Při brouzdání po receptech jsem narazil na tento recept z Austrálie, který mohu adoptovat a adaptovat na naše podmínky. To musíš zvládnout sám, notuju si s Karlem Gottem a tak také činím. Dovolím si mírnou úpravu, tak jak to dělávám, když si beru inspiraci.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
50minut
Začněte svůj víkend správně s tímto lahodným pečeným kuřetem a nejsmetanovějšími konfitovanými bramborami. Všichni si ho zamilujete. Tedy, pokud vám nevadí sladká mrkev... Neděste se, že brambory koupou v oleji, chutnají skvěle. Pro dva opravdu stačí jeden velký prsní řízek, ale pokud si chcete udělat hostinu pro velkého jedlíka, připravte si řízky rovnou dva. Takže vám na talíři vyjdou dva filety...
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
50minut
Začněte svůj víkend správně s tímto lahodným pečeným kuřetem a nejsmetanovějšími konfitovanými bramborami. Všichni si ho zamilujete. Tedy, pokud vám nevadí sladká mrkev... Neděste se, že brambory koupou v oleji, chutnají skvěle. Pro dva opravdu stačí jeden velký prsní řízek, ale pokud si chcete udělat hostinu pro velkého jedlíka, připravte si řízky rovnou dva. Takže vám na talíři vyjdou dva filety...
Kuře s konfitovanými bramborami a glazovanou mrkví | Chuťovka od Protinožců
Na mírném ohni vaříme 45 minut (nenecháme olej bublat) nebo do změknutí. Pak odstraníme kastrol z tepla a přikryjeme, aby zůstaly brambory teplé.
Mezitím dáme 2 lžíce olivového oleje, hnědý cukr a 20 lžic vody na střední pánev a zahřejeme na středně vysokou teplotu. Přidáme mrkev podélně rozkrojenou na čtvrtiny a přivedeme k varu.
Snížíme teplotu na střední. Vaříme a kousky mrkve přitom přetáčíme, tak 15 minut nebo dokud mrkev nezměkne, lehce zkaramelizuje a tekutina se neodpaří. (Nemusíte se bát, že olej bude prskat, už na to i díky vodě a přidanému cukru nemá tolik síly. A ostatně i var je decentní.)
Prsní řízek podélně rozřízneme a paličkou na maso naklepeme filety do tloušťky 1,5 cm.
Obě strany filetů osolíme a opepříme.
Kuřecí filety opečeme na oleji z obou stran dozlatova.
Tak 4 minuty z každé strany. Dáme stranou a zakryjeme, aby maso zůstalo teplé.
Do pánve po opékání masa přilejeme víno a přivedeme k varu, vaříme, aby se odlepily připečené kousky na dně pánve.
Vaříme tak 2 minuty nebo dokud se nezredukuje víno na polovinu. Dochutíme solí a pepřem.
Na talíř nalijeme omáčku a přendáme brambory na talíř. Přidáme kuřecí maso a mrkev. Ihned podáváme.
Dostal jsem chuť na oběd s omáčkou a tak volba padla na kuřecí prsa, kterým bude slušet houbová omáčka. Ke slovu se dostanou krémové žampiony, ke který ještě přidám trochu lesních hub nasbíraných sousedy. Dají jídlu skutečně houbovou chuť. To se sice snaží žampiony také, ale lesní příchuť nemají. Ale žampiony nezatracuji, jsou záchranou pro takové nesběrače, jako jsem já.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30minut
Masu ještě dodáme vůni drceného rozmarýnu, které zase kuřecí maso posune o level výš. Až se chutě spojí s houbami bude to dokonalé. A svoji roli tu má také tymián.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30minut
Masu ještě dodáme vůni drceného rozmarýnu, které zase kuřecí maso posune o level výš. Až se chutě spojí s houbami bude to dokonalé. A svoji roli tu má také tymián.
Prsa omyjeme a osušíme. Podélně je rozřízneme na plocho...
... a naklepeme. Jemně, žádné mlácení, protože pak vám zbydou jen cucky, když to přeženete.
Plátky kuřete potřeme olivovým olejem s nadrceným rozmarýnem.
Zabalíme do alobalu a necháme v chladu tak 20 minut odležet.
Připravíme si zeleninový vývar.
Houby nakrájíme na plátky.
Cibuli nakrájíme nadrobno
Na rozpuštěném másle s trochou olivového oleje zpěníme cibuli se špetkou tymiánu.
Podlijeme vínem a necháme alkohol odpařit.
Smetanu smícháme s hladkou moukou.
Dobře prošleháme.
Do cibulového základu přidáme houby a orestujeme.
Přilejeme vývar a podusíme tak 5 minut.
Přilejeme smetanu s moukou...
... a povaříme tak 15 minut.
Prsa osolíme a opepříme.
Na olivovém oleji s trochou másla opečeme kuřecí prsa.
Z obou stran dozlatova.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Tip:
Variantou je, že prsa necháme vcelku a po opečení je teprve nakrájíme na plátky, takže krok 1 bude bez krájení na plocho vypustíme. Po opečení maso nakrájíme na plátky.
Kuřecí paličky je téma, do kterého se nakonec pustí každý. Už proto, že si chce připravit doma to, co mu nabízejí fastfoody a doufá, že to bude lepší. Mohu vás ujistit, že to bude jiné, ale stejně chutné. Pokud nekopnete recept dřív než vás vykopnou s fastfoodu coby zaměstnance. Ale ani ti neodhalí všechny finesy a navíc platí zásada, že co se připravuje ve velkém je mírně odlišné od toho, co si připravíte doma. A receptu na paličky je stejně snad jako kuřat na světě. Už tu máme paličky s tymiánem a medové a fastfood doma nebo paličky nasucho, ale to už si najdete.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
30 + 20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
30 + 20minut
Všechny metody jsou v téhle disciplíně povoleny, záleží na výsledku. Pokud chcete při přípravě použít pivo nebo třeba kakaový prášek, proč ne? Omrknul jsem několik fíglů kuchařů na síti a jeden se docela opakoval, což jsem předtím nikdy neudělal. Je to naříznutí paliček. Určitě to přiměje všechny spoluingredience proniknout hlouběji do masa.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
30 + 20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
30 + 20minut
Všechny metody jsou v téhle disciplíně povoleny, záleží na výsledku. Pokud chcete při přípravě použít pivo nebo třeba kakaový prášek, proč ne? Omrknul jsem několik fíglů kuchařů na síti a jeden se docela opakoval, což jsem předtím nikdy neudělal. Je to naříznutí paliček. Určitě to přiměje všechny spoluingredience proniknout hlouběji do masa.