Rychlá kuřecí prsa v troubě | Všechno naráz

Rychlá akce rychlé roty. To je skvělá představa. Když uvážíme, že všechno se odehraje v jediném pekáčku, můžem si začít tleskat. Má to snad jenom jeden zádrhel. Nesmíte mít u stolu strávníka, kterému vadí citron. I brambory totiž dostanou příchuť citronu.

Hlasů: 8
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 8 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 8 minut
Doba vaření
45 minut
Je to jednoduchá operace. Vymažete, osolíte, opepříte, zakryjete a pečete. Koneckonců na ten citron můžete rezignovat a vynechat ho. I tak si pochutnáte.
Hlasů: 8
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 8 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 8 minut
Doba vaření
45 minut
Je to jednoduchá operace. Vymažete, osolíte, opepříte, zakryjete a pečete. Koneckonců na ten citron můžete rezignovat a vynechat ho. I tak si pochutnáte.
Rychlá kuřecí prsa v troubě | Všechno naráz
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Předehřejeme troubu na 200 °C. Pekáček vymažeme máslem. Prsa osolíme a opepříme, dáme do pekáčku. Obložíme na osminky nakrájenými bramborami, na klínky nakrájeným citronem. A přidáme bazalku.
    První varianta
  2. Můžeme ještě přidat cherry rajčata.
    Druhá varianta
  3. Dobře namažeme plát pečicího papíru.
    Namažeme
  4. Zakryjeme papírem pekáček. A dáme do trouby, nejlépe do střední polohy. Pečeme 10 minut, pak můžeme teplotu snížit na 190 °C. Záleží na troubě.
    Zakryjeme papírem.
  5. Po dalších 20–25 minutách sundáme papír a dopečeme ještě 15–10 minut, aby kuřecí řízky dostaly nazlátlou barvu.
    Pečeme
  6. Podáváme samostatné, můžeme přidat dresink, třeba farmářský nebo italský.
    Servírujeme samostatně.

Okurkový salát s rajčaty | Od snů ke skutečnosti

Probuzení toho dne bylo příjemné, ještě mi zůstal ten pocit, že si vychutnávám salát, o kterém se mi zdálo hned dvakrát za sebou. Ne, že bych byl ortodoxním vykladačem snů, ale tohle byla výzva, jak říkají učitelé budoucím manažerům a oni to opakují a opakují. Jediné, co jsem ze snového receptu vyškrtnul při zdravém rozumu, byly kousky nastříhaného papíru. Ne toho jedlého, ale obyčejného, tak pryč s ním!

Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Název už prozrazuje hlavní hráče. Okurku a rajčata. Sezveme jim malou společnost a dáme partičku dohromady. Je to rychlé, dobré, osvěžující.
Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Název už prozrazuje hlavní hráče. Okurku a rajčata. Sezveme jim malou společnost a dáme partičku dohromady. Je to rychlé, dobré, osvěžující.
Okurkový salát s rajčaty | Od snů ke skutečnosti
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno, co potřebujeme.
    Připravte si.
  2. Okurku rozkrojíme podélně na polovinu a pak příčně nakrájíme slabé půlměsíčky. Červenou cibuli nakrájíme stejným způsobem. Rajčata překrájíme. Přidáme nasekanou petrželku a všechno smícháme. Zalijeme octy a olejem, osolíme, opepříme a promícháme.
    Promíchejte.
  3. Necháme chvíli vychladit, před podáváním ještě dobře promícháme.
    Můžete servírovat.
Tip:

Červený vinný ocet je aromatičtější než bílý. Pokud váháte, zkuste použít pouze bílý ocet, salát bude také skvělý.

Lečo bez vajíček, ale s pivem | Prečo? Ezért!

