Konec korunuje dílo. Tak tuhle pravdu jsem si právě ověřil. Jen tak jsem si v kuchyni hrál. Zkuste to také někdy, je to napínavé a zábavné.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Řízek s tajemstvím je variantou, kterou jsme si už vyzkoušeli. Ano, tou je rychlý kuřecí řízek. Tentokrát ovšem zahraje svoji roli anglická slanina a pálivá paprika. Může se zdát, že je to dost složité, ale nebojte, opak je pravdou. Dal by se připravit jistě i jako závitek, ale proč nezkusit jiné verze. A obejdeme se i bez nitě nebo párátka.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Řízek s tajemstvím je variantou, kterou jsme si už vyzkoušeli. Ano, tou je rychlý kuřecí řízek. Tentokrát ovšem zahraje svoji roli anglická slanina a pálivá paprika. Může se zdát, že je to dost složité, ale nebojte, opak je pravdou. Dal by se připravit jistě i jako závitek, ale proč nezkusit jiné verze. A obejdeme se i bez nitě nebo párátka.
Kuřecí řízek s tajemstvím | Dvakrát do stejné řeky
Nejdříve si dáme vařit brambory v mírně osolené vodě. Pokud máte ty nové, mohou zůstat ve slupce a nebudeme je ani pak loupat. Než se brambory uvaří, stihneme ostatní přípravu.
Kuřecí řízky osolíme a opepříme, potřeme hořčicí a posypeme na kolečka nakrájenou paprikou. Okořeníme špetkou oregana.
Řízky zabalíme do plátků anglické slaniny. Řízek položíme na tři plátky, čtvrtý položíme kolmo přes řízek a plátky ohneme.
Rozehřejeme lžíci oleje a řízky opečeme na střední teplotě z obou stran. Stačí 3 minuty z každé strany. Pak je namočíme do těstíčka z rozšlehaných vajec, které jsme osolili, přidali tymián a mouku. Pak opět opečeme a znova (ano, to je dvakrát do stejné řeky) ještě namočíme do těstíčka a opečeme. Pokaždé stačí 2 minuty z každé strany. Řízky uchováme v teple.
Ve stejné pánvi rozehřejeme lžíci oleje s kouskem másla a opečeme na osminy nakrájené vařené brambory. Stačí 5 minut.
Podáváme s opečenými bramborami, posypané nasekanou petrželkou a s ředkvičkovým dipem. Pro ozdobu i další chuť můžete přidat nakrájené rajče. Brambory a rajče jemně osolíme.
Ono to vlastně tak vyšlo. Takže střepatost je nečekaná, ale nakonec to beru jako přednost. Prostě se z toho nějak musíte vylhat, když výsledek je poněkud odlišný od představ a dokonce i vžitých představ. Při balení rolády je dobré si dát pozor, aby byla pevněji srolovaná a svázaná. Pak si udržíte i obvyklý vzhled. Pokud se to nepovede, budet mít střapatou roládu.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba vaření
120minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba vaření
120minut
Proč právě bůček na kámen? Je nakrájený na plátky, takže připravený k okamžitému použití.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba vaření
120minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba vaření
120minut
Proč právě bůček na kámen? Je nakrájený na plátky, takže připravený k okamžitému použití.
Připravíme si náplň. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, na rozpálené pánvi škvaříme a pak přidáme na plátky nakrájené žampiony. Osolíme.
Do směsi přidáme vejce a promícháme.
Vytvořenou směsí budeme plnit roládu.
Plátky bůčku poklademe vedle sebe na podložku, fólii nebo alobal.
Bůček pomažeme hořčicí.
Přes pásky bůčku položíme plátky anglické slaniny napříč plátkům bůčku a ještě položíme další vrstvu, opět křížem.
Na slaninu roprostřeme vajíčkovou náplň. Osolíme a opepříme. Poklademe nakrájenou paprikou.
Pomocí alobalu (nebo fólie) stočíme roládu.
Převážeme provázkem na potraviny. Pokud nemáte ruce volšové, podaří se vám úhledný balíček. Když prsty nějak neposlouchají, máte nakročeno na střapatou roládu.
Roládu trochu podlijeme vodou a posypeme kořením na kuře 7 bylin. Zakryjeme pokličkou nebo alobalem a dáme do předeřáté trouby nastavené na 200 °C. Pečeme asi 90 minut.
Pak pokličku nebo alobal sejmeme, dochutíme kořenící směsí na vepřovou pečeni, můžeme ještě trochu podlít vodou a dáme zpět do trouby nastavené na 190 °C. Pečeme ještě 30 minut, již odkryté.
