Tenhle pstruh k nám připlaval z Itálie. Je duhový. Takže si opravdu vystačíme s moukou, ale i solí, kmínem a citronem. Celá ryba znamená, že budeme trochu bojovat s kostmi. Pstruh je samozřejmě má také. Můžete si ho vyfiletovat. Jak na to? Položte pstruha na bok a za žábrami udělejte šikmý řez ostrým nožem, který pak veďte podél celé páteře od hlavy až k ocasu. Nožem odřízněte filet podél kostí směrem dolů. Nožem vlastně kopírujeme kosti. Pak pstruha otočte a odřízněte druhý filet. Tohle já nedávám, ale vy třeba jo. Stačí mi celá ryba. Vlastně se lépe fotí...
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Tenhle pstruh k nám připlaval z Itálie. Je duhový. Takže si opravdu vystačíme s moukou, ale i solí, kmínem a citronem. Celá ryba znamená, že budeme trochu bojovat s kostmi. Pstruh je samozřejmě má také. Můžete si ho vyfiletovat. Jak na to? Položte pstruha na bok a za žábrami udělejte šikmý řez ostrým nožem, který pak veďte podél celé páteře od hlavy až k ocasu. Nožem odřízněte filet podél kostí směrem dolů. Nožem vlastně kopírujeme kosti. Pak pstruha otočte a odřízněte druhý filet. Tohle já nedávám, ale vy třeba jo. Stačí mi celá ryba. Vlastně se lépe fotí...
Sole of fish. Ochutnal jsem na Korfu a nemělo to chybu. Takže nutkání si podobný úžasný pokrm připravit i doma je namístě. Tenhle recept znají i v Mexiku a kdovíkde také. Asi všude kolem Atlantiku a Středozemního moře. Ale nějak se mi příčí název brutálně přeložit do češtiny. To vyskočíte z kůže. Kdo by chtěl jíst podešev z ryby nebo šlapku z ryby? Jenže, jenže! Sole je druh ryby (mrkněte do poznámky), kterou možná znáte jako jazyk, tedy mořský jazyk. To už není tak děsivý název. Nemaje jazyk, musíme si vystačit s treskou. Solidní náhrada, mám ten dojem. I tak se vám možná rozváže jazyk…
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Tresku máte dostupnější, navíc, když si koupíte filety, nemusíte se prát s tím, abyste z mořského jazyka odstranili kůži. Je to sice celkem jednoduché a na videích na netu dobře ukázané, ale s treskou to máte fakt poněkud snadnější. I proto je v názvu receptu „variace na dané téma“...
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Tresku máte dostupnější, navíc, když si koupíte filety, nemusíte se prát s tím, abyste z mořského jazyka odstranili kůži. Je to sice celkem jednoduché a na videích na netu dobře ukázané, ale s treskou to máte fakt poněkud snadnější. I proto je v názvu receptu „variace na dané téma“...
Treska v lehkém obalu | Sole of fish | Variace na dané téma
Dáme vařit brambory ve slupce, vaříme asi 20 až 30 minut. Vaříme samozřejmě podle velikosti brambor.
Smícháme strouhanku s moukou, osolíme a přidáme špetku až dvě (podle chuti) bílého pepře.
Vejce rozkvedláme.
Olivový olej zahřejeme na pánvi. Tak akrorát, což vás teď asi klepne, co je to akorát. Není to moc ani málo, takže spíše vyšší střední stupeň. Záleží na síle vaší plotýnky či sporáku.
Filety namáčíme do vajíčka, aby byly dobře namočené z obou stran.
Pak přeneseme do směsi mouky a strouhanky a dobře obalíme.
Smažíme.
Při smažení druhé strany filetů ještě můžeme mírně opepřit černým pepřem a dosolit. Filety pak dáme stranou.
Do pánve, kde jsme smažili rybu přidáme kousek másla. Necháme rozpustit.
Přidáme uvařené brambory.
Přidáme trochu citronové šťávy...
... a posléze nasekanou petržel.
Promícháme, přidáme černý pepř a špetku soli. Smažíme tak 5 minut na mírném ohni.
Brambory přidáme k rybě a zalijeme šťávou z pánve.
