Kuře Marengo | Napoleon by si pochutnal

Tohle je recept s příběhem. Napoleonův kuchař musel vytvořit chutnou krmi pro císaře, který měl zrovna nějako práci v Itálii. A kuchař musel vařit z dostupných zásob. Tak prý vznikla právě tato dobrota v blízkosti italské obce Marengo, kde císařova vojska bojovala. Tenhle recept má samozřejmě varianty. Napoleon měl ke kuřeti ještě raky a lanýže, to už se dnes vynechává. To, že jsou v receptu rajčata jsem musel nějak chytře obejít. Pomohli mi Kluci v akci, kteří rajčata zbavili dužiny, takže by to mohlo projít. Kuře se čtvrtí nebo se krájí na menší kousky, sakra pro dva nemusí být celé kuře, takže další plus. Jak asi tušíte, z variant si vyberu a udělám to po svém. Vadí?

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Kromě raků a lanýže (prý byl černý), škrtám ještě křepelčí vejce a bagetku opečenou na másle. A také střik koňaku, který se dává do zeleninové směsi, ale nějak se mi kamsi zatoulal. Snad to nebude rouhání a Napoleon mě nebude chodit strašit, ale zkusím jinou přílohu. Protože je to jídlo pro dva, nečtvrtím kuře, ale pořídil jsem si už čtvrtky.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Kromě raků a lanýže (prý byl černý), škrtám ještě křepelčí vejce a bagetku opečenou na másle. A také střik koňaku, který se dává do zeleninové směsi, ale nějak se mi kamsi zatoulal. Snad to nebude rouhání a Napoleon mě nebude chodit strašit, ale zkusím jinou přílohu. Protože je to jídlo pro dva, nečtvrtím kuře, ale pořídil jsem si už čtvrtky.
Kuře Marengo | Napoleon by si pochutnal
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek a žampiony na plátky, z rajčat odstraníme semínka a nakrájíme na nudličky.
  2. Svážeme svazek bylinek – petržel, tymián a bobkový list.
  3. Čtvrtky kuřete (bez křídel, to že je prý Napoleon neměl rád!) osolíme, opepříme.
  4. Kuře na oleji opečeme dozlatova.
  5. Vložíme do pekáče a dáme do vyhřáté trouby (170 °C) péct. Podlijeme trochou horké vody nebo vývarem. Pečeme tak 30 minut.
  6. Na vypečeném tuku po kuřeti opečeme cibuli.
  7. Přidáme na plátky nakrájený česnek.
  8. Podusíme, vložíme žampiony a osmahneme.
  9. Přidáme rajčata.
  10. Podlijeme vínem.
  11. Osolíme, opepříme a vložíme svazek bylinek, přidáme lžíci másla.
  12. Zakryté pokličkou dusíme asi 10 minut.
  13. Když je kuře pečené, rajčatovou směs vložíme do pekáče ke kuřeti (svazek bylinek vyjmeme).
  14. Přidáme olivy, dochutíme a společně ještě 10 minut pečeme.
  15. Podáváme s rýží.

Králík na červeném víně (Cocotte de lapin au vin rouge) | Australský pozdrav zpátky do Evropy

Je to jídlo z Francie, ale recept je z Austrálie. To jsou paradoxy. Zprostředkovala mi ho australská televize SBS, takže ta inspirace je síťová i globální. Proč ne. Francouzům ostatně Britové zemi vyfoukli údajně před nosem. Ale to je historie. Pojďme vařit. Králíka vařili ve vinném sklepě, měl bych jít asi na půdu, abych se výrazně odlišil. Ale to zase tak moc nepotřebuju. Je vcelku snadné připravit králíka na tento způsob, jen potřebujete den navíc. To kvůli marinování. Já tohle prodloužení nemám rád, chci to mít hned, ale respektuji. Plánovat se má i při vaření. No, nedělám to plánování důkladně, takže si musíme počkat. Vyhlídka na dobrou večeři je ovšem víc než slibná. Už tady králíka máme, ale to je docela odlišný recept. Pokud si přečtete varování o kousek níž, pak si najděte recept na pečeného králíka. Je také skvělý.





Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování

Když si pořídíte australské víno, bude to pro králíka v tomto případě jako domácí prostředí. Australská vína jsou kvalitní a vyhlášená. A najdete je i u nás v obchodech. Tak neváhejte. Upozornění pro zběsilé: všechno dostane nádech barvy vína. Takže pokud se toho děsítě z nějakého důvodu, raději si králíka upečte klasicky nebo podle receptu na této stránce (o něco výše). A pokud jdete do vína, tak volte opravdu to kvalitní, vzhledem k ostatním ingrediencím si přece celý dojem nezničíte laciným krabicovým vínem.


Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování

Když si pořídíte australské víno, bude to pro králíka v tomto případě jako domácí prostředí. Australská vína jsou kvalitní a vyhlášená. A najdete je i u nás v obchodech. Tak neváhejte. Upozornění pro zběsilé: všechno dostane nádech barvy vína. Takže pokud se toho děsítě z nějakého důvodu, raději si králíka upečte klasicky nebo podle receptu na této stránce (o něco výše). A pokud jdete do vína, tak volte opravdu to kvalitní, vzhledem k ostatním ingrediencím si přece celý dojem nezničíte laciným krabicovým vínem.

Králík na červeném víně (Cocotte de lapin au vin rouge) | Australský pozdrav zpátky do Evropy

Potřebujete:



Jednotky:

Jak na to:
Den předem
  1. Připravíme si zeleninu.
    Potřebujeme zeleninu

  2. Nakrájíme mrkev na kolečka, cibuli nadrobno, celerové řapíky napříč na malé plátky.
    Nakrájíme zeleninu

  3. Připravíme koření.
    Připravíme koření

  4. Potřebné ingredience.
    Připravíme si potřebné ingredience

  5. Králíka osolíme a opepříme.
    Králíka osolíme a opepříme

  6. Zalijeme olivovým olejem.
    Zalijeme olejem

  7. Přidáme nakrájenou mrkev a celer.
    Přidáme zeleninu

  8. Přidáme cibuli, na plátky nakrájený česnek, hřebíček, bobkový list, tymián a víno.
    Přidáme

  9. Zakryjeme a necháme přes noc v chladu. Můžete použít chladničku nebo venkovní chlad, který mi ledničku tentokrát nahradil. Pokud si ovšem budete tento recept připravovat v době, kdy venku je i v noci teplota nenapodobující chladničku, použijte radši tu.
    Zakryjeme

Den poté
  1. Vaříme na středním ohni asi 10 minut. Pak vyjmeme maso a dáme stranou.
    Vaříme

  2. Přidáme brambory nakrájené na čtvrtka (nebo menší na polovinu), opět zakryjeme a dusíme ještě 20 minut.
    Přidáme brambory

  3. Vyjmeme veškerou zeleninu a dáme stranou. Ale pozor, nevyhazovat.
    Dusíme

  4. Nakrájíme žampiony na čtvrtky.
    Nakrájíme žampiony na čtvrtky

  5. V tekutině bez zeleniny dusíme žampiony asi 10 minut.
    Dáme do tekutiny

  6. Přidáme máslo a opět povaříme. Tak ještě 5 minut na středním ohni.
    Přidáme máslo

  7. Podáváme s bagetkou, můžete dozdobit nasekanou petrželkou.
    Králík na červeném víně




Zapečená feta | Řecká inspirace

Byla na jídelním lístku v taverně Wave na Corfu uvedená mezi položkami Předkrmy. Ale dá se nabídnout i jako oběd. Tak jsem si to vyzkoušel, ale zařadil ji mezi hlavní chody. Můžete experimentovat s nasazením, jak libo.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Je to jednoduché a moc dobré. Jděte do toho, doporučuji. Pochutnáte si. Podávat můžete samostatně, s bagetou nebo hranolky. I to jsem viděl. Ale vystačíte si se samotným sýrem. Jo, a když potřebujete, můžete si fetu dodatečně ohřát, to pro případ, že byste snědli třeba jenom půlku. Sýr vychládá, ale opakované ohřátí mu nevadí.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Je to jednoduché a moc dobré. Jděte do toho, doporučuji. Pochutnáte si. Podávat můžete samostatně, s bagetou nebo hranolky. I to jsem viděl. Ale vystačíte si se samotným sýrem. Jo, a když potřebujete, můžete si fetu dodatečně ohřát, to pro případ, že byste snědli třeba jenom půlku. Sýr vychládá, ale opakované ohřátí mu nevadí.
Zapečená feta | Řecká inspirace
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. V misce smícháme překrojená rajčátka, překrojené olivy, na drobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, petrželku, oregano, olivový olej a opepříme podle chuti.
    Vše smícháme
  2. Zalijeme olejem
  3. Fetu dáme do dostatečně velkého kusu alobalu.
    Fetu dáme do alobalu
  4. Sýr zasypeme připravenou směsí
  5. Alobal je v zapékací misce, můžete ale použít jen tu misku.
    Dáme zapéci
  6. Dáme zapéci do trouby předehřáté na 200 až 220 °C. Pečeme 15 minut, pak přepneme na gril a grilujeme tak 5 minut.
    Zapečeme
  7. Podáváme. Můžete posypat ještě nasekanou petrželkou. Podávat můžete s bagetou nebo dokonce hranolkami.
    Podáváme

