Chili con carne | Texas v Česku

Už jsem tenhle texaský recept připravoval několikrát, je tedy divné, že tady ještě není. Napravím to hned. Všichni píšeme chilli, ale Texasané ho píší jako chili. S jedním L. Má mnoho variant, především podle druhu masa, je také verze pro vegetariány, která se jmenuje chili sin carne, tedy chili bez masa. Můžeme se se španělským jménem jídla odkazovat na Mexiko, ale kdysi byl Texas součástí Mexika. A recept se datuje rokem 1850, to už byl Texas Texasem. Když si poručík Colombo dává chili, tak si dává vlastně to, co si dneska uvaříme.

Chili con carne | Texas v Česku
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Variantně lze i začít. Buď osmahneme maso, které pak dáme stranou a ve stejném hrnci osmahneme cibuli. Nebo se to dá udělat obráceně.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Chili con carne | Texas v Česku
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Variantně lze i začít. Buď osmahneme maso, které pak dáme stranou a ve stejném hrnci osmahneme cibuli. Nebo se to dá udělat obráceně.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si.
    Připravíme si
  2. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli.
    Zpěníme cibuli
  3. Přidáme nasekaný česnek a koření.
    Přidáme česnek a kmín
  4. Promícháme a necháme provonět. Pozor, česnek potřebuje malou chvíli, jinak zhořkne.
    Promícháme
  5. Přidáme mleté maso.
    Přidáme maso
  6. Dobře osmahneme.
    Maso osmahneme
  7. Přidáme nakrájenou papriku.
    Přidáme nakrájenou papriku
  8. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata
  9. Přilijeme vývar.
    Přidáme vývar
  10. Přidáme cukr a majoránku.
    Přidáme cukr
  11. Přidáme pepř a osolíme.
    Okořeníme
  12. Přidáme scezené fazole.
    Přidáme scezené fazole
  13. Promícháme a zakryjeme. Dusíme tak 20 minut.
    Zakryjeme
  14. Přidáme protlak pokud chcete víc rajské pasty v chili.
    Přidáme protlak
  15. Provaříme tak 10 minut.
    Provaříme
  16. Necháme stát ještě 10 minut, aby se chutě propojily.
  17. Podáváme s rýží nebo třeba jen s chlebem. Zdobíme jarní cibulkou.
    Podáváme

Chilli krevety v tomatové omáčce | Špagety nemohou chybět

Nejsem žádný námořník nebo rybář, krevety ulovené v Tesco také dobře poslouží. Ostatně při nákupu velkého pytle nezbyde člověku nic jiného, při dvou strávnících, aby si připravil hned několik obědů či večeří. Takže krevety máme tadytadytady. A také tady. A najdete jich na stránce víc. Jo, kdysi jsem krevetám moc nehodoval, ale teď už je to jiná. Pořád pokukuji v obchodě po těch nevyloupaných, ale ještě jsem nějak nenašel odvahu či čas se do nich pustit. Zatím si vystačím s těmi vyloupanými. A jak bylo zmíněno na začátku, mám jich docela zásobu.

