Čevabčiči pečené | Bez oleje, šup do trouby

Když hledáte, najdete. Wikipedie nabízí heslo: Čevabčiči (turecky kebab, bulharsky кебапче, кебапчета, chorvatsky a bosensky ćevapčići, ćevapi, srbsky ћевапчићи, ћевапи, rumunsky mici, makedonsky ќебапи, italsky cevapcici) nebo čevapčiči je masový pokrm podobný klobáse a karbanátku. Jako cevapcici najdete recepty i v angličtině, ovšem zažene vás to stejně zpátky do Středomoří.

Ale:

Kebab (persky a arabsky کباب‎‎, známý také např. jako kebap) je označení různých piknikových, grilovaných nebo na rožni pečených jídel z Blízkého východu, střední Asie a jižní Asie.

Obyčejně je základem jehněčí nebo hovězí maso, některé druhy používají také kuřecí maso nebo ryby. Vepřové maso se nepoužívá v muslimských oblastech kvůli náboženským důvodům. V turecké kuchyni (döner kebab) se příprava podobá gyrosu. Odtud se rozšířil do evropských zemí s tureckou menšinou, převážně do Německa a Rakouska. V arabských oblastech a Izraeli se často používá mleté maso grilované na otevřeném ohni.

A teď, babo, raď, chce si mi zvolat.

Hlasů: 2
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
25 minut
Čevabčiči známe asi všichni, smažené na oleji. Ale dá se také péct v troubě, pak odpadá přemíra tuku v jídle. Navíc získáme i výpek, kterým lze jídlo ještě dochutit.
Hlasů: 2
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
25 minut
Čevabčiči známe asi všichni, smažené na oleji. Ale dá se také péct v troubě, pak odpadá přemíra tuku v jídle. Navíc získáme i výpek, kterým lze jídlo ještě dochutit.
Čevabčiči pečené | Bez oleje, šup do trouby
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Na kousku másla si omahneme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme vychladnout.
  2. Mleté maso smícháme se lžící worchestrové omáčky, paprikou, přidáme prolisovaný česnek, osolíme a opepříme. Přidáme osmahlou cibulku a maso prohněteme. Se solí opatrně, ještě přijde na řadu sojová omáčka a tak maso také osolí.
  3. Vytvoříme válečky z masové směsi a dáme je do pekáčku nebo zapékací misky.
  4. Trochu vývaru (no, dá se použít i kuřecí nebo zeleninový) smícháme se třemi lžičkami sojové omáčky. Masové válečky podlejeme a dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C.
  5. Pečeme přibližně 20 až 25 minut.
  6. Podáváme s vařenými brambory, pokrájenou cibulí a hořčicí nebo bramborovou kaší, případně s bramborami a okurkou nebo rajčátky. Brambory přelijeme výpekem.
Tip:

Pokud vám trochu ujede ruka se sojovou omáčkou, budou mít válečky masa tmavší barvu, pokud chcete mít světlejší, s omáčkou do vývaru jen opatrně.

Plněné papriky v rajčatové omáčce

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
60 minut
Plněné papriky už tady máme – s mletým masem a rizotem, tentokrát vynecháme rýži. Pokud se rozhlédneme po světě, plněné papriky jsou vcelku běžná záležitost, ale spojení s rajčatovou omáčkou je spíše jenom česká specialita. A pozor, nepleťme si rajčatovou omáčku s rajskou, přece jenom se liší.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
60 minut
Plněné papriky už tady máme – s mletým masem a rizotem, tentokrát vynecháme rýži. Pokud se rozhlédneme po světě, plněné papriky jsou vcelku běžná záležitost, ale spojení s rajčatovou omáčkou je spíše jenom česká specialita. A pozor, nepleťme si rajčatovou omáčku s rajskou, přece jenom se liší.
Plněné papriky v rajčatové omáčce
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Paprikám odřízneme vršky a špičky – jen kousek (budou se lépe plnit, protože odříznutými špičkami unikne vzduch), zbavíme je semínek.
  2. Mleté maso smícháme se strouhankou a mlékem (mléko přidáváme postupně, abychom měli pevnější hmotu), přidáme prolisovaný česnek a osolíme.
  3. Směsí naplníme papriky. Pokud trocha směsi zbyde, uděláme z ní koule, které přidáme k paprikám.
  4. Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přihodíme i paprikové špičky. Plněné papriky orestujeme ze všech stran a přidáme rajský protlak, divoké koření, nakrájená čerstvá rajčata a plechovku krájených rajčat i s omáčkou, podlijeme vodou, dobře promícháme a dusíme.
  5. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo chlebem.
Tip:

Variantou bez omáčky jsou papriky plněné rizotem a mletým masem.

Fazolky s chilli a rýží

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Trochu ostřejší záležitost, nicméně rychlé jídlo, kterému nelze nic vytknout. Čas nám šetří kvalitní konzervy s rajčaty a fazolemi s chilli omáčkou.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Trochu ostřejší záležitost, nicméně rychlé jídlo, kterému nelze nic vytknout. Čas nám šetří kvalitní konzervy s rajčaty a fazolemi s chilli omáčkou.
Fazolky s chilli a rýží
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Olej zahřejeme v pánvi na střední teplotě, vložíme cibuli a česnek a restujeme asi 5 minut. Přidáme mletý koriandr, mletý kmín a mleté chilli, promícháme a vaříme 1 minutu. Teplotu zvýšíme a pak přidáme mleté maso, které opékáme do hněda, asi 4 až 5 minut.
  2. Přidáme nakrájená rajčata, trochu vody a fazole v chilli omáčce, snížíme teplotu, zakryjeme poklicí a vaříme mírně 5 až 10 minut. Hustotu regulujeme postupným přidáním vody.
  3. Zatímco se na pánvi vaří maso s rajčaty a fazolemi, připravíme si rýži.
  4. Podáváme s rýží, chilli fazolky uložíme do připraveného "hnízda" z rýže, přidáme zakysanou smetanu a ozdobíme lístky čerstvého koriandru.