Rychlá česnečka | Metodou CDD

Požadavek byl jasný a překvapivý. Udělej nějakou polévku. Takže vaříme z toho, co dům dal. Je to metoda CDD, v restauraci bych si nic takového neodvážil nabídnout, ledaže by se to jmenovalo jako Specialità di vita nebo tak nějak. Dalibor se naučil hrát na housle, já zkouším polévku. Inspirovala mě Kateřina Kamberská svou Uzenou česnečkou s celestýnskými nudlemi. Nudle v téhle polévce nečekejte, ale zaujalo mě, že do česnečky Kateřina přidává lžičku uzené papriky. Ale jinak si můžete se mnou udělat uzenou česnečku nebo kuřecí ostrou česnečku. Ale třeba i česnečku s kančí klobásou.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Uzenou papriku jsem měl po ruce, a také zelenou (nebo bílou?) papriku. A vývar z vepřové plece také, a pancetu uzených kostiček, ale také základ – brambory a co tu ještě máme? Paprikovou klobásu a nožičku párku. Brzdil jsem se, když jsem spatřil ještě polovinu pórku z přípravy číny, ale odolal jsem, aby to nedopadlo jako, když vařila kočička s pejskem. Limit do třiceti minut jsem tentokrát bohatě splnil.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Uzenou papriku jsem měl po ruce, a také zelenou (nebo bílou?) papriku. A vývar z vepřové plece také, a pancetu uzených kostiček, ale také základ – brambory a co tu ještě máme? Paprikovou klobásu a nožičku párku. Brzdil jsem se, když jsem spatřil ještě polovinu pórku z přípravy číny, ale odolal jsem, aby to nedopadlo jako, když vařila kočička s pejskem. Limit do třiceti minut jsem tentokrát bohatě splnil.
Rychlá česnečka | Metodou CDD
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Základní suroviny.
  2. Brambory nakrájíme a vložíme do ještě chladného vývaru. A přivedeme k varu.
  3. Přidáme kostičky pancety, abychom umocnili sílu vývaru. A také to dobře vypadá na talíři, a hlavně chutná.
  4. Přidáme bobkový list a kuličky pepře.
  5. Nasekáme česnek, opravdu hodně, protože je to přece česnečka.
  6. Nakrájíme klobásu i párek.
  7. Nakrájíme papriku.
  8. Přidáme uzenou papriku. Jestli jste to nikdy nedávali do česnečky, děláte trochu chybu.
  9. Provaříme, bramborám by to mělo i s dalším vařením stačit.
  10. Do polévky dáme uzeniny.
  11. Přidáme nakrájenou papriku.
  12. Česnek samozřejmě přidáme také.
  13. Vaříme na středním plameni.
  14. Na závěr zvýšíme teplotu a necháme pár minut vařit.
  15. Hotovo.

Zelňačka s klobásou | Správný života budič | Vše v jednom hrnci

Záměrem byla slovenská zelňačka, ale chybějící ingredience mě nasměrovaly na úspornější a přece stejně chutnou polévku. Je to takový eintopf, ale neberte to jako nadávku. Už tu máme několik variant, třeba 2.0 a také něco pro Watsonavyprošťovák a pořád je co vylepšovat.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Tentokrát si zahraje pikantní maďarská klobása v duu se špekem s chilli. Takže ostřejší než obvykle. A nesmíme zapomenout na čepičku ze zakysané smetany. Kdo nerad pikantní, ale chce i tak poctivou zelňačku blížící se slovenské kvalitě (pokud ji tato verze nepředčí), zapomeňte na chilli.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Tentokrát si zahraje pikantní maďarská klobása v duu se špekem s chilli. Takže ostřejší než obvykle. A nesmíme zapomenout na čepičku ze zakysané smetany. Kdo nerad pikantní, ale chce i tak poctivou zelňačku blížící se slovenské kvalitě (pokud ji tato verze nepředčí), zapomeňte na chilli.
Zelňačka s klobásou | Správný života budič | Vše v jednom hrnci
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Klobásu nakrájíme na kolečka, uzenou slaninu (je to vlastně uzený vepřový bok s chilli) nakrájíme na kostičky.
  2. Na rozpáleném kastrolu osmahneme slaninu, pustí dostatek tuku. Poté ji vyjmeme.
  3. Na tuku ze slaniny osmahneme klobásu. Opět dáme stranou.
  4. Zbylý výpek doplníme kousek sádla a osmahneme cibuli dosklovata.
  5. Přidáme lžíci sladké papriky.
  6. Promícháme, rychle, aby paprika nezhořkla.
  7. Přidáme lžíci hladké mouky.
  8. Dobře promícháme a máme základ pro jíšku.
  9. Zalijeme trochou vývaru a dobře prošleháme, pak přilijeme zbytek vývaru.
  10. Přidáme na kostičky nakrájené brambory.
  11. Vrátíme zpět do hrnce opečenou klobásu se slaninou.
  12. Přidáme kmín, bylinky a bobkový list. Osolíme a opepříme.
  13. Provaříme tak 5 minut.
  14. Přidáme zelí. Z pytlíku můžete odlít šťávu, aby polévka nebyla přílš kyselá. Zelí můžete překrájet, já to nedělám.
  15. Vaříme asi 20 minut, aby brambory změkly.
  16. Pokud je polévka přílš hustá, přidáme trochu vody.
  17. Promícháme a necháme po přivedení do varu vypnuté dojít.
  18. Podáváme s kopečkem zakysané smetany.
Tip:

*) Tekutý bujón Vitana. Vcelku dobrá záležitost, namísto kostek i vaniček. Je bez konzervanů, při vaření pak chybí takový ten dříve klasický odér. Takže doporučuji.

