete se bez vývaru obejít, dát jenom vodu, nebo použít vývar zeleninový a nebo tak. Jasně, že tuhle polévku zvládnete i bez krokovky, ale já jsem si tak navykl. Takže mě neproklínejte, že vás podceňuju.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme.
    Nakrájíme brambory
  2. Česnek pokrájíme na plátky.
    Pokrájíme česnek
  3. Přidáme česnek k bramborám
  4. Zalijeme vývarem a přidáme kmín. Vaříme asi 20 minut, až brambory změknou.
  5. Šalotku pokrájíme na kolečka a osmahneme na troše sádla. Jen tak lehce, žádné škvarky.
    osmahneme šalotku
  6. Přidáme šalotku do polévky a promícháme. Necháme na vařiči chvilku dojít.
    Přidáme šalotku do polévky
  7. Přidáme majoránku a můžeme jemně osolit.
    Přidáme majoránku
  8. Podáváme.
  9. Dobrou chuť.

Frankfurtská polévka skoro jako za stara | Bez frankfurtských párků | Nebojte, to půjde

Říkal jsem si, že by to byl fajn udělat frankfurtskou polévku, která by čekala na svoji příležitost po náročném vánočním večírku. Žádný vyprošťovák, ale pohlazení. Cestou mě zpražila dáma v originálním řeznictví, že frankfurtské párky nevedou. Málem to vypadalo, že mi dá facku. A to u nich kupuju skvělá masa. Tak jsem to s párky asi přehnal. Jediné párky, co mi mohla ona pohoršená dáma nabídnout, byly párky učňovské. Nejsou z učňů, pokud chcete vtipkovat, stejně jako dětská šunka je – z vepřového. Dobrá, bude improvizace. Ostatně snad v každém receptu na tuhle polévku je doporučení, že nemáte-li frankfutské, dejte aspoň jemné… Jo, a tady se recepty rozcházejí. Co v polévce má být? Smetana? Kořenová zelenina? Kmín? Už jsem jednu dobrou vařil. Byla v ní čočka! Teď se blížíme ke klasice. Vodítkem by mi měl být recept na polévku jako za našich babiček. S babičkou má spojená panenská jablíčka a úžasné křížaly s mixem hrušek. Oba stromy už našla jejich pila. Ještě si vzpomínám na kafe z cikorky, které stávalo na tálu sporáku a dával se do ní chleba. Babička musela vařit i jiné věci, ale nevím. Snad i tu frankfurtskou.

Frankfurtská polévka skoro jako za stara | Bez frankfurtských párků | Nebojte, to půjde
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vařit frankfurtskou polévku znamená, že si vyhledáte recept a jako volné dílo ho užijete. Protože zkouším, zase jsem si udělal malý pokus. Paprika v tomhle receptu je trojí. Sladká uzená, sladká a pálivá. Vadí? Dejte si tam tu svou favoritku. Ale z jednoho receptu jsem se poučil, brambory, které di polévky patří, jsem vařil zvlášť. Pak je přidal i s trochou vývaru. Zkuste to taky, je to dobré.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Frankfurtská polévka skoro jako za stara | Bez frankfurtských párků | Nebojte, to půjde
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vařit frankfurtskou polévku znamená, že si vyhledáte recept a jako volné dílo ho užijete. Protože zkouším, zase jsem si udělal malý pokus. Paprika v tomhle receptu je trojí. Sladká uzená, sladká a pálivá. Vadí? Dejte si tam tu svou favoritku. Ale z jednoho receptu jsem se poučil, brambory, které di polévky patří, jsem vařil zvlášť. Pak je přidal i s trochou vývaru. Zkuste to taky, je to dobré.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si potřebné.
    Připravíme si
  2. Nakrájíme cibuli nadrobno.
    Nakrájíme cibuli
  3. Osmahneme na sádle. Na mírnějším plameni, aby spíše zkaramelizovala než byla hnědá. Ta 10 minut.
    Osmahneme
  4. Nakrájíme párky.
    Nakrájíme párky
  5. Přidáme k cibuli a osmahneme. Asi 5 minut.
    Osmahneme párky
  6. Přidáme papriky a mouku. Krátce restujeme.
    přidáme papriku a mouku
  7. Přilijeme vývar a promícháme.
    Zalijeme vývarem
  8. Brambory nakrájíme na drobné kostičky a pak je uvaříme zvlášť. Vodu z brambor nevylévejte, budeme ji potřebovat. Brambory potřebují tak 20 minut.
    Nakrájíme brambory
  9. Brambory přidáme k párkům. A promícháme.
    Přidáme brambory
  10. Přidáme vodu z vařených brambor. Dobře promícháme a povaříme asi 20 minut.
    Přidáme vodu z brambor
  11. Přidáme česnek.
    česnek
  12. Přidáme libeček.
    libeček
  13. Promícháme. ještě povaříme tak 5 minut.
    hotovo
  14. Podáváme.
    Podáváme

Polévka z uzeného masa | Pochutná si celá chasa

Už tu máme falešnou ovarovou polévku, tak tentokrát je to varianta, kde něco chybí a něco je navíc. Neděste se, jenom nemám kroupy, tak je bez krup, přidané je maso.

