Králík pečený na zelí s brambory

Tak mě to stálo chvíli přemýšlení, že když už jsem zahlédl králíka v regálem dostal jsem na něj chuť. Už tu jednoho mám, vlastně dva, tak proč nepřidat dalšího?! Už umíme péct na zelí kuře v několika variantách, proč to nezkusit s králíkem?

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Pečený králík mě provázel v dětství, je to taková milá vzpomínka. Tak šup s ním do pekáče, ať se můžu olizovat zase až za ušima. Jednoduchý recept, jenom to chce svůj čas. Ale stojí to za to si počkat.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Pečený králík mě provázel v dětství, je to taková milá vzpomínka. Tak šup s ním do pekáče, ať se můžu olizovat zase až za ušima. Jednoduchý recept, jenom to chce svůj čas. Ale stojí to za to si počkat.
Králík pečený na zelí s brambory
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
    Brambory nakrájíme
  2. Nakrájíme část slaniny, tak asi polovinu.
    Nakrájíme část slaniny
  3. Část nakrájené slaniny dome do pekáčku.
    Dáme do pekáče
  4. Nakrájíme cibule nadrobno.
    Nakrájíme cibule
  5. Na slaninu do pekáčku přidáme cibuli a zelí. Dobře rozprostřeme.
    Přidáme zelí a cibuli
  6. Do lůžka ze zelí položíme králičí stehna.
    Přidáme králíka
  7. Kolem masa rozložíme brambory a plátky bůčku.
    Přidáme brambory
  8. Opepříme a osolíme.
    Opepříme
  9. Na maso a brambory s bůčkem ještě rozložíme zbývající anglickou slaninu. Můžeme zalít trochou vody.
    Položíme slaninu
  10. Zakryjeme a dáme do trouby předehřáté na 180 °C péct. Pečeme asi 90 minut.
    Zakryjeme
  11. Odkryjeme, králíka uvolníme, aby bylo mase na vrchu a dáme znovu do trouby již odkryté na 30 minut.
    Pečeme
  12. Na posledních 10 minut zvýšíme teplotu tak na 220 °C, aby maso dostalo barvu.
    Pečeme
  13. Podáváme.
    Podáváme
Tip:

A MÁME TADY ZÁHADU:
No celá záležitost mě přišla na 1000 korun, ale musíte brát v potaz, že jsem si cestou ještě koupil fungl nový pekáč v Orionu.
Pekáč Grande Orion
Prodejce (výrobce) uvádí na webu:
Pekáč odlévaný masivní s uchy a s velmi kvalitním nepřilnavým povrchem PFLUON GRANIT, na kterém připravíte výborné pečeně, omáčky, zapečenou zeleninu... Materiál: hliník s vynikajícím nepřilnavým povrchem PFLUON GRANIT a s profilovaným dnem, skleněná poklice s otvorem pro únik přebytečné páry. Doporučujeme použití kuchyňské chňapky. Rozměry: 35x22,5x8/12 cm. Vhodný na všechny typy spotřebičů včetně indukce. Při použití v troubě poklice max. do 200 °C. ALE na krabici uvádí, že s poklicí se do trouby můžeme odvážit při maximální teplototě 180 °C. No, babo raď, je to ve hvězdách, asi někde v souhvězdí Orion.

Žižkovský moravský vrabec | Alternativa

Nesmysl? Omyl, je to taková místní varianta klasického jídla, který nesmí chybět v žádné kuchyni, v žádné kuchařce ani na žádném webu, kde se o jídle mluví nebo se na něj jenom myslí. Vepřový vrabec, klasika. Moravský? Jak jinak! Tak nesmí chybět ani tady. Jeden už tady máme. Ne dosti!

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut
Každému chutná něco jiné, ale pár kousků najdeme v obecném jídelníčku. Tedy vynechávám vegetariány, ti si snad dají jenom to zelí, které k vrabci nesmí chybět. Jsou s bramborovým knedlíkem. Buď si ho můžete připravit nebo koupit. Záleží na vaší volbě.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
80 minut
Každému chutná něco jiné, ale pár kousků najdeme v obecném jídelníčku. Tedy vynechávám vegetariány, ti si snad dají jenom to zelí, které k vrabci nesmí chybět. Jsou s bramborovým knedlíkem. Buď si ho můžete připravit nebo koupit. Záleží na vaší volbě.
Žižkovský moravský vrabec | Alternativa
Potřebujete:
Vrabec
Dušené zelí
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravené kostky boku a masa smícháme s nakrájenou cibulí na půlkolečka a nasekaným česnekem. Okmínujeme a osolí. Podlijeme trochou vody. [Narazil jsem na radu, že směs masa s cibulí, česnekem a kořením můžete nechat odležet v chladu přes noc. To stojí za zkoušku.]
    Maso s cibulí
  2. Směs masa trochu podlijeme a zakryjeme.
    Podlijeme
  3. Dáme do trouby předehřáté na 220 °C. Pečeme 50 minut.
    Zakryjeme a dáme péct
  4. Pak odkryjeme, snížíme teplotu na 190 °C a ještě pečeme dozlatava. Během pečení podléváme a převracíme masovou směs.
    Pečeme
  5. Zelí si můžeme připravit obtížněji nebo snadněji. Volím kysané zelí v pytlíku. Nebudu dělat hrdinu. Vysypeme z pytlíku, osolíme, okmínujeme, přidáme trochu cukru.
    Připravíme zelí
  6. Pak zalijeme trochou vody a dusíme. Do měkka, takže nejspíš 25 minut. Můžete kontrolovat, aby tam bylo přiměřeně vody (zelí ale nesmí ve vodě plavat!) a přilévat, když je potřeba.
    Zalijeme vodou
  7. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, zasypeme moukou a osmahneme.
    Osmahneme
  8. Pak přilijeme tekutinu ze zelí, provaříme.
    Zalijeme
  9. Vše vmícháme do zelí.
    Vlijeme do zelí
  10. Zelí dochutíme octem. Promícháme a provaříme.
    Přidáme ocet
  11. Vrabce podáváme se zelím a bramborovým knedlíkem.
    Podáváme