Chilli krevety v tomatové omáčce | Špagety nemohou chybět
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle jídlo zvládne každý začátečník. Příprava trvá kratičce a hned je hotovo. A efekt je pořádný. Tedy, pokud to někdo chce ocenit. Pozor, kdo nerad pálivé, může se umírnit a dát jenom jednu chilli papričku. Nebo si uvařit krupicovou kaši. Pozor, při scezení špaget si nechte hrnek vývaru z nich pro další krok.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Chilli krevety v tomatové omáčce | Špagety nemohou chybět
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle jídlo zvládne každý začátečník. Příprava trvá kratičce a hned je hotovo. A efekt je pořádný. Tedy, pokud to někdo chce ocenit. Pozor, kdo nerad pálivé, může se umírnit a dát jenom jednu chilli papričku. Nebo si uvařit krupicovou kaši. Pozor, při scezení špaget si nechte hrnek vývaru z nich pro další krok.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno k ruce, krevety necháme rozmrazit, špagety dáme vařit v osolené vodě.
    Připravíme si
  2. Nakrájíme cibuli, na půlky a pak napříč na plátky. Papričky zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na jemné plátky.
    Nakrájíme
  3. Na oleji osmahneme cibuli s papričkami a česnekem, tak 3 minuty.
    Osmahneme
  4. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata
  5. Zalijeme vodou ze špaget. Stačí tak trochu, nevaříme polévku!
    Zalijeme vodou ze špaget
  6. Provaříme tak 3 minuty.
    Povaříme
  7. Přidáme krevety.
    Přidáme krevety
  8. Opepříme a osolíme. Provaříme tak asi 5 minut, aby se krevety dobře uvařily a zrůžověly.
    Opepříme a osolíme
  9. Přidáme scezené špagety. Pokud vám při jejich vaření ujela ruka, přidávejte postupně, sami uvidíte, zda množství v pánvi už postačuje.
    Přidáme špagety
  10. Prohřejeme špagety s omáčkou.
    Prohřejeme
  11. Podáváme zdobené nasekanou čerstvou bazalkou.
    Podáváme

Bugatini s klobásou a paprikou | Varianta místo špaget

Narazil jsem na zajímavé těstoviny. Jsou to bugatini. Prostě něco jako makarony, ale nejsou to makarony. Jsou to duté špagety, ale nejsou to špagety. Tohle stojí za vyzkoušení, jak jinak?!

Bugatini s klobásou a paprikou | Varianta místo špaget
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jedna moudrost, která platí: díky otvoru uprostřed Bucatin Vás čeká výjimečný chuťový požitek. Omáčka se dostane do dutin Bucatin totiž již během přípravy. Jsou tak vynikající v lehké kombinaci s jakoukoliv omáčkou.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Bugatini s klobásou a paprikou | Varianta místo špaget
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jedna moudrost, která platí: díky otvoru uprostřed Bucatin Vás čeká výjimečný chuťový požitek. Omáčka se dostane do dutin Bucatin totiž již během přípravy. Jsou tak vynikající v lehké kombinaci s jakoukoliv omáčkou.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme.
    Potřebujeme
  2. Těstoviny vaříme v osolené vodě podle návodu. Má to být tak 8 minut al dente.
    Vaříme těstoviny
  3. Nakrájíme klobásu, papriky i česnek.
    Nakrájíme
  4. Na pánev dáme olej.
    Olej
  5. Opečeme klobásu, při restování mírně měchačkou klobásu rozbijeme.
    Opečeme klobásu
  6. Přidáme nakrájené cibule. Restujeme tak 4 až 5 minut.
    Přidáme cibuli
  7. Pak přidáme nakrájené papriky.
    Přidáme papriku
  8. Přilijeme trochu vody z těstovin. Chvilku povaříme.
    Zalijeme vodou z těstovin
  9. Přidáme nakrájený česnek.
    Přidáme česnek
  10. Přilijeme víno a provaříme. Promícháme.
    Přilijeme víno
  11. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata
  12. Opět přilijeme trochu vody z těstovin. Chvíli provaříme.
    Opět přidáme vodu z těstovin
  13. Přidáme oregano.
    Přidáme oregano
  14. Přidáme nasekanou petrželku. Vše jemně promícháme a vmícháme bugatini.
    Přidáme petrželku
  15. Podáváme posypané parmazánem a sekanou petrželkou.
    Podáváme posypené sýrem

Baskické kuře po česku | Cesta za chutí

Zase strkám hlavu do oprátky. Už jsem na jednom webu dostal čoud za sicilské kuře, které nebylo sicilské, takže ho najdete pod jménem Smetanové kuře. Ale nedám si pokoj. Budu se dál rozhlížet po receptech, které mě zajímají, a jistě i vás, které mi slibují nějaký zážitek. Ať už v kuchyni samotné nebo u talíře. Jedeme do Baskicka! Vlastně mě inspiroval recept v New York Times, docela specifický, po křížovém hledání jsem narazil na recepty poněkud jednodušší, nebo spíš méně se tvářící jako sofistikovaná záležitost. A stejně slibujících dobré jídlo. V prvním receptu jsou nasazeny chilli papričky, ty mám nyní v kuchyni zakázané, prý moc ostré. No, respektuji, ale s docela těžkým srdcem. Ale tak si vystačíme s tradičními paprikami. To nemůže mít chybu, přece.

