Proč je domácí? Protože ji vařím doma, žádný sáček nebo polotovar. Ze slova domácí si v Prostřeno udělali minomet a jakmile se někdo zeptá na „domácí“, padám pod stůl. Jako by se dneska dalo všechno vypěstovat na vlastní zahrádce. A přitom z těch surovin, které si přineseme z obchodu vaříme doma skoro všichni. No, ale to je spíše o duševním stavu soutěžících než o vaření. Tak raději pojďme na vaření. Začínám jako bych připravoval kuřecí vývar, to je základ a tady musím souhlasit se Zdeňkem Pohlreichem, že vývar ať už jakýkoli je v polévce lepší než jenom voda. A protože jsem vývarové zásoby už vypotřeboval, nepomohu si.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
100minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
100minut
Voda, cibule, celer, petržel, mrkev a kuřecí skelet, doplněný křidélky je základní pro dobrou polévku. A koření – bobkový list a nové koření. Toť vše, co potřebujeme. Je to sice polévka pro čtyři, ale pro dva bude i druhý den. Nevadí! Jen můžete zvolit, zda použijete pálivou papriku nebo ne. Mně ta pikantní chuť hodně bavila.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
100minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
100minut
Voda, cibule, celer, petržel, mrkev a kuřecí skelet, doplněný křidélky je základní pro dobrou polévku. A koření – bobkový list a nové koření. Toť vše, co potřebujeme. Je to sice polévka pro čtyři, ale pro dva bude i druhý den. Nevadí! Jen můžete zvolit, zda použijete pálivou papriku nebo ne. Mně ta pikantní chuť hodně bavila.
Domácí kuřecí polévka s těstovinami | Jasně, že bude pikantní
Kuřecí skelet a křídla opláchneme, dáme do hrnce. Zalijeme dostatečným množstvím vody, aby bylo kuřecí pod hladinou. Přidáme jednu nakrájenou mrkev, petržel i celer, vše na větší kusy, a celou cibuli ve slupce. Přidáme nové koření a bobkové listy a přivedeme k varu.
Můžete přidat i dvě špetky provensálského koření. Polévku to ovoní, třeba část přijde vniveč sbíráním pěny, část pak při scezení zůstane na sítku.
Teplotu zmírníme, aby voda probublávala a vaříme 90 minut. Během vaření sbíráme velkou lžící pěnu, která se tvoří na povrchu.
Skelet i křídla vyjmeme, polévku přecedíme a vařenou zeleninu vyhodíme.
Nakrájíme mrkev na kolečka, stejně tak pórek. Bílou cibuli nakrájíme na půlměsíčky.
Zeleninu osmahneme a lžíci másla na středním ohni, aby cibule zesklovatěla a mrkev s pórkem změkla.
Obereme maso ze skeletu i křidélek, větší kousky můžeme překrojit.
K orestované zelenině přidáme maso a zalijeme přecezeným vývarem, osolíme a opepříme. Přidáme na kolečka nakrájenou zelenou pálivou papriku (ale tu můžete případně vynechat). Povaříme tak 5 minut.
V osolené vodě uvaříme těstoviny podle návodu.
Uvařené těstoviny přidáme do polévky. Chvilku ještě prohřejeme a podáváme.
Tip:
Kuřecí vývar si můžete připravit dopředu a uchovat pak ledničce. Třeba ho můžete připravit takto.
No, možná to není Itálie, ale tohle jídlo se tomu jistě blíží. Červená, bílá, zelená. To je Itálie. Asi děláte něco podobného, ale každý si připravujeme jídla podle své chuti, že?!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Rychlé, svižné, chutné. Co k tomu víc říct. Tohle jídlo dva lidi plně uspokojí.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Rychlé, svižné, chutné. Co k tomu víc říct. Tohle jídlo dva lidi plně uspokojí.
Vše si připravíme. Česnek prolisujeme, cherry rajčátka nakrájíme na čtvrtiny, bazalku nasekáme, papriku nakrájíme na jemnější kousky.
V pánvi rozehřejeme olej na střední teplotu. Do oleje přidáme bazalku, provensálské koření a česnek. Restujeme 2 minuty.