Tip:
Pro zajímavost:
MAKRO píše, že mořský jazyk neboli jazyk obecný (Solea vulgaris, angl. common sole) platí po celém světě za luxusní rybu. Oblasti přirozeného výskytu se táhnou od jižního Norska po Senegal, mimo to žije také ve Středozemním moři. Půjčím si fotku z Encyklopedie Britannica, snad mi to prominou:
A tady je pro úplnost ještě kousek odborného popisu:
Oválné, velmi vysoké tělo s malou zakulacenou hlavou. Obě oči jsou na pravé straně těla, jsou velmi malé. Okraj přední skřetové kosti je srostlý s kůží hlavy. Hřbetní ploutev se táhne podél celého těla, tvoří ji 75 – 93 měkkých ploutevních paprsků. Jo, a asi půl života stráví zahrabaná v písku nebo spíše bahně na dně. Ve dne si tak hoví, v noci vyráží na lov. Pokud ji tedy nevyloví sítěmi, taženými po dně, pak může přistát i na našem talíři. To má po ftákách, ale my si zase hodně pochutnáme. Tak už to prostě je.
Tyhle informace k rybě na talíři nepotřebujete, možná by strávníky i trochu odradily, ale ryba je to fakt chutná. Takže, pokud se dostanete za hranice, třeba do Řecka, ochutnejte ji. Třeba ji ulovíte i nás v nějaké rybárně. Pak s chutí do toho!
Köttbullar jsou masové kuličky, která vám servírují v prodejnách IKEA. Tak si uděláme variantu, proč ne? Kuličky? Přitom někdy jde jenom o tvar. Když by jste masové těsto, které děláte na karbanátky ušulali do kuliček, tak budete relativně blízko. Nějaký rozdíl zde ale přeci být musí, takže jaké ingredience třeba používá švédská gastronomická hvězda, dříve herec Per Morberg? Pera neznám, ale z jeho receptu si udělám základnu. Pak pojedu po svém. Per má k dispozici vepřové a hovězí, já jenom hovězí. Už tady se lišíme.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Když všechno smícháte a pak přidáte trochu smetany, najednou se masové těsto zahustí. Místo pepře můžete použít bílý pepř.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Když všechno smícháte a pak přidáte trochu smetany, najednou se masové těsto zahustí. Místo pepře můžete použít bílý pepř.
Cibuli rozpůlíme a jednu polovinu nakrájíme nadrobno, druhou na trochu větší kousky. Pokud se vám to nepovede, radši obě půlky krájete nadrobno, pak by to dělalo paseku. Polovinu cibule osmahneme na másle.
Necháme osmahnutou cibuli mírně vychladout a přidáme k mletému masu. Přidáme i surovou cibuli.
Přidáme vejce, sůl a koření.
Přidáme ke směsi trochu smetany na šlehání. Pokud se vám zdálo, že bude směs řídká, zjistíte, že smetana ji docela slušně zahustí. Rozhodně zapomeňte na strouhanku.
Vytvoříme masovou směs a necháme chvilku odpočinou v chladu.
Rukama namočenýma ve vodě pak vytvoříme kuličky. Dáme do chladu tak na 15 minut.
Kuličky opečeme na másle. Při opékání pohybujeme s pánví, aby se opekly ze všech stran.
Pozor jen, abyste nemávali pánví příliš a máslo nestříkalo. Až budete kuličky dávat stranou, nechte v pánvi výpek. Budete ho potřebovat.
Hotové kuličky dáme stranou.
Do trochy vývaru rozmícháme hladkou mouku. Tak 1 lžičku.
Do pánve s výpekem nalijeme vývar. Dobře promícháme.
Přidáme vývar s moukou a promícháme. Chvilku povaříme.
Každý, kdo se dopustí připrvit tenhle recept, se málem stydí výsledek zveřenit. Ono je to přece tak triviální! Ale copak nemají i triviální recepty právo na zveřejnění. Takže do veřejného prostoru přicházejí klasické knedlíky s vajíčkem. A když si děláme klasiku, můžeme si k tomu také nějakou pustit. Třeba Bacha. Na znamení, že si máme dávat bacha na teplotu, abychom neublížili ani cibuli ani vajíčkům. Škvarky jsou totiž z jiného soudku.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Houskové knedlíky a vejce, to je základ. Jak jinak.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Houskové knedlíky a vejce, to je základ. Jak jinak.
Cibuli nakrájíme najemno, knedlíky na malé kostičky.
Na pánvi rozpustíme dostatečné množství másla. Jde to odhadnout a pak stejně ještě přijdete na to, že musít přidat máslo, protože knedlíky pijí jako duha. Na mírné teplotě oshmahneme cibulku.
Přidáme nakrájené knedlíky a opékáme. Už v téhle fázi zjistíte, že je dobré přidat máslo.
Rozmícháme vajíčka.
Vejce vlijeme do pánve s knedlíky a chvilku necháme stát.
Vmícháme nadrobno nakrájenou nať jarní cibulky a vmícháme.