Kdo si pamatuje lečo ze školní jídelny kdysi před léty, možná se mírně ošije. Jenomže tam nebyla a ani nemohla být o nějakém pivu řeč. Každopádně i já mám smíšené pocity z oné hmoty, kterou nás krmili. Teď smícháme ingredience tak, aby vznikly pocity libé. Recept časopisu Food & Wine nepomíjí alkohol v jídle, takže není na indexu ani pivo. Pojďme si to vyzkoušet. Maďar by nám lečo přiblížil asi takhle: A lecsó (szlovákul lečo, németül letscho, lengyelül leczo, oroszul лечо) a hagyományos, híres magyar ételklasszikusok közé tartozik. Habár a lecsó balkáni eredetű étel, ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. Nerozumíte vlastně ani slovo, jako já? Maďarsky fakt nic, rozumím slovenskému leču, německé verzi i té ruské. On si s tím neporadí moc ani překladač Googlu, nabízí slovo ratatouille. No, profíci.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
40 minut
Je to jasné, lečo jsou nakrájené ingredience a poskládané. A proč je tam to pivo? Dělá leču chuť. Ta je pak prostě jedinečná.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
40 minut
Je to jasné, lečo jsou nakrájené ingredience a poskládané. A proč je tam to pivo? Dělá leču chuť. Ta je pak prostě jedinečná.
Lečo bez vajíček, ale s pivem | Prečo? Ezért!
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno, co potřebujeme.
    Příprava
  2. Slaninu nakrájíme na proužky a dáme do kastrolu na mírné teplotě opéci. Tady si můžeme pomoct i několika kousky špeku, aby se pěkně slanina opékala. Restujeme asi 8 minut, až budou kousky slaniny opečené dohněda.
    Opečeme slaninu
  3. Nakrájíme si zeleninu. Cibuli na kolečka, stejně tak papriky.
  4. Do opečené slaniny přidáme kroužky cibule a opékáme asi 5 minut, aby zezlátla. Teplotu mírně zvýšíme.
    Orestujeme cibuli
  5. Vmícháme nakrájené papriky a přidáme nasekaný česnek. Přikryjeme a občas promícháme. Stačí asi 5 až 6 minut, aby papriky změkly.
    Papriky a česnek vmícháme
  6. Nakrájíme salám na kolečka a rajčátka na menší kousky.
    Nakrájíme si salám a rajčata.
  7. Přidáme k paprikám točený salám, vločky chilli a sladkou papriku. Promícháme a vaříme 2 minuty.
    Přidáme papriku.
  8. Do kastrolu nyní přidáme nakrájená rajčátka, promícháme a necháme na mírném ohni vařit asi 5 minut.
    Rajčata dáme do kastrolu.
  9. Přilijeme pivo a přidáme bobkový list. Zvýšíme teplotu, aby se směs začala opravdu vařit. Necháme ji pár minut bublat, aby se pivo redukovalo, a pak přikryjeme pokličkou a zmírníme teplotu.
    Pivo.
  10. Vaříme zakryté na mírném ohni 15 minut. V závěru pak osolíme a opepříme.
    Přidáme bobkový list.
  11. Podáváme s chlebem, opečeným chlebem nebo bagetkou.
    Servírujeme s bagetou.

Marocké kuře s harissou, olivami a citronem | Výlet do neznáma na Střední východ i západní Afriku

Jo, zadařilo se  ukořistit harissu, už jsem se o tom v jednom receptu zmiňoval, nastartoval mě Máj, tedy MY, tedy Tesco. V máji hříšná výzva! A budeme vesele cestovat po světě. Inspirací mi byla jeruzalémská blogerka s receptem nazvaným Marocké kuře s (nakládaným) citronem, zelenými olivami a harissou. S tím citronem přišla rada, že pokud nemáte po ruce biocitron, tedy chemicky neošetřovaný, pak je dobré ho deset minut povařit ve vodě, abychom se zbavili látek ošetřujících kůru a vosku. No, po zkoušce z citronu byla jakási žoužel, nedal se ani krájet na plátky. Takže se bez tého rady musíme obejít. A sáhneme prostě po citronu.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
42 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
42 minut
Je to vlastně jídlo v jednom hrnci. Alchymie spočívá ve směsi koření, kde nás možná překvapí skořice a med.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
42 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
42 minut
Je to vlastně jídlo v jednom hrnci. Alchymie spočívá ve směsi koření, kde nás možná překvapí skořice a med.
Marocké kuře s harissou, olivami a citronem | Výlet do neznáma na Střední východ i západní Afriku
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno, co potřebujeme.
    Připravíme si vše, co potřebujeme.
  2. Smícháme všechno koření a přidáme sůl.
    Smícháme koření
  3. Kuřecí prsa posypeme směsí koření a propasírujeme prsty do masa.
    Kořeníme.
  4. V kastrolu rozehřejeme olej a na střední teplotě opečeme kořeněná prsa, asi 6 minut z každé strany. Opečená prsa dáme stranou.
    Opečená prsa odložíme.
  5. Do kastrolu po pečení kuřete dáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme asi 5 minut, aby zesklovatěla. Přidáme nadrobno nasekaný nebo prolisovaný česnek a zázvor. Promícháme a necháme zpěnit několik minut.
  6. Nasekáme si petrželku a mátu. Decentně s tou mátou, pokud se trochu bojíte. Ale nemusíte mít obavy, všechny chutě se nakonec propojí.
    Bylinky.
  7. Přidáme trochu vývaru, med, na plátky nakrájený citron, olivy a harissu. Promícháme a dolijeme vývar. Nyní do kastrolu vrátíme opečená kuřecí prsa, snížíme teplotu a zakryjeme. Vaříme 30 minut. V závěru vaření přidáme nasekanou petržel a trochu nasekané máty. Ještě zakryjeme a necháme dojít.
    Dáme do hrnce bylinky.
  8. Podáváme s rýží.
    Přílhou je rýže.