Španělské kuře | Vše v jednom hrnci

Inspirace z ciziny, realizace po česku. Recept pro dva můžete variovat na více porcí. Proč je tohle kuře zrovna španělské? Třeba právě proto, že ho tak vidí v BBC Good Food, který mě dneska přivedl na nápad, že by to stálo za vyzkoušení.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
45 minut
Pro maximální chuť a minimální spotřebu nádobí zkuste tento recept do "jednoho hrnce". Kuřecí stehýnka připravujeme i s kůží. Připomínám, že jde o horní kuřecí stehna, takže pokud chcete větší kus ptáka na talíři, sáhněte po celém stehnu.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
45 minut
Pro maximální chuť a minimální spotřebu nádobí zkuste tento recept do "jednoho hrnce". Kuřecí stehýnka připravujeme i s kůží. Připomínám, že jde o horní kuřecí stehna, takže pokud chcete větší kus ptáka na talíři, sáhněte po celém stehnu.
Španělské kuře | Vše v jednom hrnci
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Všechny ingredience dáme do širší zapékací misky, včetně vývaru a vše promícháme rukama.
  2. Pečeme 45 minut. Po 20 minutách pečení snížíme teplotu na 180 °C, cibuli promícháme a necháme dále péct, aby kuře zezlátlo a cibule byla vláčná.
  3. Podáváme s rýží.
    Španělské kuře, rýže.

Úplně jiná frankfurtská polévka | Průnik receptů a sjednocení

Frankfurtskou polévku dostanete běžně v hospodě, často ale chutná jinak než ta domácí. Rozhlédl jsem se kolem dokola a taky do světa, vaří se leckde a vaří se pokaždé jinak. Takže jediným poznávacím znamením je, že obsahuje frankfurtské párky. Spáchám ji tentokrát úplně jinou. A nachystám si pro ni zeleninový vývar. Na uvaření potřebujeme tak lepší hodinku. Cibule, kořenová zelenina, nové koření, pepř, bobkový list a voda. Toť vše na vývar.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Frankfurtskou polévku najdete v německých receptech, fakt se tak jmenuje. Vaří ji i Nigela Lawson, mediální hvězda britské kuchyně a Češi ji nejspíše milují. Nigelu i tu polévku. Opět záleží na ingrediencích, tentokrát jsem se pod vlivem Nigely dopustil použití hrášku (ona má žlutý, já zelený), tu se objevila mrkev, tak ji také použiju. Ale místo frankfurtských párků jsem měl k dispozici jen pikantní paprikovou klobásu, což by zase nemuselo tolik vadit. Postup vám bude připadat povědomý, podobně se vaří i bramboračka.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Frankfurtskou polévku najdete v německých receptech, fakt se tak jmenuje. Vaří ji i Nigela Lawson, mediální hvězda britské kuchyně a Češi ji nejspíše milují. Nigelu i tu polévku. Opět záleží na ingrediencích, tentokrát jsem se pod vlivem Nigely dopustil použití hrášku (ona má žlutý, já zelený), tu se objevila mrkev, tak ji také použiju. Ale místo frankfurtských párků jsem měl k dispozici jen pikantní paprikovou klobásu, což by zase nemuselo tolik vadit. Postup vám bude připadat povědomý, podobně se vaří i bramboračka.
Úplně jiná frankfurtská polévka | Průnik receptů a sjednocení
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rozehřejeme máslo a dáme zesklovatět cibulku, pak přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a opékáme.
  2. Přidáme na kolečka nakrájené klobásy, dobře promícháme a osmahneme.
  3. Přidáme obě papriky, promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem.
  4. Do polévka dáme brambory, česnek, mrkev a přilijeme vývar, aby bylo vše pod hladinou, zakryjeme a necháme na mírném ohni probublávat, aby brambory změkly. Bude jim stačit 20 minut.
  5. Přidáme špetku muškátového květu a sterilovaný hrášek. Necháme zakryté a ještě vaříme na mírném ohni asi 8 minut. Pokud je polévka až příliš řídká, můžeme ji zahustit hladkou mouko, kterou rozmícháme ve vodě. Stačí lžička mouky.
  6. Přidáme přiměřeně smetanu a osolíme. Necháme prohřát a podáváme.

Párkový guláš s chorizem, okurkou a bramborou

Podlehl jsem a dopustil se párkového guláše. Jenom, aby to nebylo tak nudné, trochu jsem si zaexperimentoval. Nebudeme tomu ale říkat znojemský guláš kvůli okurce.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Taková tábornická klasika, řeknete si. Jenomže někdy je změna v jídelníčku zapotřebí. Zajímavou přílohou je bramborák, zvládnete ho hravě, ale musím se přiznat, že tenhle jsem koupil – v řeznictví.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Taková tábornická klasika, řeknete si. Jenomže někdy je změna v jídelníčku zapotřebí. Zajímavou přílohou je bramborák, zvládnete ho hravě, ale musím se přiznat, že tenhle jsem koupil – v řeznictví.
Párkový guláš s chorizem, okurkou a bramborou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Párky nakrájíme na kolečka, chorizo na kolečka nebo větší plátky rozkrájíme na nudličky a vše opečeme na sádle. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme, aby cibule zesklovatěla.
  2. Přidáme na proužky nakrájené okurky, hořčici a opepříme.
  3. Zalijeme částečně horkou vodou a po chvíli varu necháme podusit, asi 10 minut.
  4. Bramboru nakrájíme na malé kostičky a přidáme do guláše. Přilijeme vodu a opět chvilku vaříme, pak stáhneme teplotu, zakryjeme a necháme podusit, aby brambory byly měkké.
  5. Mouku rozmícháme ve vodě a přilijeme do guláše. Můžeme osolit, ale napřed ochutnejte.
  6. V závěru ještě přidáme majoránku.
  7. Podáváme s chlebem nebo bramborákem.

Nashvillská kuřecí křídla v pražské verzi, pikantní záležitost | Inprovizace s inspirací

Nashville není jenom Mekka muzikantů. Pochází odtud i recept, který, jak jinak, jsem si mírně upravil podle hlavy, možností a tak vůbec. V Nashvillu se improvizuje a v mé kuchyni taky. Původní recept je jenom inspirací.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45 minut
Tak jdeme do toho, připadám si jako ten motorkář jezdící v cirkusové kouli. Když to špatně vyberu, natluču si, když zvládnu plyn a tak, může to být skvělé dechberoucí představení. Tak tedy, že bych chtěl lapat po dechu, to zrovna ne, ale pochutnat si, to je jiná.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45 minut
Tak jdeme do toho, připadám si jako ten motorkář jezdící v cirkusové kouli. Když to špatně vyberu, natluču si, když zvládnu plyn a tak, může to být skvělé dechberoucí představení. Tak tedy, že bych chtěl lapat po dechu, to zrovna ne, ale pochutnat si, to je jiná.
Nashvillská kuřecí křídla v pražské verzi, pikantní záležitost | Inprovizace s inspirací
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Omytá křídla popsypeme pepřem a solí a necháme 3 hodiny chladit. Když necháte přes noc, taky dobře.
  2. Rozšleháme vejce, podmáslí (mléko) a tabasco. V jiné míse smícháme mouku a tak 4 lžičky soli.
    Podmáslí, mouka a sůl
  3. V další míse rozmícháme kajenský pepř, hnědý cukr, granulovaný česnek, papriku.
    Smícháme koření s olejem
  4. Ještě do směsi koření přidáme asi šálek oleje.
    Smícháme koření s olejem
  5. Křídla dáme do zapékací misky, zalijeme olejem a zakryjeme (poklicí nebo alobalem). Dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 30 minut.
    Křídla připravíme do trouby
  6. Křídla pak vyndáme z trouby.
    Upečeno
  7. Křídla vyjmeme z misky, necháme okapat a obalíme je v mouce a pak ponoříme do vaječné směsi a potom ještě jednou vykoupeme v mouce. Křídla jsou ve vrstvě těstíčka, takže počítejte s krustičkou po smažení. Olej ze zapékací misky přelijeme do pánve, případně ještě přidáme trochu oleje a zahřejeme na vyšší teplotu, křídla smažíme ze všech stran.
    Obalíme
  8. Ve finále ve směsi koření s olejem obalíme osmažená, ještě horká křídla. Pokud už vám při manipulaci křídla už trochu vychladla, šoupněte je na chvilku do horké trouby, olej povolí a cukr trochu zkaramelizuje. Podáváme s plátky chleba a kyselou okurkou.
    Hotovo
Tip:

Protože těstíčko je docela hutné, budou se vám lépe obalovat kuřecí paličky.