Tak tohle muselo přijít! Když jsem vykrajoval z toastů kolečka na zdobení cibulačky, zíral jsem na torzo toastu s prostřeleným otvorem a bylo jasné, že bych neměl být marnotratný a nějak nabízenou surovinu využít. Problesklo mi hlavou, že jsme kdysi v redakci Praktické ženy tvořili toasty pro děti a nevím, jestli to padlo zrovna tam, ale fakt, že se dá připravit vajíčko s toastem v jednom mi utkvěl v hlavě. Takže taková svačinka, mohla by to být i snídaně, třeba. Pokud chystáte toto jídlo pro děti, pikantní ředkvičky raději vynechejte.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
5minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
5minut
Nemusíte zrovna spojit česnečku s touto svačinou, toast můžete připravit i bez toho. A vykrojené tvary navíc opéct a přiložit k toastům.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
5minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
5minut
Nemusíte zrovna spojit česnečku s touto svačinou, toast můžete připravit i bez toho. A vykrojené tvary navíc opéct a přiložit k toastům.
Polévka má být dobrá. Tak zkuste třeba tuhle cibulačku plnou cibule, nic jako, že samá voda, ale fakt hustější záležitost – teď to myslím ve smyslu konzistence. Vracím se k receptu skoro přesně po roce, kdy jsem měl úspěch s francouzskou cibulačkou pro dva. Ten byl ještě jenom v příspěvcích, teď ji plně nasazuji do regulérních receptů. Je to obdoba, více propracovaná, prostě jsem se už někam posunul dál. A proč až po roce? No, v malé kuchyni při spoustě toho, co chci ještě vyzkoušet, je prostě jízdní řád trošku jiný, než kdybych vařil stejná jídla pořád.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Obvykle francouzská cibulačka tu českou prostě převálcuje. Právě proto, že je plná cibule, takže hodna svého jména. V hlavní roli je cibule, vlastně dvojroli, chcete-li. Červená a žlutá. Záleží na chuti, zda si vyberete cibule tak půl na půl, nebo případě převládne jedna z barev. Tento recept je cibulově jedna ku dvěma, jedna větší červená a dvě střední žluté cibule. U obou při krájení bulíte, jen ta červená je chuťově jemnější než ostřejší žlutá. A je to docela svižná záležitost. Do půlhodinky máte polévku na stole, aniž byste museli otírat z čela krůpěje potu, že jste nějak museli příliš spěchat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Obvykle francouzská cibulačka tu českou prostě převálcuje. Právě proto, že je plná cibule, takže hodna svého jména. V hlavní roli je cibule, vlastně dvojroli, chcete-li. Červená a žlutá. Záleží na chuti, zda si vyberete cibule tak půl na půl, nebo případě převládne jedna z barev. Tento recept je cibulově jedna ku dvěma, jedna větší červená a dvě střední žluté cibule. U obou při krájení bulíte, jen ta červená je chuťově jemnější než ostřejší žlutá. A je to docela svižná záležitost. Do půlhodinky máte polévku na stole, aniž byste museli otírat z čela krůpěje potu, že jste nějak museli příliš spěchat.
Plná cibulačka po francouzsku | Návrat k osvědčenému receptu
Cibule překrojíme podélně a pak napříč nakrájíme na měsíčky.
V kastrolu rozehřejeme máslo a orestujeme cibuli, aby zesklovatěla. Dáme na chvíli stranou, zakryjeme poklicí. Cibule sama dojde. Tu chvíli si určete, ale stačí 3 minuty.
Vrátíme zpět na vařič, přilijeme víno, promícháme a necháme vařit. Pokud máte k dispozici jen sušený tymián, přidáme ho teď. Osolíme a opepříme.
Když se víno mírně vyvaří, zalijeme cibuli kuřecím vývarem a provaříme. Teď je chvilka na čerstvý tymián. Můžete přidat ještě trochu vody, pokud se polévka redukovala víc než jste čekali. Teplotu zmírníme a vaříme ještě tak 4 až 5 minut. Dochutíme případně ještě solí a pepřem. Po odstavení můžeme zakrýt poklicí.
