Tak už tady pórkovou máme, ale tentokrát se obejdeme bez žampionů. Přidáme brambory a budete překvapeni výsledkem, zkuste to.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Tahle polévka je krémová, záleží na vás, zda ji takovou necháte nebo více zředíte. Ale to by byla škoda. Nechte ji krémovou. A když si ji zamrazíte, máte polévku za pár minut zase.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Tahle polévka je krémová, záleží na vás, zda ji takovou necháte nebo více zředíte. Ale to by byla škoda. Nechte ji krémovou. A když si ji zamrazíte, máte polévku za pár minut zase.
Že bych se dal na polévky? Vypadá to tak, ale důvod je spíše ten, že potřebuji sytou polévku, která by mohla alespoň trochu nahradit hlavní jídlo nebo jídlo vůbec. Je to nouzová situace, ale ještě kvůli tomu to nemusí rychle a hlavně odbytě připravená polévka. Pokusím se o kombinaci pórku se žampiony. Inspiraci jsem našel na webu, kterému říkám Velký trouba (no, bez urážky, fakt si říká BigOven), kde to bylo prezentováno Wadem Watsonem jako nejlepší polévka, jakou kdy jedl a stala se vánoční rodinnou tradicí. Velký trouba se občas v receptech plete nebo dost přehání, tak pojedeme podle mého. A, že Vánoce? Tak jo, klidně, já sice vařím oblíbenou rybí polévku a asi u toho zůstanu. Tuhle pórkovou zařadím kamkoli do roku. Protože je skvělá!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
35minut
Je to zase polévka pro dva, ale najedí se i čtyři. No, tři určitě. Pokud vaříte pro víc lidí, pak jenom přidáte pórek, žampiony a trochu másla navíc. Jo, a asi vývaru bude potřeba také víc, že?! A v tom případě i mouky, dvojnásobná porce pro dvojnásobnou polévku, řekl bych. Ale to si musíte už odhadnout sami či samy.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
35minut
Je to zase polévka pro dva, ale najedí se i čtyři. No, tři určitě. Pokud vaříte pro víc lidí, pak jenom přidáte pórek, žampiony a trochu másla navíc. Jo, a asi vývaru bude potřeba také víc, že?! A v tom případě i mouky, dvojnásobná porce pro dvojnásobnou polévku, řekl bych. Ale to si musíte už odhadnout sami či samy.
Pórková polévka se žampiony | Zkuste experimentovat
Pórek i žampiony nakrájíme nadrobno (nechte si jeden žampion stranou).
Do rozehřátého másla přidáme pórek se žampiony a orestujeme, pak teplotu snížíme, zakryje a dusíme tak 10 minut. Občas promícháme.
Přidáme sůl, pepř, promícháme a přidáme mouku. Opět promícháme.
Přilijeme trochu vývaru, aby se mouka nepřichytila na dno kastrolu.
Snížíme teplotu, zakryjeme, ještě přidáme vývar a vaříme (dusíme) na středním ohni 20 minut. Kašovitou hmotu tu a tam promícháme. Podle požadované konzistence ještě přidáme trochu vývaru a provaříme. Nechte polévku bublat ještě 3 minuty, to by mělo stačit.
Polévku odstavíme a necháme chvilku vychladnout. Půjdeme do mixování, takže si nemusíte připadat jako při míchání asfaltu. Tyčovým mixerem vytvoříme pyré.
Do téměř hotové polévky ve finále přidáme smetanu a prohřejeme, nevaříme!
Mezitím plátky žampionů osmahneme na másle se špetkou kmínu.
Při hledání zajímavých nápadů, co by mohlo být k večeři, jsem narazil na blonďatou blogerku Julii z druhého konce světa, která řeší především bezlepková jídla, ale hlavně jídla, která vám nesežerou moc času. A hele, recept na kuřecí s penne, to by se mohlo hodit. I když jsem už kuřecí kousky s penne tady připravoval, Julia mě nakopla k dalšímu počinu. Ale můžete ochutnat i penne s javořickými párky, nemá také chybu.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Musím improvizovat, jak to ostatně dělám často. Správně by se v měl v receptu objevit sýr asiago, tvrdý italský. A tak jsem zvolil goudu. Na asiago dojde někdy jindy, až navštívím italskou prodejnu.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Musím improvizovat, jak to ostatně dělám často. Správně by se v měl v receptu objevit sýr asiago, tvrdý italský. A tak jsem zvolil goudu. Na asiago dojde někdy jindy, až navštívím italskou prodejnu.
Kuřecí kousky se sušenými rajčaty, špenátem a penne | Stačí jedna pánev
Pokrájená sušená rajčata chvilku orestujeme na olivovém oleji na středním plameni. A přidáme k nim prolisovaný česnek. Promícháme a necháme tak 1 minutu vařit.
Přidáme na kousky nakrájená kuřecí prsa, které dobře osmahneme.
Přidáme papriku a opět orestujeme.
Oslolíme a podle chuti ještě můžeme opepřit.
Kuřecí kousky zalijeme smetanou a přivedeme k varu. Povaříme tak 2 minuty.
Do pánve dáme penne (vodu z těstovin si nechte stranou) a promícháme. Pokud se smetana redukovala, přidáme několik lžic vody z těstovin.
Přidáme strouhaný sýr a mícháme asi půl minuty, než se sýr zcela roztaví.
Přidáme čerstvý špenát a promícháme.
Můžeme ještě přisolit podle chuti. Zakryjeme poklicí a dáme z vařiče.
Houby nesbírám, ale mám rád. Tak si musím vystačit se žampiony a nebo nakládanými, protože v lese bych našel akorát tak muchomůrku červenou a z té bych cokoli k jídlu dost rád oželel. Můžete se smát, možná i tvrdit, že jsem srab, ale já se mám v tomhle ohledu rád. No, už jsem spatřil v obchodě hříbky i lišky a nad těmi jsem se dost zarazil, cože jako s nimi. Ale tentokrát zůstaneme u lesní směsi, kterou nasbírali a naložili lidé znalí.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2osoby
Doba vaření
30minut
Porce
2osoby
Doba vaření
30minut
Pokud jste houbaři, máte náskok. V tomto případě totiž přece jenom musíme trochu počítat s tím, že naložené houby s sebou nesou i trochu chuti naložení. Ale to neberu jako minus. Prostě to tak je.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2osoby
Doba vaření
30minut
Porce
2osoby
Doba vaření
30minut
Pokud jste houbaři, máte náskok. V tomto případě totiž přece jenom musíme trochu počítat s tím, že naložené houby s sebou nesou i trochu chuti naložení. Ale to neberu jako minus. Prostě to tak je.
Řízky pokrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Na pánvi s olejem a máslem, kterou zahřejeme na střední teplotu, kuřecí kousky opečeme. Z každé strany tak 5 minut, ale to už si ohlídáte.
Opečené kuře dáme stranou, zakryjeme, aby si maso udrželo teplotu.
Houby, které jsou větší, pokrájíme. Dáme na olej s máslem, přidáme na kolečka nakrájený pórek a trochu ještě osolíme a opepříme. Za občasného míchání vaříme asi 5 minut, aby pórek změkl.
Přilijeme víno a vaříme ještě 3 minuty. V tomto kroku už teplotu zvýšíme.
Směs zalijeme smetanou a do pánve vrátíme maso. Vypneme vařič, zakryjeme a necháme chvilku prohřát.
Podáváme s rýží.
Nebo podáváme s bramborovými dukátky, což jsou vařené brambory, jemně opečené na másle a oleji. Jsou mírně osolené.