Slovenský bramborový salát |Lehká příloha

Je to takový nápad, že bude řízek s bramborem. Ale co to vylepšit nějakým zajímavým salátem. Ponoříme se do sítě a vylovíme třeba něco ze sousedství. Ani to není tak daleko. Tenhle salát připravuje Viktor Mráz v restauraci V Polích. To je v Malých Číčovicích, kousek za Prahou. To jméno vám asi něco řekne, pokud čtete bulvár. Je to ten Viktor, který měl za ženu Mahulenu Bočanovou. To manželství nedopadlo dobře, tak snad  ten salát na tom bude líp. Musí! Ostatně, možná, že ho Viktor nikdy nepřipravoval, má na to lidi.

Slovenský bramborový salát
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 35 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 35 minut
Slovenský bramborový salát
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 35 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Všechno si připravíme. Brambory uvaříme ve slupce.
  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Okurky nakrájíme na kostičky.
  3. Vše promícháme.
  4. Zalijeme trochou láku z okurek.
  5. Dochutíme pepřem a solí.
  6. Dochutíme olivovým olejem.
  7. Můžete přidat i trochu octa. A znovu promícháme.
  8. Hotovo. Dobrou chuť.
Tip:

Další možné varianty:
Proč si nepřidat pár tipů na dobré věci...

Bramborový salát vídeňský

Ve slupce uvařené (lojovitě, salátové) brambory (600 g) okamžitě oloupeme, nakrájíme na plátky a ještě horké zalijeme zálivkou, která je tvořena: silným hovězím vývarem (250 ml), octem (3 polévkové lžíce), olejem (6 lžic), hořčicí (estragonová, ½ lžičky), solí, pepřem, trochou cukru. Tekutina do horkých brambor vsákne. K bramborám se přidává jenom cibule (60 g), v létě vařená vejce.

Jiný rakouský recept na vídeňský salát (bez bujonu).

1000 g lojovitých brambor, 6 cl oleje, 1 červená cibule, 500 ml vody, 1 polévková lžíce estragonové hořčice, 5 lžic octa, 2 lžíce krystalového cukru, sůl, mletý pepř.

Horké brambory (nové není třeba loupat) nakrájíme na plátky a ještě vřelé zalijeme olejem. Vodu, cukr, hořčici a ocet svaříme a horký nálev nalijeme na brambory. Ochutíme pepřem a solí, přidáme jemně sekanou cibuli a zamícháme, až se ze zálivky vytvoří emulze.

Vídeňský salát je tradiční přílohou ke smaženému telecímu řízku (vídeňskému). Varianta s vejci se v létě pojídá jako samostatné jídlo. Podává se teplý, vlahý i studený, sypaný sezonními bylinkami (estragon, kopr, petrželka, pažitka).

Kachna jako žádná jiná | Potřebuje čas

To zas byla debata. Když prý kachnu nepodleju, tak bude maso suché až běda. Jenže já si prošel dost receptů a přiklonil se k radě žižkovské Florentýny, autorky Kuchařky pro dceru: „Byl to jeden z nejjednodušších receptů z celé knihy, protože stačilo kachnu osolit, okmínovat, bez podlévání zavřít do pekáče, přiklopit, vsunout do trouby vyhřáté na 120 stupňů a 6 hodin si jí nevšímat.“ Takže to chce mít kachnu, pekáč s víkem, troubu a čas. Zelí si můžete připravit podle tohoto receptu nebo podle návodu v postupu.

Kachna jako žádná jiná | Potřebuje čas
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Také potřebujete jako přílohu knedlík a zelí. Ale to v čase konfitování kachničky bohatě zvládnete. Kolegyně Míla v práci vykulila oči, když se prozradilo, že si houskový knedlík kupuji. Tentokrát by asi omdlela, protože jsem ještě barbarštěji sáhl po směsi na knedlíky s burisonami. To jsem si říkal a když jsem jí to přiznal, propadl jsem do pekla. Ještě teď se smažím. On ten náš Vietnamec měl ale jenom tu burisonovou variantu a já byl v nouzi... Také tady mluvím o kachně, ale k dispozici jsem měl jen půlku, ale to přece pro dva bude bohatě stačit. Možná pro čtyři skromnější strávníky. Jo a k tomu údivu, že knedlík kupuji se přidala i kolegyně Pavla. Prý je to jednoduché patlání. Tak příště do toho půjdu. Ale vy si zvolte, zda knedlíky připravíte doma nebo si jinak pomůžete. Míla vás sice prokleje a Pavla uroní slzu, ale na to nedejte. Obě to určitě myslí dobře. Volba knedlíku zase recept na pomalu pečenou kachničku nijak nemění. Nemusíte podlívat, a když tomu nebudete věřit, výsledek se asi moc nemusí měnit. Zdeněk Pohlreich prý peče kachnu 13 hodin a podlívá. Florentýnina varianta mi připadá rychlejší... Nic proti Zdeňkovi.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
6 hodin
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
6 hodin
Kachna jako žádná jiná | Potřebuje čas
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Také potřebujete jako přílohu knedlík a zelí. Ale to v čase konfitování kachničky bohatě zvládnete. Kolegyně Míla v práci vykulila oči, když se prozradilo, že si houskový knedlík kupuji. Tentokrát by asi omdlela, protože jsem ještě barbarštěji sáhl po směsi na knedlíky s burisonami. To jsem si říkal a když jsem jí to přiznal, propadl jsem do pekla. Ještě teď se smažím. On ten náš Vietnamec měl ale jenom tu burisonovou variantu a já byl v nouzi... Také tady mluvím o kachně, ale k dispozici jsem měl jen půlku, ale to přece pro dva bude bohatě stačit. Možná pro čtyři skromnější strávníky. Jo a k tomu údivu, že knedlík kupuji se přidala i kolegyně Pavla. Prý je to jednoduché patlání. Tak příště do toho půjdu. Ale vy si zvolte, zda knedlíky připravíte doma nebo si jinak pomůžete. Míla vás sice prokleje a Pavla uroní slzu, ale na to nedejte. Obě to určitě myslí dobře. Volba knedlíku zase recept na pomalu pečenou kachničku nijak nemění. Nemusíte podlívat, a když tomu nebudete věřit, výsledek se asi moc nemusí měnit. Zdeněk Pohlreich prý peče kachnu 13 hodin a podlívá. Florentýnina varianta mi připadá rychlejší... Nic proti Zdeňkovi.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
6 hodin
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
6 hodin
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kachnu omyjeme, posolíme a pokmínujeme. To je celé!
  2. Dáme do pekáče s poklicí a šoupneme do trouby předehřáté na 120 °C.
  3. Necháme mírně péct při zmíněných 120 °C tak 6 hodin. Klidně si kachničku můžete rozpéct a pak druhý den dopéci. Nebo ji pečeme přes noc. Nezvedáme poklici. Necháme kachnu kachnou po celou dobu pečení. Z kachny pomaloučku vytéká sádlo, to stačí, aby maso nebylo suché. A ono není!
  4. Mezitím si připravíme dušené zelí. Na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, kterou opečeme, přidáme kysané zelí i se šťávou. Osolíme a okmínujeme podle chuti. Podlijeme trochou vody a dusíme asi 20 minut. Přidáme cukr a pak ještě trochu octa. Promícháme a dodusíme.
  5. Štávu slijeme. Svrchu sebereme sádlo, které se hodí na přípravu jíšky pro šťávu. Trochu šťávy necháme v pekáčku pod kachničkou. Tak pro jistotu.
  6. Na rozpáleném sádle z výpeku kachny zapražíme lžíci hladké mouky.
  7. Zalijeme šťávou, pokud je příliš hustá konzistence, přilijeme ještě trochu vody. Podle libosti.
  8. Necháme chvíli provařit. Měla by mít tekutou konzistenci.
  9. Podáváme s dušeným zelím a knedlíky.
Tip:

