Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma

Už tu máme podobné kousky dovádění s makrelou.Třeba retro nebo rybářský experiment či s paprikou a rajčaty.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Není to rychlovka, ale zase můžete ocenit jednoduchost receptu, který se povede každému. Tím nikoho nepodceňuji, jenom chci říct, že je to taková brnkačka. K zapečené makrele můžete přidat okurkový salát, nakládanou okurku nebo jinou zeleninovou laskominu.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Není to rychlovka, ale zase můžete ocenit jednoduchost receptu, který se povede každému. Tím nikoho nepodceňuji, jenom chci říct, že je to taková brnkačka. K zapečené makrele můžete přidat okurkový salát, nakládanou okurku nebo jinou zeleninovou laskominu.
Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory uvaříme ve slupce a po mírném vychladnutí oloupeme. Stačí tak 20 minut, je to započítáno v čase na přípravu.
    Uvaříme brambory
  2. Nachystáme si všechno, co potřebujeme. Z makrely pak vybereme maso.
    Připravíme
  3. Zapékací misky vymažeme máslem. Na dno poklademe na plátky nakrájené brambory.
    Vymažeme misky
  4. Poklademe vrstvou na půlměsíčky nakrájenou cibuli.
    Poklademe cibuli
  5. Přidáme vrstvu makrely.
    Přidáme maso makrely
  6. Opepříme.
  7. Překryjeme další vrstvou brambor. Navrch položíme kousek másla a dáme do trouby předeřáté na 220 °C. Teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme 25 minut nebo dokud brambory nezačnou zlátnout. Mám rád, když mají brambory tu zlatavou kůrčičku. Ona změkne v momentě, kdy uděláte další krok. Ale chuťově to tam zůstane.
    Přidáme brambory
  8. Mezitím rozmícháme zakysanou smetanu s vejci a trochou mléka.
    Smetana s vejci
  9. Dobře prošleháme.
    Rozmícháme
  10. Opepříme a osolíme.
    Přidáme pepř
  11. Zalijeme smetanou brambory s makrelou.
  12. Dáme zpět do trouby a pečeme 15 minut.
  13. Hotovo.
    Zapečeme
  14. Podáváme. Třeba s pikantním okurkovým salátem.
    Podáváme

Zelňačka | Jak prosté Watsone

Tentokrát se obejdeme bez fotopostupu.Je to jednoduchá polévka, ale to jí nic neubírá na chuti. Naopak. Mám ji tady ještě ve verzi poněkud ostřejší, ale tentokrát budeme střízlivější.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Máte-li po ruce vývar (a třeba i kuřecí), použijte ho. Jinak poslouží i voda.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Máte-li po ruce vývar (a třeba i kuřecí), použijte ho. Jinak poslouží i voda.
Zelňačka | Jak prosté Watsone
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Zelí propláchneme, pokrájíme a dáme vařit. Můžete ovšem tento krok s krájením přeskočit s tím, že zelí dáte do kastrolu, zalijete vodou a dáte vařit. Vaříme do měkka. Tedy asi 25 minut.
  2. Brambory nakrájíme na kostičky a dáme v jiném kastrolu vařit. Osolíme a přidáme kmín. Brambory po nakrájení propláchněte, protože pak do polévky použijeme i jejich vodu z vaření.
  3. Na troše sádla opečeme na kostičky nakrájenou klobásu, přidáme ještě nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
  4. Rozpustíme trochu másla a přidáme do něho lžíci hladké mouky. Necháme zezlátnout a přilijeme trochu vývaru ze zelí. Jíšku pak vmícháme do zelí.
  5. Přidáme vařené brambory i s jejich vodou a vývar. Provaříme asi 5 minut.
  6. Přidáme klobásu s cibulí. Promícháme a opepříme. Povaříme asi 5 až 10 minut.
  7. Vzávěru přidáme zakysanou smetanu a dobře promícháme. Necháme chvíli na vypnutém vařiči prohřát.
  8. Podáváme.
    Zelňačka

Krůtí steak se žampiony a špenátem | Pečené pikantní brambory nechybí

To jsem si teda zavařil. Nakonec všechno zůstalo pro mě, protože hláška „Kuřecí prsa zásadně nejím!“ byla sice mimo mísu, ale přesvědčujte tvrdohlavé. Připadal jsem si jako v Prostřeno?, kde si lidi vymýšlejí co všechno nemohou ani pozřít. No, tenhle úvod vás může odradit, ale neutíkejte. Pojďme vařit. Tohle jídlo je snadné, lehké, celkem rychlé a skvělé.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Pečená krůta, to je, ale krůtí maso lze využít jinak. Stačí jen uvažovat a rozhlížet se. Nepřipravte se o další chutě.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Pečená krůta, to je, ale krůtí maso lze využít jinak. Stačí jen uvažovat a rozhlížet se. Nepřipravte se o další chutě.
Krůtí steak se žampiony a špenátem | Pečené pikantní brambory nechybí
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme. Malé na polovinu, větší několikrát.
    Brambory nakrájíme
  2. Zalijeme olejem. Tak dvě lžíce stačí.
    Zalijeme olejem
  3. Přidáme drcený pepř a hrubou sůl.
    Přidáme drcený pepř a hrubou sůl
  4. Dobře promícháme. Aby se brambory obalily olejem, solí a pepřem.
    Dobře promícháme
  5. Rozložíme na plech vyložený pečícím papírem.
    Rozložíme
  6. Dáme do trouby předehřáté na 240 °C. Pečeme tak asi 25 až 30 minut.
    Dáme do trouby
  7. Steaky osolíme a opepříme. Opékáme na oleji. Stačí tak jedna lžíce.
    Steaky
  8. Opékáme z každé strany tak 4 až 6 minut. Pokud máte steaky slabší, stačí péct tak 3 minuty. Pak dáme stranou a držíme v teple.
    Opékáme
  9. Nakrájíme žampiony na plátky, česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme.
    Nakrájíme žampiony
  10. Opečeme zlehka žampiony. Stačí 3 minuty, při restování mícháme.
    Opečeme
  11. Přidáme česnek a tymián. Promícháme, restujeme jen půl minuty.
    Přidáme česnek
  12. Zasypeme baby špenátem.
    Zasypeme baby špenátem
  13. Osmahneme tak 2 minuty. Dobře promícháme.
    Osmahneme
  14. Podáváme s pikantními bramborami.
    Podáváme