Baskické kuře po česku | Cesta za chutí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Původně jsem měl záměr udělat kuřecí perkelt, ale to už jsem dělal (také dobrý), tak se posuneme. A volba padla na něco dosta podobného perkeltu, jenže trochu jinak.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Baskické kuře po česku | Cesta za chutí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Původně jsem měl záměr udělat kuřecí perkelt, ale to už jsem dělal (také dobrý), tak se posuneme. A volba padla na něco dosta podobného perkeltu, jenže trochu jinak.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájíme cibuli na půlkolečka, papriky na proužky, nasekáme česnek. Stehna omyjeme a osušíme.
  2. Na rozpáleném rostlinném oleji opečeme osolená a opepřená kuřecí stehna. Z každé strany určitě tak 5 minut. Opečená stehna dáme stranou a olej vylijeme.
    Opečeme stehna
  3. Do pánve dáme olivový olej. Osmahneme cibuli, až zesklovatí, přidáme nasekaný česnek a mírně opepříme.
    Orestujeme cibuli s česnekem
  4. Po chvilce přidáme nakrájená rajčata.
    Přidáme nakrájená rajčata
  5. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni asi 20 minut.
    Podusíme
  6. Přidáme nakrájené papriky, promícháme.
    Přidáme papriky
  7. Přilijeme víno.
    Zalijeme vínem
  8. Přidáme koření a promícháme.
    Přidáme koření
  9. Do pánve vrátíme opečená stehna.
    Přidáme stehna
  10. Zakryjeme a dusíme asi 35 minut.
    Podusíme
  11. Podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží
  12. Můžeme podávát s bramborem.
    Můžeme podávat i s bramborem
Tip:

Tak jsem si prošacoval zdroje veřejné dostupné:
Baskická kuchyně prý patří k nejlépe střeženým tajemstvím evropské gastronomie. Tvrdý národ si bere to nejlepší ze španělské lásky k mořským plodům a francouzské rafinovanosti, aby vytvářel originální kompozice plné chutí a nápadů. Baskové rádi kombinují dary Atlantiku s paprikami, bramborami a rajčaty, ale stejně rádi pracují i s jehněčím či vepřovým masem, které dokáží přeměnit zejména v neodolatelnou šunku, klobásky a další druhy uzenin. Míří se i některé cestovky za místním kulinářským uměním, takže teď už vím, že San Sebastiano, je prý rodiště kulinářské revoluce, která dala vznik známé baskické nouvelle cuisine a kde je největší koncetrace restaurací s michelinskou hvězdičkou na světě. Mají tu i první gastronomickou univerzitu: Basque Culinary Center. Jo a z webu španělských receptů přebírám rovnou celou pasáž: Baskická kuchyně je často nazývána kuchyní inovace nebo kuchyní autora, což znamená, že v sobě nese prvky gastronomie dnešní doby spjaté s autentičností mistrů kuchařů, kteří ji přetvořili bez ztráty identity v gastronomii s fantasií, představivostí a jednoduchou elegancí. Najdeme zde horskou kuchyni připravující pokrmy ze zvěřiny, kuchyni údolí zpracovávající hovězí a vepřové maso, mléko a sýry a kuchyni, jež připravuje skvělé pokrmy z darů moře a která je charakterizována svou jedinečností. Tradiční gastromie tohoto regionu je mimořádně populární a patří mezi ní např. "pipperada", což je baskická zeleninová směs nebo skvělá smažená zelenina - "pisto a la bilbaína". Určitě také nesmí chybět ančovičky, které se nejčastěji smaží - "anchoas fritas" a tuňák v rajčatové omáčce - "bonito con tomate". Lahůdkou, která stojí za ochutnání jsou pak vepřové nožičky v omáčce – "manitas de cerdo a la vizcaína". Tradičním dezertem je "pastel vasco", neboli baskický dort, a nebo hrušky na červeném víně – "peras al vino tinto".