Grilovaný špekáček s bramborami a zelným salátem | Hodí se i pro klobásu

Tohle je odvážný pokus, ne každému může sedět, ale výsledkek je dobrý. Jestliže si grilujete špekáčky nebo klobásky, zkuste k nim přidat namísto hořčice trochu jinou přílohu.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Hodí se ke špekáčkům, klobáse, bavorské klobáse. Zelný salát je vlastně neokoukaný bramborový salát, jenom jiný. Použil jsem špekáčky, které jsou dvojnásobné než obvykle, řezník jim říká venkovské a dodává, jsou že bezlepkové. Jsou plné masa a bez masivní dávky mouky, to je důležité.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Hodí se ke špekáčkům, klobáse, bavorské klobáse. Zelný salát je vlastně neokoukaný bramborový salát, jenom jiný. Použil jsem špekáčky, které jsou dvojnásobné než obvykle, řezník jim říká venkovské a dodává, jsou že bezlepkové. Jsou plné masa a bez masivní dávky mouky, to je důležité.
Grilovaný špekáček s bramborami a zelným salátem | Hodí se i pro klobásu
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na takové pseudohranolky, asi tak 3 cm dlouhé a 1 cm široké. Vaříme 10 minut v osolené vodě. Pak studenou vodou propláchneme. Nakrájíme nadrobno jarní cibulky a smícháme s kysaným zelím. Přidáme zakysanou smetanu a brambory. Osolíme a opepříme podle chuti. A dobře jemně promícháme.
    Zelný salát s brambory
  2. Mezitím na grilu opečeme špekáčky.
    Špekáček na grilu
  3. Podáváme.
    Špekáček se zelným salátem

Divoká kyselica | Klasika posunutá trochu jinam

Asi mě pravověrní budou chtít hnát potěhem ulicí deset kilometrů na jejímž konci je propast. Ale dopustil jsem se toho, že jsem sáhl po feferonce. Už to, že jsem použil uzenou krkovici místo žebírek mi může přitížit. No, a když jsem to ještě přitunil chilli vločkami, tak musí při mně stát všichni svatí. Ale fakt je to chutná polévka.

Můžeme podávat v misce nebo na talíři.
Můžeme podávat v misce nebo na talíři.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
2-3 hodiny
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
2-3 hodiny
Pokud jste ortodoxní, můžete vynechat chilli papričku i chilli vločky. Také jsem musel sáhnout po uzené krkovičce, když jsem neměl k dispozici uzená vepřová žebírka, ale to není na závadu. Zásadní je, že se maso musí vařením rozpadnout. Pak ho můžete vyjmou, ještě víc roztrhat a pak vrátit do polévky. Solit nemusíte, uzené maso je už tak docela dost osolené.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
2-3 hodiny
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
2-3 hodiny
Pokud jste ortodoxní, můžete vynechat chilli papričku i chilli vločky. Také jsem musel sáhnout po uzené krkovičce, když jsem neměl k dispozici uzená vepřová žebírka, ale to není na závadu. Zásadní je, že se maso musí vařením rozpadnout. Pak ho můžete vyjmou, ještě víc roztrhat a pak vrátit do polévky. Solit nemusíte, uzené maso je už tak docela dost osolené.
Divoká kyselica | Klasika posunutá trochu jinam
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Osmahneme slaninu nasucho.
    Osmahneme slaninu
  2. Přidáme zelí a krkovičku. Maso vaříme tak dlouho, aby se začalo rozpadat.
    Přidáme zelí a krkovičku.
  3. Zalijeme vodou a vaříme tak asi 1 hodinu.
    Zalijeme vodou
  4. Přidáme švestky a houby, koření a bobkové listy.
    Přidáme švestky a houby
  5. Přidáme nakrájenou chilli papričku. Ještě přidáme trochu mletých chilli vloček, podle chuti.
    Přidáme nakrájenou chilli papričku
  6. Na sádle osmahneme cibulky a pak česnek, který rychle orestujeme.
    Na sádle osmahneme cibulky
  7. Přidáme papriku.
    Přidáme papriku
  8. Promícháme papriku s cibulkou a česnekem.
    Promícháme papriku s cibulkou a česnekem
  9. Přidáme do hrnce se zelím. Opepříme.
    Přidáme do hrnce se zelím
  10. Přidáme nakrájenou klobásku.
    Přidáme nakrájenou klobásku
  11. Promícháme a povaříme. Maso buď vyjmeme a roztrháme nebo roztrháme dobrou lžící v polévce.
    Promícháme a povaříme
  12. Podáváme s kopečkem zakysané smetany a dalamánkem.
    Podáváme s kopečkem zakysané smetany
  13. Další možnost podávání.
    Podáváme s dalamánkem