Karamelové kuře s nakládanou okurkou | Porce z kuřecí farmy v exotickém hávu

Vyrážíme na mírně exotický výlet, kde potkáme kuřecí maso s příchutí karamelu a rychle naloženou okurkou. Pro ty, kterým sladké maso nevadí. No, není ho tam zase tolik. Ochutnejte.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 50 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 50 minut
Doba vaření
20 minut
Trochu dlouhá doba na přípravu? Ono to není nijak pracné, jen větší část času budeme čekat na chladnutí naložených okurek. Ale ta si koneckonců můžeme předpřipravit. A pamatujte, že je dobré vařit rýži tak v  čase, abychom skončili souběžně s masem. Nemusíme potom čekat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 50 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 50 minut
Doba vaření
20 minut
Trochu dlouhá doba na přípravu? Ono to není nijak pracné, jen větší část času budeme čekat na chladnutí naložených okurek. Ale ta si koneckonců můžeme předpřipravit. A pamatujte, že je dobré vařit rýži tak v  čase, abychom skončili souběžně s masem. Nemusíme potom čekat.
Karamelové kuře s nakládanou okurkou | Porce z kuřecí farmy v exotickém hávu
Potřebujete:
Karamelové kuře
Nakládaná okurka
Příloha
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na nudličky, červenou cibuli na kolečka a česnek na jemné plátky.
    Připravíme si
  2. Připravíme si okurku. Smícháme ocet, cukr a vodu. Na mírnějším ohni vaříme za stálého míchání asi 3 minuty, aby se cukr rozpustil. Vmícháme cibulku a nakrájenou okurku a necháme vše vychladnout.
  3. Dáme si vařit rýži. Šálek rýže na 2 a půl šálku do vařící osolené vody. Pod pokličkou vaříme na mírném ohni 14 až 16 minut.
    Vaříme rýži
  4. V pánvi wok zahřejeme olej, přidáme nakrájené maso a za stálého míchání opečeme. Aby se maso nejen zatáhlo, ale i opeklo. Tak asi 8 až 10 minut. Opečené maso dáme stranou.
    Maso opečeme
  5. Do pánve nyní dáme nakrájenou cibuli a restujeme, aby změkla.
    Cibuli orestujeme
  6. Přidáme nakrájený česnek a vaříme ještě minutu.
    Česnek
  7. Vrátíme do pánve maso, přidáme sojovou omáčku a povaříme zakryté na středním ohni asi 3 minuty.
    Vrátíme maso
  8. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme tak 2 minuty, přidáme rybí omáčku a limetkovou šťávu. Mícháme a vaříme tak 2 minuty, aby omáčka zhoustla.
    Cukr přidáme
  9. Podáváme s rýží a nakládanou okurkou.
    Karamelové kuře

Nakládané ředkvičky | Obložte si sendvič pikantní zeleninou

Ředkvičky buď musíte hned sníst, nebo je využít v salátu. Nebo je také můžete naložit. Dobře víte, že zavařování je obor, kterému se zatím úspěšně vyhýbám. Možná k mé smůle. Ale několik naložených položek už tady máme. Třeba pánské okurky jednadvě. Nebo také naloženou obloženou okurku. U té se strhla diskusní mela na topreceptech, kde jsem ji ukázal. Že se tam tolik pepře nesluší dát. Zatímco já si pochutnával na nášupu, ostatní mudrovali a kroutili hlavou. Nevěřícně, že trvám na svém. Tak se tentokrát pustíme do nakládání ředkviček. Sluší jim to náramně na sendvičích, nebo tak. Jestli chcete někoho překvapit, pusťte se do toho. Ale stejně tak udělejte, když si prostě chcete jenom pošmáknout.

Bageta zdobená ředkvičkami
Bageta s česnekovou pomazánkou a nakládanými ředkvičkami