Zdá se vám 6 hodin málo, můžete si konfitovat kachničku i 13 hodin, prý jako Zdeněk Pohlreich. Začnete na 90 °C, počítá se s podlitím. Samozřejmě kmín a sůl na kachnu patří. Pekáč pak přiklopte, teplotu trouby zvyšte na 120 °C a kachnu takto pečte ještě 6 hodin. Po uplynutí této doby pekáč odklopte, kachnu důkladně potřete medem a nechte dopéct dozlatova – díky medu to půjde rychle. Můžete na chvilku troubu přepnout i na gril, aby byla kůžička opravdu super křupavá. Ale to už je trochu jiný recept.

Žižkovský moravský vrabec | Alternativa

Nesmysl? Omyl, je to taková místní varianta klasického jídla, který nesmí chybět v žádné kuchyni, v žádné kuchařce ani na žádném webu, kde se o jídle mluví nebo se na něj jenom myslí. Vepřový vrabec, klasika. Moravský? Jak jinak! Tak nesmí chybět ani tady. Jeden už tady máme. Ne dosti!




Žižkovský moravský vrabec | Alternativa

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Každému chutná něco jiné, ale pár kousků najdeme v obecném jídelníčku. Tedy vynechávám vegetariány, ti si snad dají jenom to zelí, které k vrabci nesmí chybět. Jsou s bramborovým knedlíkem. Buď si ho můžete připravit nebo koupit. Záleží na vaší volbě.


Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut

Žižkovský moravský vrabec | Alternativa

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Každému chutná něco jiné, ale pár kousků najdeme v obecném jídelníčku. Tedy vynechávám vegetariány, ti si snad dají jenom to zelí, které k vrabci nesmí chybět. Jsou s bramborovým knedlíkem. Buď si ho můžete připravit nebo koupit. Záleží na vaší volbě.


Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut

Potřebujete:
Vrabec

Dušené zelí



Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. Připravené kostky boku a masa smícháme s nakrájenou cibulí na půlkolečka a nasekaným česnekem. Okmínujeme a osolí. Podlijeme trochou vody. [Narazil jsem na radu, že směs masa s cibulí, česnekem a kořením můžete nechat odležet v chladu přes noc. To stojí za zkoušku.]
    Maso s cibulí

  2. Směs masa trochu podlijeme a zakryjeme.
    Podlijeme

  3. Dáme do trouby předehřáté na 220 °C. Pečeme 50 minut.
    Zakryjeme a dáme péct

  4. Pak odkryjeme, snížíme teplotu na 190 °C a ještě pečeme dozlatava. Během pečení podléváme a převracíme masovou směs.
    Pečeme

  5. Zelí si můžeme připravit obtížněji nebo snadněji. Volím kysané zelí v pytlíku. Nebudu dělat hrdinu. Vysypeme z pytlíku, osolíme, okmínujeme, přidáme trochu cukru.
    Připravíme zelí

  6. Pak zalijeme trochou vody a dusíme. Do měkka, takže nejspíš 25 minut. Můžete kontrolovat, aby tam bylo přiměřeně vody (zelí ale nesmí ve vodě plavat!) a přilévat, když je potřeba.
    Zalijeme vodou

  7. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, zasypeme moukou a osmahneme.
    Osmahneme

  8. Pak přilijeme tekutinu ze zelí, provaříme.
    Zalijeme

  9. Vše vmícháme do zelí.
    Vlijeme do zelí

  10. Zelí dochutíme octem. Promícháme a provaříme.
    Přidáme ocet

  11. Vrabce podáváme se zelím a bramborovým knedlíkem.
    Podáváme