Přidáme na plátky nakrájené žampiony, nakrájená rajčata a krájená rajčata s omáčkou a na drobnější kousky nakrájenou papriku. Provaříme, zakryjeme a dusíme 5 minut.
Mezitím si uvaříme špagety.
Do směsi v pánvi můžeme přidat lžíci vody ze špaget. Promícháme. Přidáme špagety a jemně promícháme.
Zase mi někdo bude chtít vyprášit kožich, že mluvím o tresce a přitom je v receptu filé. Filé aljašské tresky. Tak je to treska nebo to není treska? Ale tyhle pseudopůtky házím za hlavu. Jasně, mohl bych zajít do seafood obchodu a pořídit si tresku jako takovou, to by byla pak jiná, jenže, co když mi stačí filé? Ha? Jasně, že můžete podle tohoto receptu připravit obojí, takže každý má možnost volby.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Pečené brambory, filé a čerstvá rajčatová salsa, to je to, oč tu běží. Jídlo, které je hotové za pár minut.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Pečené brambory, filé a čerstvá rajčatová salsa, to je to, oč tu běží. Jídlo, které je hotové za pár minut.
Treska s čerstvou rajčatovou salsou | Filé je milé
Brambory omyjeme, necháme ve slupce. Pokud jsou větší, můžeme je překrojit na čtvrtiny. Zalijeme olejem, přidáme koření a sůl.
Dobře promícháme, aby se brambory ve směsi obalily.
Dáme je do zapékací misky (lépe se nimi pracuje, ale když zvolíte plech s pečicím papírem, nic nepokazíte). Pečeme v předehřáté troubě na 210 °C asi 20 až 25 minut. V polovině pečení brambory promícháme (stačí zatřást zapékací miskou).
Mezitím si připravíme rajčatovou salsu. Cherry rajčátka nakrájíme alespoň na osminy, česnek jemně nasekáme, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a zalijeme citronovou šťávou. Osolíme a promícháme. Během přípravy dalšího kroku salsu několikrát promícháme.
Filé tresky osolíme, pokmínujeme, přidáme provensálské koření a pokapeme olejem. Kousky ryby pak zaprášíme hladkou moukou.
V pánvi na rozehřátém oleji s máslem filé opečeme na středním plameni, tak asi 5 minut z každé strany.
Podáváme filé s pečenými brambory, rajčatovou salsou a můžeme ozdobit lístkem bazalky.
Někdy se zachce mít na talíři něco dost „brutálního“, což můžou špekáčky na pivě zcela dobře zahrát. Nebojte se, že vám do kuchyně vlítne kontrolor zdravé výživy. Tentokrát budou špekáčkům dělat společnost brambory. A o slovo se hlásí pálivá paprika. Pivo vás může děsit, ale strach není na místě. Fakt.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60minut
Tohle je docela malá porce, tak jenom pro dva. Nemusíme přece vařit celý kotel a pak se s tím trápit několik dní.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60minut
Tohle je docela malá porce, tak jenom pro dva. Nemusíme přece vařit celý kotel a pak se s tím trápit několik dní.
Smícháme asi 150 ml piva s prolisovaným nebo nadrobno nakrájeným česnekem, tomatovou pastou, provensálským kořením, grilovacím kořením a můžeme přidat i trochu soli a pepře. Pozor, kořenící směs na grilování už obsahuje sůl, tak si to hlídejte.
Brambory nakrájíme na půlměsíčky, tak, že je rozkrojíme podélně na polovinu a pak na třetiny do klínků – tedy šikmým řezem. Špekáčky nakrájíme stejným způsobem.
Pálivou papriku nakrájíme napříč na kolečka. Brambory, špekáčky, papriku a cibule dáme do zapékací misky, přihodíme koktejlová rajčátka.
Zalijeme zálivkou z černého piva. Dobře promícháme.
Předehřejeme si troubu na 250 °C a dáme péct asi 20 minut. Po desti minutách snížíme teplotu na 200 až 220 °C. Záleží na troubě.
Pak přilijeme ještě asi 150 ml piva, promícháme a pečeme 40 minut.
Při pečení občas promícháme. Zálivka by se měla proměnit v hustou omáčku.