Zbavíme provázku, nakrájíme a servírujeme s vařenými bramborami.
K roládě můžeme také připravit šťouchané brambory se slaninou a jarní cibulkou.
Mleté maso je vcelku dobře tvárná hmota a patří k mým oblíbeným záchranným kruhům, když se s nápady poněkud topím v nerozhodnosti, co bude k večeři. Klasickou chybou, které jsem se dopouštěl s mletým masem bylo, že mi nějak vypadlo vajíčko jako pojivo a všechno se celé rozpadlo. Po zkušenosti už na vejce myslím jako na první ingredenci a také si ho hned chystám. Jo, vyplácí se to.
Hlasů: 2
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4porce
25minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
4porce
25minut
Doba vaření
10minut
Podnikněme výpravu za další klasikou, jejíž servírování nabízí řadu variant, takže se nenudíte. Proti běžným receptům, která známe, jsem přidal navíc bramboru a svižnější přípravu – cibuli, spolu s česnekem a bramborou jsou rozsekal na mixeru. Nesmíte ale dopustit, aby vám vznikla kaše. Stačí chvilka a máte jemné kousky, které se snadno zapracují do masa.
Hlasů: 2
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4porce
25minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
4porce
25minut
Doba vaření
10minut
Podnikněme výpravu za další klasikou, jejíž servírování nabízí řadu variant, takže se nenudíte. Proti běžným receptům, která známe, jsem přidal navíc bramboru a svižnější přípravu – cibuli, spolu s česnekem a bramborou jsou rozsekal na mixeru. Nesmíte ale dopustit, aby vám vznikla kaše. Stačí chvilka a máte jemné kousky, které se snadno zapracují do masa.
Hrátky s karbanátky | Mleté maso pořád jinak a vůbec to neomrzí
Cibuli nakrájíme na menší kousky, stejně tak i bramboru, česnekové stroužky přepůlíme a vše společně rozsekáme v mixeru na jemnou drť. Nevadí, když při sekání zůstanou ve směsi viditelné kousky cibule i brambory. Pozor: nesmí vzniknout kompaktní kaše.
Dáme vařit oloupané a nakrájené brambory na přílohu. Vodu osolíme a přidáme trochu kmínu, případně několik snítek tymiánu.
Cibulovou směs smícháme s mletým masem a prohněteme. Přidáme část strouhanky a směs opět propracujeme. Osolíme a opepříme. Do směsi zapracujeme lehce našlehané vejce a postupně přidáváme strouhanku, aby se vytvořila kompaktní, ale dobře tvárná hmota.
Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotu.
Z masové směsi vytvoříme karbanátky o síle asi jeden až jeden a půl centimetru. Osmažíme na oleji, z každé strany tak 3 až 4 minuty. Karbanátky pak necháme okapat na papírové utěrce.
Servírujeme s bramborami s trochou másla, hořčic a nakrájenou cibulí. Můžete také zvolit bramborovou kaši, případně k bramborám a karbanátkům servírovat jemně dušený hrášek s karotkou. A konečně – karbanátky jsou skvělé i jenom s chlebem.
Podlehl jsem a dopustil se párkového guláše. Jenom, aby to nebylo tak nudné, trochu jsem si zaexperimentoval. Nebudeme tomu ale říkat znojemský guláš kvůli okurce.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Taková tábornická klasika, řeknete si. Jenomže někdy je změna v jídelníčku zapotřebí. Zajímavou přílohou je bramborák, zvládnete ho hravě, ale musím se přiznat, že tenhle jsem koupil – v řeznictví.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Taková tábornická klasika, řeknete si. Jenomže někdy je změna v jídelníčku zapotřebí. Zajímavou přílohou je bramborák, zvládnete ho hravě, ale musím se přiznat, že tenhle jsem koupil – v řeznictví.
Párky nakrájíme na kolečka, chorizo na kolečka nebo větší plátky rozkrájíme na nudličky a vše opečeme na sádle. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme, aby cibule zesklovatěla.
Přidáme na proužky nakrájené okurky, hořčici a opepříme.
Zalijeme částečně horkou vodou a po chvíli varu necháme podusit, asi 10 minut.
Bramboru nakrájíme na malé kostičky a přidáme do guláše. Přilijeme vodu a opět chvilku vaříme, pak stáhneme teplotu, zakryjeme a necháme podusit, aby brambory byly měkké.
Mouku rozmícháme ve vodě a přilijeme do guláše. Můžeme osolit, ale napřed ochutnejte.