Treska s pivem a žampiony | Experiment se vyplatí

Podivná kombinace, že jo? No, ale vyzkoušel jsem. Inspirovala mě blogerka Dana odkudsi, která si říká Killing Thyme, což můžeme přeložit jako Vraždící tymián nebo také Zavražděný tymián. Dana se představuje jako spisovatelka na volné noze s chutí na kulinářské dobrodružství, žíznící po dobrém pivu s nekonečným hladem po fotografování. A protože miluje pivo, vaří s pivem. Plzeňským! Ale pokud máte chuť na špekáčky se zelím na pivu, můžete nalistovat zmíněný recept. A nebo máte chuť na tresku trochu jinou? Koukněte na recept, který se jmenuje treska s chorizem, fazolemi a rajčaty, tedy mimo jiné na tomto webu. Ale nebojte se experimentu a jděte do piva, nebudete litovat.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
To je záležitost, která mě zajímá. Už tu mám špekáčky na pivu, ale rybu ještě ne. Je na čase to změnit. Pokud se obáváte, že se vám porce na talíři utopí v pivu, nemusíte. Pivo se s balzamikovým octem nějak skamarádí a dá rybě jistou nahořklo chuť, ale je to chuť lahodná, skoro nepivní.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
To je záležitost, která mě zajímá. Už tu mám špekáčky na pivu, ale rybu ještě ne. Je na čase to změnit. Pokud se obáváte, že se vám porce na talíři utopí v pivu, nemusíte. Pivo se s balzamikovým octem nějak skamarádí a dá rybě jistou nahořklo chuť, ale je to chuť lahodná, skoro nepivní.
Treska s pivem a žampiony | Experiment se vyplatí
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Nachystáme si vše, co potřebujeme. Treska na fotce není, ale dojdete k ní.
    Připravíme si
  2. Rozpustíme 3 lžíce másla a přidáme na plátky nakrájené žampiony, které osmahneme. Pak zakryjeme a dusíme do měkka, tak 5 minut, občas promícháme.
  3. Přidáme prolisovaný česnek a podusíme asi 30 vteřin, aby houby provoněly.
    Podusíme
  4. Pomalu přilijeme pivo.
    Přilijeme pivo
  5. Přidáme balzamikový ocet.
    Přidáme ocet
  6. Přidáme nakrájenou petrželku, sůl a pepř. Přivedeme k varu.
    Přidáme petržel
  7. Vaříme tak asi 3 minuty, aby se omáčka redukovala skoro na polovinu.
  8. Dáme si vařit brambory.
    Dáme si vařit brambory
  9. Filety tresky lehce osolíme a opepříme.
    Filety osolíme a opepříme
  10. V pánvi rozehřejeme lžíci másla a vložíme filety tresky, které lehce opečeme.
    Lehce opečeme
  11. Pak přelijeme částí omáčky i se žampiony.
    Přelijeme částí omáčky
  12. Zakryjeme a na mírném ohni tresku dusíme tak asi 8 až 10 minut.
    Zakryjeme a dusíme
  13. Omáčku opět zahřejeme na mírném ohni, přidáme do ní lžíci másla a rozšleháme, aby se máslo rozpustilo.
    Do omáčky přidáme máslo
  14. Tresku na talíři přelijeme omáčkou se žampiony a posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s vařeným bramborem.
    Podáváme