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15 minut
Doba přípravy
15 minut
Potřebujete samozřejmě svazek ředkviček, obvykle je jich víc než deset, na váze se ukázalo 320 g. pak ještě ocet, cukr, sůl a lecjaké koření. Proč lecjaké? Záleží na vás, jakou chuť si chcete vytvořit. Můžete nasadit vinný ocet, jablečný ocet nebo lihový. A proč nezkusit sladit medem? A když si budete připravovat nálev, neděste se, radši ať vám trošku zbyde, než, aby se nedostávalo.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15 minut
Doba přípravy
15 minut
Potřebujete samozřejmě svazek ředkviček, obvykle je jich víc než deset, na váze se ukázalo 320 g. pak ještě ocet, cukr, sůl a lecjaké koření. Proč lecjaké? Záleží na vás, jakou chuť si chcete vytvořit. Můžete nasadit vinný ocet, jablečný ocet nebo lihový. A proč nezkusit sladit medem? A když si budete připravovat nálev, neděste se, radši ať vám trošku zbyde, než, aby se nedostávalo.
Nakládané ředkvičky | Obložte si sendvič pikantní zeleninou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Ředkvičky očistíme.
    Ředkvičky
  2. Ředkvičky nakrájíme na jemné plátky.
    Nakrájíme ředkvičky
  3. Smícháme vodu, ocet, cukr a sůl. Pro chuť můžeme přidat lžičku medu. Promícháme a přivedeme k varu. Odstavíme.
    Nálev svaříme
  4. Červenou cibuli nakrájíme na kolečka a dáme na horní vrstvu ředkviček.
    Naskládáme ředkvičky
  5. Na vrstvu červené cibule dáme lžičku chilli vloček, lžičku celého černého pepře a lžičku hořčičných semínek. Přidáme bobkový list. Množství nám vyšlo na dvě sklenice.
    Koření
  6. Zalijeme zálivkou až po okraj a pevně uzavřeme. Necháme vychladit na pokojovou teplotu a pak uložíme do ledničky. Občas přetočíme dnem vzhůru a vrátíme zpět. Můžeme konzumovat okamžitě, ale v ledničce nám vydrží naložené ředkvičky několik dní i déle.
    Zalijeme zálivkou
  7. Naložené ředkvičky podáváme třeba na sendviči nebo obloženém chlebu.
  8. Obložený toast
  9. Nakládané ředkvičky můžete přidat třeba na bagetu s česnekovou pomazánkou
    Bageta s pomazánkou z česneku a ředkvičkami

Thajské kuřecí soté | Někdo to rád ostré

Chtěl jsem do názvu použít slovo kuřátko, ale pak mi to připadlo trošku mimo mísu. Tohle kuře je totiž docela ostrý týpek.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Exotické jídlo, které si teď připravíme je docela svižné. Od rozhodnutí do finále to trvá jen pár minut. Bratru čtvrthodinku a s přípravou pětadvacet mimut. Fígl je v čerstvém zázvoru a koriandru. A jestli po ruce zrovna nemáte limetku, můžete sáhnout po citronu. Ten je trošku brutálnější, ale to zas tak moc nevadí.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Exotické jídlo, které si teď připravíme je docela svižné. Od rozhodnutí do finále to trvá jen pár minut. Bratru čtvrthodinku a s přípravou pětadvacet mimut. Fígl je v čerstvém zázvoru a koriandru. A jestli po ruce zrovna nemáte limetku, můžete sáhnout po citronu. Ten je trošku brutálnější, ale to zas tak moc nevadí.
Thajské kuřecí soté | Někdo to rád ostré
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí prsa naklepeme a nakrájíme na silnější proužky. Kukuřičný škrob smícháme s rybí omáčkou a v této směsi masové kousky obalíme.
    Obalíme maso
  2. Rozehřejeme lžíci oleje a na něm opečeme z obou stran naložené kousky masa. Stačí tak 5 minut. Maso z pánve dáme stranou.
    Opečeme
  3. Orestujeme nadrobno nakrájenou cibuloi a najemno nasekaný zázvor.
    Cibuli orestujeme
  4. Přidáme prolisovaný česnek.
    Ještě česnek
  5. Vrátíme kuřecí maso do pánve a prohřejeme.
    Vrátíme maso
  6. Zalijeme kokosovým mlékem.
    Přidáme kokosové mléko
  7. Přidáme omáčku sriraja.
  8. Přidáme cukr. Vše dobře promícháme a necháme na mírném ohni vařit ještě tak 5 minut. Občas promícháme.
    Ještě cukr
  9. Podáváme na rýži, kterou částečně překryjeme masem s omáčkou. Posypeme natrhaným koriandrem.
    Hotovo

Ředkvičkový salát s okurkou a červenou cibulí | Osvěžující večeře

Sérií salátů si nejspíše vysloužím příhodnou přezdívku. Ale co na tom. Hlavní je, že je to osvěžující jídlo. A to je podstatné.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Hlavní ingredience už jsou vyzrazené: ředkvičky, červená cibule a okurka. A ani zálivka není složitá.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Hlavní ingredience už jsou vyzrazené: ředkvičky, červená cibule a okurka. A ani zálivka není složitá.
Ředkvičkový salát s okurkou a červenou cibulí | Osvěžující večeře
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si základní ingredience.
    Připravte si
  2. Okurku podélně zbavíme škrabkou střídavě části slupky. Pak ji nakrájíme na slabá kolečka. Stejně nakrájíme ředkvičky. Červenou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na půlměsíčky.
    Nakrájíme zeleninu
  3. Zeleninu promícháme, dáme do umělohmotného boxu a necháme v ledničce vychladit. Stačí 60 minut.
    Vychladíme
  4. Smícháme olej s octem, cukrem, solí, pepřem a chilli.
    Připravte si zálivku
  5. Vychlazenou zeleninu zalijeme připravenou zálivkou.
    Zalijeme zálivkou
  6. Opatrně dobře promícháme.
    Salát promícháme
  7. Hotovo. Můžeme podávat.
    Podáváme salát