Fazolová polévka s rajčaty | 30 minut stačí

Tohle je vcelku rychlá záležitost, vlastně smícháme jenom dvě plechovky a kolem uděláme menší taneček ostatních surovin. A kdo nemá rád rajskou, ani mu nedojde, že jednou z hlavních hráčů jsou právě rajčata.

Fazolová polévka s rajčaty | 30 minut stačí
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku jsem musel dělat dvakrát. Poprvé jsem trochu dost přehnal chilli, takže pálila jako čert. Ta druhá už byla o poznání méně rozchillující.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Fazolová polévka s rajčaty | 30 minut stačí
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku jsem musel dělat dvakrát. Poprvé jsem trochu dost přehnal chilli, takže pálila jako čert. Ta druhá už byla o poznání méně rozchillující.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Rozehřejeme olej s máslem a osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu.
    Osmahneme slaninu
  2. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji, aby zesklovatěla.
    Osmahneme cibuli
  3. Česnek rozmáčkneme plochou stranou nože a nahrubo nasekáme, pak přidáme k cibuli a česnek krátce osmahneme, jen tak, aby jídlo provoněl a aby nezhořkl.
    Osmahneme cibuli
  4. Přidáme lžičku sušeného oregana.
    Přidáme oregano
  5. Přidáme lžičku (nebo 2) mleté papriky. Promícháme.
    Přidáme papriku
  6. Ke směsi přimícháme krájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata
  7. Přidáme propláchnuté fazole. Promícháme.
    Přidáme fazole
  8. Přilijeme kuřecí vývar a promícháme. Chvíli necháme vařit.
    Přilijeme vývar
  9. Přidáme dva bobkové listy.
    Přidáme bobkové listy
  10. Opepříme, osolíme a přidáme chilli vločky (pozor na množství!). Vaříme 20 minut na středním plameni. Pokud je polévka přílš hustá, můžete přidat trochu horké vody. Vyjmeme bobkové listy.
    Opepříme
  11. Přidáme těstoviny, promícháme a vaříme 10 minut.
    Přidáme těstoviny
  12. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.
    Podáváme
Tip:

K receptu patří i video, takže moment strpení.

Špagety s dobrou náloží | Inovace a inspirace

Už je to tady zase. Špagety. V časové tísni lze umíchat vajíčka nebo připravit špagety s rajčaty a kuřecími kousky. Tedy pokud jste cestou z práce koupili potřebné množství. Mám to jednoduché, stačí jedno prsíčko, tak bratru až 300 g. To je porce pro dva. Receptů na podobné špagety už tady je víc. Třeba kuřecí prsa v krémových špagetách a to i videoreceptem nebo krevety s kadeřavou kapustou a špagetami a také kuře s pórkem, žampiony a špagetami. To jenom tak namátkou.

