Variace oblíbeného francouzského salátu Niçoise, který dobyl celý gastronomický svět. V originální verzi, která však nevznikla v Nice, jak říká chytrá PrimaFresh, ale v Paříži, doplňuje brambory, zelené fazolky, vařené vejce a černé olivy grilovaný tuňák. Vyměňte tuňáka na pokraji vyhynutí za konzervované sardinky, radí televize, a výrazné černé olivy za nasládlá cherry rajčata, odlehčete majonézovou zálivku zakysanou smetanou a získáte svěží a zároveň sytý salát, ke kterému se budete s chutí vracet celé léto. Zeleninu můžete navíc obměňovat podle sezony. Ale každý vám řekne, že salát Niçoise [nysuáz], v českém prostředí také jednodušeji nazývaný niceský salát, pochází z francouzského města Nice. Je to trochu zamotané, ale nic nebrání tomu, abychom si pochutnali.
Salát Niçoise (čti nysuáz) | Variace na téma
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Přesný seznam správných ingrediencí prakticky neexistuje. „Má se za to, že ,klasický‘ salát niçoise neobsahuje brambory, rýži ani těstoviny a taky žádnou vařenou zeleninu. S tím ovšem dost kontrastuje to, co se po celém světě jako salát niçoise označuje – totiž salát, jehož nedílnou součástí jsou vařené brambory či zelené fazolky,“ tvrdí známý kuchař Roman Paulus. Obě tyto suroviny obsahuje i jeho recept. Tepelnou úpravu některých surovin navíc hrdě staví na odiv: do salátu patří ještě teplé vařené brambory a lehce orestované fazolky. Předepsaný není ani způsob podávání salátu: někdo tvrdí, že niçoise by se měl servírovat na tzv. salátovém lůžku, na listu salátu. „Někdy se taky jednotlivé ingredience vyskládávají na mělkou mísu jedna vedle druhé, tady rajčata, vedle fazolky, pak vajíčka a tak dále. Vše se přelévá zálivkou, ovšem nemíchá,“ říká šéfkuchař. „Většina kuchařů se shodne na tom, že v salátu niçoise mohou být rajčata, listový salát, zelené fazolky, olivy, ančovičky, vařené vajíčko a tuňák,“ pokračuje šéfkuchař s tím, že v něm ale klidně můžete najít taky ředkvičky, artyčoky nebo cibuli. „Pro přípravu doma je možné vyměnit či vynechat jakoukoli ingredienci – záleží hlavně na vaší chuti.“ Toliko známý kuchař. Když jsem přemýšlel, jak tento salát poskládám, přišly mi do ruky ředkvičky, evidentně jsem se trefil.
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Salát Niçoise (čti nysuáz) | Variace na téma
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Přesný seznam správných ingrediencí prakticky neexistuje. „Má se za to, že ,klasický‘ salát niçoise neobsahuje brambory, rýži ani těstoviny a taky žádnou vařenou zeleninu. S tím ovšem dost kontrastuje to, co se po celém světě jako salát niçoise označuje – totiž salát, jehož nedílnou součástí jsou vařené brambory či zelené fazolky,“ tvrdí známý kuchař Roman Paulus. Obě tyto suroviny obsahuje i jeho recept. Tepelnou úpravu některých surovin navíc hrdě staví na odiv: do salátu patří ještě teplé vařené brambory a lehce orestované fazolky. Předepsaný není ani způsob podávání salátu: někdo tvrdí, že niçoise by se měl servírovat na tzv. salátovém lůžku, na listu salátu. „Někdy se taky jednotlivé ingredience vyskládávají na mělkou mísu jedna vedle druhé, tady rajčata, vedle fazolky, pak vajíčka a tak dále. Vše se přelévá zálivkou, ovšem nemíchá,“ říká šéfkuchař. „Většina kuchařů se shodne na tom, že v salátu niçoise mohou být rajčata, listový salát, zelené fazolky, olivy, ančovičky, vařené vajíčko a tuňák,“ pokračuje šéfkuchař s tím, že v něm ale klidně můžete najít taky ředkvičky, artyčoky nebo cibuli. „Pro přípravu doma je možné vyměnit či vynechat jakoukoli ingredienci – záleží hlavně na vaší chuti.“ Toliko známý kuchař. Když jsem přemýšlel, jak tento salát poskládám, přišly mi do ruky ředkvičky, evidentně jsem se trefil.
Do hrnce s osolenou vařící vodou dáme neoloupané brambory. Vaříme tak 20 minut. Brambory scedíme a necháme zchladnout.
Brambory pokrájíme na poloviny nebo čtvrtiny.
V hrnci s osolenou vodou, kterou přivedeme k varu, spaříme zelené fazolky. Stačí 2 minuty.
Fazolky slijeme a zchladíme studenou vodou. Pak vyjmeme a necháme okapat.