Polévka z uzeného masa | Pochutná si celá chasa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Opět jde o recyklaci. Ale nebojte, jenom mi zase zbyla voda z vařené uzené krkovice. Tak já ohřávám maso třeba ke knedlíku se špenátem. To pak ještě dopeču na grilovací pánvi. Uzené povařím s kořením (nové koření, pepř, bobkový list). Připadá mi, že je potom šťavnatější. Takže je nabíledni, že ji nevyleju. Bude z toho dost vydatná polévka. A protože je uzené už samo o sobě slané, polévku nesolím.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Polévka z uzeného masa | Pochutná si celá chasa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Opět jde o recyklaci. Ale nebojte, jenom mi zase zbyla voda z vařené uzené krkovice. Tak já ohřávám maso třeba ke knedlíku se špenátem. To pak ještě dopeču na grilovací pánvi. Uzené povařím s kořením (nové koření, pepř, bobkový list). Připadá mi, že je potom šťavnatější. Takže je nabíledni, že ji nevyleju. Bude z toho dost vydatná polévka. A protože je uzené už samo o sobě slané, polévku nesolím.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Bramboru nakrájíme na kostičky a osmahneme na tuku, který jsme sebrali s vrchu chladného uzeného vývaru. Tak asi 6 až 8 minut.
    Osmahneme brambory
  2. Přidáme v závěru na plátky nakrájený česnek. Necháme dojít, pro česnek to stačí.
    Přidáme česnek
  3. Rozehřejeme vývar z masa a přidáme do něho na kostičky nakrájenou mrkev.
    Přidáme mrkev
  4. Přidáme brambory s česnekem.
    Přidáme brambory
  5. Přidáme na kostičky nakrájené maso.
    Přidáme maso
  6. Na mírném varu necháme probulbávat. Bramborám i mrkvi by to mělo stačit. Tak 25 minut. Přidáme ještě několik špetek polévkových bylinek a část nasekané jarní cibulky. V závěru pak přidáme ještě tak dvě špetky majoránky. Polévku necháme dojít.
  7. Na pánvi opečeme na másle na plátky nakrájený dalamánek. Před podáváním ho můžete ještě přejet stroužkem česneku. Kdo potřebuje volbu, podávejte dalamánky bez česneku a stroužek nechte vedle.
  8. Podáváme s opečeným dalamánkem, zdobené nasekanou jarní cibulkou.
    Podáváme s opečeným dalamánkem

Zelňačka | Jak prosté Watsone

Tentokrát se obejdeme bez fotopostupu.Je to jednoduchá polévka, ale to jí nic neubírá na chuti. Naopak. Mám ji tady ještě ve verzi poněkud ostřejší, ale tentokrát budeme střízlivější.

Zelňačka | Jak prosté Watsone
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Máte-li po ruce vývar (a třeba i kuřecí), použijte ho. Jinak poslouží i voda.
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Zelňačka | Jak prosté Watsone
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Máte-li po ruce vývar (a třeba i kuřecí), použijte ho. Jinak poslouží i voda.
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Zelí propláchneme, pokrájíme a dáme vařit. Můžete ovšem tento krok přeskočit s tím, že zelí dáte do kastrolu, zalijete vodou a dáte vařit. Vaříme do měkka. Tedy asi 25 minut.
  2. Brambory nakrájíme na kostičky a dáme v jiném kastrolu vařit. Osolíme a přidáme kmín. Brambory po nakrájení propláchněte, protože pak do polévky použijeme i jejich vodu z vaření.
  3. Na troše sádla opečeme na kostičky nakrájenou klobásu, přidáme ještě nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
  4. Rozpustíme trochu másla a přidáme do něho lžíci hladké mouky. Necháme zezlátnout a přilijeme trochu vývaru ze zelí. Jíšku pak vmícháme do zelí.
  5. Přidáme vařené brambory i s jejich vodou a vývar. Provaříme asi 5 minut.
  6. Přidáme klobásu s cibulí. Promícháme a opepříme. Povaříme asi 5 až 10 minut.
  7. Vzávěru přidáme zakysanousmetanu a dobře promícháme. Necháme chvíli na vypnutém vařiči prohřát.
  8. Podáváme.
    Zelňačka