Špagety s dobrou náloží | Inovace a inspirace
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduché, snadné, rychlé. Co víc k tomu říci. Tak ještě popřát dobrou chuť. Dobrou chuť!
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Špagety s dobrou náloží | Inovace a inspirace
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduché, snadné, rychlé. Co víc k tomu říci. Tak ještě popřát dobrou chuť. Dobrou chuť!
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, mírně osolíme a opepříme. Maso pak opečeme na rozpáleném oleji, tak asi 6 minut, až maso začne zlátnout. Při opékání mícháme, aby se maso opeklo ze všech stran.
    Opečeme kuřecí maso
  2. Přidáme nasekaný česnek a promícháme. Restujeme tak 30 vteřin.
    Přidáme nasekaný česnek
  3. Přidáme nasekané papričky jalapeňo.
    Přidáme nasekané jalapeňo
  4. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Promícháme.
    Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku
  5. Přidáme krájená rajčata, vmícháme do základu.
    Přidáme krájená rajčata
  6. Přilijeme vývar a povaříme. Tak 6 minut.
    Přilijeme vývar
  7. Dáme vařit špagety v osolené vodě. Vaříme al dente.
    Dáme vařit špagety v osolené vodě
  8. Pokud se omáčka až příliš redukovala, ještě přidáme trochu vývaru ze špaget a ještě provaříme.
    Přidáme trochu vývaru ze špaget
  9. Přidáme scdezené špagety.
    Přidáme špagety
  10. Dobře, ale jemně promícháme.
    Promícháme
  11. Před podáváním posypeme strouhaným sýrem.
    Před podáváním posypeme sýrem
  12. Zdobíme bazalkou

Kuřecí linguine s cizrnou a rajčaty | Zahraje si i červené víno

Tak tohle je taková improvizace. No, řekněme, že už na něčem stavím, takže budeme v klidu, tohle se povede. A zase přichází ke slovu dobrá cizrna. Můžete se crcat s jejím máčením a vaření, ale můžete si také usnadnit práci a koupit konzervu. Stejně tak jako krájená rajčata.

Kuřecí linguine s cizrnou a rajčaty | Zahraje si i červené víno
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Snadná večeře, když si nechcete příliš lámat hlavu, trávit odpoledne v kuchyni a dobře si pochutnat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Kuřecí linguine s cizrnou a rajčaty | Zahraje si i červené víno
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Snadná večeře, když si nechcete příliš lámat hlavu, trávit odpoledne v kuchyni a dobře si pochutnat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky a osmahneme na oleji, asi tak 5 až 6 minut, dokud kousky masa nezačnou zlátnout. Osolíme a opepříme.
    Kuřecí maso nakrájíme a osmahneme
  2. Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a orestujeme. Dáme vařit těstoviny v osolené vodě. Budeme potřebovat totiž vývar z těstovin.
    Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a orestujeme
  3. Přidáme lístky rozmarýnu i celou větvičku
    Přidáme lístky rozmarýnu i celou větvičku
  4. Zalijeme červeným vínem a povaříme, aby se víno redukovalo.
    Zalijeme červeným vínem
  5. Redukujeme víno mírným varem.
    Povaříme
  6. Přidáme cizrnu a rajčata.
    Přidáme cizrnu a rajčata
  7. Zalijeme trochou vody z těstovin a promícháme.
    Zalijeme trochou vody z těstovin
  8. Přidáme bobkové listy a chvíli povaříme.
    Přidáme bobkové listy
  9. Přidáme těstoviny al dente a dobře jemně promícháme.
    Přidáme těstoviny aal dente
  10. Podáváme posypané parmezánem.
    Podáváme posypané parmezánem
Tip:

K tomuto receptu patří také video:

Paprikové kuřecí paličky | Něco mezi perkeltem, nebem a zemí

Paprikové kuřecí paličky | Něco mezi perkeltem, nebem a zemí
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to rouhání, nebo není? Mám dojem, že jsem stvořil perkelt, ale krk za to zase nedám. Třeba mi na hlavu vylijete kýbl vody, abych se vzpamatoval, ale to já jsem při smyslech. Každopádně je to večeře, která je vcelku jednoduchá a hlavně dobrá.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
75 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
75 minut
Paprikové kuřecí paličky | Něco mezi perkeltem, nebem a zemí
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to rouhání, nebo není? Mám dojem, že jsem stvořil perkelt, ale krk za to zase nedám. Třeba mi na hlavu vylijete kýbl vody, abych se vzpamatoval, ale to já jsem při smyslech. Každopádně je to večeře, která je vcelku jednoduchá a hlavně dobrá.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
75 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
75 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme paličky a mouku, kterou smícháme s paprikou, osolíme a opepříme.
    Připravíme paličky a mouku
  2. Paličky obalíme v okořeněné mouce.
    Paličky obalíme v okořeněné mouce
  3. Rozpustíme máslo a paličky opečeme. Asi tak 5 minut.
    Rozpustíme máslo a paličky opečeme
  4. Opečeme ze všech stran.
    Opečeme ze všech stran
  5. Paličky dáme stranou, nakrájíme cibuli a česnek.
    Paličky dáme stranou, nakrájíme cibuli a česnek
  6. Přilijeme trochu oleje do kastrolu. Osmahneme cibuli do měkka, tak 3 nebo 4 mminuty, a přidáme česnek. Ještě tak necelou minutu restujeme.
    Přilijeme trochu oleje do kastrolu. Osmahneme cibuli a česnek
  7. Přidáme nakrájená rajčata a cukr.
    Přidáme nakrájená rajčata a cukr
  8. Přidáme bobkový list a zalijeme vodou. Chvíli povaříme. Vlastně stačí přivést k varu.
    Přidáme bobkový list a zalijeme vodou
  9. Vrátíme paličky do kastrolu, promícháme a na mírném ohni vaříme tak 60 minut. Občas promícháme.
    Vrátíme paličky do kastrolu
  10. Přidáme zakysanou smetanu a promícháme.
    Přidáme zakysanou smetanu
  11. Promícháme
  12. Zakryjeme a dusíme ještě 15 minut. Mezitím si uvaříme těstoviny, třeba farfale.
    Zakryjeme a dusíme
  13. Podáváme s farfale.

Dlouhý opravdu dobrý guláš | Verze 2.0

Jasně, guláš umí přece každý! A také tu máme několik receptů a ten, ze kterého vycházím teď se jmenuje Opravdu dobrý guláš. I když ten skvěký americký guláš, který vzbudil na topreceptech emoce, je také skvělý. No, budeme posouvat prvně jmenovaný.

Podáváme s houskovým knedlíkem
Podáváme s houskovým knedlíkem

Dlouhý opravdu dobrý guláš | Verze 2.0
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže jsem oprášil Opravdu dobrý guláš a aniž by jmenovaný byl horší, je tenhle dlouhý guláš trochu jiný a vařený hodně pomalu.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
110-120 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
110-120 minut
Dlouhý opravdu dobrý guláš | Verze 2.0
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže jsem oprášil Opravdu dobrý guláš a aniž by jmenovaný byl horší, je tenhle dlouhý guláš trochu jiný a vařený hodně pomalu.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
110-120 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
110-120 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Maso nakrájíme na drobnější kousky.
    Maso nakrájíme
  2. Na rozpuštěném sádle opečeme. Povrch masa se musí zatáhnout, zešednout, minimálně, pokud se některé kousky opečou víc, jedině dobře.
    Maso opečeme
  3. Maso opečeme
  4. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku i beraní rohy, restujeme, aby cibulka zesklovatěla. Je dobré směsí masa a cibule míchat, aby cibule změkla. Asi tak 6 až 8 minut.
    Přidáme cibuli
  5. Paprika
  6. Přidáme česnekovou pastu, promícháme a přidáme krájená rajčata i se šťávou. Zalijeme trochou vývaru (nebo vody), zakryjeme a necháme dusit 15 minut.
    Přidáme česnekovou pastu
  7. Zalijeme vývarem
  8. Přidáme papriky, zakryjeme a dusíme 10 minut. Vmícháme mletou papriku, kmín a majoránku a dusíme dalších 15 minut.
    Přidáme papriky
  9. Přidáme koření
  10. Dusíme
  11. Ještě vmícháme 2 lžičky harissy. Osolíme (pozor, česneková pasta už sůl obsahuje!), opepříme, podle potřeby přilijeme vývar (záleží na tom, jakou konzistenci guláše chceme mít). Dusíme na mírném ohni ještě 60 minut.
    Dusíme 60 minut
  12. V závěru rozmícháme hladkou mouku s vodou a vlijeme do omáčky. Promícháme a chvíli provaříme. Zakryté ještě necháme na vypnutém vařiči dojít.
    Mouka s vodou
  13. Vlijeme mouku
  14. Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem, dalamánkem, těstovinami nebo bagetkou.
    Podáváme s knedlíkem
  15. Podáváme s těstovinami

