Tohle snídaně fakt na probuzení, taková ostřejší záležitost, takže pokud jste slabší povahy, šetřete s chilli papričkami (možná stačí i jedna) a vynechte i harissu. Místo ní můžete dát rajčatové pyré.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
A třešínkou na téhle snídani je pošírované vejce nebo ztracené vejce, chcete-li, když ho rozříznete, žloutek vytéká. Je to pochutnání i podívaná zároveň.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
A třešínkou na téhle snídani je pošírované vejce nebo ztracené vejce, chcete-li, když ho rozříznete, žloutek vytéká. Je to pochutnání i podívaná zároveň.
Rajčata se ztraceným vejcem | Originální snídaně, chcete-li
Na lžíci oleje na střední teplotě osmahneme cibuli a chilli papričky, tak 5 minut, aby cibule změkla.
Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku.
Rajčata nakrájíme.
K cibulce s chilli přidáme 1/2 lžičky kmínu a ještě 1/2 lžičky harissy. Povaříme asi tak 1 minutu, aby se rozvinuly chutě i vůně.
Přidáme nakrájená rajčata.
Ochutíme pepřem a solí.
Přidáme nakrájená rajčata a vaříme za stálého míchání tak asi 5 minut, až budou rajčata měkká.
Mezitím v pánvi přivedeme vodu k varu, přilijeme lžíci octa do šálku rozbijeme vejce, které necháme sklouznout do vody. Když jsou vejce v pánvi, přivedeme vodu opět k varu, pánev zakryjeme a odstavíme z tepla. Necháme stát asi tak 3 minuty, bílek by měl obalit žloutek. Můžeme mu pomoci lžící. Pak vejce vyndáme na papírový ubrousek a držíme v teple. To, co jsem popsal je vlastně vejce Benedict nebo pošírované vejce. Nebo také ztracené.
Rajčata rozdělíme na talíře, na ně položíme vejce a posypeme bylinkami, třeba nasekanou petrželkou. Podáváme s opečeným toastovým chlebem.
Chystal jsem se na jiný recept, ale nabral jsem zdržení, takže jsem si za pochodu sumíroval, co by se dalo stačit za krátkou dobu a bylo to zase k jídlu. Postup je triviální, ale trochu víc jsem se rozpovídal, kdyby sem třeba zavítal naprostý začátečník a někdo mohl zaváhat, co tím autor a kuchař myslí. Všichni zdatní mi jistě prominou.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10-12minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10-12minut
Pro tu chvíli zvítězila mražená zelenina, které výrobce říká Čínská směs, takže trochu nouzovka a klasika ve složení. A spoluhráčem jsou kuřecí stehenní řízky. Když nasadíte čestvou zeleninu, bude to trvat jen o trochu déle, ale také jídlo bude barevnější.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10-12minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10-12minut
Pro tu chvíli zvítězila mražená zelenina, které výrobce říká Čínská směs, takže trochu nouzovka a klasika ve složení. A spoluhráčem jsou kuřecí stehenní řízky. Když nasadíte čestvou zeleninu, bude to trvat jen o trochu déle, ale také jídlo bude barevnější.
Kuře v čínské směsi | Rychlovka, když není moc času
Začneme přílohou, protože se bude vařit tak asi 12 minut, do té doby už by mělo být vše hotovo, abyste mohli ihned podávat. Takže dáme vařit rýži. Na 1 a 1/2 dílu vody patří 1 díl rýže. Pro klasického jedlíka stačí tak dávka 1 šálku rýže, a bude to stačit pro dva. Tudíž dáme vařit 1 a 1/2 šálku vody a do vřící vody vyspeme rýži, promícháme. Chvíli necháme vařit, pak zakryjeme, vypneme vařič a rýži necháme dojít, což fakt celé trvá tak asi 12 minut.
Kuřecí řízky nakrájíme na pásky, nudličky se vám asi nepovedou, jako mně, ale nemusíme mít všechno dokonale pravidelné. Někdo od masa odřezává zbytky tuku, já jen ty, které už u masa jenom tak visí, takže něco zůstane.
Na rozpáleném oleji orestujeme kuřecí maso, aby se zatáhlo i mírně opeklo. Tak asi 4 až 5 minut. Pak dáme stranou.
Ve stejné pánvi orestujeme cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Asi 2 minuty.
K cibuli přidáme směs čínské zeleniny, nasekaný česnek a chilli papričky a orestujeme, tak asi 3 minuty. Čerstvá zelenina bude potřebovat trochu delší čas. Můžete dochutit solí, já se spoléhám na slanost sójové omáčky.
Přidáme sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a vodu, promícháme a vaříme asi 1 minutu.
K zelenině vrátíme opečené maso, promícháme, zakryjeme a odstavíme z plotny, chvilku necháme, aby se maso prohřálo.
Růžičkovou kapustu si pamatuji z naší zahrádky, většinou vydržela až do prvních mrazíků, hrdě vztyčená, protože kapustičky vyrůstají v vyššího stonku. Tentokrát jsem sáhl po kapustě z Holandska, asi se u nás už ani nepěstuje nebo jenom neprodává.
Můžete se podívat na VIDEO s postupem krok za krokem i na YouTube.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Je to jednoduchá večeře, kdy všechny ingredience nakrájíme, smícháme, dochutíme a upečeme. Pokud neznáte maďarský točený salám, je to taková měkká verze paprikové klobásy. Můžete použít i tu klobásku nebo jenom obyčejný točený salám. V tom případě bych ještě přidal trošku slaniny a papriku.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Je to jednoduchá večeře, kdy všechny ingredience nakrájíme, smícháme, dochutíme a upečeme. Pokud neznáte maďarský točený salám, je to taková měkká verze paprikové klobásy. Můžete použít i tu klobásku nebo jenom obyčejný točený salám. V tom případě bych ještě přidal trošku slaniny a papriku.
Pečená růžičková kapusta se salámem, brambory a cibulí
Zapečené těstoviny? Klasika, také je děláte, že jo? Ale každý máme nějaký postup, fígl, a také jinak mícháme ingredience. Každopádně je to skvělá večeře.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Základem jsou těstovin, ke slovu přijde šunka a žampiony. Ostatní si asi umíte představit, a také si tenhle recept upravíte podle sebe. Koření je na vás.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Základem jsou těstovin, ke slovu přijde šunka a žampiony. Ostatní si asi umíte představit, a také si tenhle recept upravíte podle sebe. Koření je na vás.
Zapečené těstoviny se žampiony a šunkou | Klasika, kde není co řešit
Rozehřejeme máslo a orestujeme cibuli. Přidáme šunku. A ještě žampiony.
Zakryjeme a 5 minut podusíme.
Přidáme česnek, osolíme a opepříme.
Ještě chvíli podusíme. A dáme stranou.
Dáme vařit těstoviny v osolené vodě.
Do máslem vymazané zapékací misky dáme vrstvu těstovin.
Zakryjeme směsí se žampiony.
Poslední vrstvu tvoří těstoviny. Vrstvy promícháme.
Ve smetaně rozmícháme strouhaný sýr spolu se lžičkou hrubozrnné hořčice.
Smetanovou směsí zalijeme těstoviny se žampiony a šunkou.
Dáme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme 25 až 35 minut, až horní vrstva zezlátne. Na posledních 5 minut zvýšíme teplotu na 220 °C, aby horní vrstva ještě víc zezlátla. Ale řiďte se zkušeností s vlastní troubou.