Slovenská kapustnica, tedy po našem zelňačka se připravuje třeba z vývaru z uzených žeber, ve hře může být více druhů masa, třeba hovězí zadní, vepřová plec, vepřová žebra a pak ještě jednu ingredienci slovenské kuchařky přidávají - sušené švestky. Někdy jsou ve slovenské polévce i houby...

Novoroční čočka | Tradice je tradice

Na Nový rok obědvejte čočku – nosí peníze! Tak se to traduje. Novoroční čočka je prostě klasika, kterou nemůžeme vynechat – dokonale si ji vychutnáte nejen na Nový rok, ale kdykoliv budete mít chuť. Luštěniny jsou zdravé a novoroční čočku už tu máme a hned několikrát. A tady, a zase jiná může být bylinková čočka, nebe je libo tureckou? Máme tu verzi novoroční čočky 2023…

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2-4 osoby
Doba vaření
60 minut
Porce
2-4 osoby
Doba vaření
60 minut
Zase se o něco pokouším. Vývar, který by měl být v čočce zeleninový nebo kuřecí zaměňuji za vývar z uzeného kolene. Furt lepší než obyčejná voda a navíc tu tekutinu můžeme využít a ne ji vylívat bez užitku. Vývar dá čočce příchuť uzeného masa. Na fotkách postupu je to tak pro dva, ale když přidáte klobásu a vejce na oko, čtyři budou spokojení.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2-4 osoby
Doba vaření
60 minut
Porce
2-4 osoby
Doba vaření
60 minut
Zase se o něco pokouším. Vývar, který by měl být v čočce zeleninový nebo kuřecí zaměňuji za vývar z uzeného kolene. Furt lepší než obyčejná voda a navíc tu tekutinu můžeme využít a ne ji vylívat bez užitku. Vývar dá čočce příchuť uzeného masa. Na fotkách postupu je to tak pro dva, ale když přidáte klobásu a vejce na oko, čtyři budou spokojení.
Novoroční čočka | Tradice je tradice
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Čočku přebereme a propláchneme, abychom se zbavili drobných nečistot. Pak namočíme a necháme minimálně dvě hodiny v klidu, dělává se to i přes noc. Pokud nasákla čočka veškerou tekutinu, přidáme vodu tak, aby byla čočka pod hladinou.
  2. Zakryjeme a vaříme ji pak v téže vodě doměkka. Asi 45 minut. (Někdo vodu sleje a dá novou, je to na vás.) Čočku scedíme. Voda se nám hodí.
  3. Mezitím nakrájíme cibuli najemno.
  4. Přidáme na rozpálené sádlo.
  5. Cibuli osmahneme na sádle dosklovata.
  6. Přidáme mouku a promícháme, abychom získali zlatavou jíšku.
  7. Zamícháme a vytvoříme jíšku.
  8. Postupně přidáváme vodu z čočky a mícháme.
  9. Zalijeme vývarem.
  10. Přivedeme k varu a vaříme tak 10 minut.
  11. Přidáme bobkový list a tymián.
  12. Vyjmeme bobkový list a přidáme čočku. Promícháme.
  13. Osolíme, opepříme a přidáme trochu octa. A ještě chvilku povaříme.
  14. Opečeme na sádle klobásu.
  15. Připravíme volské oko.
  16. Podáváme s kyselou okurkou.

Poctivá zelňačka | Pro dva

Inspiroval jsem poctivou hustou zelňačkou. Vždyť je to docela triviální, tak jak to, že to nevyšlo? První pokus se nějak nezdařil, zelí bylo dost kyselé a to jsem přecenil. Klobása v ní mizela. Takže jinak. Úsporněji a lépe. Bude to polévka pro dva. Alespoň nemusíte tentokrát nic dělit, když tak spíš budete násobit.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
60 minut
Je to snad vyloženě zimní polévka, protože zahřeje. O vitamínech bych moc nemluvil, protože vařením prostě mizí. Ale fakt to chutná.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
60 minut
Je to snad vyloženě zimní polévka, protože zahřeje. O vitamínech bych moc nemluvil, protože vařením prostě mizí. Ale fakt to chutná.
Poctivá zelňačka | Pro dva
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Zelí raději propereme, pokud se vám zdá dost kyselé. Zalijeme vodou a přidáme bobkový list a nové koření. Pokud máme vývar, nasadíme ho nyní místo vody a krok s masoxem pak vynecháme.
  2. Přidáme drcený kmín. Tenhle bod můžete klidně spojit s prvním, jen jsem na něj při první fotce zapomněl. Pak už zelí s kořením vaříme skoro doměkka. Tak asi 40 minut.
  3. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Do sádla můžete přidat i kousek sádla ze šunky, proč ne?
  4. Přidáme na půlkolečka nakrájenou klobásu. Orestujeme.
  5. Zasypeme moukou a upražíme jíšku.
  6. Přidáme papriku, promícháme a necháme chvíli stranou.
  7. Cibuli s klobásou pak vmícháme do zelí a vaříme tak 12 minut.
  8. Pokud je polévka až příliš hustá, přidáme vodu.
  9. Pokud jsme se spokojili s masoxem, tak nyní přidáme kostky masoxu, který se má jen krátce povařit. Proto až na poslední chvíli. Vaříme ještě tři minuty.
  10. Podáváme. Dobrou chuť.