Chilli chutney čili chutné čatní s rajčaty | Snadná příprava, ale běh na delší trať

Ano, kdyste se chtěli živit výrobou tohoho čatní, asi byste zplakali nad výdělkem. Tvořil jsem ho postupně z jednoduchých ingrediencí, ale časově je to spíše volnočasová záležitost, takže na víkend, jelikož ani dvě hodiny nestačí. Ale ten výsledek je perfektní. Pokud nemáte na takovou věc nervy, skočte si do supermarketu a kupte si hotové, je-li. A pokud nemáte rádi ostré a spíše preferujete sladší omáčky, zapomeňte na chilli papričky i chilli omáčku. Můžete také ještě přidat lžíci cukru navíc.

Chilli chutney čili chutné čatní s rajčaty | Snadná příprava, ale běh na delší trať
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně hrubá pasta, směs všeho dobrého, co se hodí jako doplněk třeba k masu i jinak. A když si čatní uložíte do sterilizované sklenice, vydrží vám v chladu i měsíc.
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
3-4 hodiny
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
3-4 hodiny
Chilli chutney čili chutné čatní s rajčaty | Snadná příprava, ale běh na delší trať
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to vlastně hrubá pasta, směs všeho dobrého, co se hodí jako doplněk třeba k masu i jinak. A když si čatní uložíte do sterilizované sklenice, vydrží vám v chladu i měsíc.
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
3-4 hodiny
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
3-4 hodiny
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Základ toho, co potřebujeme. První krok je šup šup, takže je dobré být připraven. Cibule nakrájíme nadrobno, česnek nasekáme, rajčata podélně rozčtvrtíme a napříč nakrájíme. Beraní rohy zbavíme semínek a nakrájíme na kousky, chilli papričky pokud možno také zbavíme semínek a nasekáme. Další suroviny už na fotkách nejsou, tenhle recept se tvořil postupně, podle nápadu. Ostatně na jejich přípravu už je dost času...
    Připravte si
  2. Do pánve dáme krájená rajčata i se šťávou, cibuli, beraní rohy, chilli papričky, uzenou papriku, česnek, vinný ocet a cukr.
    Všechno musí do pánve
  3. Promícháme dobře, hlavně, aby se rozpustil cukr a dusíme na mírném ohni tak asi 90 minut. Občas promícháme, měla by se vytvořit taková marmeládová konzistence.
    Promícháme
  4. Dusíme
  5. Přidáme nakrájená čerstvá rajčata a rajčatové pyré, vodu, čerstvý zázvor a chilli omáčku. Promícháme a necháme dusit určitě ještě tak 60 minut. Občas promícháme.
    Přidáme čerstvá rajčata
  6. Je vlastně hotovo. Ale pokud chceme mít kompaktnější pastu, ještě na mírném ohni necháme probublávat podle potřeby tak ještě 60 minut. Vypneme a necháme dojít. Pokud jste přípravu stihli dokončit společně s dalším jídlem, můžete podávat. Jinak si čatní dáme do sterilizované sklenice a dáme do chladu.
    Hotovo
  7. Připraveno k uskladnění
Tip:

Toto čatní jsem připravil k zelníkům s anglickou slaninou a olomouckými tvarůžky.

