Vepřový vrabec, výpečky a tři tečky

Hlasů: 4
Hodnocení: 4.75
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
90 minut
Česká klasika, která čas od času má povinnost přistát na našem stole. Ať už jídlu říkáme vrabec, moravský vrabec nebo jenom výpečky... Různí se recepty, postupy jsou však velice podobné, záleží na tom, kolik máte času nebo kolik ho chcete na přípravu věnovat. Ať už zvolíte variantu pomalého pečení nebo rychlejší tempo, na talíři přistane chutná porce klasiky. Příznivci výpečků se dělí na dva tábory. Jedni hodují pod praporem špenátu, druzí se neobejdou bez dušeného zelí. Ale to už je na vás...
Hlasů: 4
Hodnocení: 4.75
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
90 minut
Česká klasika, která čas od času má povinnost přistát na našem stole. Ať už jídlu říkáme vrabec, moravský vrabec nebo jenom výpečky... Různí se recepty, postupy jsou však velice podobné, záleží na tom, kolik máte času nebo kolik ho chcete na přípravu věnovat. Ať už zvolíte variantu pomalého pečení nebo rychlejší tempo, na talíři přistane chutná porce klasiky. Příznivci výpečků se dělí na dva tábory. Jedni hodují pod praporem špenátu, druzí se neobejdou bez dušeného zelí. Ale to už je na vás...
Vepřový vrabec, výpečky a tři tečky
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme nahrubo, maso a bůček na kostky. Dáme do pekáčku. Posolíme a přidáme na jemné plátky nakrájený česnek, granulovaný česnek, kmín, tymián a sádlo. Pekáček zakryjeme (pokličkou, alobalem) a pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 250 °C. Odkyjeme, promícháme a přidáme trochu horké vody. Teplotu snížíme na 220 °C a pečeme 60 minut. Maso občas promícháme, případně přidáme horkou vodu.
  2. Hladkou mouku rozmícháme ve studené vodě a přidáme k masu. Dobře promícháme, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 15 minut.
  3. Podáváme s bramborovým knedlíkem a špenátem.

Čočka s debrecínským párkem | Improvizace na čočkové téma

Hlasů: 4
Hodnocení: 4.75
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
45 minut
Na začátku nebylo slovo, ale čočka. Nápad udělat klasickou na kyselo jsem ale zahnal, půjdeme jinou cestou, ale cíl je stejný a jasný: dobrá večeře. Tahle večeře vznikne za pochodu.
Hlasů: 4
Hodnocení: 4.75
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
45 minut
Na začátku nebylo slovo, ale čočka. Nápad udělat klasickou na kyselo jsem ale zahnal, půjdeme jinou cestou, ale cíl je stejný a jasný: dobrá večeře. Tahle večeře vznikne za pochodu.
Čočka s debrecínským párkem | Improvizace na čočkové téma
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Olej zahřejeme na pánvi a přidáme nakrájenou cibuli, obě cibule, prosím. Orestujeme, aby cibule zesklovatěla, mírně osolíme.
  2. Přidáme předem namočenou čočku s trochou vody, ve které jsme ji měli namočenou. Zakryjeme, zmírníme plamen a dusíme. Po 15 minutách přidáme česnek. Opět zakryjeme. Po 20 minutách přidáme vývar a červené víno, mírně zvýšíme teplotu a vaříme odkryté 10 minut.
  3. Přidáme mraženou zeleninu (květák, brokolice, mrkev) a zakryjeme. Dusíme ještě 10 minut. Mírně dopepříme.
  4. Párky ohřejeme a vejce uvaříme na tvrdo.
  5. Podáváme s dijonskou hořčicí, ozdobíme nasekanou petrželkou.

Fazolky s chilli a rýží

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Trochu ostřejší záležitost, nicméně rychlé jídlo, kterému nelze nic vytknout. Čas nám šetří kvalitní konzervy s rajčaty a fazolemi s chilli omáčkou.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Trochu ostřejší záležitost, nicméně rychlé jídlo, kterému nelze nic vytknout. Čas nám šetří kvalitní konzervy s rajčaty a fazolemi s chilli omáčkou.
Fazolky s chilli a rýží
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Olej zahřejeme v pánvi na střední teplotě, vložíme cibuli a česnek a restujeme asi 5 minut. Přidáme mletý koriandr, mletý kmín a mleté chilli, promícháme a vaříme 1 minutu. Teplotu zvýšíme a pak přidáme mleté maso, které opékáme do hněda, asi 4 až 5 minut.
  2. Přidáme nakrájená rajčata, trochu vody a fazole v chilli omáčce, snížíme teplotu, zakryjeme poklicí a vaříme mírně 5 až 10 minut. Hustotu regulujeme postupným přidáním vody.
  3. Zatímco se na pánvi vaří maso s rajčaty a fazolemi, připravíme si rýži.
  4. Podáváme s rýží, chilli fazolky uložíme do připraveného "hnízda" z rýže, přidáme zakysanou smetanu a ozdobíme lístky čerstvého koriandru.

Guláš s pikantním točeným salámem

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Guláš trochu jinak, tentokrát z pikantnějšího točeného salámu a ostřejší paprikou, může být alternativou ke klasice a určitě příjemným zpestřením nabídky na vašem stole. Můžete ho připravit z klobásy nebo právě točeného salámu, kterému v obchodě říkají maďarský, asi proto, že je tučnější a už na první pohled je jasné, že je v něm paprika. Měla to být večeře pro dva, ale když nahlédnete do kastrolu, zjistíte, že uspokojíte čtyři strávníky.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Guláš trochu jinak, tentokrát z pikantnějšího točeného salámu a ostřejší paprikou, může být alternativou ke klasice a určitě příjemným zpestřením nabídky na vašem stole. Můžete ho připravit z klobásy nebo právě točeného salámu, kterému v obchodě říkají maďarský, asi proto, že je tučnější a už na první pohled je jasné, že je v něm paprika. Měla to být večeře pro dva, ale když nahlédnete do kastrolu, zjistíte, že uspokojíte čtyři strávníky.
Guláš s pikantním točeným salámem
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Salám nakrájíme na menší díly podélně na poloviny a pak napříč na plátky. Opečeme na rozpáleném sádle z obou stran asi 4 minuty, zmírníme teplotu a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme.
  2. Žampiony také přepůlíme podélně a nakrájime napříč na plátky. Papriky nakrájíme na kolečka. Přidáme s základu a promícháme. Restujeme 4 až 5 minut. Osolíme, opepříme a přidáme mletou papriku. Opět promícháme a přidáme nakrájená rajčata spolu se 100 ml vody. Zakryjeme a necháme dusit asi 10 minut. Pokud je guláš příliš hustý, přidáváme ještě vodu, nemělo by jí být tolik, aby nám vznikla polévka.
  3. Hladkou mouku rozmícháme v troše studené vody. Dáme vařit těstoviny. Mouku vmícháme do guláše, přidáme nasekanou bazalku, případně ještě trochu vody, zakryjeme a necháme dusit na mírném ohni. Nakrájíme na kolečka malou cibuli na zdobení.
  4. Podáváme s těstovinami, dozdobené kolečky cibule.