Králík na červeném víně (Cocotte de lapin au vin rouge) | Australský pozdrav zpátky do Evropy

Je to jídlo z Francie, ale recept je z Austrálie. To jsou paradoxy. Zprostředkovala mi ho australská televize SBS, takže ta inspirace je síťová i globální. Proč ne. Francouzům ostatně Britové zemi vyfoukli údajně před nosem. Ale to je historie. Pojďme vařit. Králíka vařili ve vinném sklepě, měl bych jít asi na půdu, abych se výrazně odlišil. Ale to zase tak moc nepotřebuju. Je vcelku snadné připravit králíka na tento způsob, jen potřebujete den navíc. To kvůli marinování. Já tohle prodloužení nemám rád, chci to mít hned, ale respektuji. Plánovat se má i při vaření. No, nedělám to plánování důkladně, takže si musíme počkat. Vyhlídka na dobrou večeři je ovšem víc než slibná. Už tady králíka máme, ale to je docela odlišný recept. Pokud si přečtete varování o kousek níž, pak si najděte recept na pečeného králíka. Je také skvělý.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Když si pořídíte australské víno, bude to pro králíka v tomto případě jako domácí prostředí. Australská vína jsou kvalitní a vyhlášená. A najdete je i u nás v obchodech. Tak neváhejte. Upozornění pro zběsilé: všechno dostane nádech barvy vína. Takže pokud se toho děsítě z nějakého důvodu, raději si králíka upečte klasicky nebo podle receptu na této stránce (o něco výše). A pokud jdete do vína, tak volte opravdu to kvalitní, vzhledem k ostatním ingrediencím si přece celý dojem nezničíte laciným krabicovým vínem.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Když si pořídíte australské víno, bude to pro králíka v tomto případě jako domácí prostředí. Australská vína jsou kvalitní a vyhlášená. A najdete je i u nás v obchodech. Tak neváhejte. Upozornění pro zběsilé: všechno dostane nádech barvy vína. Takže pokud se toho děsítě z nějakého důvodu, raději si králíka upečte klasicky nebo podle receptu na této stránce (o něco výše). A pokud jdete do vína, tak volte opravdu to kvalitní, vzhledem k ostatním ingrediencím si přece celý dojem nezničíte laciným krabicovým vínem.
Králík na červeném víně (Cocotte de lapin au vin rouge) | Australský pozdrav zpátky do Evropy
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
Den předem
  1. Připravíme si zeleninu.
    Potřebujeme zeleninu
  2. Nakrájíme mrkev na kolečka, cibuli nadrobno, celerové řapíky napříč na malé plátky.
    Nakrájíme zeleninu
  3. Připravíme koření.
    Připravíme koření
  4. Potřebné ingredience.
    Připravíme si potřebné ingredience
  5. Králíka osolíme a opepříme.
    Králíka osolíme a opepříme
  6. Zalijeme olivovým olejem.
    Zalijeme olejem
  7. Přidáme nakrájenou mrkev a celer.
    Přidáme zeleninu
  8. Přidáme cibuli, na plátky nakrájený česnek, hřebíček, bobkový list, tymián a víno.
    Přidáme
  9. Zakryjeme a necháme přes noc v chladu. Můžete použít chladničku nebo venkovní chlad, který mi ledničku tentokrát nahradil. Pokud si ovšem budete tento recept připravovat v době, kdy venku je i v noci teplota nenapodobující chladničku, použijte radši tu.
    Zakryjeme
Den poté
  1. Vaříme na středním ohni asi 10 minut. Pak vyjmeme maso a dáme stranou.
    Vaříme
  2. Přidáme brambory nakrájené na čtvrtka (nebo menší na polovinu), opět zakryjeme a dusíme ještě 20 minut.
    Přidáme brambory
  3. Vyjmeme veškerou zeleninu a dáme stranou. Ale pozor, nevyhazovat.
    Dusíme
  4. Nakrájíme žampiony na čtvrtky.
    Nakrájíme žampiony na čtvrtky
  5. V tekutině bez zeleniny dusíme žampiony asi 10 minut.
    Dáme do tekutiny
  6. Přidáme máslo a opět povaříme. Tak ještě 5 minut na středním ohni.
    Přidáme máslo
  7. Podáváme s bagetkou, můžete dozdobit nasekanou petrželkou.
    Králík na červeném víně