Zelňačku jste nejspíše někdy už měli na jídelníčku. A důvod není podstatný, byť má tahle polévka pověst vyprošťováka. Jenomže nemusíte být ve stavu, kdy by přišla vhod. Jsou i chvíle, kdy přijde vhod tak sama o sobě.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Chodil jsem kolem kysaného zelí, tak nějak nevšímavě, pak minul pikantní klobásu a rázem mi to seplo. Což takhle dát si zelňačku? Pikantnost jí dodá jak klobása, tak chilli.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Chodil jsem kolem kysaného zelí, tak nějak nevšímavě, pak minul pikantní klobásu a rázem mi to seplo. Což takhle dát si zelňačku? Pikantnost jí dodá jak klobása, tak chilli.
Na rozehřátém másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, na osminky nakrájená rajčata (můžeme je spařit a zbavit slupky, pak nakrájíme), přidáme vločky chilli (ale opatrně, nechceme přece při jídle hořet!) a orestujeme. Ještě přisypeme trochu sladké papriky, promícháme a zalijeme horkou vodou, jen tolik, aby pokryla všechny ingredience.
Přidáme na kostičky nakrájené brambory, koření, opět trochu vody a zvolna vaříme až budou brambory měkké. Malé kostičky brambor se uvaří vcelku rychle.
Přidáme zelí, pokud se vám zdá v příliš velkých kusech, nakrájejte je. Za stálého míchání vaříme 12 minut. Můžete připad horkou vodu, pokud s vám zdá polévka moc hustá.
Na závěr přidáme kysanou smetanu a ještě prohřejeme.
Plněné papriky už tady máme – s mletým masem a rizotem, tentokrát vynecháme rýži. Pokud se rozhlédneme po světě, plněné papriky jsou vcelku běžná záležitost, ale spojení s rajčatovou omáčkou je spíše jenom česká specialita. A pozor, nepleťme si rajčatovou omáčku s rajskou, přece jenom se liší.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
60minut
Plněné papriky už tady máme – s mletým masem a rizotem, tentokrát vynecháme rýži. Pokud se rozhlédneme po světě, plněné papriky jsou vcelku běžná záležitost, ale spojení s rajčatovou omáčkou je spíše jenom česká specialita. A pozor, nepleťme si rajčatovou omáčku s rajskou, přece jenom se liší.
Paprikám odřízneme vršky a špičky – jen kousek (budou se lépe plnit, protože odříznutými špičkami unikne vzduch), zbavíme je semínek.
Mleté maso smícháme se strouhankou a mlékem (mléko přidáváme postupně, abychom měli pevnější hmotu), přidáme prolisovaný česnek a osolíme.
Směsí naplníme papriky. Pokud trocha směsi zbyde, uděláme z ní koule, které přidáme k paprikám.
Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přihodíme i paprikové špičky. Plněné papriky orestujeme ze všech stran a přidáme rajský protlak, divoké koření, nakrájená čerstvá rajčata a plechovku krájených rajčat i s omáčkou, podlijeme vodou, dobře promícháme a dusíme.
Řecký salát je populární součást řecké kuchyně. Připravuje se z hrubě nasekaných kusů rajčat, nakrájené okurky, cibule, sýru feta a oliv, běžně se pak dochucuje solí a oreganem a zalévá olivovým olejem. Nic komplikovaného, je to rychlá záležitost. Má řadu variant, protože záleží na chuti. Jamie Oliver do něho například přidává i čerstvý kopr, což leckomu nadzvedne obočí. Někdy můžete přidat i trochu citronové šťávy nebo vinný ocet. Můžete do něho zamíchat i natrhaný římský salát nebo zelenou papriku. Každopádně je to salát efektní a moc chutný.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Řekům určitě nevadí, že tento můj salát má tak trochu španělský rodokmen – španělské olivy, španělská rajčata a španělský vinný ocet i španělský olivový olej. Tuhle kapelu doplňuje italský cibule, holandská okurka a marocká paprika. Řeckou notu hraje originální řecký sýr feta a fakt, že je to řecký recept.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Řekům určitě nevadí, že tento můj salát má tak trochu španělský rodokmen – španělské olivy, španělská rajčata a španělský vinný ocet i španělský olivový olej. Tuhle kapelu doplňuje italský cibule, holandská okurka a marocká paprika. Řeckou notu hraje originální řecký sýr feta a fakt, že je to řecký recept.
Nakrájenou zeleninu dáme do misky, mírně osolíme a trochu opepříme, přidáme na kostičky nakrájenou fetu, zalijeme olejem a dochutíme červeným vinným octem. Přidáme oregano a jemně promícháme.
Necháme chvíli stát, aby se chutě propojily, v létě je dobré salát nechat vychladit.
Rychlý, osvěžující, to je salát, na který potřebujete jenom pár minut. Vlastně jsem si uvědomil, že nějaký salát s rajčetem a cibulí býval i v repertoáru školní jídelny, taková záležitost, kde ve vodě plavalo několik kousků rajčete a cibule. Nebylo to nic moc. Ale touhle cestou nepůjdeme. Je přece možné vytvořit něco chutnějšího.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Osvěžují salát z rajčat a červené cibule má v sobě nečekanou ingredienci – sladkou papriku.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Osvěžují salát z rajčat a červené cibule má v sobě nečekanou ingredienci – sladkou papriku.
Rajčatový salát s červenou cibulí | Samostatný i jako součást přílohy
Rajčata rozkrájíme na osminky, cibuli nakrájíme nadrobno. Smícháme, osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku a několik kapek bílého balsamikového octa, lžíci vody a pokapeme olivovým olejem. Vše promícháme, případně dáme vychladit.
Tip:
Salát si můžete udělat jako samostatnou letní lehkou večeři, nebo ho servírovat k masu, případně rovnou s masem, třeba hovězím po indicku.