Plátky toastového chleba vykrojíme (libovolný tvar), osmahneme na oleji a ještě na pánvi je posypeme strouhaným sýrem, pánev zakryjeme a dáme stranou, toasty se sýrem samy dojdou.
Podáváme. Do polévky dáme na talíři toasty se sýrem, dozdobíme pažitkou.
Tak jsem dumal, co tak připravit pro člověka, který zrovna nemůže kvůli zubům rozkousat kus masa a dokonce mu dělá problém i rýže. Zkusíme něco na způsob „dětského“ jídla, tedy večeři, kterou by kvitovaly i děti, byť by neměly se zuby problémy. Nebojte se, žádná dieta, jen bezproblémové jídlo – pokud se to tak dá říct. Volba padla na špagety a mleté maso. To by mělo fungovat.
Takových receptů samozřejmě existuje spousta. Podobně si můžete připravit z mojí nabídky špagety s tuňákovými kuličkami nebo linguine se slaninou, rajčaty a parmezánem či masové koule se sezamem, ale bez špaget a s rýží, takže v situaci, kterou jsem popsal na ty poslední můžeme klidně zapomenout, třebaže jsou také skvělé.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Jediné, co potřebujete, je tak dobrá půlhodinka na tuto rychlou a vcelku levnou večeři.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Jediné, co potřebujete, je tak dobrá půlhodinka na tuto rychlou a vcelku levnou večeři.
Masové placičky se sýrem, rajčaty a špagetami | Lehkost večeřet
Smícháme maso, vejce, jemně nasekanou cibulku a jemně nasekané lístky bazalky (té dáváme podle chuti). Osolíme a opepříme také podle chuti.
Pokud je směs příliš řídká, přidáme kukuřičný škrob. Z hmoty, kterou dobře propracujeme, vytvarujeme placičky nebo kuličky.
Olej s máslem zahřejeme a masové placičky opečeme. K tomu potřebujeme tak asi 5 minut.
Opečené placičky v pánvi posypeme sýrem a po chvilce, kdy se sýr začne rozpouštět zalijeme sekanými rajčaty, zakryjeme a na mírném ohni vaříme asi 20-30 minut. Můžete přidat během dušení ještě 4 lžíce vody ze špaget, pokud potřebujete více omáčky nebo omáčku zředit.
Mezitím si uvaříme špagety podle návodu. Takže stihnete vodu ze špaget přidat do pánve s masem a rajčaty.
Podáváme špagety přelité omáčkou s masovými placičkami a můžeme dozdobit lístkem bazalky.
Tip:
Původně jsem zamýšlel dát strouhaný sýr do masové směsi, ale teprve při smažení mi padly oči na připravený sýr, takže postup jsem musel mírně obměnit.
Štouchané brambory jsou dost známé, vlastně patří k české kuchyni neodmyslitelně. Už tu máme jinak připravené šťouchané, vlastně záleží na to, co k základní surovině přidáte. Staří Čechové prý místo oleje používali sádlo. Někomu chutná v těchto bramborách i pepř. Jak libo.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Tentokrát povoláme řapíkatý celer a cibuli. Víc, krom brambor vlastně už nepotřebujeme. No, ještě trochu soli, oleje a másla.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Tentokrát povoláme řapíkatý celer a cibuli. Víc, krom brambor vlastně už nepotřebujeme. No, ještě trochu soli, oleje a másla.
Jednoduché šťouchané brambory | Nějak se stylu "zpátky ke kořenům"
Brambory oloupeme a nakrájíme na drobnější kostky. Dáme je vařit do osolené vody. Přidáme k nim ještě spodní část stonku řapíkatého celeru. Tu horní, zelenější, si necháme na další krok. Vaříme do měkka, asi 20 minut. Až brambory scedíme, necháme si trochu vody z nich stranou na další krok.
Cibuli nakrájíme nadrobno a stejně tak i horní zelenou část stonku řapíkatého celeru. Cibuli orestujeme na středním plameni na oleji s máslem a v závěru přidáme i nakrájený celer.
Brambory rozbijeme mačkadlem, přidáme osmahnutou cibulku s celerem a zakápneme vodou z brambor. Podle chuti ještě dosolíme.
Podáváme s cajunským file a marinovanými cherry rajčátky. Třeba.