Do vroucí osolené vody vložíme vejce a vaříme 5 minut. Vodu s vejci slijeme a vejce zalijeme studenou vodou. Necháme chladit tak 2 minuty. Vejce oloupeme a pokrájíme na čtvrtiny.
Cherry rajčata pokrájíme na poloviny. Ředkvičky pokrájíme na poloviny.
Rajčátka, brambory, vejce a ředkvičky smícháme.
Přidáme zelené fazolky.
Roztrháme dva listy salátu a přidáme do mísy.
Osolíme a opepříme.
Přidáme okapané sardinky.
Na dresink smícháme zakysanou s citronovou šťávou a olejem.
Jednoduchý recept na rychlou přípravu krevet na pánvi. Jamie Oliver se s tím moc nepere, inspiroval mě. Netuším, jestli měl krevety z Ekvádoru, ale volil krevety syrové. V tomhle receptu jsou už předvařené z Teska. Krevet už na této adrese mám povícero. Třeba chilli krevety v tomatové omáčce nebo krevety s rajčaty a špagetami či krevety s řeckou notou.
Krevety narychlo | Trochu podle Jamieho
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
To všechno jsou vlastně recepty z vyloupaných předvařených krevet. Tento už je natvrdo z nevyloupaných. Je to rychlé a dobré. Tyhle krevety mají jméno vannamei. Celým Litopenaeus vannamei. Jo, tu inspiraci Jamieho jsem si upravil, jak jinak.
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Krevety narychlo | Trochu podle Jamieho
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
To všechno jsou vlastně recepty z vyloupaných předvařených krevet. Tento už je natvrdo z nevyloupaných. Je to rychlé a dobré. Tyhle krevety mají jméno vannamei. Celým Litopenaeus vannamei. Jo, tu inspiraci Jamieho jsem si upravil, jak jinak.
Je dobré si všechno připravit, pak už to bude docela lítat a na nějaké krájení moc času nebude. Takže červenou cibuli na půlkolečka, česnek na plátky, nasekáme i kousek feferonky.
Orestujeme plátky česneku, krátce, na olivovém oleji.
Přidáme feferonku. Promícháme.
Přidáme nakrájenou cibuli. Několik minut restujeme.
Přidáme krevety.
Osolíme a opepříme podle chuti. Promícháme a prohřejeme. Tak 6 minut. Pro lepší prohřátí můžeme na chvíli přiklopit poklicí.
Promícháme.
Zakapeme šťávou z poloviny citronu.
Podáváme.
Tip:
Litopenaeus vannamei, tedy krevety bílé, také známé jako tichomořské bílé krevety nebo královská kreveta, jsou druhem krevet ve východním Tichém oceánu běžně lovenými nebo chovanými pro potravu.
Jestli si s nimi chcete poradit, je dost dobrý návod na www.zasadnezdrave.cz
Byl to takový nápad. Růžičková kapusta mě lákala. Ale jak ji připravit? Pomohli mi Australané a já si zkombinoval recepty na Kuřecí paličky prosciutto s máslovou růžičkovou kapustou a Rychlé pečené kuře s tymiánem, medem a růžičkovou kapustou. Trochu jsem i laboroval s vínem a kostkou zeleninového vývaru.
Kuřecí paličky s tymiánem a růžičkovou kapustou| Mrkev nesmí chybět
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Na téhle kombinaci si určitě pochutnáte. Zelenina má překvapivě lahodnou chuť, které jí dodalo bílé víno a kostka zeleninového vývaru.
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Doba vaření
35minut
Kuřecí paličky s tymiánem a růžičkovou kapustou| Mrkev nesmí chybět
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Na téhle kombinaci si určitě pochutnáte. Zelenina má překvapivě lahodnou chuť, které jí dodalo bílé víno a kostka zeleninového vývaru.
Paličky okořeníme směsí koření na křidélka s příchtutí medu (Vitana). Postříkáme olivovým olejem.
Dáme 2 lžíce oleje do pánve.
Přidáme máslo.
Paličky opečeme...
...z obou stran.
Plech vyložíme pečicím papírem a naklademe osmažené paličky. Obložíme mrkvičkami s částí natě.
Přidáme čerstvý tymián. Vložíme do předeřáté trouby na 180 °C a pečeme 20 až 25 minut.
Do pánve s osolenou vodou, která vaří, přidáme na polovinu nakrájené kapustičky a celé lusky fazolí. Můžete použít i ty mražené. Vaříme asi 5 minut, pak slijeme a zeleninu prolijeme studenou vodou.
V pánvi zahřejeme 2 lžíce oleje.
Orestujeme zeleninu.
Přilijeme víno. Přidáme několik stonků tymiánu. Přidáme kostku zeleninového vývaru (ten je bio) a provaříme asi 5 minut, aby se uvařil vývar a víno redukovalo.
Paličky rozložíme na talíř, přidáme pečené mrkvičky a kapustičky s fazolovými lusky.