Zelníky s čatní
Zelníky s čatní

Karbanátky v červené omáčce s cizrnou | Se šťouchanými bramborami

Tak tohle jídlo bude takové trošku jako na hlavu. Ale nekruťte hlavou, zkusíme to. Karbanátky s bramborovou kaší, to tak asi bude klasika, dumal jsem už nad bramborami v kastrolu. A také jsem si nebyl moc jistý, zda to k sobě sedne podle představy. Tak jsem si to nakonec rozmyslel už za běhu a místo kaše budou šťouchané brambory. A k tomu mix sekaných rajčat s cizrnou. Oboje mám pořád po ruce, kdyby udeřil nápad nebo byla nutná rychlá improvizace.

Karbanátky v červené omáčce s cizrnou | Se šťouchanými bramborami
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Karbanátky jsem už připravoval několikrát, vždycky s jemně nakrájenou cibulí, tentokrát ji vynecháme, potřebujeme hlaďoučké masové těsto. Takže spojíme dohromady jen mleté maso (směs vepřového a hovězího), vejce, sůl a pepř. Maso propracujeme mokrou rukou. Pokud chcete, můžete se potrápit s měchačkou.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Karbanátky v červené omáčce s cizrnou | Se šťouchanými bramborami
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Karbanátky jsem už připravoval několikrát, vždycky s jemně nakrájenou cibulí, tentokrát ji vynecháme, potřebujeme hlaďoučké masové těsto. Takže spojíme dohromady jen mleté maso (směs vepřového a hovězího), vejce, sůl a pepř. Maso propracujeme mokrou rukou. Pokud chcete, můžete se potrápit s měchačkou.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Karbanátky
Omáčka
Příloha
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme rajčata, cizrnu a chvilku povaříme. Přidáme vývar. Povaříme tak 5 minut na středním ohni. Přidáme lžičku bazalky, zakryjeme a dusíme ještě 5 minut.
    Připravíme si omáčku
  2. Dáme si vařit nadrobnější kostky nakrájené brambory v osolené vodě.
  3. Mezitím smícháme mleté maso s vejcem, pepřem a solí.
    Připravíme si směs na karbanátky
  4. Vytvoříme placičky pomocí velké lžíce, které pak ještě tvarujeme v mokré ruce a které pak opečeme na oleji na středně vysokém plameni, tak 4 až 5 minut z každé strany.
    Pečeme karbanátky
  5. Zbavíme se oleje v pánvi, vytřeme ji lehce třeba papírovou kuchyňskou utěrkou. Zakápneme olivovým olejem, rozehřejeme a dáme karbanátky zpět na pánev. Na každý karbanátek dáme dobrou špetku strouhaného sýra, přelijeme každý lžící omáčky a zakryjeme. Necháme asi 3 minuty, aby se sýr roztekl. Pak přidáme zbylou omáčku mezi karbanátky, zakryjeme a na mírném ohni 3 minuty ještě prohřejeme.
    Přidáme strouhaný sýr
  6. To je tak čas na přípravu přílohy – šťouchaných brambor. Brambory slijeme, rozbijeme mačkadlem a polokaši, vmícháme máslo a nasekanou petrželku. Případně ještě mírně dosolíme.
  7. Karbanátky podáváme se šťouchanými bramborami.
    Podáváme se šťouchanými bramborami

Červené brambory s chorizem ve stylu patatas bravas | Španělsko doma

Patatas bravas (v překladu zhruba divoké brambory) jsou bramborové kostky v pikantní rajčatové omáčce, ale budeme zase experimentovat, takže to není přesné patatas bravas. Prošel jsem si svět, kouknul na pár videí a teď hurá do kuchyně.

Červené brambory s chorizem ve stylu patatas bravas | Španělsko doma
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Postupů na patatas bravas je docela dost, často se brambory smaží, liší se i suroviny, takže zkusíme takovou jednodušší variantu s časem do 30 minut. Tudíž opravdu jenom inspirace. Chtělo by to celou klobásku choriza, ale nějak mám k dispozici jenom nakrájené. No, budeme pracovat s tím, co máme.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Červené brambory s chorizem ve stylu patatas bravas | Španělsko doma
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni