Kuřecí játra s červenými fazolemi a červenou cibulí | Bleskový nápad

Dumal jsem nad tím, co ještě můžu uvařit rychle a snadno. Odcházet z práce v momentě, kdy už normálně v kuchyni chystáte večeři je stresující. Ale vybudí to buňky šedé kůry mozkové. Začalo mi to šrotovat a večeře, byť přece jen trošku pozdní se vydařila. I díky zkrácenému času.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Je to rychlé a opravdu jednoduché. A taky dobré, jinak by se to na této stránce neobjevilo, to je fakt. Tat to také zkuste, bude spokojeni.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Je to rychlé a opravdu jednoduché. A taky dobré, jinak by se to na této stránce neobjevilo, to je fakt. Tat to také zkuste, bude spokojeni.
Kuřecí játra s červenými fazolemi a červenou cibulí | Bleskový nápad
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Očistíme játra, překrájíme na menší kousky, lehce osolíme a opepříme. Nakrájíme červenou cibuli na půlměsíčky, zelenou papriku podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme na nudličky.
  2. Dáme vařit rýži v mírně osolené vodě s přidaným hřebíčkem a bobkovým listem. (Vařím rýži v sáčku, takže koření nebude v rýži, ale dá jí chuť.)
  3. V pánvi wok rozehřejeme olej a osmahneme nasekaný česnek...
    Osmahneme česnek
  4. ...přidáme zázvor, nakrájenou papriku a červenou cibuli. Restujeme asi 3 minuty a přidáme játra. Ochutíme mletými vločkami chilli. Restujeme asi asi 8 minut (podle síly vařiče), tak aby játra byla opečená.
    Přidáme cibuli a papriku
  5. Přidáme červené fazole. Promícháme. Zmírníme teplotu.
    Přidáme fazole
  6. Smícháme lžičku cukru, lžíci ústřicové omáčky, lžíci rýžového octa a 100 ml bílého vína.
    Smícháme zálivku
  7. Zalijeme směsí játra s fazolemi. Snížíme teplotu a povaříme.
    Zálivku přidáme do pánve
  8. Můžete ještě mírně dosolit, opepřit a ještě přidat trochu mletých chilli vloček, podle chuti. Vaříme, aby se omáčka mírně redukovala, tak 5 minut.
    Promícháme
  9. Podáváme s rýží, posypané nasekanou jarní cibulkou.
    Podáváme

Růžičková kapusta s venkovským špekáčkem a rajčaty | Proč si nepochutnat?

Venkovský špekáček prodávají na Žižkově v řeznictví, kde všechno voní a je čerstvé, a také nabízejí ledacos, co hned tak zase nepotkáte. Venkovský špekáček je opravdický, chutný a velký. Tak co s ním? Přidáme k němu růžičkovou kapustu, která čeká na využití a když budou přílohou penne, je vhodně mít nějakou červenou omáčku. Takže přidáme sekaná rajčata. Ale nečekejte záplavu, decentně.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Můžete použít i jinou uzeninu, třeba salám, ale špekáček (ať už ten klasický malý nebo ten, který má dneska hlavní slovo) nemá v receptu chybu.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Můžete použít i jinou uzeninu, třeba salám, ale špekáček (ať už ten klasický malý nebo ten, který má dneska hlavní slovo) nemá v receptu chybu.
Růžičková kapusta s venkovským špekáčkem a rajčaty | Proč si nepochutnat?
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si, co potřebujeme. Dáme vařit pene v osolené vodě podle návodu.
    Připravte si
  2. Špekáček nařízneme podélně po obou stranách a nakrájíme na kolečka. Opečeme na oleji. Pak dáme stranou.
    Špekáček opečeme
  3. Do stejné pánve, kde zbyla šťáva ze špekáčku dáme kousek másla a orestujeme na poloviny nakrájené růžičkové kapusty. Stačí tak 4 až 5 minut, až kapusta začně být opečená.
    Kapustu orestujeme
  4. Přidáme trochu mletých chilli vloček, osolíme a opepříme.
    Přidáme koření
  5. Ke kapustě vrátíme opečený špekáček.
    Špekáček vrátíme
  6. Přidáme nasekaná rajčata.
    Přidáme rajčata
  7. Zalijeme vývarem a promícháme. Zakryjeme a vaříme asi 3 minuty, pak snížíme teplotu a dusíme tak 5 až 6 minut.
    Vývarem zalijeme
  8. Podáváme s penne.
    Příloha: penne

Zelňačka | Pikantní vyprošťovák | Polévka, která posílí i zahřeje

Zelňačku jste nejspíše někdy už měli na jídelníčku. A důvod není podstatný, byť má tahle polévka pověst vyprošťováka. Jenomže nemusíte být ve stavu, kdy by přišla vhod. Jsou i chvíle, kdy přijde vhod tak sama o sobě.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Chodil jsem kolem kysaného zelí, tak nějak nevšímavě, pak minul pikantní klobásu a rázem mi to seplo. Což takhle dát si zelňačku? Pikantnost jí dodá jak klobása, tak chilli.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Chodil jsem kolem kysaného zelí, tak nějak nevšímavě, pak minul pikantní klobásu a rázem mi to seplo. Což takhle dát si zelňačku? Pikantnost jí dodá jak klobása, tak chilli.
Zelňačka | Pikantní vyprošťovák
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Na rozehřátém másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, na osminky nakrájená rajčata (můžeme je spařit a zbavit slupky, pak nakrájíme), přidáme vločky chilli (ale opatrně, nechceme přece při jídle hořet!) a orestujeme. Ještě přisypeme trochu sladké papriky, promícháme a zalijeme horkou vodou, jen tolik, aby pokryla všechny ingredience.
  3. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, koření, opět trochu vody a zvolna vaříme až budou brambory měkké. Malé kostičky brambor se uvaří vcelku rychle.
  4. Přidáme zelí, pokud se vám zdá v příliš velkých kusech, nakrájejte je. Za stálého míchání vaříme 12 minut. Můžete připad horkou vodu, pokud s vám zdá polévka moc hustá.
  5. Na závěr přidáme kysanou smetanu a ještě prohřejeme.
  6. zelňačka v pohotovosti