Rychlá akce rychlé roty. To je skvělá představa. Když uvážíme, že všechno se odehraje v jediném pekáčku, můžem si začít tleskat. Má to snad jenom jeden zádrhel. Nesmíte mít u stolu strávníka, kterému vadí citron. I brambory totiž dostanou příchuť citronu.
Hlasů: 8
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
8minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
8minut
Doba vaření
45minut
Je to jednoduchá operace. Vymažete, osolíte, opepříte, zakryjete a pečete. Koneckonců na ten citron můžete rezignovat a vynechat ho. I tak si pochutnáte.
Hlasů: 8
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
8minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
8minut
Doba vaření
45minut
Je to jednoduchá operace. Vymažete, osolíte, opepříte, zakryjete a pečete. Koneckonců na ten citron můžete rezignovat a vynechat ho. I tak si pochutnáte.
Předehřejeme troubu na 200 °C. Pekáček vymažeme máslem. Prsa osolíme a opepříme, dáme do pekáčku. Obložíme na osminky nakrájenými bramborami, na klínky nakrájeným citronem. A přidáme bazalku.
Můžeme ještě přidat cherry rajčata.
Dobře namažeme plát pečicího papíru.
Zakryjeme papírem pekáček. A dáme do trouby, nejlépe do střední polohy. Pečeme 10 minut, pak můžeme teplotu snížit na 190 °C. Záleží na troubě.
Po dalších 20–25 minutách sundáme papír a dopečeme ještě 15–10 minut, aby kuřecí řízky dostaly nazlátlou barvu.
Podáváme samostatné, můžeme přidat dresink, třeba farmářský nebo italský.
Probuzení toho dne bylo příjemné, ještě mi zůstal ten pocit, že si vychutnávám salát, o kterém se mi zdálo hned dvakrát za sebou. Ne, že bych byl ortodoxním vykladačem snů, ale tohle byla výzva, jak říkají učitelé budoucím manažerům a oni to opakují a opakují. Jediné, co jsem ze snového receptu vyškrtnul při zdravém rozumu, byly kousky nastříhaného papíru. Ne toho jedlého, ale obyčejného, tak pryč s ním!
Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Název už prozrazuje hlavní hráče. Okurku a rajčata. Sezveme jim malou společnost a dáme partičku dohromady. Je to rychlé, dobré, osvěžující.
Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Název už prozrazuje hlavní hráče. Okurku a rajčata. Sezveme jim malou společnost a dáme partičku dohromady. Je to rychlé, dobré, osvěžující.
Kdo si pamatuje lečo ze školní jídelny kdysi před léty, možná se mírně ošije. Jenomže tam nebyla a ani nemohla být o nějakém pivu řeč. Každopádně i já mám smíšené pocity z oné hmoty, kterou nás krmili. Teď smícháme ingredience tak, aby vznikly pocity libé. Recept časopisu Food & Wine nepomíjí alkohol v jídle, takže není na indexu ani pivo. Pojďme si to vyzkoušet. Maďar by nám lečo přiblížil asi takhle: A lecsó (szlovákul lečo, németül letscho, lengyelül leczo, oroszul лечо) a hagyományos, híres magyar ételklasszikusok közé tartozik. Habár a lecsó balkáni eredetű étel, ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. Nerozumíte vlastně ani slovo, jako já? Maďarsky fakt nic, rozumím slovenskému leču, německé verzi i té ruské. On si s tím neporadí moc ani překladač Googlu, nabízí slovo ratatouille. No, profíci.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Doba vaření
40minut
Je to jasné, lečo jsou nakrájené ingredience a poskládané. A proč je tam to pivo? Dělá leču chuť. Ta je pak prostě jedinečná.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Doba vaření
40minut
Je to jasné, lečo jsou nakrájené ingredience a poskládané. A proč je tam to pivo? Dělá leču chuť. Ta je pak prostě jedinečná.
Slaninu nakrájíme na proužky a dáme do kastrolu na mírné teplotě opéci. Tady si můžeme pomoct i několika kousky špeku, aby se pěkně slanina opékala. Restujeme asi 8 minut, až budou kousky slaniny opečené dohněda.
Nakrájíme si zeleninu. Cibuli na kolečka, stejně tak papriky.
Do opečené slaniny přidáme kroužky cibule a opékáme asi 5 minut, aby zezlátla. Teplotu mírně zvýšíme.
Vmícháme nakrájené papriky a přidáme nasekaný česnek. Přikryjeme a občas promícháme. Stačí asi 5 až 6 minut, aby papriky změkly.
Nakrájíme salám na kolečka a rajčátka na menší kousky.
Přidáme k paprikám točený salám, vločky chilli a sladkou papriku. Promícháme a vaříme 2 minuty.
Do kastrolu nyní přidáme nakrájená rajčátka, promícháme a necháme na mírném ohni vařit asi 5 minut.
Přilijeme pivo a přidáme bobkový list. Zvýšíme teplotu, aby se směs začala opravdu vařit. Necháme ji pár minut bublat, aby se pivo redukovalo, a pak přikryjeme pokličkou a zmírníme teplotu.
Vaříme zakryté na mírném ohni 15 minut. V závěru pak osolíme a opepříme.
Podáváme s chlebem, opečeným chlebem nebo bagetkou.
Jo, zadařilo se ukořistit harissu, už jsem se o tom v jednom receptu zmiňoval, nastartoval mě Máj, tedy MY, tedy Tesco. V máji hříšná výzva! A budeme vesele cestovat po světě. Inspirací mi byla jeruzalémská blogerka s receptem nazvaným Marocké kuře s (nakládaným) citronem, zelenými olivami a harissou. S tím citronem přišla rada, že pokud nemáte po ruce biocitron, tedy chemicky neošetřovaný, pak je dobré ho deset minut povařit ve vodě, abychom se zbavili látek ošetřujících kůru a vosku. No, po zkoušce z citronu byla jakási žoužel, nedal se ani krájet na plátky. Takže se bez tého rady musíme obejít. A sáhneme prostě po citronu.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
42minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
42minut
Je to vlastně jídlo v jednom hrnci. Alchymie spočívá ve směsi koření, kde nás možná překvapí skořice a med.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
42minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
42minut
Je to vlastně jídlo v jednom hrnci. Alchymie spočívá ve směsi koření, kde nás možná překvapí skořice a med.
Marocké kuře s harissou, olivami a citronem | Výlet do neznáma na Střední východ i západní Afriku
Kuřecí prsa posypeme směsí koření a propasírujeme prsty do masa.
V kastrolu rozehřejeme olej a na střední teplotě opečeme kořeněná prsa, asi 6 minut z každé strany. Opečená prsa dáme stranou.
Do kastrolu po pečení kuřete dáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme asi 5 minut, aby zesklovatěla. Přidáme nadrobno nasekaný nebo prolisovaný česnek a zázvor. Promícháme a necháme zpěnit několik minut.
Nasekáme si petrželku a mátu. Decentně s tou mátou, pokud se trochu bojíte. Ale nemusíte mít obavy, všechny chutě se nakonec propojí.
Přidáme trochu vývaru, med, na plátky nakrájený citron, olivy a harissu. Promícháme a dolijeme vývar. Nyní do kastrolu vrátíme opečená kuřecí prsa, snížíme teplotu a zakryjeme. Vaříme 30 minut. V závěru vaření přidáme nasekanou petržel a trochu nasekané máty. Ještě zakryjeme a necháme dojít.